RUUMIINAVAUSPÖYDÄLLÄ makaa kodista löytynyt vainaja, jonka ulkomuoto on muuttunut tunnistamattomaksi. Huoneessa on voimakas haju. Työpöydällä on veitsiä, saksia ja pinsettejä.
Tällainen voi olla tavallinen työpäivä
Seija Ylijoki-Sørenseninelämässä. Kun Helsingin seudulta löytyy ihminen, jota ei voida tunnistaa, päätyy ruumis usein hänen työpöydälleen. Ylijoki-Sørensenin tehtävänä on elimiä, luustoa, hampaita ja verisuonistoa tutkimalla selvittää, miksi ihminen on kuollut, ja tunnistaa vainaja.
Työpöytä sijaitsee Helsingin Ruskeasuolla. Ylijoki-Sørensen työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeuslääkintäyksikössä. Hän on sekä oikeuslääkäri että oikeushammaslääkäri. Toimenkuva on ainoa laatuaan Suomessa. Yhdistelmä on harvinainen myös muissa Pohjoismassa.
”Minulla on unelmaduuni”, hän toteaa.
Ylijoki-Sørensen tekee käytännössä töitä niin, että noin puolet työstä on ruumiinavauksia ja puolet vainajien tunnistamiseen liittyviä hammastutkimuksia paperitöineen.
MITÄ enemmän vainajia näkee, sitä paremmaksi tulee työssään. Helsingin-toimipisteessä tulee vuosittain selvitettäväksi kymmenien vainajien henkilöllisyys. Viime vuonna hampaistotutkimuksella tunnistettiin lähes 80 vainajaa. He olivat kodeista löytyneitä pitkään kuolleina olleita, henkirikosten uhreja, palaneita, hukkuneita ja junan alle murskautuneita.
”Jos vainaja ei ole ulkonäöllisesti tunnistettavissa, vainaja tunnistetaan kansainvälisesti hyväksytyillä menetelmillä”, Ylijoki-Sørensen sanoo.
Tuntematon vainaja voidaan tunnistaa luotettavasti kolmella tavalla: hampaista, dna:sta tai sormenjäljistä.
Ennen avaussaliin menoa Ylijoki-Sørensen pukeutuu aina suojavaatteisiin. Syitä on kaksi. Hän itse suojautuu, ja lisäksi näin hänen oma dna:nsa ei sekoitu vainajan dna:han.
”Joskus hampaista ei voi tunnistaa tai sormenjälkiä ei voida käyttää tai niitä ei vain saa, ja silloin otetaan vainajasta dna-tutkimukseen näyte. Joskus poliisilla saattaa olla isokin työ hankkia verrokki-dna:ta.”
Ensin etsitään vainajan lähisukulaista, mutta jos sellaista ei löydy, niin asunnosta lähdetään etsimään hammasharjaa, tupakantumppia tai vastaavaa, josta voisi löytyä vainajan dna:ta. Tällaisessa dna-selvitystyössä voi mennä viikkoja. Se taas tarkoittaa, että oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen jälkeistä hautauslupaa voi joutua odottamaan kuukausia.
”Kyllä se sitten palkitsee, kun tunnistus yhteistyöllä saadaan.”
USEIMMITEN Ylijoki-Sørensenin työpaikalle tuotavien ruumiiden henkilöllisyys on kuitenkin hyvin tiedossa, mutta esimerkiksi kuolemansyy pitää selvittää. Vuonna 2017 Ruskeasuolla tehtiin 3 116 oikeuslääketieteellistä ruumiinavausta, koko maassa yhteensä 8 575.
Määräys oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen tulee poliisilta. Oikeuslääkäreiden mielestä tunnistamispyyntöjä eli henkilöllisyyden varmentamisia kuolemansyyn tutkinnan lisäksi voisi olla enemmänkin: heidän mielestään henkilötiedot on joskus kirjattu vainajasta, jota ei ole voinut ulkonäön perusteella varmasti tunnistaa.
THL:n oikeuslääkärit ovat yhteistyössä keskusrikospoliisin kanssa järjestäneet poliiseille koulutusta asiassa, ja Helsingin poliisi on Ylijoki-Sørensenin mukaan viimeksi kuluneen vuoden aikana lisännyt tunnistamispyyntöjä.
Obduktioteknikko eli ruumiinavausavustaja Sami Nyström (vas.) näyttää THL:n oikeuslääkintäyksikön kappelissa, että ristin voi irrottaa, sillä tiloissa vierailee moniin eri uskontokuntiin kuuluvia ja uskonnottomia. (KUVA: JUHANI NIIRANEN / HS)
RUUMIINAVAUSTEN tekijöiden työ vaatii hyviä ihmissuhdetaitoja, sillä itsemurhan tehneiden, henkirikosten uhrien ja leikkauspöydälle kuolleiden omaiset ovat vuoroin vihaisia, vuoroin surun murtamia. Tunteita puretaan vainajien näyttötilanteissa obduktioteknikoille ja puhelimitse oikeuslääkäreille.
Joskus omaisilla on myös erikoisia pyyntöjä, kuten voisiko kultahampaan irrottaa ja vaihtaa rahaksi. Epäkunnioittavia pyyntöjä ei toteuteta. Sen sijaan kuolleen matkaan voi panna esimerkiksi kirjeen, piirustuksen tai kukkia.
Joskus taas vainajan ulkonäkö on muuttunut niin paljon, että katsomista ei suositella omaisille. Seija Ylijoki-Sørensenin on tällöinkin käytävä työhönsä.
”Vainajan tunnistaminen on viimeinen kunniateko ihmiselle, ja jokainen ansaitsee sen. Se on usein myös omaisille tärkeää”, Ylijoki-Sørensen sanoo.
Kaikilla ei ole omaisia. Ylijoki-Sørensen näkeekin työssään lukuisia koteihinsa muumioituneita, joita kukaan ei kaipaa.
”Miten voi olla mahdollista, että ei välitetä, että naapureita ei tunneta sen vertaa, että ei ihmetellä, jos toista ei pitkään aikaan näy?” hän hämmästelee.
AVAAMINEN on fyysistä työtä, käsillä tekemistä. Sen lisäksi se vaatii monipuolista lääketieteellistä osaamista monenlaisten kuolemansyiden jättämistä jäljistä.
Kun selvitettävänä on esimerkiksi hoitotoimenpiteen, kuten leikkauksen, osuus kuolemaan, täytyy nopeasti perehtyä kirurgien tekemään työhön.
”Nämä ovat sellaisia teknisesti haastavia tilanteita. Mitä on tehty ja missä järjestyksessä? Mitä on ommeltu yhteen, mikä pätkä suolesta on poistettu, onko jotain revennyt, onko verisuonessa reikää ompeleitten jäljiltä?” kuvailee Ylijoki-Sørensen.
ENITEN kuolleita yhdellä kertaa Ylijoki-Sørensen on ollut tunnistamassa Thaimaassa vuoden 2005 kesällä, tapaninpäivän 2004 tsunamin jälkeen. Hän oli juuri aloittanut oikeuslääkärin erikoistumisopinnot ja matkusti heinäkuussa kuudeksi viikoksi avustamaan tunnistustyössä vartijoiden aitaamalle alueelle, jonka konteissa säilytettiin tunnistamattomia vainajia.
Sitä ennen hän oli mukana Suomen päässä, kun kaikki tsunamissa kuolleet, tänne kuljetetut vainajat tutkittiin vielä uudelleen ja heille kirjoitettiin suomenkieliset asiakirjat sekä kuolintodistukset.
Henkisesti vaikeita ovat pienten lasten avaukset. ”Lasten kohtalot jäävät mietityttämään. Että olisiko sen voinut jollain tavalla välttää.”
KAIKKEIN raskainta on työ, joissa selvitetään raakaa henkirikosta: tapauksia, joissa on lyöty, mukiloitu, potkittu, ammuttu tai puukotettu.
”Tai tehty näitä kaikkia ja vielä huumattukin. Silloin täytyy pähkäillä, mitä on tapahtunut ja missä järjestyksessä ja mihin vainaja on lopulta kuollut. Ruumiinavaus saattaa kestää monta tuntia, ja poliisi on koko ajan paikalla”, kertoo Ylijoki-Sørensen.
Kun ihmiskohtalot oikein koskettavat, tapaukset tulevat uniinkin.
Väkivaltaisissa henkirikoksissa ruumiinavausasiakirjoista tulee todella pitkiä. Oikeuslääkäri joutuu kirjaamaan tarkasti esimerkiksi ampumisvammat ja puukoniskujen määrän tiettyyn kehonosaan ja selittämään, mikä vaikutus kullakin on ollut.
Myöhemmin, kun täytyy mennä asiassa oikeuteen todistamaan, hän joutuu kohtaamaan syytetyt kasvotusten.
”Ihmisen raakuus ja julmuus järkyttävät ja jäävät välillä mieleen roikkumaankin. On käsittämätöntä, miten ihmiset voivat olla niin julmia toisiaan kohtaan.”