Poliisi ampui miestä Vaasassa – syy selvisi: Vaarallisen henkilön käskytys ja kyttäys kesti tuntikausia
Tänään klo 16:11
Mies hyökkäsi veitsen kanssa kohti partioita, mutta ampumista edeltäneestä voimankäytöstä ei ole tietoa.
- Poliisiin kohdistuneen epäillyn murhan yrityksen esitutkinta on alkanut Sisä-Suomen poliisissa.
- Tiedotteen mukaan epäilty hyökkäsi partiota kohti veitsen kanssa.
- Valtakunnansyyttäjänvirasto selvittää muun muassa partion reagointiaikaa ja lievemmän voimankäytön mahdollisuutta. Ampuma-aseen käytöstä tulee Suomessa aniharvoin moitteita.
Arkistovideo: Rekonstruktio poliisiin kohdistuneesta epäillystä murhan yrityksestä, jossa mies uhkasi partiota moottorisahalla.
Poliisi tutkii Vaasassa heinäkuun 1. päivän aamuyöllä tapahtunutta väkivaltaista uhkatilannetta vakavin rikosnimikkein.
Käräjäoikeus on vanginnut kiinni otetun miehen todennäköisin syin epäiltynä murhan yrityksestä, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, pahoinpitelyn yrityksestä ja vahingonteosta. Epäilty murhan yritys kohdistui paikalla olleeseen poliisimieheen.
Koska rikosjutun asianomistajana on poliisi, esitutkinnan hoitaa toinen poliisilaitos, tässä tapauksessa Sisä-Suomen poliisi. Uhkatilanne päättyi poliisin aseenkäyttöön, minkä vuoksi myös valtakunnansyyttäjänvirasto selvittää tapausta. Kihlakunnansyyttäjä vetää selvityksen, joka ottaa kantaa, oliko poliisin aseenkäyttö asianmukaista.
Poliisi ampuu virkatehtävissä tuliaseella vain joitakin kertoja vuodessa. Vielä harvinaisempaa on se, että syyttäjä näkee aseenkäytössä huomauttamista.
Sisä-Suomen poliisi kertoo joitakin lisätietoja Vaasan Suvilahden tapahtumien etenemisestä. Hätäkeskus antoi partioille tehtävän, joka koski häiritsevästi ja aggressiivisesti käyttäytyvää miestä. Kun poliisi tuli paikalle, mies alkoi uhkailla konstaapeleja väkivallalla. Miehellä oli ainakin sakset kädessään.
Useiden tuntien hälytys
Hälytystehtävälle tuli mittaa useita tunteja, poliisi kertoo. Paikalle pyydettiin lisävoimia, mutta miehen uhkaava käytös ei laantunut.
Poliisi päätyi käyttämään ampuma-asetta tiedotteen mukaan siksi, että epäilty hyökkäsi kohti partioita veitsen kanssa kerrostalon tasanteella.
Poliisi ampui miestä käsiaseella jalkaan ja kuvailee loukkaantumista ”voimankäyttövammaksi”. Epäilty kuljetettiin sairaalaan, jossa hän vietti pari päivää hoidettavana. Tällä hetkellä hän on poliisivankilassa.
Sekä esitutkinnassa että voimankäyttöselvityksessä on keskeistä, kuinka rajua väkivaltaa mies yritti kohdistaa poliisiin. Viranomaiset eivät toistaiseksi suostu kertomaan tapahtumista sen enempää. Vangittuun mieheen kohdistuvaa esitutkintaa johtava rikoskomisario
Ari Rutanen kieltäytyy kommentoimasta tapahtumia sanallakaan, koska asiassa on käynnissä kaksi viranomaisprosessia.
– Olen kovin vähäsanainen tuon lisäksi, koska syyttäjän kanssa on sovittu, mitä tästä lausutaan. Tässä mennään kaksilla rattailla edelleenkin, Rutanen sanoo.
Rutasen näkemyksen mukaan vaikeneminen johtuu tässä vaiheessa erityisesti taktisista syistä. Poliisi haluaa välttää teoreettista mahdollisuutta, että jonkun osapuolen tai todistajan kertomus muuttuu ulkopuolelta tulevien tietojen tai väitteiden takia.
– Yksi puoli on voimankäyttö, jota arvioi syyttäjä. Lisäksi meillä on edelleen tapahtumiin liittyviä henkilöitä kuulematta. Haluamme mahdollisimman autenttiset kertomukset tapahtumista. On poliisimiehiäkin kuulematta tähän liittyen.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Kuvituskuvassa näkyy poliisin keskeisistä voimankäyttövälineistä teleskooppipatukka ja käsiase. Virka-aseet ovat tällä hetkellä Glock- tai Walther-merkkisiä pistooleja. Jenni Gästgivar
Näin poliisin voimankäytöstä säädetään
Poliisin ampuma-aseen käyttö johtaa valtakunnansyyttäjän selvitykseen, koska kyse on lähtökohtaisesti virkavallan kaikkein raskaimmasta voimankäytöstä. Ampumiseen vaaditaan välitön henkeä tai terveyttä uhkaava tilanne, ja ilmiselvää on, että luoti voi aiheuttaa kohdehenkilön kuoleman tai vakavan loukkaantumisen.
Voimankäyttöselvityksessä tutkitaan muun muassa uhkatilanteen laatua. Poliisin on valittava kohdehenkilöön aina lievin mahdollinen, kuitenkin haltuunottoon johtava voimakeino.
Ennen ampuma-asetta partioilla on käytössään hallintaotevalikoima, patukka, pippurisumute ja useissa tapauksissa etälamautin. Kovempiin voimakeinoihin kuuluu myös poliisikoira, jonka pyytäminen on voinut olla mahdollista ainakin tilanteen kestosta päätellen.
Useiden tuntien aikaikkuna voi viitata siihen, että poliisilla on ollut mahdollisuuksia lievempiin voimakeinoihin. Ampuma-aseen käyttö voi olla ylimitoitettua, jos kohdehenkilö olisi saatu taltutettua samassa tilanteessa esimerkiksi etälamauttimella. Vastaavasti kohdehenkilön välitön hyökkäys veitsen kanssa kohti voi olla niin nopea tilanne, että se oikeuttaa poliisin käyttämään suoraan ampuma-asetta.
Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedottaa voimankäyttöselvityksestä itsenäisesti. Rikoskomisario Rutanen puolestaan arvioi, että murhan yritystä koskevasta esitutkinnasta voi kertoa lisätietoja myöhemmin, kun se on mahdollista.
Solmu Salminen
[email protected]