Kosovolaisen tuomioistuimen arkipäivää ovat korkean tason korruptiotapaukset, sota- ja viharikokset, kunniamurhat ja verikostot. Syytetty välttää tuomion usein joko lahjusten tai sukulaissuhteiden avulla.
– Kansalaiset eivät luota oikeusjärjestelmään eivätkä yhteiskunnan laitoksiin.Oikeus otetaan omiin käsiin, Kosovossa oikeuden toteutumista tarkkaileva
Simo Pietiläinen sanoo.
Asianajaja Simo Pietiläisestä tuli suomalaisten sankari kymmenen vuotta sitten, kun hän salakuljetti viisivuotiaan
Anton-pojan ja hänen
Paavo-isänsä autonsa takakontissa Venäjältä Suomeen.
Pietiläinen seisoo Helsingin keskustassa Hietalahdenkadun ja Ruoholahdenkadun risteyksessä. Paikalla, jossa Suomessa asuva kosovolaismies ampui heinäkuun iltapäiväruuhkassa kolmea miestä. Kaksi haavoittui vakavasti, kolmanteen ampuja ei osunut.
– En tunne tapauksen yksityiskohtia, mutta teko näyttää suunnitellulta.Ampujalla on ollut ase mukana ja tieto, missä kohteet liikkuvat.Samankaltaiset tapaukset eivät ole tavattomia Kosovossa.
– Kosovossa kyseessä yleensä on kunnia, kunnia ja vielä kerran kunnia. Silloin ei ole merkitystä ajalla, paikalla tai kiinnijäämisen riskillä, Pietiläinen sanoo.
Porttikielto Venäjälle
Pietiläinen on toiminut Kosovossa neljä vuotta. Ensimmäiset kolme vuotta mies selvitteli maan korkeimpaan oikeuteen vietyjä yksityistämisriitoja. Viime vuosi meni asiantuntijana EULEX Kosovon kriisihallintaoperaatiossa pääkaupunki Pristinassa.
– Kosovoa vaivaa valtava korruptio, eivätkä kansalaiset luota oikeusjärjestelmään. Kosovon ja Serbian loputon kiista, valtava työttömyys ja investointien puute aiheuttavat pettymystä ja näköalattomuutta. Ihmisillä on pohjaton halu muuttaa maasta pois, Pietiläinen sanoo.
Pietiläisen tie Kosovoon on ollut mutkikas. Hyvin alkanut diplomaatin ura katkesi keväällä 2009, kun yhteyssyyttäjänä Suomen Pietarin-konsulaatissa toiminut Pietiläinen salakuljetti Anton-pojan ja hänen Paavo-isänsä Audinsa takakontissa Venäjältä Suomeen.
– Sain porttikiellon Venäjälle. Töitä löytyi kuitenkin EU:n siviilikriisinhallintaoperaatio EUPOLista, ja syksyllä 2009 aloitin työt Afganistanissa maan oikeusministerin neuvonantajana. Porttikielto itänaapuriin on yhä voimassa, Pietiläinen harmittelee.
Tapaus Anton nousi kansainväliseksi uutiseksi ja asiaa puitiin aina Suomen ja Venäjän valtiojohtoa myöten. Kymmenvuotispäivän kunniaksi Pietiläinen kävi tapaamassa Antonia ja Paavoa Harjavallassa.
– Antonista oli venähtänyt komea nuori mies ja koulussa hän on ysin oppilas.Uskon, että tekoni palveli yleistä hyvää. Sen jälkeen Venäjä liittyi Haagin lapsikaappaussopimukseen ja lapsikaappaukset Suomesta Venäjälle ovat lähes loppuneet, Pietiläinen huomauttaa.
Ruoholahdenkadun ja Hietalahdenkadun risteyksessä Pietiläinen pohtii kosovolaisen ampujan teon syitä.
– Kosovolaisessa kulttuurissa miehen kunniaa ei saa loukata joukon edessä.Jos näin käy, ja mies ei sitä kosta, hän on pelkuri. Maassa tiedetään tapaus, jossa koston kierre on kestänyt jo 80 vuotta. Korostan vielä, että en tunne Helsingin tapauksen yksityiskohtia, Pietiläinen muistuttaa.
Simo Pietiläinen Kampin ampumispaikalla Helsingissä. Juha Granath
Verikostossa tapettu jo 20 ihmistä
Justice monitor -tittelillä EULEX Kosovon kriisinhallintaoperaatiossa työskentelevä Pietiläinen kiertää ympäri maata tarkkailemassa oikeudenkäyntejä. Tyypillisiä tapauksia ovat korkea tason korruptioon liittyvät jutut sekä sota- ja viharikokset.
– Korruptiota on vaikka kuinka paljon hallinnon, politiikan ja talouden kaikilla tasoilla. Oikeusjärjestelmä laimentaa juttujen julkisuusarvoa palauttamalla niitä moneen kertaan valitustuomioistuimesta takaisin alioikeuteen.
Pietiläisen mukaan EULEX ei ole pystynyt tuomaan maahan niin sanottua parasta eurooppalaista oikeuskäytäntöä, mutta se on pystynyt vaikuttamaan oikeuden toteutumiseen vaikeissa sotarikosasioissa.
– Työkulttuuri voisi toki olla parempi, mutta tuloksiakin on tullut. Viime vuonna vihdoin saatiin tuomituksi mies, joka oli syytteessä vuonna 1999 tapahtuneesta albaanikylän polttamisesta ja 51 ihmisen surmaamisesta.
Parhaillaan Pietiläinen tarkkailee maassa käytävää niin sanottua verikosto-oikeudenkäyntiä. Vuonna 2002 alkaneen
Kelmendin ja
Elshanin mahtisukujen välinen riita sai alkunsa Kosovon sodan seurauksena. Toisen suvun jäsenen väitettiin syyllistyneen petolliseen toimintaan serbivihollisen kanssa.
– Tässä sukuriidassa on tapettu jo 20 ihmistä. Viimeksi yökerhossa tapettiin ilmeisesti väärä kaveri. Yleensä näiden murhien ulkopuolelle jätetään naiset ja lapset, mutta jopa seitsemän- kahdeksanvuotiaat pojat voivat olla kohteina.
– Oikeuteen tuodaan sitten vääriä todisteita ja asiantuntijalausuntoja.Todistajat puhuvat, mitä puhuvat. Usein raha ratkaisee. Kun luottamusta oikeuslaitokseen ei ole, otetaan avuksi oma käsi ja oikeustaju, Pietiläinen sanoo.
Kosovossa verikoston kierrettä on vaikea katkaista. Yksi harvoista onnistujista on Pristinan yliopiston professori
Anton Cetta, joka keräsi peltoaukealle satoja ihmisiä solmimaan rauhaa.
– Professori Cettan luoman liikkeen ansiosta solmittiin satoja rauhansopimuksia ja tuhannet ihmiset pääsivät vapaaksi verikoston piiristä.Yhtenä keinona oli kosovolaisten yhteenkuuluvaisuuden lisääminen, jota tarvitaan Serbian sortotoimia vastaan, Pietiläinen sanoo.
Kunniamurhia ja sotarikoksia
Kun Pietiläinen pohtii Kosovon oikeuslaitoksen saleissa kohtaamiaan ihmiskohtaloita, niin esiin nousevat kunniamurhat ja Pohjois-Albaniasta lähtöisin oleva ikivanha Kanun Dukanjinin tapaoikeus.
– Kunniamurhaksi katsotaan yhden perheen tai suvun sisäinen asia, jonka uhriksi joutuu naispuolinen suvun jäsen. Syynä voi olla muun muassa avioeron vaatiminen, aviorikos tai sopimaton käytös. Sitten suvun sisältä valitaan henkilö, jonka tehtävä on surmata nainen.
Pietiläinen on istunut kymmenkunta kertaa seuraamassa oikeudenkäyntiä, jossa syytteen mukaan perheen äiti määräsi nuorimman poikansa tappamaan sisarensa. Yleensä teon tekee perheen vanhin poika, mutta nyt vastuuseen joutui nuorin veli, koska hän oli ammatiltaan teurastaja.
– Suku ei hyväksynyt, että tytär esiintyi tanssijana kosovolaisessa yökerhossa.Veli kutsui sisarensa asuntoonsa ja viilsi siskon kaulan auki. Uhri menehtyi heti. Veli pakeni Englantiin, josta hänet luovutettiin viime vuonna Kosovoon oikeudenkäyntiä varten.
– Aivan kiistatonta näyttöä ei ole. Veli väittää, että huoneistossa oli hänen lisäkseen joku toinen. Tätä toista ei ole koskaan tavoitettu, mutta kaikki tietävät, että veli on tekijä. On paljon mahdollista, että surmaaja kävelee oikeussalista vapaana miehenä, Pietiläinen sanoo.
Hän muistuttaa, että kunniamurhissa ja verikostossa ei ole kyse islaminuskosta vaan maan ikivanhoista tapaoikeuteen liittyvistä toimintatavoista.
– Kosovossa kyseessä yleensä on kunnia, kunnia ja vielä kerran kunnia. Silloin ei ole merkitystä ajalla, paikalla tai kiinnijäämisen riskillä, Simo Pietiläinen sanoo. Juha Granath
Valtava määrä aseita liikenteessä
Simo Pietiläinen kertoo, että 1,8 miljoonan asukkaan Kosovossa on vuonna 1991 alkaneen Jugoslavian hajoamissodan jäljiltä liikenteessä valtava määrä aseita. Ne kuuluvat myös arjessa.
– Ampuminen on vanha perinne. Vuorten eristämät ihmiset ovat viestitelleet ampumalla. Nykyään pääkaupunki Pristinassa viaton konetulisarja saattaa lähteä ilmaan häiden tai lapsen syntymän kunniaksi. Liikenneraivon iskiessä tilanne on jo vakavampi.
– Joissain vakavimmissa liikennerikoksissa oman käden oikeuden vaara on niin suuri, että syylliseksi epäilty on jouduttu pidättämään. Näin häntä on pyritty suojelemaan uhrin sukulaisten rangaistusyrityksiltä, Pietiläinen kertoo.
Hänen mielestään Kosovo on ansainnut vuonna 2008 julistamansa itsenäisyyden, mutta myös paremman tulevaisuuden. Hyvältä ei tosin näytä, sillä maan korkeimman poliittisen johdon toimet eivät tahdo kestää päivänvaloa.
– Pääministeri
Ramush Haradinaj sai äskettäin kutsun Haagin sotarikostuomioistuimeen ja erosi tehtävästään pari viikkoa sitten. Tiettävästi Haagin sotarikostuomioistuin on kuullut myös presidentti
Hashim Thacia ja parlamentin puhemiestä
Kadri Veseliä.
– Lisäksi Turkki on koko ajan vahvistanut asemaansa varsinkin Kosovossa.Samoin ankaran islamin maat kuten Qatar, joka rahoittaa jatkuvasti uusien moskeijoiden rakentamista ja tukee naisten huntupukeutumista, Pietiläinen sanoo.