Kotimaa 9.8.2019 5:00
Susanna Kemppainen
Erica-hätäkeskustietojärjestelmän käyttöönotto nostaa poliisin saamiaB-luokanhälytystehtäviä liian herkästi A-luokkaan.
Poliisin toimintavalmiusaika on alkuvuodesta ollut huonoin vuosikymmeneen.
Toimintavalmiusaika tammi-heinäkuussa oli koko maan alueella 10,7 minuuttia kiireellisimmissä A-luokan hälytystehtävissä, mikä on yli minuutin edellisvuotta enemmän.
Samaan aikaan A-luokan eli Aarne-luokan hälytystehtävien määrä kasvoi merkittävästi, kun taas B-luokan eli Bertta-luokan tehtävien määrä väheni.
KUVA: Marjut Äijälä
Poliisin mukaan muutos johtuu uuden hätäkeskustietojärjestelmä Erican käyttöönotosta. A-luokan hälytystehtäviin nousee nyt yhä enemmän sellaisia tehtäviä, jotka ennen hoidettiin B-tasoisena.
– Poliisin antamia tehtävänkäsittelyohjeita, joiden perusteella kiireellisyys määräytyy, noudatetaan entistä tarkemmin. Ennen kiireellisyysluokka oli vapaammin valittavissa ja mentiin enemmän ”perstuntumalla”, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Marko Savolainen selittää.
Hänen mukaansa kiireellisyysluokan valinnassa on tapahtunut myös selkeitä virheitä.
– Olemme sopineet Hätäkeskuslaitoksen kanssa toimenpiteistä, joilla ainakin selkeät virheet saadaan pois ja riskinarviotyökaluun voi luottaa entistä paremmin.
Lue myös: Hätäkeskuslaitos: Ericalla ei ole omia aivoja – poliisin lisäksi esimerkiksi pelastuslaitoksen saamissa tehtävissä on tapahtunut muutoksia aiempaan
Oulun poliisilaitoksen valvonta- ja hälytysyksikön yksikönjohtaja, ylikomisario Jyrki Kivirinta kertoo, että esimerkiksi hätäkeskukseen välitetty tieto epäillyllä näpistelijällä mukana olevasta veitsestä voi nykyisin nostaa tehtävän Aarne-kiireellisyysluokkaan. Aiemmin se saatettiin hoitaa Bertta-tehtävänä mikäli näpistelijä oli rauhallinen.
– Jokin tietty avainsana (kuten veitsi) voi jo yksistään nostaa tehtävän Aarne-tehtäväksi vaikka akuuttia hengen tai terveyden vaaraa ei olisikaan.
Kivirinnan mukaan poliisin kenttäjohtaja joutuu nykyisin seuraamaan hätäkeskuksen jakamia tehtäviä yhä tarkemmin ja tarvittaessa muuttamaan arvioitua kiireellisyysluokkaa.
– Hän selvittelee asiaa, tekee uuden kokonaisharkinnan ja voi pudottaa luokkaa jo matkan aikana.
KUVA: Marjut Äijälä
Oulun poliisilaitoksen toimintavalmiusaika oli alkuvuodesta 11,9 minuuttia, mikä on huonoin luku nykymuotoisen poliisilaitoksen aikana. Sen sijaan vähemmän kiireellisten B-luokan hälytystehtävien toimintavalmiusaika oli nykymuotoisen laitoksen paras ollen 18,3 minuuttia.
A-luokan hälytystehtävien määrä kasvoi lähes puolella, kun taas B-luokan tehtävät vähenivät noin neljänneksellä. A-luokan tehtävien joukossa on alkuvuonna ollut peräti yli 80 prosenttia edellisvuotta enemmän liikenneonnettomuudesta tai liikenteestä aiheutuvia tehtäviä. Tällainen voi olla esimerkiksi ilmoitus moottoritiellä epämääräisesti ajavasta, liikenneturvallisuutta törkeästi vaarantavasta autoilijasta. Kivirinnan mukaan hälytys saatetaan antaa A-hälytysluokassa esimerkiksi siksi, että epäilty tekijä olisi yhä tavoitettavissa.
Alkuvuodesta myös esimerkiksi A-luokan erityistehtävät ovat yli kaksinkertaistuneet. Erityistehtäviksi lasketaan esimerkiksi tietyt kotietsinnät, joukkojenhallintatehtävät ja koirapartion erityistehtävät.
Jyrki Kivirinta korostaa, että toimintavasteajan heikkeneminen ei tarkoita hengenvaarassa olevan ihmisen joutuvan odottamaan poliisia yhä kauemmin.
– Näiden tehtävien määrä on laskenut ja pystymme vastaamaan niihin riittävän ajoissa.
Oulun poliisilaitoksen pitkät välimatkat vaikuttavat osaltaan toimintavalmiusaikaan. Laitos on pyrkinyt puuttumaan siihen lisäämällä partiointia harvaan asutuilla alueilla, kuten esimerkiksi Siikalatvan, Vaalan ja Puolangan seudulla.
– Näillä alueilla toimintavalmiusajat ovat parantuneet.
A hoidetaan välittömästi, B viipymättä
Poliisin pitäisi hoitaa A-kiireellisyysluokkaan kuuluva tehtävä välittömästi.
Tehtävää ei saa laittaa odotukselle ilman perusteltua syytä.
A-kiireellisyysluokan tehtävä keskeyttää vähemmän kiireellisen tehtävän, jos tehtävä on toiminnallisesti sellaisessa vaiheessa, että sen keskeyttäminen on mahdollista.
A-luokan tehtävässä on yleensä kysymys välittömästi henkeen, terveyteen tai omaisuuteen kohdistuvasta, meneillään olevasta rikollisesta toiminnasta tai muusta tapahtumasta, jonka seuraus on estettävissä tai jonka tekijä on päättyneessä teossa vielä saatavissa kiinni.
Myös yhteiskunnan toimivuuden turvaaminen äkilliseltä vakavalta häiriöltä kuuluu tähän kiireellisyysluokkaan.
Suurin osa poliisin tehtävistä kuuluu B-kiireellisyysluokkaan.
Se pyrkii hoitamaan ne viipymättä.
B-luokan tehtävät voidaan kuitenkin tarvittaessa priorisoida laittamalla odotukselle tai keskeyttämällä.
B-luokan tehtävät liittyvät yleensä henkilön koskemattomuuteen, omaisuuden suojaan tai yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen.
Niissä on kyse poliisin normaalista hälytys- ja kenttätoiminnasta.
C-kiireellisyysluokan tehtävä ei edellytä välittömiä toimia, mutta se on hoidettava toiminnallisesti sopivana tai asiakkaan kanssa erikseen sovittuna ajankohtana.
C-luokan tehtäviä ovat esimerkiksi useat kuljetus- ja erityistehtävät, liikennevalvontatehtävät tai tehtävät, jotka voidaan hoitaa vajaalla partiolla.
Kasvua yli neljännes
Poliisilla oli koko maan alueella tammi-heinäkuun aikana yli 53 000 A-luokan hälytystehtävää.
Määrä nousi edellisvuoden vastaavasta ajasta yli 25 prosentilla.
Sen sijaan B-luokan hälytystehtävien määrä laski noin 15 prosenttia.
Niitä oli alkuvuonna runsaat 223 000.
Oulun poliisilaitoksella oli tammi-heinäkuun välisenä aikana 5 284 A-luokan tehtävää.
Vuotta aiemmin vastaava luku oli 3 595.
B-luokan hälytystehtäviä oli 18 628 eli 6 487 tehtävää edellisvuoden vastaavaa aikaa vähemmän.
Lähde: Poliisi