Jarmo Hussi TO 13.8.2020 klo 15:10 Muokattu TO 13.8.2020 klo 15:14
Poliisi tiedottaa ja poliisi "tiedottaa"
9 kommenttia
Olen jo pitemmän ajan kiinnittänyt huomiota rikosepäilyissä poliisin vaihtelevaan tiedottamislinjaan tuntomerkkien julkaisemisessa. Aloitetaanpa tuoreimmasta.
Tänään poliisi varoittaa halailevista koruvarkaista pääkaupunkiseudulla. Toimintatapa kuvataan tarkasti mutta yhtä puuttuu: ilmeisesti uhreina on jälleen ollut kuurosokeita koska poliisilla ei ole kertoa minkäänlaisia tuntomerkkejä tekijöistä. Ei edes mustaa henkselinpätkää.
Tai on
epäiltyjä on useita, sekä naisia että miehiä. Joten nyt tarkkana, jos nainen tai mies tulee halailemaan on syytä ilmoittaa poliisille. Jos taas halailija on joku muunsukupuolinen,
muistakaa että sukupuolia on useita kymmeniä, voitte relata.
Helsingissä tehdyt havainnot epäilyttävästä toiminnasta voi ilmoittaa osoitteeseen [email protected].
Turkkusessakin tapahtui.
Eilen poliisi julkaisi kuvan epäillystä ja tänään tekijä oli saatu kiinni. Kuvasta päätellen kyseinen nainen, tai muunsukupuolinen, ei rannalla juuri ollut makaillut, oli rusketuksen taso sen verran matala.
Turun tapaus ihmetyttää. Miksi poliisi julkaisi kuvan epäillystä heti? Miksi ei toimittu kuin Helsingissä ja Uudellamaalla jossa epäillyistä ei poliisi ole pystynyt julkaisemaan edes tuntomerkkejä?
Kuvan julkaisussa ja nimen julkaisussa poliisilla on selvä linja: Poliisi huomauttaa, että esitutkintalain mukaan henkilön nimen tai kuvan saa antaa julkisuuteen vain, jos se on välttämätöntä rikoksen selvittämiseksi, rikoksesta epäillyn tavoittamiseksi, uuden rikoksen estämiseksi tai rikoksesta aiheutuvan vahingon estämiseksi.
Niin. Kuvan. Miten olisi tuntomerkit?
Sekin näytti olevan liikaa tapauksessa Kaivohuone, jossa poliisi istui kuvien päällä 24 päivää. Se ei kuitenkaan jälleen estänyt poliisia pyytämässä havaintoja tapahtuneesta.
Myös tapauksessa
Kuusijärvi poliisi ei vieläkään ole pystynyt esittämään minkäänlaisia tuntomerkkejä nuorisojoukosta. Aikaa tapauksesta on kulunut kohta kaksi kuukautta.
Ja nyt henkseleitä paukutellen takaisin alkuun. Kun poliisi ei ole julkaissut koruvarkaista mitään tuntomerkkejä, olettaako poliisi että kyseiset henkilöt eivät ole tekemässä uusia rikoksia tai että niistä ei aiheudu vahinkoja? Vai onko syy poliisin ailahtelevaan tiedotuslinjaan se että myös poliisin, median lisäksi, olohuoneessa röhnöttää virtahepo tai sarvikuono? Voisiko luontoystävälliseen vihreisiin kuuluva, poliisin toiminnasta vastaava sisäministeri
Maria Ohisalo, tutkia millainen nisäkäs siellä luuraa ja kuka sitä ruokkii.
Ja vielä lopuksi.
Poliisilla on someohjeet jonka mukaan poliisilla on oikeus estää viranomaistilin seuraamien. Selvitin kahta asiaa. Toisessa tapauksessa poliisin tiedottaja väitti henkilön esiintyvän poliisina, vaikka kyseisen tilin kuvauksessa lukee seuraavaa:
Vihapuheyksikön kansainvälisestikin jahtaama, oletetusti siis poliisin mielestä laittoman hauska humoristi. Nauru seis! Tämän perusteella poliisi väittää kaverin esiintyvän poliisina.
Toiseen tapaukseen joka kohdistui helsinkiläiseen perussuomalaisaktiiviin en saanut minkäänlaista selitystä. Kun kysyin perusteita uudemman kerran sain seuraavan vastauksen:
Poliisin sosiaalisen median ohje ei suoraan ohjeista yksittäisen viranhaltijan virkatilin osalta, saako tai eikö hän saa estää toisia käyttäjiä. Aika viitseliästä poliisilta laatia someohjeet jotka eivät sitten yksittäisiä viranhaltijoita koskekaan. Esiinnytään virkatilillä poliisin auktoriteetilla mutta loukkaannutaan mimosan herkkyydellä.
Edellinen kirjoitukseni:
Ryöstelyä ja mellakointia Chicagossa ja muuta
Jarmo Hussi