JUHA-PEKKA TIKKA
4 tuntia ja 38 minuuttia sitten (päivitetty 2 tuntia ja 40 minuuttia sitten)
Väkivaltaisten äärijärjestöjen kieltämiskeskustelu ei jäänyt kyselytunnilla uusnatseihin.
Eduskunnan kyselytunnilla torstaina vihreiden kansanedustaja Ozan Yanarnosti esiin poliittisen väkivallan, jonka seurauksena hänen mukaansa kuoli ensimmäinen ihminen 67 vuoteen.
Ozan Yanarin mukaan "uusnatsit eivät ole uhka vain osalle suomalaisista, esimerkiksi maahanmuuttajille, vaan koko yhteiskuntajärjestyksellemme".
Pääministeri Juha Sipilä
tuomitsi väkivaltaisen ääriliikehdinnän.
Muun muassa Rkp:n Stefan Wallin ja Sdp:n Antti Rinne yhtyivät huoleen rasisteista ja kansallissosialisteista. Sisäministeri Paula Risikko (kok.) vastasiPäivi Räsäselle (kd.) voimavaroista.
– Oletteko huomanneet, että kun tapahtuu vihapuhetta ja tällaista, niin kun sitä paljon on, me turrumme siihen ja meitä ei enää kohta heilauta mikään? Se on tämän yhteiskunnan tuho. Siitä syystä meidän täytyy yhdessä tarttua tähän, Paula Risikko sanoi.
Perussuomalaisten Sampo Terho laajensi kysymystä.
– Tätä meidän järjestystämme kohtaan on noussut erilaisia ääriliikkeitä: äärioikeistoa, anarkisteja ja muitakin. Haluaisin kysyä nyt erityisesti yhdestä, joka myös on nostanut viime vuosina merkittävästi profiiliaan ja näkyvyyttään Suomessa. Suomessa väitetään olevan noin 300 henkilöä, jotka ovat tavalla tai toisella yhteyksissä islamistisiin äärijärjestöihin. Kysyisin asianomaiselta ministeriltä: miten tähän on varauduttu, Sampo Terho kysyi.
Sisäministeri Risikko kiitti uudesta näkökulmasta. Hän vetosi eduskuntaan, että uusi tiedustelulainsäädäntö tulee olemaan työkalu asiaan.
Risikko sai kyselytunnin jälkeen sisäministeriön budjettia käsiteltäessä kansanedustajilta poikkeuksellisen paljon kiitoksia kyselytunnin puheenvuoroistaan.
"Kaikki väkivalta"
Kokoomuksen Kari Tolvanen kysyi tunnusten käyttökiellosta ja mielenilmausten ennakkoilmoituksista.
– Kaikki väkivalta, on se motiivi ihan mikä tahansa, on tuomittavaa. Kaikki väkivalta, on sen tekijä ihan kuka tahansa, on tuomittavaa. Näin pitää olla. Vihapuhe on tuomittavaa. Toisten halventava nimittely on tuomittavaa, tapahtuu se kasvokkain tai sosiaalisessa mediassa, ja muistetaan, että aina vastuu on rikoksentekijällä, Kari Tolvanen linjasi.
Paula Risikko totesi, että "ongelmahan on se, että poliisi voi puuttua vasta siinä vaiheessa, kun jotain on jo tehty. Ja nyt meidän pitäisi päästä aikaisemmin siihen vihapuheeseen, josta on niin lyhyt matka väkivaltaan. Ja sitä vihapuhetta — johon me olemme jo turtuneet ja minkä me valitettavasti hiljaisesti samalla hyväksymme — on aika olla hyväksymättä".
Keskustan Antti Kurvisen mukaan suomalaiset ovat olleet järkyttyneitä "ja nyt on erittäin tärkeää, että me kaikki laitamme jäitä hattuun". Hän kysyi, voidaanko ääriuskonnollisen tai ääripoliittisen järjestön nähdä rikollisjärjestönä.
– Suomessa ei ole tilaa äärioikeistolle, ei äärivasemmistolle, ei ääri-islamisteille eikä ekoterroristeillekaan. Demokratia ei suojaa niitä, jotka haluavat tuhota demokratian ja ihmisoikeudet, siitä olemme varmasti kaikki täällä eduskunnassa samaa mieltä, Antti Kurvinen sanoi.
Paula Risikko vastasi, että myös rikollisjärjestö-kysymys on tarkoitus selvittää "ja perata ihan perin pohjin" ja "me katsomme tämän kaiken kaikkiaan".
Kansanedustaja Reijo Hongisto (ps.) totesi kyselytunnin jälkeen budjettikeskustelussa, että "viimeksi on uutisoitu erittäin valitettavasta ja surullisesta kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä Helsingin rautatieasemalla. Sitä ennen uutisoitiin kuolemaan johtaneesta ryöstöstä Kajaanissa. Kesällä radikaali eläinaktivistiryhmä EVR ilmoitti sytyttäneensä Vantaalla busseja tuleen: yhdeksän bussia paloi, ja vahingoiksi arvioitiin vähintään 1,5 miljoonaa euroa".
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/islamisti elainaktivismi-55516