Poliisi haluaa perustaa verkon vihapuheeseen keskittyvän yksikön: "Kuvitellaan, että netissä voi laukoa ihan mitä vaan"
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen muistuttaa, että myös sosiaalisen median vihapuheista voi joutua rikosvastuuseen.[/b]
Poliisihallitus valmistelee parhaillaan erityistä yksikköä, jonka tehtävänä olisi tutkia, ehkäistä ja paljastaa verkon vihapuhetta.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen perustelee yksikön tarvetta sillä, että nyt tarvittaisiin käytännön keinoja, joilla voitaisiin puuttua vihapuheeseen ja sen levittämiseen sosiaalisessa ja sähköisessä mediassa.
– Nyt on jo korkea aika puuttua vihapuheeseen, sillä sosiaalisessa mediassa käytävä keskustelu on lähtenyt täysin käsistä, Kolehmainen sanoo Ylen haastattelussa.
Poliisiylijohtaja muistuttaa, että myös sosiaalisessa mediassa ja sähköisessä maailmassa voidaan syyllistyä rikokseen ja joutua rikosvastuuseen.
– Sananvapauteen kuuluu myös vastuu. Kuvitellaan, että netissä voi laukoa ihan mitä vaan, Kolehmainen toteaa.
Poliisiylijiohtaja korostaa, että kansalaisten sananvapauteen ei haluta puuttua.
"Kansalaisetkin kyllästyneitä vihapuheeseen"
Kolehmaisen mukaan yleinen ilmapiiri on kiristynyt ja hän nostaa esiin kaksi viikkoa sitten Helsingin rautatieasemalla tapahtuneen pahoinpitelyn, josta epäiltynä on uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen jäsen. Pahoinpitelyn uhri kuoli vajaa viikko myöhemmin ja Vastarintaliikkeen jäsentä epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta.
– Vihapuhe on yksi ensimmäinen askel fyysiseen väkivaltaan, Kolehmainen sanoo.
Kolehmaisen mukaan ääriliikkeiden toiminta pitäisi ehdottomasti ottaa nyt haltuun.
– Nähtävillä olevaa toimintaa ei voida sallia, hän tähdentää.
Kolehmaisen mukaan poliisin ja muiden viranomaisten operaatiokyky pitäisi kyetä turvaamaan niin, että tilanteeseen pystyttäisiin puuttumaan.
Poliisihallitus kertoikin tällä viikolla selvittelevänsä mahdollisuutta Suomen Vastarintaliikkeen lakkauttamiseksi. Tänään perjantaina poliisiylijohtaja Kolehmainen kertoi, että kannetta ei ole vielä nostettu.
– Poliisihallituksen ja valtakunnansyyttäjänviraston edustajat pohtivat tätä kysymystä ja keskustelussa päädyttiin siihen, että asian eteenpäin viemiseksi hankitaan vielä lisäselvityksiä. Eli asiassa edetään koko ajan.
Kolehmaisen mukaan kanteen nostamista on harkittava tarkkaan, koska kyseessä on perusoikeuteen eli kokoontumis- ja yhdistymisvapauteen puuttumisesta.
Sisäministeri Paula Risikko (kok.) totesi viimeksi eilen torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että väkivallalle, vihapuheelle ja rasismille on oltava nollatoleranssi. Poliisiylijohtajan mukaan myös kansalaisilta on tullut viestiä, että he ovat kyllästyneitä kasvavaan vihapuheeseen ja sen hillitsemiseksi kaivataan aktiivisia toimia.
Kolehmaisen mukaan poliisi linjasikin jo keväällä, että vihapuheeseen puututaan aktiivisemmin. Jotta linjaus voidaan toteuttaa, poliisi tarvitsee lisää voimavaroja, Kolehmainen sanoo. Hänen mukaansa yksikön toiminta voitaisiin käynnistää hyvinkin nopeasti, jos vain poliisille on osoitettavissa lisää resursseja sen perustamiseksi.
Suunnitteilla olevan yksikön toimintamalli on vielä auki, mutta Kolehmaisen mukaan se voisi toimia esimerkiksi niin, että toiminta keskitetään yhteen poliisilaitokseen ja muut yksiköt otetaan mukaan toimintaan yhdyshenkilöiden avulla.
Lopulta uuden yksikön perustamisen ratkaisee valtiovalta.