Sisäministeriön ylijohtaja ihmettelee: Antoivatko poliitikot turhaa toivoa turvapaikanhakijoille?
Sisäministeriön ylijohtajan mukaan poliitikkojen tuki on voinut aiheuttaa harhakuvitelmia mieltään osoittavissa turvapaikanhakijoissa.
Eilen julkaistun sisäministeriön ja Vaasan yliopiston kyselytutkimuksen mukaan 69 prosenttia vastanneista suomalaisista oli samaa tai vahvasti samaa mieltä siitä, että laittomasti Suomessa oleskelevat kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat ovat uhka yhteiskunnan sisäiselle turvallisuudelle ja vakaudelle.
Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorion mukaan on hankala arvioida Suomessa laittomasti oleskelevien henkilöiden lukumäärää tarkkaan.
– Jos joku luku pitäisi heittää, se on enintään kolmetuhatta, Vuorio sanoo.
On mahdollista, että määrä kasvaa vuoden kuluessa, kun turvapaikkaratkaisujen määrä kasvaa.
– Päätöksiä tulee hallinto-oikeudesta noin tuhat kuukaudessa, joista suurin osa on kielteisiä. Siitä voi laskea, että tämän vuoden loppuun mennessä kielteisiä päätöksiä on toistakymmentä tuhatta.
Vuorion mukaan kielteisten päätösten lukumäärä ei kuitenkaan ole sama asia kuin laittomasti Suomessa oleskelevien lukumäärä, koska samaan aikaan ihmisiä poistuu vapaaehtoisen paluun järjestelmän kautta ja omaehtoisesti.
Lainmuutos tiukensi myöntämistä
Helsingin keskustassa Rautatientorilla on ollut helmikuusta saakka turvapaikanhakijoiden leiri, jossa on osoitettu mieltä pakolaispolitiikkaa vastaan, vastustettu kielteisiä turvapaikkapäätöksiä ja vaadittu palauttamisten jäädyttämistä.
Vuonna 2015 voimaan astunut lainmuutos tiukensi tilapäisten oleskelulupien myöntämistä.
– Näkyvä mielenilmaus, kuten Rautatientorilla, varmaan rohkaisee kuvittelemaan, että kaikki muuttuisi. Voin sanoa aivan heti, ettei tule mitään muutoksia lainsäädäntöön, Vuorio sanoi.
Oppositiojohtajat vaativat 8. maaliskuuta kannanotossaan Turun Sanomissa hallitusta palauttamaan tilapäiset oleskeluluvat niille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, jotka eivät suostu palaamaan vapaaehtoisesti.
– Viikkoja jatkunut irakilaisten ja afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden mielenosoitus on nostanut esille monen turvapaikanhakijan sietämättömän ja ihmisoikeuksia loukkaavan tilanteen Suomessa, Sdp:n Antti Rinne, vihreiden Ville Niinistö, vasemmistoliiton Li Andersson ja Rkp:n Anna-Maja Henriksson kirjoittivat.
Vuorion mielestä poliitikot ovat saattaneet antaa tuellaan väärää viestiä mieltään osoittaville turvapaikanhakijoille.
– Joku saattaa kuvitella, että saa jäädä. Mikään ei tule muuttumaan. Ei tule tilapäistä oleskelulupaa.
Tilapäinen oleskelulupa voidaan yhä myöntää tapauksissa, joissa vapaaehtoinen paluu ei onnistu.
Vuorio ihmettelee kritiikkiä, jota tuomioistuimet ovat saaneet turvapaikkapäätöksistä ja jonka mukaan Suomen oikeuslaitos ei osaa tehdä oikeita päätöksiä.
Vuorion mukaan paperittomia ei ole vielä ollut juuri havaittavissa.
– Seurakunnat avasivat kirkkoja kovalla kohinalla hätämajoitustiloiksi. Niihin meni asunnottomia suomalaisia. Minun mielestäni sitä toimintaa olisi voitu jatkaa ja antaa se mahdollisuus asunnottomille suomalaisille, mutta ne luukut pantiin kiinni, kun he näkivät, ettei tule turvapaikanhakijoita.
Vaikka kodittomien majoitus loppui tammikuussa Helsingin seurakuntien kirkoissa, ovat seurakunnat järjestäneet sen jälkeen yhdessä Helsingin kaupungin ja Diakonissalaitoksen kanssa hätämajoitusta Hermannin diakoniatalossa.
Tuore tutkimus
Sisäministeriö ja Vaasan yliopisto selvittivät kansalaisten asenteita turvapaikka-asioihin mielipidetutkimuksella, joka julkaistiin tiistaina.
Tutkimukseen vastanneiden mukaan 64 prosenttia oli vahvasti samaa mieltä tai samaa mieltä siitä, että turvapaikanhakijoiden maahantulo kasvattaa terrorismin uhkaa. 57 prosenttia oli vahvasti samaa mieltä tai samaa mieltä siitä, että turvapaikanhakijoiden maahantulo kasvattaa rikollisuutta.
Tutkimuksen mukaan suomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välisten väkivaltaisten yhteenottojen lisääntymisen mahdollisuus koettiin selkeänä turvallisuusuhkana.
”Tämän nähtiin olevan suoraan yhteydessä sekä asenteiden polarisoitumiseen, suomalaisen yhteiskunnan yleiseen eriarvoistumiseen sekä huono-osaisuuden jatkuvaan lisääntymiseen”, kerrotaan tutkimuksessa.
Kyselyn vastaajista 76 prosenttia oli eri mieltä tai vahvasti eri mieltä siitä, että kielteisen päätöksen saaneella turvapaikanhakijalla on oikeus jäädä oleskelemaan Suomeen.
Juttua täsmennetty 24.3. klo 14.41 tiedolla Hermannin diakoniatalon hätämajoituksesta.