Taas sama mies terroristien taustalla - salafistiverkostolla yhteys myös Lontoon tuhoisiin pommi-iskuihin
Yksi Lontoon iskun tehneistä miehistä kuului tunnettuun salafistiverkostoon, jonka johtaja tuomittiin viime vuonna vankilaan.
Lontoon poliisi on kertonut kahden auto- ja puukkohyökkäykseen lauantaina osallistuneen miehen nimen. Toinen heistä, Rachid Redouane oli viranomaisille tuntematon, mutta Khuram Shazad Butt yleisölle oli liiankin tuttu.
Huolestuneet tuttavat ja naapurit olivat tehneet hänestä useita ilmoituksia poliiseille, hänet oli potkaistu pihalle yhdestä moskeijasta ja hän esiintyi jopa Channel 4:n dokumentissa The Jihadis Next Door (suom. Naapurisi jihadistit) viime vuonna.
Brittimedian mukaan hän oli katsellut videopalvelu Youtubesta amerikkalaisen salafistisaarnaajan Ahmad Musa Jibrilin videoita.
Britannian pääministeri Theresa May keskittyikin Lontoon iskun jälkeen julistamaan vastaiskua jihadistien käyttämiä verkkopalveluita vastaan.
Lontoon King's Collegen professori, terrorismiasiantuntija Peter Neumann kuitenkin huomautti Twitterissä, että nettipalveluiden syyttäminen on poliittisesti kätevää, mutta älyllisesti laiskaa.
- Vain harva radikalisoituu yksinomaan verkossa, Neumann kirjoitti.
Hänen ja kahden muun terrorismiin keskittyvän ICSR-keskuksen tutkijan vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan Jibril on erittäin vaikutusvaltainen, ehkä jopa kaikkein vaikutusvaltaisin verkkosaarnaaja Syyriaan lähteneiden vierastaistelijoiden keskuudessa. Buttin radikalisoitumista ei silti voi laittaa hänen kontolleen.
Kielletty organisaatio
Buttin taustalta löytyy nimittäin Britanniassa erittäin hyvin tunnettu salafistiverkosto, joka tunnettiin alun perin nimellä al-Muhajiroun. Se kiellettiin Britanniassa jo vuonna 2005, mutta toiminta on jatkunut siitä huolimatta.
Verkostoon kytköksissä olevat henkilöt ovat olleet vastuussa lukuisista terrori-iskuista Britanniassa ja ulkomailla. Sen uskotaan vaikuttaneen 52 ihmisen hengen Lontoossa vaatineiden 2005 pommi-iskujen että brittisotilas Lee Rigbyn vuonna 2013 tapahtuneen murhan taustalla.
Ääriajattelua vastustavan Mohammed Shafiqin, muslimijärjestö Ramadhan Foundationin johtajan mukaan hänellä oli henkilökohtainen kohtaaminen Buttin kanssa vuonna 2013.
- Khuram Butt sanoi minua Murtadiksi, joka tarkoittaa arabiaksi petturia ja syytti minua hallituksen kätyriksi, kun kritisoin Anjem Choudarya terrorismin tukemisesta, Shafiq sanoi BBC:lle.
Myös CNN:n toimittaja Sandi Sidhu kertoi tavanneensa Buttin, kun hän seurasi al-Muhajirounin toimintaa Britannaissa 2014-2016.
Yhteys uuteen Jihadi-Johniin
Salafistijärjestön johtajana pidetty Choudary, 50, on kenties Britannian tunnetuin radikaalisaarnaaja. Hän keräsi seuraajia ja radikalisoi heitä, vaati Sharia-lakia Britanniaan ja ylisti syyskuun 11. päivän terrori-iskuja. Hänellä oli merkittävä rooli salafistijärjestön perustamisessa Belgiaan.
Hän sai toimia vuosikymmeniä aivan poliisin ja tiedustelupalveluiden silmien alla ja hänestä suorastaan tehtiin brittilehdistössä paholaisesta seuraava. Ainoa rike, johon hän syyllistyi, oli laittoman mielenosoituksen järjestäminen Tanskan suurlähetystön edessä, mistä seurasi vuonna 2006 sakkoja ja oikeudenkäyntikuluja reilun tuhannen euron edestä.
Choudaryn verkostoon ja Buttin tuttaviin kuuluu myös samaisessa jihadistidokumentsissa esiintynyt britti Siddartha Dhar alias Abu Rumsaysah, jonka uskotaan toimivan Isisin pyövelinä Syyriassa ja perineen Jihadi-Johnin manttelin vuonna 2015 ilmaiskulla surmatulta Mohammed Emwazilta.
Syksyllä 2014 Choudary otettiin kuitenkin kiinni ja sittemmin vangittiin. Viranomaiset syyttivät, että Choudary oli kannustanut muita liittymään terroristijärjestö Isisiiin.
Samaan aikaan Choudaryn kanssa pidätetty ja takuita vastaan vapautettu Dhar ei jäänyt odottelemaan oikeudenkäyntiä vaan pakeni Syyriaan. Hän ei suinkaan ollut ensimmäinen: kyseisestä salafistijoukosta uskotaan lähteneen toistasataa ihmisiä taistelemaan salafi-jihadistisen Isisin puolesta.
Vaarallisin kaikista?
Professori Neumann ja ICSR:n apulaisjohtaja Shiraz Maher sanovat maanantaina BBC:llä julkaistussa kirjoituksessaan, että Choudaryn radikaaliverkosto on kenties kytköksissä useampaan terrori-iskuun kuin yksikään muu vastaava ryhmittymä.
- Hän tarjosi tunteen yhteisöstä, yhteenkuuluvuudesta ja toveruudesta vertaisten kanssa, Neumann ja Maher kirjoittavat.
- Internetillä on tärkeä rooli tiedon levittämisessä ja Isisin kaltaisten järjestöjen brändin rakentamisessa, mutta se on harvoin riittävä korvaamaan tosimaailman rekrytoijan charmia ja tehoa.
Choudary sai syyskuussa 2016 viiden ja puolen vuoden vankeustuomion. Hänen uskotaan pääsevän ulos istuttuaan kaksi ja puoli vuotta.