Panokset kovenee:
Iltasanomissa tai lehdessä:
Venäjän mediassa ennennäkemätön Suomi-hyökkäys: Konsulia hiillostetaan videolla asesalakuljetuksesta ja katutappelusta
Venäjän mediassa on väitetty suomalaisten konsulaatin työntekijöiden sekaantuneen katutappeluun ja salakuljetukseen.(KUVA: iz.ru, ren.tv)
Julkaistu: 13.7. 13:59
Venäjän mediassa on julkaistu video, jossa vihjaillaan Suomen Pietarin pääkonsulaatin konsulin Virpi Hanhikosken ”tietämättömyydestä” liittyen kahteen suomalaisdiplomaatteja koskevaan skandaaliin.
Izvestija-lehdessä ja
Ren-TV:ssä levinneissä
erikoisissa videoissa yhdistetään yhdeksi kokonaisuudeksi kaksi erillistä tapausta, joissa suomalaisten diplomaattien syytetään käyttäytyneen Venäjällä sopimattomasti.
Molempia väitettyjä skandaaleja yhdistää se, että ne kuuluvat Suomen Pietarin pääkonsulaatissa konsuliasioiden hoidosta vastaavan
Virpi Hanhikosken toimialaan.
Hanhikoski itse on kummissaan tavasta, jolla venäläismedia on häntä käsitellyt väitettyjen skandaalien osalta.
– Mitään tällaista en osannut odottaa. Kumpaakin asiaa on meillä pääkonsulaatissa hoidettu aivan normaaleina konsuliasioina, Hanhikoski sanoi IS:lle.
Konsuli Virpi Hanhikoski. (KUVA: Kalle Parkkinen)
Ensimmäinen ”skandaaliksi” nimetty tapaus koskee Pietarissa Nevski prospektilla tapahtunutta katutappelua, jossa oli yhtenä osallisena Suomen pääkonsulaatin työntekijä. Venäläisvideoilla näytetään pätkiä valvontakameran videosta ja vihjaillaan, että kyseinen miespuolinen konsulaatin työntekijä ”ei ole käyttäytynyt diplomaatille sopivalla tavalla” ja että hänet olisi pitänyt sen takia ”vähintäänkin karkottaa pois maasta”.
IS:N TIETOJEN MUKAAN kyseinen Suomen Pietarin pääkonsulaatin työntekijä on itse tehnyt rikosilmoituksen katutappelusta ja katsoo olleensa siinä uhrin asemassa yhdessä seuralaisensa kanssa. Hanhikoski puolestaan on konsuliasioiden hoitajana yrittänyt varmistaa, että miehen tapaus saa asianmukaisen tutkinnan Venäjän viranomaisilta. Kyseinen henkilö ei ole konsulaatissa diplomaatin statuksella, vaan on työsuhteessa paikalta palkatun työntekijän asemassa.
Venäläiskanavan videolla näytetään ensin kuvaa, kuinka kanavan toimittaja yrittää haastatella kyseistä suomalaismiestä. Samalla toimittaja ihmettelee, kuinka katutappeluun osallistunut konsulaatin työntekijä löytyy tapahtuneen jälkeen vielä Pietarin kadulta kulkemassa vapaasti ja hyvällä mielellä. Videolla luodaan mielikuvaa, että suomalainen on syyllinen tappeluun ja kaiken lisäksi hän vielä välttelee toimittajan kysymyksiin vastaamista.
Tämän jälkeen videolla näkyy kuinka venäläistoimittaja lähestyy konsuli Virpi Hanhikoskea kadulla ja yrittää saada tältä tietoja, koska Hanhikosken kerrotaan olevan tappeluun osallistuneen henkilön esimies. Kun Hanhikoski sanoo venäläistoimittajalle, ettei hän tiedä enempää tai ei voi vastata kysymyksiin, toimittaja kuittaa katsojille omana kommenttinaan:
– Tietämättömyys on hänen työtään.
SEURAAVAKSI videoilla ryhdytään kertomaan venäläisten asetehtaiden valmistamien osien salakuljetuksesta Suomeen. Tällä kertaa syytökset Virpi Hanhikoskea ovat vieläkin kovemmat, sillä hänen itsensä vihjaillaan sekaantuneen salakuljetusskandaaliin diplomaatille sopimattomalla tavalla.
Toimittaja kertoo videolla, että Hanhikoski on ollut läsnä salakuljetuksesta epäillyn
Dmitri Bogatshevin oikeudenkäynnissä ja yrittänyt siellä päästä tämän kanssa puheyhteyteen ja luovuttamaan joitakin papereita. Katsojille luodaan kuvaa, että Hanhikoski olisi jotenkin yrittänyt vaikuttaa oikeudenkäynnin kulkuun – tai että juuri hän olisi yksi niistä suomalaisdiplomaateista, jotka ovat venäläismedian vihjailujen mukaan sekaantuneet suoranaisesti aseiden ja hävittäjien osien salakuljetukseen Venäjältä Suomeen.
Videoilla korostetaan useaan otteeseen Hanhikosken ”tietämättömyyttä” kummastakin skandaalista ja annetaan ymmärtää, että salakuljetusskandaalista hänen on täytynyt joka tapauksessa tietää, sillä hän on ”puolustanut” sen pääepäiltyä. Kun Hanhikoski sanoo venäläistoimittajalle, että hän ei voi kommentoida konsuliasioita, sekin esitetään ikään kuin todisteena siitä, että hänellä itsellään on jotain salattavaa.
SUOMEA koskeva tuorein hyökkäys Venäjän mediassa lähti käyntiin Izvestija-lehden artikkelista, jossa väitetään ”selvitetyn”, että suomalaiset diplomaatit ovat sotkeutuneet asesalakuljetusskandaaliin.
Izvestijan jutussa muun muassa väitetään, että salakuljetusvyyhdin päätekijäksi epäilty Dmitri Bogatshev olisi ollut Suomen turvallisuusviranomaisten suojeluksen alaisena ja että Suomen hallinto olisi jollain tavalla koordinoinut hänen ryhmänsä tekemiä liiketoimia sekä aseiden osien välittämistä kolmansiin maihin Suomen kautta.
Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän päällikkö
Vesa Häkkinen ihmettelee venäläismediassa leviäviä videoita ja Virpi Hanhikoskeen kohdistuvia vihjailuja.
– Tällaiseen tapaan tehdä journalismia pitää suhtautua todella kriittisesti. Videoiden välittämä mielikuva on täysin käsittämätön, Häkkinen muotoili Ilta-Sanomille.
Häkkinen korosti jo aiemmin IS:lle, että suomalaiset diplomaatit ovat ainoastaan antaneet konsuliapua asesalakuljetuksesta epäillylle Dmitri Bogatsheville, koska tämä on sitä itse pyytänyt. Häkkisen mukaan syytökset siitä, että suomalaisdiplomaatit olisivat jotenkin muuten sekaantuneet asesalakuljetukseen, ovat täysin tekaistuja ja perättömiä.
– Näitä väitteitä on levinnyt nyt jostain syystä Venäjän mediassa, mutta Venäjän viranomaiset eivät ole esittäneet meitä kohtaan mitään epäilyjä tai syytöksiä osallisuudesta salakuljetustapaukseen, Häkkinen korosti.
HANHIKOSKI on työskennellyt Pietarin pääkonsulaatissa viisi vuotta ja hänen on määrä tulla takaisin Suomeen elokuussa normaalin ulkoministeriön työkierron mukaisesti. Hanhikoski on hoitanut konsulaatissa nimenomaan konsuliavun antamista Suomen kansalaisille, ja osa tapauksista on ollut hyvinkin vaikeita.
Suomalaisessa julkisuudessa ehkä tunnetuin on Greenpeacen aktivistin
Sini Saarelan tapaus, kun hän joutui syksyllä 2013 pidätetyksi yhdessä 29 muun henkilön kanssa protestoituaan Venäjän arktista öljynporausta vastaan. Hanhikoski kävi tapaamassa Saarelaa pietarilaisessa tutkintavankilassa ja oli seuraamassa myös hänen oikeudenkäyntiään.
Venäjä vapautti Saarelan ensin takuita vastaan, ja myöhemmin koko ryhmä armahdettiin. Hanhikoski auttoi konsulina Saarelaa tämän jälkeen Suomeen paluuseen liittyneessä byrokratiassa.