Sisäministeri Paula Risikko: Tämän takia Suomen pakolaiskiintiötä pitää nostaa
Kasperi Summanen | 16.09.2017 | 11:47
Enemmän pakolaisia ottavat maat ovat paremmassa neuvotteluasemassa, kun EU:n sisäisestä vastuunjaosta ryhdytään päättämään.
– On arvioitu, että Libyassa on jopa 300 000 ihmistä liikkeessä. On valtavan tärkeää, että EU-maat olisivat mukana auttamassa. Tästä on keskusteltu koko ajan EU-areenoilla. Komissio on nyt patistanut, että vähennettäisiin laittomuuksia ja tuettaisiin laillisia reittejä. Se olisi nimenomaan pakolaisten ottaminen. Eli että siellä kaikkein hädänalaisimmat henkilöt, joilla on se pakolaisstatus, että heitä voitaisiin auttaa siellä leireillä. Tilanne on surullinen, sisäministeri Paula Risikko (kok.) toteaa Ylen Ykkösaamussa.
Suomeen otettavien kiintiöpakolaisten määrän nostaminen on jakanut mielipiteitä hallituksen sisällä. Nykyisen hallitusohjelman mukaan kiintiöpakolaisia otetaan 750 vuodessa. Kaksi vuotta sitten määrä oli 1 050. Sisäministeri Paula Risikon mukaan ajatus määrän nostamisesta kumpuaa Euroopan komission kannoista. Komission mielestä tulisi auttaa kaikkein hädänalaisimpia.
Risikko on esittänyt kiintiön nostamista takaisin 1 050:een. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on väläyttänyt olevansa valmis suurempaankin määrään.
Sisäministerin mukaan ajatus kiintiöpakolaisten määrien nostamisesta EU:ssa liittyy vastuunjakoon.
– Tämä olisi mielestäni se paras tapa. Voimme olla varmoja, että näillä henkilöillä on jo se pakolaisstatus. Muualla on jo tehty se määritelmä, että ihminen tarvitsee apua.
Hänen mukaansa asia ”elää varmasti” Suomessa. Sisäministeri kertoo komission antaneen ymmärtää, että pakolaiskiintiöitään nostavat maat ovat paremmissa neuvotteluasemissa, kun vastuunjaosta aletaan syksyllä tehdä päätöksiä EU:ssa. Tämän vuoksi Risikko esitti nykyisen kiintiön nostamista.
– Ymmärrän oikein hyvin, että tästä pitää keskustella, mutta tämä on tavoitteemme sisäministeriössä. Että pystymme tukemaan laillisia reittejä ja satsaamaan erityisesti niihin henkilöihin, jotka eniten tarvitsevat apua.
Suomalainen ISIS-jihadisti on päästettävä maahan
Suomi ei voi sisäministerin mukaan olla ottamatta vastaan Lähi-idän taisteluista palaavia ISIS-järjestöön kuuluneita Suomen kansalaisia.
– Meillä ei tällä hetkellä ole sellaista mahdollisuutta, että me laitettaisiin rajat kiinni. Korostan, että sillä hetkellä kun he astuvat Suomen kamaralle ja tulevat takaisin, he kyllä joutuvat vastaamaan rikosistaan, jos sellaisia löytyy, sisäministeri Paula Risikko sanoo.
– Tutkinta lähtee heti ja ihminen kyllä vastaa teoistaan, hän jatkaa.
Risikko ei pysty kertomaan tarkkaa määrää tällaisista palaajista. Hän huomauttaa, että viime vuonna astui voimaan laki, jonka nojalla niin kutsuttuja vierastaistelijoita voidaan rangaista jo taisteluihin lähtemisestäkin.
– Jos sitä ennen on lähtenyt ja palaa takaisin, ei tämä lainsäädäntö päde. Mutta rikoslaki pätee tottakai.
Paula Risikon mukaan vain harvoilla on kaksoiskansalaisuus. Jos henkilöllä on vain Suomen kansalaisuus ei sitä voida ottaa pois.
Viranomaisille työrauha
Paula Risikon mielestä viranomaisten täytyy pystyä tekemään työtään esteettömästi myös silloin, kun kyse on palautuksien toimeenpanosta. Oikeusministeriössä selvitetään parhaillaan, voitaisiinko viranomaisten estämistä näissä tapauksissa sanktioida nykyistä selvemmin.
Viranomaisten vastutamisen kriminalisointi on herättänyt runsaasti keskustelua. Hallitus linjasi asiasta budjettiriihen yhteydessä. Muun muassa vihreistä ja vasemmistoliitosta on syytetty hallitusta siitä, että se aikoo tehdä hädänalaisten auttamisesta rikoksen.
– Korostan – estämisen sanktiointia, ei auttamisen, Paula Risikko toteaa.