Sosialidemokraatit eivät osallistu anarkistien mielenosoituksiin
Sanomalehti Keskisuomalainen julkaisi tänään Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Irma Hirsjärven (vas.) vastineen (Olisiko yhteistyö tuloksellisempaa? KSML 22.9.) minun ja toimitusjohtaja Kimmo Ojalan (sd.) aiemmin lähettämään mielipidekirjoitukseen "Keskityttäisiinkö jo olennaiseen?" (KSML 16.9.), jossa toivoimme Perussuomalaisten ja Vasemmistoliiton kunnallispoliitikoilta tarkempaa keskittymistä esimerkiksi syksyn talousarviokäsittelyssä esillä oleviin asioihin sen sijaan, että harrastettaisiin poleemista kirjoittelua Suomen maahanmuuttopolitiikasta.
Perussuomalaisten Tapani Mäki vastasi jo kirjoitukseemme maahanmuuttopolitiikan osalta, ja hänelle lähetin vastineen Keskisuomalaisen kautta. Odotan yhä vastineeni julkaisua, joten en käsittele sitä aihetta tässä. Hirsjärvi kuitenkin vei keskustelun täysin alkuperäiseen aiheeseen liittymättömille urille ottaessaan puheeksi sosialidemokraattien poisjäämisen 2.9. järjestetyn Joukkovoima -mielenosoituksen järjestelyistä.
Sinänsä asia on mitätön, mutta koska varsin laajalla ihmisjoukolla tuntuu olevan väärä käsitys sosialidemokraattien suhteesta tällaisten mielenosoitusten järjestäjiin, voin asiaa blogikirjoituksella vielä selventää.
Kirjavaa väkeä Joukkovoiman taustalla
"Joukkovoima" -mielenosoituksen järjestäjä- ja puhujaporukka oli hyvin sekalainen kokoelma eri tahoja. Joukossa oli ammattiyhdistysliikkeen paikallistoimijoita ja esimerkiksi vammais- ja eläkeläisjärjestöjä, joiden tavoitteet ja asialista olisi hyvä saada hallituksen tietoon, koska leikkaukset esim. lääkekorvauksiin ja pienipalkkaisten työntekijöiden lomarahoihin ovat olleet täysin kohtuuttomia. Leikkaukset ovat pakottaneet valitsemaan, mistä elämiseen välttämättömästä menosta tässä kuussa tingitään.
Sitten järjestäjätahoihin kuuluivat muun muassa "Tampereen anarkistiliitto" sekä helsinkiläinen "suoraan toimintaan ja sabotaasiin" uskova A-ryhmä. Mielenosoituskulkueessa oli myös "Antikapitalistinen blokki", jonka julkilausutut tavoitteet olivat hyvinvointivaltion kaataminen ja edustuksellisen demokratian lakkauttaminen.
Demokraattisten voimien ei pidä veljeillä väkivaltaisten ryhmien kanssa
Asioihin perehtyneelle on ilmeistä, miksi työtä yhteiseksi hyväksi, reiluja pelisääntöjä ja rauhallista vuoropuhelua erilaisten poliittisten suuntausten välillä koko historiansa korostanut sosialidemokraattinen liike ei osallistu tällaisten ryhmien agendan edistämiseen taloudellisilla avustuksilla tai osallistumalla mielenosoitusten järjestelyihin. Juuri tämä oli syy, miksi sosialidemokraatit tekivät selkeän pesäeron väkivaltaa kannattaneisiin kommunisteihin, jotka myös osallistuivat Joukkovoima-mielenosoitukseen.
Hämmästyttävää on, että Vasemmistoliitto katsoo tällaiset poliittiset äärijärjestöt itselleen sopivaksi viiteryhmäksi, jonka kanssa halutaan yhteistyötä tehdä. Sosialidemokraateille on selvää, että yhteiskunnallisiin asioihin vaikutetaan rauhanomaisin keinoin ja yhteistyötä tehden demokratian puitteissa. Kun tätä vaatii itseltään ja yhteistyökumppaneiltaan, vaatimus samoista periaatteista myös vastustajien osalta on huomattavasti uskottavampi.