Koska digitaalinen maailma ei tunne rajoja, verkkopropaganda voi temmata mukaansa syrjäytyneitä nuoria myös Suomesta.
Julkaistu: 27.9. 7:35
Viranomaiset huolestuivat ääri-islamistien väkevästä verkkopropagandasta, joka tavoittelee myös syrjäytyneitä kantasuomalaisia nuoria.
ISISIN kaltaisten terroristijärjestöjen verkossa harjoittama rekrytointipropaganda on sisäministeriön kansliapäällikön
Päivi Nergin mukaan nykyisellään hämmentävän tehokasta. Koska digitaalinen maailma ei tunne rajoja, ulottuvat ääri-islamistisen propagandan lonkerot myös Suomeen.
– He etsivät eri puolilta maailmaa, myös Suomesta, vahvasti niitä ihmisiä, jotka ovat jollakin tavalla syrjäytyneitä ja kokevat osattomuutta. Siellä on sekä kantasuomalaisia että meille turvapaikanhakijoiksi tulleita. Olemme todella huolissamme tästä rekrytointikanavasta ja siitä, että meidän nuoret miehet ja naiset lähtevät siihen mukaan, Nerg sanoo.
Nergin mukaan propaganda voi temmata syrjäytyneitä nuoria mukaansa missä päin Suomea tahansa. Erilaiset yksinäiset sudet ovat edelleenkin Suomen suurin turvallisuusuhka.
– Juuri nyt ympäri Suomen tulisi nähdä, että tämä digitaalinen maailma tulee lähelle niin Pohjois-Karjalaa kuin Lappiakin. Meillä on siellä syrjäytyneitä nuoria ihmisiä, mutta myös keski-ikäisiä, Nerg sanoo.
Päivi Nerg sanoo suuren osan työajastaan menevän maahanmuuttoon liittyviin asioihin. (KUVA: Joonas Salo)
NERG ON aiemmin kertonut
Helsingin Sanomissa islamistien yrityksistä värvätä kantasuomalaisia turvapaikanhakijoiden ohella.
Erityisen huolissaan viranomaiset ovat syrjäytyneistä nuorista miehistä ja naisista. Ongelman keskiössä on nuorten mahdollinen samaistuminen verkossa tarjolla oleviin toimintamalleihin.
– Se voi tapahtua ihan missä päin Suomea tahansa. Siinä mielessä silmät ja korvat on pidettävä auki eri puolilla Suomea, Nerg sanoo.
ILMIÖN yksi oire Nergin mukaan nähtiin, kun Suomesta lähti lukumääräisesti suhteellisen paljon vierastaistelijoita muiden muassa Isisin riveihin. Valtaosa lähteneistä on Suomen kansalaisia.
Sama ilmiö voi Nergin mukaan tulla todeksi myös toisella tavalla.
– Mielenterveys järkkyy, otetaan käyttöön mallioppimisia verkosta ja toteutetaan sitten jotain sellaisia väkivallantekoja, jotka tehdäänkin ihan lähellä, Nerg kuvaa mallioppimiseen liittyvää kaavaa.
Suomeen on syntynyt nopeasti myös salafistinen alamaailma, josta Suojelupoliisi on ollut jo pitkään huolissaan. Nerg ei kuitenkaan halua avata sen toimintaa julkisuudessa, koska se voisi heikentää viranomaisten toimintakykyä asiassa.
– Me tunnistamme sen ja suojelupoliisi on viime viikkoinakin nostanut esille, että meille on sellainen syntynyt.
Hanna Vesala