Puolustusvoimain tasa-arvokohu 2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Merivoimain rannikkolaivastossa Turussa työskentelevä
ylikersantti Juho Pylvänäinen aiheutti kohua esiintyessään
virka-asussa Pride-kulkueessa Helsingissä heinäkuussa 2016.
Puolustusvoimain tiedottaja Henrik Gahmberg kommentoi Pylvänäisen esiintymistä Pridessä
»Emme näe tarkoituksenmukaisena ja suotavana, että yksittäinen sotilas esiintyisi sotilaspuvussa vapaa-ajalla vastaavanlaisissa tilaisuuksissa, koska silloin sen perusteella sotilaan käyttäytymisellä ja esiintymisellä luodaan vastaavalla tavalla kuvaa puolustusvoimista»
(Roivanen, Ida:
Puolustusvoimat nihkeänä ylikersantin Pride-marssista: Emme näe suotavana, että sotilaspuvussa esiinnytään vastaavanlaisissa tilaisuuksissa YLEX uutiset. 5.7.2016. Viitattu 7.7.2016. )
Seuraavana päivänä puolustusvoimain viestintäjohtaja Jan Engström kuitenkin totesi Gahmbergin lausunnon olleen tarpeettoman tiukka ja lähteneen lähtökohdasta, että Pride olisi
mielenosoitus, vaikka
poliisi on kirjannut sen
yleisötapahtumaksi. Palveluohjesääntöjen mukaan sotilaan virkapukua ei saa käyttää poliittisissa tapahtumissa tai mielenosoituksissa.
[18] Pylvänäinen kertoi olevansa tyytyväinen kohun nostattamaan keskusteluun.
[19]
Vuoden 2017 vaihteessa voimaan astuvassa puolustusvoimain uudessa yleisessä palvelusohjesäännössä otetaan tapaukseen kantaa toteamalla ettei sotilaspuvun käyttöä vapaa-ajalla pidetä suotavana julkisissa mielipiteenilmaisun kaltaisissa tilaisuuksissa.
[20]