Janne "Rysky" Riiheläinen sanoo Venäjän yrittävän vaikuttaa myös mikkeliläisten mielipiteisiin — Ongelma on, ettei moni tiedä, mitä informaatiosota on
Tieto on kyllä lisääntynyt, mutta ehkä olemme yhä liian sinisilmäisiä ja ajattelemme, ettei meitä voi huijata, Riiheläinen sanoo.
Torstaina Mikkelin Jalkaväkimuseossa luennoinut Janne "Rysky" Riiheläinen kannustaa arvioimaan eri tietolähteitä kriittisesti. Hänen omasta taustastaan bloggaajana, kouluttajana, kirjailijana ja yhtenä alansa johtavista asiantuntijoista löytyy netistä paljon tietoa. Myös häneen ja hänen sanomaansa uskoviin yritetään vaikuttaa. Riiheläistä on uhkailtu ja painostettu, hänestä on julkaistu valeuutisia ja hänen nimelleen on luotu vääriä someprofiileja.
Kun mies ampui kolme naista imatralaisen baarin edustalla lähes vuosi sitten, keskustelu- ja uutiskanava Twitteriin ilmestyi tili nimeltä Imatran uutiset.
Se kertoi suomeksi ja englanniksi, että Imatran ampuja oli suomalainen upseeri, joka oli ampunut venäläisiä.
Tili näytti suomalaiselta uutissivustolta ja sen kertoma ”totuus” ehti levitä.
Oikeasti sellaista mediaa kuin Imatran uutiset ei ole olemassa. Ampuja ei ollut upseeri, vaan mielenterveysongelmista kärsinyt nuori paikallinen mies. Kaksi uhreista oli paikallisia toimittajia ja yksi paikallinen poliitikko.
Tiliä käytettiin trollaamiseen eli tahalliseen häirintään ja ristiriitojen aiheuttamiseen internetissä.
Se on yksi monista informaatiovaikuttamisen keinoista, joilla Venäjä pyrkii systemaattisesti iskemään railoa suomalaiseen, vakaaseen yhteiskuntaan ja joilla se yrittää saada suomalaiset toimimaan tahtonsa mukaan näiden itsensä sitä huomaamatta, sanoo viestinnän ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Janne ”Rysky” Riiheläinen.
Hänen mukaansa Venäjän keinot eivät ole normaalia valtioiden välistä vuoropuhelua, vaan se toimii poikkeuksellisen agressiivisesti ja aktiivisesti.
— Meitä vastaan käydään informaatiosotaa, Mikkelin Jalkaväkimuseossa tällä viikolla luennoinut Riiheläinen sanoo.
"Olemme sinisilmäisiä"
Ongelma on, ettei moni suomalainen ymmärrä, mitä informaatiovaikuttaminen on ja miten se tulee jokaista vastaan juuri internetissä.
— Tieto on kyllä lisääntynyt, mutta ehkä olemme yhä liian sinisilmäisiä ja ajattelemme, ettei meitä voi huijata. Lisäksi suomalaisille on hankalaa puhua Venäjästä, kun on ikävää sanottavaa. Tämä koskee etenkin poliitikkoja, Riiheläinen sanoo.
Informaatiosota on sotaa ihmisten mielipiteistä. Riiheläisen mukaan jo Aleksanteri Suuri jätti armeijansa varusteita tiettyihin paikkoihin pelotellakseen, mutta digitalisaatio on vienyt vaikuttamisen keinot ennennäkemättömälle tasolle.
Esimerkiksi, kaikki tieto, myös valheet, liikkuvat internetissä nopeasti ja jokaisella on pääsy kaikkialle kännykällään.
Perinteinen, totuuteen pyrkivä ja avoimesti toimiva journalistinen media on taloudellisissa vaikeuksissa.
Myös yhtenäiskulttuuri on murtunut, koska enää ei istahdeta kansakuntana puoliyhdeksän televisiouutisten ääreen, vaan voidaan olla netissä omassa kuplassa muiden samanmielisten kanssa.
Tämä antaa mahdollisuuksia autoritäärisesti johdetulle Venäjälle, joka haluaa olla suurvalta, vaikka sillä on tällä hetkellä vähän resursseja ja diplomaattista valtaa. Olisi sen etu, että vakaat, keskenään liittoutuneet demokratiat heikentyisivät.
Trollaajista mediataloihin
Venäjä toimii monella tasolla. Se on esimerkiksi palkannut suomalaisia ja venäläisiä toimijoita, jotka Venäjän etua ajaakseen yrittävät vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan esimerkiksi keskustelupalstoilla trollaamalla ja valeuutisilla.
Isommalla tasolla informaatiovaikuttamiseen osallistuvat esimerkiksi valtion omistuksessa olevat venäläiset mediatalot.
Allaolevasta juttulinkistä voit lukea, kuinka jokainen voi suojata itseään vaikuttamisyrityksiltä.