Suomen sisäinen turvallisuus

Suomalaisista löytyy oikeastikin vielä aivan uskomattoman sinisilmäistä väkeä. Esimerkkinä omat appivanhemmat, jotka asuvat ruuhka-Suomessa yhdessä niistä Helsingin kupeessa olevista kaupungeista. Omakotitalo hiukan sivussa, kolmen minuutin ajomatkan päässä kehä-kolmosesta. Ulko-ovi laitetaan lukkoon vain nukkumaan mennessä, muuten aina auki.

Kävipä sitten jokunen vuosi niin, että isäntäpari lähti kaupoille, kotiin jäi vain perheen nuorin poika pelailemaan pleikkarilla. Jossain vaiheessa sälli havahtui siihen että keskellä olohuonetta seisoi äkkiä kaksi kappaletta raavaita romaanimiehiä. Poika säikähti niin saatanasti ja kolisteli siinä jotain, jolloin taloon tulleet kulmahousut totesivat vain "ka, on täällä joku kotona", ja astelivat kaikessa rauhassa ulos ja autoonsa.

Jumaliste, uskomatonta mutta ei mennyt oppi perille edes siitä. Vittuilen siitä edelleen auki olevasta ulko-ovesta joka kerta kun käydään siellä, sillä sinne voi edelleen kävellä suoraan sisään.

Itsellä on aina ovet lukossa, enkä osaisi edes kuvitella pitäväni niitä milloinkaan auki, vaikka melko hevonkuusessa asutaankin.
 
Ovet lukossa juu sekä muutama vittumaisuus hankaloittamassa sisääntuloa :D yöllä ja päivällä.
 
Hah, minulla on aina ovi auki päivällä, jos olen kotona. Asun Helsingissä. Naapuri joskus tätä naureskeli, että täytyisi olla aika rohkea, joka meille tulisi. Mutta eihän rosvo minua tunne. Lapset opetin lukitsemaan oven alusta lähtien. Murtosuojaukset on tehty.

Kevennän vähän. Sukulaismiehellä oli syrjäisellä paikalla kahvila. Hän kyllästyi kaljavarkaisiin, jotka tulivat aina samasta ikkunasta. Äijä laittoi ikkunan alle karhunraudat. Ai jumalaut... se rosvo meni siihen!
 
Mika Sutinen: Suomi tarvitsee 34 000 maahanmuuttajaa vuosittain

5893531.jpg

Vuoden 2017 Liikemies, Musti ja Mirri -ketjun hallituksen puheenjohtaja Mika Sutinen sanoo, että Suomi tarvitsee maahanmuuttoa. Kuva: Marko Happo


Musti ja Mirri -ketjun hallituksen puheenjohtaja Mika Sutinen esitti räväkän arvion Suomen talouden tarvitsemasta maahanmuutosta. Sutinen puhui Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liiton seminaarissa, jossa pohdittiin maakunnan tilaa ja tulevaisuutta.

Sutisen mukaan Suomen kansantalous edellyttää, että työelämään saadaan vuosittain 34 000 maahanmuuttajaa. Hän otti esimerkiksi Ruotsin, jonka väestöstä jo 1,3 miljoonaa kansalaista on muualta tulleita ja Ruotsi on kasvattanut bruttokansantuotettaan Suomea nopeammin.

Väestön ikääntyessä ja maaseudun autioituessa ei pitäisi antaa tilaa muukalaispelolle, seminaarissa todettiin.

Pohjois-Savo tarvitsee vahvan yliopiston mutta myös sen rinnalle niin sanottuja tavallisia työpaikkoja. Ajatuksen jakoi Sutisen kanssa Euroopan unionin alueiden komitean jäsen Ossi Martikainen.

Martikainen piti tärkeänä, että yliopiston tasosta pidetään kiinni, mutta samaan aikaan pitää huolehtia, että koulutusta tarjotaan riittävästi myös käytännön ammatteihin.

Seminaarin kolmas alustaja Kirsi Moisander Suomen kotiseutuliitosta oli samaa mieltä kuin Sutinen ja Martikainen siitä, että Suomessa ei pidä lietsoa kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelua. Molemmat tarvitsevat toisiaan.
http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/...1068311?pwbi=1ba66fdb59e8ab6e738245008323f88c
 
Mitähän Sutisen Trump-boikotille kuuluu?

34000 maahanmuuttajaa. Eikös tuon verran tullut pari vuotta sitten yhdessä vuodessa.
Montakos heistä Musti ja Mirri on työllistänyt ja auttanut kotoutumaan Suomeen.

Aika paljon näyttää olevan avoimia työpaikkoja, myymäläpäällikönkin tehtäviä.
 
Viimeksi muokattu:
Mitähän Sutisen Trump-boikotille kuuluu?

34000 maahanmuuttajaa. Eikös tuon verran tullut pari vuotta sitten yhdessä vuodessa.
Montakos heistä Musti ja Mirri on työllistänyt ja auttanut kotoutumaan Suomeen.

Aika paljon näyttää olevan avoimia työpaikkoja, myymäläpäällikönkin tehtäviä.
Tavoite lieneekin painaa palkat ja työnteettämis kustannukset alas. Onnistunee riittävällä määrällä "työttömiä" ihmisiä jolloin todetaan, että ei ole varaa tähän ja leikataan kaikkia sosiaali- työttömyysmenoja. Jos ihmisellä on valittavana 100€/kk työttömyysrahaa ja asunnottomuus tai 200€/kk palkkaa ja asunnottomuus niin ei liene vaikea arvata kumman valitsee. Toki hyvinvointivaltiosta ei silloin enään voida puhua. Vartiointi ja turvallisuusalakin työllistää siinä vaiheessa kymmeniä tuhansia koska hyvinvointivaltion alasajonseurauksena rikollisuus yms. on rjähätänyt käsiin.
 
Saattoi vaihtua meidän mustin murkinanhankintapaikka

Itse laitan noista boikottipäätöksistä aina sähköpostia. Tietävät, että mistä syystä lopetan hankinnat paikasta tai palveluiden käytön.

Skannaan mukaan aina kuitin tai pari.
 
Itse laitan noista boikottipäätöksistä aina sähköpostia. Tietävät, että mistä syystä lopetan hankinnat paikasta tai palveluiden käytön.

Skannaan mukaan aina kuitin tai pari.

Lompakolla äänestäminen on erittäin tehokas tapa vaikuttaa.

Ja lähes aina se jokin muu vaihtoehto on muutenkin parempi.
 
YLE on kyllä mädättynyt syvälle. Siinä missä esim. IL:llä on vain positiivisia juttuja isänpäivän kokemuksista, toteaa verovaroin ylläpitämämme tuutti jotta kaikki isät ovat paskoja ja isänpäivä pitäisi lopettaa. Noin niinkuin hieman kärjistäen, mutta vain pari millimetriä.

https://yle.fi/uutiset/3-9925259

Kirjailija ja uutisankkuri Matti Rönkä: "Jos joku sanoo olevansa hyvä isä, hän valehtelee"

Voisiko mies ajatella juhlivansa isänpäivän sijasta lähimmäisenpäivää, kuten viime aikoina on ehdotettu?

Ilman muuta, Rönkä sanoo.

Tärkeintä on, ettei kukaan pahoita mieltään. Vahvemmat joustakoot heikompien puolesta.
 
Eikös tuo Sutinen ole siinä mielessä kuitenkin oikeassa että 34000 uutta työläistä maa tarvitsee vuosittain?
Maahanmuuttaja on yleisnimitys. Se ei ole sama asia kuin "hallitsematon siirtolaisuus" tai hallitsemattomasti maahan tuleva turvapaikanhakija.
Sutisen tekstistä on vain jäänyt puuttumaan täsmennys, eli oikein on 34000 työperäistä maahanmuuttajaa .

Sutisen kommentille ei olisi tarvetta jos suomalaiset nuoret panisivat ahkerammin ja tänne syntyisi enemmän kansalaisia.


.
 
Eikös tuo Sutinen ole siinä mielessä kuitenkin oikeassa että 34000 uutta työläistä maa tarvitsee vuosittain?

Eli jälleen kerran työvoimapula on ovella?

Vuonna 1987 asiantuntija kertoi, että Suomi tarvitsee satojatuhansia siirtotyöläisiä lähivuosina, koska talouskasvu jatkuu ja jatkuu.

Vuonna 1997 taas tarvittiin satojatuhansia maahanmuuttajia koska suuret ikäluokat jää eläkkeelle ja sitten jää nokian kännykätkin kokoamatta.

Vuonna 2007 tarvittiin taas satojatuhansia koska talouskasvu oli jälleen ikuista & katkeamatonta ja kohta työpaikoilta loppuu tekijät.

Milloin se työvoimapula oikein tulee? Vastaus ei koskaan.


TYÖVOIMAPULAA EI TULE KOSKAAN

Viime vuosien tai paremminkin vuosikymmenien yleisimmin hyväksytty poliittinen hokema on ollut Suomeen piakkoin iskevä massiivinen työvoimapula, joka vaanii aina aivan nurkan takana. Todellisuudessa sekä ongelman laajuus että ratkaisu on useimmiten analysoitu väärin.

Monet keskeisetkin tahot tekevät laskelmissaan jo sen lähtökohtaisen virheen, että puhuvat Suomen työikäisen väestön vähenemisestä kokonaisuudessaan. Todellisuudessa työikäisestä väestöstä kuitenkin osa on joka tapauksessa poissa työelämästä, joten todellinen vähennys työvoimaan on pienempi kuin laskelmissa tavallisesti esitetään.

Jos siis esimerkiksi 10 vuoden päästä työikäisten määrä olisi 150 000 pienempi kuin nyt, täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että Suomessa 55-64 vuotiaista vain 57% on muutenkaan tätä nykyä töissä, eli vastaavasti 43% näistä työikäisistä on jo nyt poissa työelämästä. Suurten ikäluokkien eläköitymisellä pelottelu alkaa siis olla turhaa, kun eläkkeelle siirtyminen on jo paljolti tapahtunut tosiasia, eikä yleisen työvoimapulan alkamisesta silti ole merkkiäkään.

Tulevaisuutta povatessa on oltu erityisen huolissaan huoltosuhteen kehityksestä. Huoltosuhde tarkoittaa lasten ja vanhuuseläkeläisten määrällistä suhdetta työikäisiin. Ensi vuonna huoltosuhteen ennakoidaan olevan 51,6%, eli työikäisiä on vielä noin kaksi kertaa enemmän kuin työiän ulkopuolisia. Huoltosuhde on harvoin ollut tilastoidussa historiassamme näin edullinen.

Kaukaisemmissa ennusteissa huoltosuhteen arvellaan nousevan vuonna 2020 65,4%:iin ja 2030 jo 73%:iin. Jos näin kävisi, ei sekään olisi ennen kuulumatonta. 1900-luvun alussa huoltosuhde oli yli 70%:ia, tosin sillä erolla nykyiseen, että tuolloin huoltosuhdetta heikensi ennen kaikkea lasten suuri määrä.

Päättäjiemme suurin erehdys on ollut ajatella, että huoltosuhteen heikentyminen voitaisiin estää parhaiten maahanmuutolla. Tämä ajatus on täysin teoreettinen, sillä esimerkiksi vuoden 2006 lopussa 18-64 –vuotiaiden Helsingissä asuvien ulkomaiden kansalaisten työllisyysaste oli 50,6%, eli työikäisistäkin vain noin puolet oli työelämässä. Samaan aikaan Suomen kansalaisten vastaava luku oli 75,5%.

Nykyisen kaltainen maahanmuutto siis vain heikentää huoltosuhdetta, mikä ei ole yllättävää kun otetaan huomioon, että ulkomaalaiselle työnsaanti on aina vaikeampaa ja esimerkiksi islamilaisessa kulttuurissa naisten työssäkäynti ei ole yleistä. Sen sijaan hankitaan paljon lapsia, mikä sekin lyhyellä aikavälillä heikentää huoltosuhdetta.

Kaikkein tuhoisinta ajattelua on ollut, että työvoimapulaa ennakoiden täytyisi Suomeen jo nyt ottaa suuret määrät maahanmuuttoa. Kukaanhan ei tiedä, miten suuri työvoimapula vuonna 2030 tulee todellisuudessa olemaan (jos sitä on lainkaan), mutta mikä tahansa se olisi, varmaa on että maahanmuuttajakin ikääntyy. Siksi nyt otettu maahanmuuttaja olisi 2030 jo itsekin työuransa ehtoopuolella, ehkä jopa eläköitymässä, joten maahanmuuton lisääminen ennen työvoimapulan todellista alkamista on yksinkertaisesti järjetöntä.

Koko Suomea uhkaava huoltosuhdeongelma on pitkään käsitetty väärin. Työikäisten määrä ei sinänsä ole valtavasti laskemassa, sillä ensi vuonna 15-64 –vuotiaita arvellaan olevan noin 3,5 miljoonaa ja vielä viidenkymmenenkin vuoden päästä 2060 noin 3,4 miljoonaa.

Todellinen ongelma on se, että huollettavien määrä jatkuvasti nousee, koska ihmiset elävät eläkkeellä entistä pitempään, eli viettävät suhteellisesti paljon entistä suuremman osan elämästään jouten. Tätä asiaa ei voida auttaa kuin työuria pidentämällä. Maahanmuutto ei ratkaise ongelmaa edes teoriassa, vaan johtaa vain kiihtyvään kierteeseen: kun edelliset maahanmuuttajat jäävät suomalaisten tapaan liian aikaisin eläkkeelle, tarvitaan yhteiskuntaa ylläpitämään jälleen entistä enemmän maahanmuuttajia.

Jos siis on jotain todellista työvoimapulaa, se johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että yhteiskunnassamme ollaan liikaa jouten. Ylivoimaisesti paras keino niin työvoimapulan torjumiselle kuin huoltosuhteen parantamiselle on eläkeiän nostaminen, joka samanaikaisesti lisää työssäoloa ja vähentää eläkeläisten määrää. Nostamalla eläkeikää edes 3 vuotta, saataisiin 150.000 potentiaalista työntekijää.

Jos työuria pidennettäisiin myös alkupäästä lyhentämällä opiskeluaikoja, tuottaisi jokainen lyhennetty vuosi noin 50.000 uutta työntekijää. Aloittamalla peruskoulu vuotta aikaisemmin, tehostamalla koulunkäyntiä mm. verkko-opetuksella ja laajentamalla oppisopimusjärjestelmää voitaisiin saada jo satoja tuhansia nuoria lisää työelämään.

Osa-aikatyöntekijöitä oli joulukuussa 2008 kaikkiaan 338.000, joiden täysipäiväiseksi siirtyminen voisi vastata noin 60.000:en ihmisen työpanosta. Kaikkein keskeisin käyttämätön reservi ovat tietysti työttömät, joita on tälläkin hetkellä 265.000. Lisäksi työ- ja elinkeinohallinnon tukityöllistettyjä on noin 40.000 ja työttömyyseläkeläisiä noin 50.000.

Kun työvoimapulaa ennustetaan kahdenkymmenen vuoden päähän, täytyy ottaa vielä huomioon työn tehostuminen. Seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana voi työvoiman tarve realistisesti laskea automaation seurauksena esimerkiksi 200.000 henkeä, erityisesti kun muistetaan myös hallinnon automatisoituminen.

Kaikkiaan jos Suomi siis viritettäisiin toden teolla työvoimapulan torjuntaan, voitaisiin kotimaisin keinoin vastata noin miljoonan ihmisen työvoimapulaan. Niin laajaa työvoimapulaa tosin ei tule koskaan.

Se valikoiva työvoimapula, jota olemme joillain aloilla jo kokeneet, on lähinnä hyvinvointivaltion elintasosairautta. Ilmainen koulutus saa nuoret liian suurin joukoin hakeutumaan kohti kevyitä toimistotöitä. Liian alhainen eläkeikä taas saa ikääntyneet turhan aikaisin oloneuvoksiksi. Nykyinen työttömyysturva puolestaan ajaa kaiken ikäiset välttelemään pienipalkkaisia ja raskaita aloja.

Suomea ei siis piinaa työvoimapula, vaan paremminkin sosiaalidemokratia rakennelmineen. Jotta maamme selviäisi, on kaikkien ikäluokkien tingittävä saavutetuista eduistaan, jotka ovat yksinkertaisesti kestämättömät.

Sampo Terho
 
Eli jälleen kerran työvoimapula on ovella?Milloin se työvoimapula oikein tulee? Vastaus ei koskaan.
Okei, Terhon kirjoituksen mukainen on muutos meidän rakenteeseemme, eli 150.000 työntekijää tulee kun vähennetään eläkeläisten määrää. Oma keskustelunsa on sitten se, tuleeko ne työt tehdyksi? Siihen en osaa sanoa koska itseltäni puuttuu noin laaja ymmärrys työvoimatilanteesta.

Nykymallin olessa voimassa uskon valtakunnan toiminnan ja talouden pyöriminen edellyttäisi juurikin tuota yrittäjien puhumaa 34.000 työperäistä muuttajaa vuosittain.
 
Okei, Terhon kirjoituksen mukainen on muutos meidän rakenteeseemme, eli 150.000 työntekijää tulee kun vähennetään eläkeläisten määrää. Oma keskustelunsa on sitten se, tuleeko ne työt tehdyksi? Siihen en osaa sanoa koska itseltäni puuttuu noin laaja ymmärrys työvoimatilanteesta.

Nykymallin olessa voimassa uskon valtakunnan toiminnan ja talouden pyöriminen edellyttäisi juurikin tuota yrittäjien puhumaa 34.000 työperäistä muuttajaa vuosittain.
Minunkin työnantajani hankki noin viitisenkymmentä muuttajaa Suomeen, niistä noin puolet on töissä loput täyttää kortistoa. Uusia ollaan tuottamassa taas maahan.
 
Eikös tuo Sutinen ole siinä mielessä kuitenkin oikeassa että 34000 uutta työläistä maa tarvitsee vuosittain?
Maahanmuuttaja on yleisnimitys. Se ei ole sama asia kuin "hallitsematon siirtolaisuus" tai hallitsemattomasti maahan tuleva turvapaikanhakija.
Sutisen tekstistä on vain jäänyt puuttumaan täsmennys, eli oikein on 34000 työperäistä maahanmuuttajaa .

Sutisen kommentille ei olisi tarvetta jos suomalaiset nuoret panisivat ahkerammin ja tänne syntyisi enemmän kansalaisia.


.
Tekstistä huokuu, että Ruotsin malliin pitäisi mennä. Raajat auki ja Welcome.

Jos edes pieni osa tuosta ihmissalakuljettajille ja heidän asiakkailleen suunnatusta, suunnattomasta rahamäärästä käytettäisiin järkevään työllistämispolitiikkaan, saataisiin kaikki työvoimatarpeet tyydytettyä ja ehkä hiukan tehokkaampaa verovarojen käyttöä hyödyttämään yhteiskuntaa.

Nyt maksetaa osalle siitä, että maataan kotona kun se on kannattavampaa, ja tuodaan elätettäviä lisää, sellaisia jotka eivät lue, eivät kirjoita. Eikä kaikille hanttihommatkaan maistu siinä määrin, että heitä kannattaisi palkata ilman että valtio maksaa palkan.
 
Nykymallin olessa voimassa uskon valtakunnan toiminnan ja talouden pyöriminen edellyttäisi juurikin tuota yrittäjien puhumaa 34.000 työperäistä muuttajaa vuosittain.

Se on vain, että työntekijöitä ei ole mistään saatavissa. Sen sijaan ihmisiä on tarjolla.

Ihmiskunta on kokemassa työnteossa suurimman murroksen viimeiseen 5000 vuoteen, kun robotisaatio etenee ja kehittyneet algoritmit pystyvät moneen sellaiseen tehtävään johon tarvittiin ihminen.

Mikä on Suomen vastaus - halpatyövoiman tuottaminen maailmalta!. 34 000 työntekijää tarkoittaa käytännössä sitä, että maahan tulee 100 000 ihmistä. Tosin asumistukia, lapsilisiä, koulukuluja, sairaalalaskuja jne. ei maksa kissanhiekkakauppias vaan sen paskan maksaminen jää suomalaisille veronmaksille ja varsinkin niille, jotka eivät ole päässeet progressioryöstön piiriin ja nauti kaikkia tulojaan pääomatuloina.

Toki se työperäinen mamukin maksaa veroja - matalapalkka-alan verotuloilla ei juuri herranhuoneita rakenneta. Todellisuudessa yhteiskunta subventoi sen 8,05/h tienaavan mamuduunarin huonon palkan sitten erilaisina tukina hänen perheelleen. Tilanne muodostuu pitkän päälle kestämättömäksi.

Jostain syystä esimerkiksi Japanissa ei olla lähdetty tälläiseen saallistuskapitalismiin mukaan vaikka Aasiasta olisi saatavilla hyvin motivoitunutta ja älykästä työvoimaa. Ihan itse aiotaan pärjätä. Ei tarvita Abdullahia, Pedroa ja Ming-Leetä mummon nostamiseen sängystä, vaan sen tekee yksi hoitsu ja robotti.
 
Viimeksi muokattu:
Isänmaan asialla
Journalisteilla on väistämättä ainakin yksi yhteinen tavoite mahdollisten hybridivaikuttamiseen tähtäävien, vihamielisten ulkovaltojen kanssa, kirjoittaa Janne Zareff.

Hybridivaikuttaminen ja jopa hybridisota. Niistä puhuvat kaikki. Vast’ikään puolustusministeriön liepeiltä kuultiin varoituksia Venäjän mahdollisista yrityksistä sekaantua presidentinvaaleihin. Toimittajille hybridivaikuttaminen ei kuitenkaan ole vain yksi juttuaihe. Se on syy koko ammatin ytimeen menevälle itsetutkiskelulle.

Hybridivaikuttamisen yhdeksi tavoitteeksi on nimetty epäluulon herättäminen kansalaisissa yhteiskunnan keskeisiä toimijoita kohtaan. Mitä vähemmän ihmiset luottavat esimerkiksi viranomaisiin, sitä heikommin valtio kykenee toimimaan yllättävissä kriisitilanteissa.

Yksi journalismin keskeisistä tehtävistä taas on nimenomaan pitää kansalaiset epäluuloisina oman maansa vallankäyttäjiä kohtaan. Journalisteilla on siis väistämättä ainakin yksi yhteinen tavoite mahdollisten hybridivaikuttamiseen tähtäävien, vihamielisten ulkovaltojen, eli tarkemmin sanottuna Venäjän kanssa. Tästä väistämättömyydestä syntyy omituinen dilemma.

Varmaankin useimmat toimittajat ajattelevat laillani, että jos syttyisi sota, tiedonvälityksen riippumattomuudesta voitaisiin jonkin verran tinkiä maanpuolustuksen hyväksi.

Suomen alueelliseen koskemattomuuteen tähtääviä sotaponnisteluja tuettaisiin, vaikka se tarkoittaisi itsesensuuria joidenkin asioiden osalta. Mutta mitä tällainen sota-ajan itsesensuuri tarkoittaa ajassa, jossa useinkaan ei ole selvää, ollaanko sodassa vai ei?

Missä vaiheessa isänmaan kokema uhka katsotaan niin suureksi, että vallan vahtikoiran tehtävästä voidaan tinkiä? Riittäisivätkö tunnuksettomat, aseistetut joukkiot Suomen alueella? Entä laaja, jatkuva verkkohyökkäys? Aggressiivinen propagandakampanja, jolla yllytetään ääriryhmiä mellakoimaan? Tai riittääkö jo uhka siitä, että Venäjä pyrkii vaikuttamaan meillä käytyihin vaaleihin? Missä vaiheessa sota nykyään alkaa? Ja mistä alkaa sota-ajan itsesensuuri?

Eiväthän nämä toivottavasti niin välittömän ajankohtaisia pohdintoja ole. Mutta kun puhe hybridiuhkista on jatkuvaa, on toimituksissa hyvä huomata myös se, että monia miellyttäisi pitää itsesensuurin kynnys mahdollisimman alhaisena. Missä vaiheessa puhe uhkista alkaa vaikuttaa siihen, miten ja mistä asioista kerrotaan avoimesti?
https://www.journalisti.fi/artikkelit/2017/13/isnmaan-asialla/
 
Janne "Rysky" Riiheläinen sanoo Venäjän yrittävän vaikuttaa myös mikkeliläisten mielipiteisiin — Ongelma on, ettei moni tiedä, mitä informaatiosota on

Tieto on kyllä lisääntynyt, mutta ehkä olemme yhä liian sinisilmäisiä ja ajattelemme, ettei meitä voi huijata, Riiheläinen sanoo.

882ded5c17b8a1a98e5caaebc436cb5c

Torstaina Mikkelin Jalkaväkimuseossa luennoinut Janne "Rysky" Riiheläinen kannustaa arvioimaan eri tietolähteitä kriittisesti. Hänen omasta taustastaan bloggaajana, kouluttajana, kirjailijana ja yhtenä alansa johtavista asiantuntijoista löytyy netistä paljon tietoa. Myös häneen ja hänen sanomaansa uskoviin yritetään vaikuttaa. Riiheläistä on uhkailtu ja painostettu, hänestä on julkaistu valeuutisia ja hänen nimelleen on luotu vääriä someprofiileja.

Kun mies ampui kolme naista imatralaisen baarin edustalla lähes vuosi sitten, keskustelu- ja uutiskanava Twitteriin ilmestyi tili nimeltä Imatran uutiset.

Se kertoi suomeksi ja englanniksi, että Imatran ampuja oli suomalainen upseeri, joka oli ampunut venäläisiä.

Tili näytti suomalaiselta uutissivustolta ja sen kertoma ”totuus” ehti levitä.

Oikeasti sellaista mediaa kuin Imatran uutiset ei ole olemassa. Ampuja ei ollut upseeri, vaan mielenterveysongelmista kärsinyt nuori paikallinen mies. Kaksi uhreista oli paikallisia toimittajia ja yksi paikallinen poliitikko.

Tiliä käytettiin trollaamiseen eli tahalliseen häirintään ja ristiriitojen aiheuttamiseen internetissä.

Se on yksi monista informaatiovaikuttamisen keinoista, joilla Venäjä pyrkii systemaattisesti iskemään railoa suomalaiseen, vakaaseen yhteiskuntaan ja joilla se yrittää saada suomalaiset toimimaan tahtonsa mukaan näiden itsensä sitä huomaamatta, sanoo viestinnän ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Janne ”Rysky” Riiheläinen.

Hänen mukaansa Venäjän keinot eivät ole normaalia valtioiden välistä vuoropuhelua, vaan se toimii poikkeuksellisen agressiivisesti ja aktiivisesti.

— Meitä vastaan käydään informaatiosotaa, Mikkelin Jalkaväkimuseossa tällä viikolla luennoinut Riiheläinen sanoo.
"Olemme sinisilmäisiä"

Ongelma on, ettei moni suomalainen ymmärrä, mitä informaatiovaikuttaminen on ja miten se tulee jokaista vastaan juuri internetissä.

— Tieto on kyllä lisääntynyt, mutta ehkä olemme yhä liian sinisilmäisiä ja ajattelemme, ettei meitä voi huijata. Lisäksi suomalaisille on hankalaa puhua Venäjästä, kun on ikävää sanottavaa. Tämä koskee etenkin poliitikkoja, Riiheläinen sanoo.

Informaatiosota on sotaa ihmisten mielipiteistä. Riiheläisen mukaan jo Aleksanteri Suuri jätti armeijansa varusteita tiettyihin paikkoihin pelotellakseen, mutta digitalisaatio on vienyt vaikuttamisen keinot ennennäkemättömälle tasolle.

Esimerkiksi, kaikki tieto, myös valheet, liikkuvat internetissä nopeasti ja jokaisella on pääsy kaikkialle kännykällään.

Perinteinen, totuuteen pyrkivä ja avoimesti toimiva journalistinen media on taloudellisissa vaikeuksissa.

Myös yhtenäiskulttuuri on murtunut, koska enää ei istahdeta kansakuntana puoliyhdeksän televisiouutisten ääreen, vaan voidaan olla netissä omassa kuplassa muiden samanmielisten kanssa.

Tämä antaa mahdollisuuksia autoritäärisesti johdetulle Venäjälle, joka haluaa olla suurvalta, vaikka sillä on tällä hetkellä vähän resursseja ja diplomaattista valtaa. Olisi sen etu, että vakaat, keskenään liittoutuneet demokratiat heikentyisivät.
Trollaajista mediataloihin

Venäjä toimii monella tasolla. Se on esimerkiksi palkannut suomalaisia ja venäläisiä toimijoita, jotka Venäjän etua ajaakseen yrittävät vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan esimerkiksi keskustelupalstoilla trollaamalla ja valeuutisilla.

Isommalla tasolla informaatiovaikuttamiseen osallistuvat esimerkiksi valtion omistuksessa olevat venäläiset mediatalot.

Allaolevasta juttulinkistä voit lukea, kuinka jokainen voi suojata itseään vaikuttamisyrityksiltä.
https://lansi-savo.fi/uutiset/lahella/ec6b36fe-8a05-425c-b637-649c0b88b299


"Nais-, homo- ja EU-vihamieliset kommentit ja valeuutiset ovat Venäjän etu" — Näillä keinoilla voit suojata itseäsi vaikuttamisyrityksiltä netissä

Viestinnän ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijan Janne "Rysky" Riiheläisen mukaan on tärkeää opetella lähdekritiikkiä.

df8c7ca6d19506c874b4d2e585ea45ba

Janne "Rysky" Riiheläinen on tehnyt yhteistyötä muun muassa Helsingin Sanomien ja Ylen kanssa. Vuonna 2015 hän osallistui tasavallan presidentin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsitteleviin Kultaranta-keskusteluihin. Riiiheläiseltä ilmestyi alkuvuonna kirja #Turpo - turvallisuuspolitiikan tunteet ja järki.

Viestinnän ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Janne Riiheläinen on samaa mieltä maanpuolustuskorkeakoulun sotilasjohtamisen professorin, everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtisen kanssa, jonka mukaan suomalaisille tulisi järjestää informaatiovaikuttamisesta pakollista koulutusta (HS 7.9.)

Tärkeää on opetella lähdekritiikkiä.

Kun törmäät netissä medialta näyttävään sivustoon, kommenttiin tai linkkiin, arvioi kuka sen takana on, voiko lähteeseen luottaa ja miksi sellaista tietoa välitetään.

Venäjä haluaa muokata mielipideilmastoa monella tavalla.

Sen etu ovat esimerkiksi keskustelut ja valeuutiset, joissa vahvistetaan salaliittoteorioita suomalaisia viranomaisia ja mediaa kohtaan, lietsotaan EU-vastaisuutta ja varoitetaan maahanmuuttajista, seksuaalivähemmistöistä ja naisten ylivallasta

Riiheläisen mukaan suomalaisesta luottamusyhteiskunnasta tulisi pitää kiinni.

— Esimerkiksi perinteinen media ja viranomaiset ovat Suomessa luotettavia tietolähteitä. Jos virheitä tulee, ne korjataan. Luottamus ei tarkoita, etteikö voisi olla eri mieltä.

Riiheläinen kehottaa malttiin. Puntaroi eri tietoja ja niiden lähteitä, ennen kuin muodostat oman mielipiteesi.

— Jos tuttava intoilee somesta löytämästään uutisesta, joka on valetta, osoita, että tuo on puppua.

Riiheläinen muistuttaa, ettei Venäjän valtion toimia ei pidä sekoittaa venäläisiin ihmisiin. On hyvä, jos tavallisilla kansalaisilla on paljon yhteyksiä keskenään.
https://lansi-savo.fi/uutiset/lahella/3170083f-25de-46d0-9bab-8e9bd0950e27
 
Back
Top