Mielenkiintoisia yhteensattumia....erään törkeän maanpetosjutun osalta.
Mistäs nämä Presidentin keskustelut Neuvostoliiton johtajien kanssa vuosivat julkisuuteen?
Dagens Nyheter julkaisi 31. lokakuuta 1972 toimittaja Tor Högnäsin laajan artikkelin Zavidovon keskusteluista, ja sama artikkeli ilmestyi Norjassa Dagbladetissa ja Suomessa Vasabladetissa. Artikkeliin sisältyi useita sanatarkkoja lainauksia Kekkosen muistiosta.
Demariministereitä kuulusteltiin...varmasti aika nopeasti tutkijoille selvisi ettei nämä vanhat toverit olleet varsinaisia syyllisiä tietovuotoon..
Oikeuskanslerinvirasto ja keskusrikospoliisi kuulustelivat kaikkiaan 85 henkilöä ja kuulusteluista laadittiin 385-sivuinen tutkintapöytäkirja.[5] Tapaus johti Sorsan ensimmäisen hallituksen ulkomaankauppaministerin, Jussi Linnamon (sdp.) eroon ja ylijohtaja Seppo Lindblomin (sdp.) ja presidentin kansliapäällikön Antero Jyrängin (sdp.) tuomitsemiseen sakkorangaistukseen.
Eikä siitä ihan pelkissä sakoilla selvitty. Ministerit menettivät virkansa, maineensa jne. Mutta kyllähän demarit tiesivät sisäisesti miten tiedot kulkivat julkisuuteen, mutta puolueen edun vuoksi ei ollut mahdollista paljastaa asiaa. Tuomiojaan kohdistui paineet mutta hän jätti käytännössä syyttömät toverinsa tuomittavaksi. Toki erkin piti suojella myös omia todellisia rikoskumppaneitaan. Ja, olisihan siinä samalla ryvettynyt myös puolue pahanpäiväisesti. Törkeästä maanpetoksesta kun olisi heilahtanut automaattisesti useampi vuosi häkkiä..Siihen aikaan siitä ei olisi todellakaan selvinnyt ehdonalaisella.
Tuomioja joutui Sosiaalidemokraattisessa puolueessa ns. disponibiliteettiin. Hänet käytännössä syrjäytettiin kaikista tehtävistä puolueen edustajana..Kuinka ollakaan juuri 20 vuodeksi, missä ajassa rikoksen "törkeä valtiopetos" rangaistavuus vanheni..
Mutta mistä tuomioja olisi voinut saada tietonsa ja kopioitua asiakirjat?
Oikeuskanslerin syytekirjelmän mukaan elo–syyskuussa 1972 SDP:n kansainvälisten asioiden sihteerinä toiminut Paavo Lipponen ja SDP:n tutkimusosaston päällikkö Aimo Kairamo vastaanottivat 19. elokuuta 1972 päivätyt salaiset Zavidovo-tiedot silloiselta SDP:n kauppa- ja teollisuusministeriltä Jussi Linnamolta. Muun muassa Lipposta ja SDP:n silloista kansanedustajaa ja ulkoasiainvaliokunnan jäsentä Erkki Tuomiojaa kuulusteltiin tapauksessa todistajana.
Niin, nuorisopoliitikkokaverukset erkki ja paavo ne hääräilivat täälläkin vanhempien tovereiden ohella...
..niinpä tuomioja lähti pesemään itseään puhtaaksi törkeän tekomuodon rikoksesta..ikään kuin kyse olisi ollut pelkästään poliittisesta kannanotosta EEC-sopimukseen. Ehkä erkki ajatteli että kun Berliinin muurien murtumisesta on kulunut jokunen vuosi niin voi vapaasti selittää toimineensa oikealla tavalla...Mutta rivien välistä on aika helppo ymmärtää miksi erkki ei kuitenkaan hiiskahtanut siitä keneltä hän sai tiedot Zavidovon keskusteluista.
Tuomioja paljasti vuonna 1993 julkaistussa kirjassaan Kukkaisvallasta kekkosvaltaan vuotaneensa julkisuuteen vuonna 1972 Zavidovo-muistion eli presidentti Kekkosen Zavidovossa Neuvostoliiton puoluejohtaja Leonid Brežnevin kanssa käymästä keskustelusta tehdyn muistion. Ei kuitenkaan tiedetä, kuka ministereistä tai muista vastuullisista alun perin vuoti muistion Tuomiojalle.
Veljekset kuin ilvekset... Lipponen toimi demareiden ulkosuhteiden edustajana. Hänellä on runsain mitoin tarvetta matkustella Itä-Saksaan (DDR:ään) kun sitä sosialismin aatetta piti kovasti puolustaa hyvien ystävien kesken..
Entisen suurlähettilään Alpo Rusin Vasemmalta ohi -kirjan mukaan Lipposen ja DDR:n Stasin väliset kontaktit alkoivat vuonna 1969 ja Lipponen vuoti vuosina 1969–1972 Länsi-Saksan sosialidemokraattien asioita DDR:n tiedustelulinjan diplomaateille.[45] Kirjan mukaan Lipposen Stasi-peitenimi oli Mungo ja hänen koodinsa oli XV/326/71.[46] Lipponen on myöntänyt olleensa DDR:n tiedustelupalvelun Stasin manipuloinnin kohteena 1970-luvulla.[47] Entisen taistolaisen Ilkka Kylävaaran Taistolaisuuden mustan kirjan mukaan Lipponen on Tiitisen listalla.[48] Alpo Rusin mukaan Lipposella oli peitenimi, koodi ja avattu operaatio myös Neuvostoliiton KGB:ssä.[45]
Eipä ihmekään että Tiitisen lista pistettiin kansalaisilta piiloon Supon kassakaappiin. Eikä meillä muutenkaan haluttu selvitellä kansainvälisen sosialistisen liikkeen romahduksen jälkeen mitä kaikkea suomalaiset olivat suunnitelleet DDR:n ja Neuvostoliiton salaisen palvelun kanssa. Kuten likimain kaikissa muissa maissa tehtiin.
Lipponen nousi valtaan demareissa 1990-luvun alkuvuosina ja heti kun vanha ystävä tuomioja oli selvittänyt rangaistavuuden Zavidovo-jutun osalta hän oli paavon mielestä erityisen kelpoisa henkilö nostettavaksi puolueen kansanedustajaehdokkaaksi ja ministeriksi jne.
Olen näistä kirjoitellut tänne aikaisemminkin mutta kerrataan nyt kun on tullut paljon uusia keskustelijoita foorumille. Kaikki em. lainaukset löytyy googlettamalla Wikipediasta..ovat siis täysin julkista referaattia...