Omakotiasujan soisi yleisestikin hieman miettivän turvallisuusasioita ja jonkinlainen aseistautuminen on suotavaa. En nyt tarkoita ampuma-asetta, koska siitähän tulee vain itselle vaikeuksia, mutta särmä koira, pamppu, pesäpallomaila, erilaiset pitkät veitset...jne... olisivat varsin kelvollisia harjoittelun jälkeen.
Yhdistelmänä vanhus ja omakotitalo on kuitenkin niin vaikea puolustettava, että tuollainen muutamaan raavaan miehen ryhmä kun tulee paikalle niin peli on menetetty. Todella hankala yhtälö.
Rikolliset tietävät tarkkaan ettei asukkailla ole minkäänlaisia oikeuksia puolustautumiseen..Puhumattakaan ettei vanhuksille (esim. tässä tapauksessa vanhoille mummoille) voi asettaa kovin suurta vastuuta itsensä puolustamisesta..
Keinoja tällaisen rikollisuuden ehkäisyyn olisi tarjolla runsaasti. Ikävä kyllä taas ongelmaksi muodostuu lainsäädökset, oikeuskäytäntö ja poliitikot jotka lakeja säätävät ovat vastuussa myös lain valvonnasta. Ehkä myös kansalaiset on opetettu siihen että väkivaltaa voi ja on jossain määrin jopa hyväksyttävää käyttää.
Ensimmäiseksi tulee mieleen laki ja oikeuskäytäntö. Kysymys on asenteista. Ihmisen koskemattomuutta, väkivaltaa jne. pitää yhteiskunnassa suojella. Erityisen suojelun tarpeessa tulisi olla ne erityisryhmät jotka ovat kaikkein haavoittuvaisempia. Siis lapset, vanhukset, sairaat, vammaiset jne.. Tämä tulisi huomioida laissa ja oikeuskäytännössä.
Lakiin ja oikeuteen perustuvat keinot:
- tahallisesta suunnitelmallisesta väkivallasta aina ehdoton vankeustuomio (ei ehdonalaista)
- em. puolustuskyvyttömiin kohdistuneesta väkivallasta tuomiot korotettuna. Rangaistuksella on oltava pelote-/väkivaltarikollisuutta estävä vaikutus
- yleinen suhtautuminen väkivaltaa tulee saada erityisen kielteiseksi yhteiskunnassa (kovat tuomiot, korvaukset tekijöille jne.)
- väkivaltarikosten selvittäminen 1. prioriteetiksi rikostutkinnassa, tutkinnan motiivia lisää jos rikollisille mitataan ankarammat tuomiot.
Muut, suojaavat keinot:
- valvonta (monet erilaiset keinot, hälytyslaitteet, valvontakamerat jne.) Keinoja löytyy todella paljon..
- yhteiskunnan valvonta ja siihen liittyen poliisin resurssointi ja monenlaiset viranomaisvalvontakeinot
- kodin ja oman turvallisuuden puolustaminen on saatava oikeutetuksi ja lailliseksi (erilaisten turvajärjestelmien käyttö, puolustautuminen jne)
- rajavalvontaa kehitettävä paremmaksi. Yhä useammin rikolliset tulevat ulkomailta ja teot on etukäteen ammattimaisesti suunniteltuja.
Mutta, kaikkein tärkeitä on se että meillä Suomessakin pyrittäisiin suhtautumaan samalla tavalla väkivaltarikollisuuteen ehkäisevästi/kielteisesti kuin muualla ns. länsimaissa. Ihmisen henkilökohtainen koskemattomuus tulee olla vahvasti suojattu lainsäädännöllä. Se on ensimmäinen merkki yhteiskunnalta että väkivaltaa ei hyväksytä tai katsota läpi sormien.. (opastus tähän tulisi lähteä meillä jo koulukiusaamisen tuomitsemisesta, rankaisemisesta jne). Väkivalta on aina ja kaikkialla yhteiskunnassa saatava erityisen tuomittavaksi, inhottavaksi ja häpeälliseksi. Törkeisiin väkivallantekoihin (murhat, tapot jne.) syyllistyvät tulee aina ja ehdottomasti eristää muusta yhteiskunnasta. Mikään muu rikollisuus ei ole niin vakava kuin väkivalta.
Kysymys on suurimmaksi osaksi asenteista..Suomen löysä lainsäädäntö jopa suorastaan houkuttelee väkivallan käyttöön. Meillä "ymmärretään" väkivallantekijöitä. Tämä asenne näkyy kaikkialla yhteiskunnassa.