Suomen sisäinen turvallisuus

Minä minä..kulttuuria...välittämättä muista..

Syytetty lähetti entiselle naisystävälleen itsetuhoisia viestejä ennen kaasuräjähdystä: ”Arvasin, että jotakin pahaa tapahtuisi.”
article_clock.svg
Tänään klo 13:29
Helsingin käräjäoikeus käsittelee tiistaina epäiltyä törkeää tuhotyötä, joka tapahtui heinäkuussa 2016.




--:--:--






Helsinkiläisessä yksityisasunnossa vuonna 2016 tapahtuneen kaasuräjähdyksen vuoksi törkeästä tuhotyöstä syytetty lähetteli entiselle naisystävälleen itsetuhoiseksi tulkittuja viestejä juuri ennen räjähdystä.
Helsingin käräjäoikeus käsitteli tiistaina epäiltyä törkeää tuhotyötä, joka tapahtui heinäkuussa 2016. Syyttäjän mukaan syytetty aiheutti räjähdysmäisen tulipalon Helsingin Kalliossa Fleminginkadulla heinäkuussa 2016.
Syyttäjän mukaan mies aiheutti palon katkaisemalla kaasulieden kaasuputken. Syytetty asui asunnossa itse.
Oikeudessa todistajana kuultu entinen naisystävä kertoi oikeudessa suhteestaan mieheen.Nainen kertoi myös kaasuräjähdystä edeltäneistä tapahtumista.
Naisen mukaan hän ja syytetty tutustuivat tanssikoulussa kolmisen vuotta sitten. Naisen mukaan he viettivät paljon aikaa yhdessä ja tapailivat, mutta heillä oli keskinäistä erimielisyyttä suhteen laadusta.
Nainen kertoi oikeudessa viesteistä, joita syytetty lähetti hänelle juuri ennen kaasuräjähdystä.
Nainen kertoi olleensa kotona, kun hän huomasi miehen lähettäneen hänelle viestejä.
Viesteissä mies muun muassa kirjoitti, että hän "nukkuu pois" ja että hän "ei halua olla täällä".

Naisen mukaan mies oli myös kertonut katkaisseensa kaasuputken.
Nainen kertoo ymmärtäneensä tilanteen vakavuuden. Hän yritti soittaa ja lähettää miehelle viestejä, mutta tämä ei vastannut.Lopulta nainen ilmoitti miehelle soittavansa poliisit, ja niin hän myös teki.
Nainen sai kaivettua esille myös miehen osoitteen vanhoista viesteistä.
Aavisti pahaa
Nainen kertoo, että hänen tutustuttuaan syytettyyn mies oli aluksi hurmaava, ja kaikki oli täydellistä. Myöhemmin miehestä alkoi kuitenkin paljastua asioita, joiden perusteella nainen päätteli, että kaikki ei ollutkaan aivan sitä, miltä näytti.
Nainen sanoo, ettei mies varsinaisesti vaikuttanut itsetuhoiselta, mutta tapahtunut tulipalo ei myöskään ollut naiselle varsinaisesti yllätys.
- Arvasin, että ennen pitkää jotakin pahaa tapahtuisi.
Syytetty kertoi oikeudessa tulkin välityksellä, ettei muista lähettäneensä viestejä, mutta asianajaja on näyttänyt viestit Ahänelle,
Käräjäoikeus antaa tuomion myöhemmin.
507ff2e619da2cbfa1cf3b3480ec0c633f4b7db464553bddd4dbd99b0e61030a.jpg

507ff2e619da2cbfa1cf3b3480ec0c633f4b7db464553bddd4dbd99b0e61030a.jpg

Helsingin käräjäoikeus käsitteli tiistaina epäiltyä törkeää tuhotyötä, joka tapahtui heinäkuussa 2016. LUKIJAN KUVA
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201806052200992466_u0.shtml
 
  • Tykkää
Reactions: e7i
Kymmenpäinen nuorisojoukkio pahoinpiteli 62-vuotiaan Kuopiossa
Mieheltä pyydettiin ensin tupakkaa ja sitten rahaa.

HS
Julkaistu: 5.6. 16:22
NOIN KYMMENEN NUOREN joukkio pahoinpiteli 62-vuotiaan miehen Kuopiossa maanantai-iltana.

Päihtynyt mies istuskeli keskustan tuntumassa sijaitsevan Valkeisen lammen rannalla noin kello 22 aikaan, kun noin kymmenen hengen nuorisoporukka tuli hänen luokseen. Iältään nuoret olivat miehen arvion mukaan 15–20-vuotiaita.

Nuoret pyysivät mieheltä pyydettiin tupakkaa, jota tällä ei ollut. Seuraavaksi nuoret pyysivät rahaa ja tutkivat miehen taskut tämän istuessa penkillä, kertoo poliisi tiedotteessaan.

Tämän jälkeen mies vetäistiin penkiltä kasvot edellä maahan, ja häntä potkittiin ja lyötiin nyrkein. Miehelle tuli ruhjeita pään ja kasvojen alueelle sekä mustelmia eri puolelle kehoa. Tapausta tutkitaan pahoinpitelynä.

Poliisi pyytää tapauksen nähneitä tai asiasta muuten tietäviä ottamaan yhteyttä poliisin vihjepuhelimeen: 0295415 232.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005707793.html
 
Jos luulee että Espanja, Italia yms on Macho kulttuurimaita, niin Karibian tietyt alueet on potenssiin 100.
Itse heitän, että Hovissa tulee taposta tuomio ja jannu on vapaa 5-6 vuoden päästä-

Josta on pian istuttu jo ensimmäinen vuosi. Sitten viimeistään vuotta ennen vapautumista siirretään avovankilaan, jotta siviiliin tulee pehmeä lasku.
 
https://yle.fi/uutiset/3-10241738

Suomi karkotti Afganistaniin taksikuskin, jolla oli lapsi, opiskelupaikka ja työ – yhä pienemmät rikkeet kelpaavat karkottamisen perusteeksi

Khudadad Akbari pakkopalautettiin Afganistaniin keskiviikkona, yhdeksän Suomessa vietetyn vuoden jälkeen. Kohtaloksi koitui syyllistyminen pahoinpitelyyn, josta annettiin tuomioksi sakkorangaistus.

Ulkomaalaisen on paras viettää Suomessa nuhteetonta elämää. Muuten kohtalona saattaa olla lähtöpassit kotimaahan. Näin voidaan päätellä tuoreista esimerkeistä, joihin Yle on tutustunut.

Tänään keskiviikkona Helsinki-Vantaan lentokentältä lähti palautuslento Kabuliin. Koneessa neljä afganistanilaista, joista yksi oli Khudadad Akbari, Suomessa yhdeksän vuotta asunut taksikuski.

Koneessa oli määrä olla myös Mojtaba Hassan, jonka käännytyspäätöksestä Yle kertoi viikonloppuna. Häntä ei kuitenkaan laitettu keskiviikon koneeseen. Hassanin lakimies ei toistaiseksi tiedä, miksi pakkopalautus keskeytyi, eikä Helsingin poliisi suostunut kommentoimaan asiaa. Hassan oli määrä käännyttää, sillä hänet oli tuomittu pahoinpitelystä ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Sen sijaan Khudadad Akbari on parhaillaan Kabulissa etsimässä siirtolaisuusjärjestö IOM:n hätämajoitustilaa. Hänen pakkopalautuksensa pääsyy on pahoinpitely, johon Akbari syyllistyi vuonna 2013.

"Yksi sakkojuttu on saanut kohtuuttomat mittasuhteet".
Afganistaniin pakkopalautetun Khudadad Akbarin lakimies Emmi Wehka-aho.

Akbarin oleskelulupa oli perustunut siihen, että hän oli naimisissa Suomen kansalaisen kanssa. Vuonna 2014 Akbari erosi vaimostaan ja menetti huoltajuuden vuonna 2012 syntyneestä tyttärestään. Maahanmuuttovirasto katsoi, että Akbarin perhesiteet Suomeen olivat siten katkenneet kokonaan.

Hieman ennen avioeroa Akbari oli syyllistynyt pahoinpitelyyn, josta hän sai tuomioksi sakkorangaistuksen. Uhrin henkilöllisyyden suojaamiseksi Yle ei kerro välikohtauksen tarkempia yksityiskohtia.

Poliisi perui Akbarin oleskeluluvan. Maahanmuuttovirasto päätti karkottaa Akbarin Afganistaniin, koska perhesiteelle perustuvaan oleskelulupaan ei ollut enää perustetta, ja koska hänen katsottiin olevan "vaaraksi yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle".

Karkotuspäätöksen jälkeen Akbari yritti hakea oleskelulupaa eri perusteilla. Hän haki Suomesta turvapaikkaa, koska oli kääntynyt Suomessa kristinuskoon. Hänen lakimiehensä mukaan tieto kristinuskoon kääntymisestä oli tullut Afganistanissa paikallisen moskeijan ja jihadistiryhmän tietoon.

Hakemus hylättiin. Maahanmuuttovirasto katsoi, että pian avioeron jälkeen otetun kasteen motiivi oli oleskeluluvan hankkiminen, eikä aito uskoon tuleminen ja siitä koitunut vaara.

Lopulta Akbari haki joulukuussa 2017 opiskeluun perustuvaa oleskelulupaa. Maahanmuuttovirasto ei myöntänyt sitäkään. Opintojen katsottiin olevan jälleen uusi keino kiertää maassa oleskelua koskevia säännöksiä, vaikka Akbari on opiskellut Vaasan ammattikorkeakoulussa sähkötekniikkaa vuodesta 2016 lähtien. Maahanmuuttoviraston harkintaan vaikutti Akbarin aiempi historia, eli aiemmat oleskelulupahakemukset, sekä vuonna 2013 pahoinpitelystä annettu karkotuspäätös.

Toukokuussa 2018 poliisi kyyditti Akbarin yllättäen Joutsenon säilöönottokeskukseen, kun Akbari oli tapaamassa tytärtään. Akbarin lakimies Emmi Wehka-aho pitää tapausta kokonaisuudessaan käsittämättömänä.

– Hänellä on Suomeen kaikki siteet: Työ, opiskelupaikka, ystäväpiiri, seurakunta, Suomessa asuva tytär. Afganistanissa hänellä ei ole mitään. Yksi sakkojuttu on saanut kohtuuttomat mittasuhteet.

Myöskään Akbarin lapsen etua ei Wehka-ahon mukaan otettu riittävästi huomioon. Akbarin tyttärelle on vahvistettu oikeus tavata isäänsä säännöllisesti, mikä ei jatkossa onnistu.

– Tyttärelle on liian vaarallista mennä tapaamaan isäänsä Afganistaniin eikä hänen oikeutensa pitää yhteyttä ja tavata isäänsä toteudu nyt lainkaan.

Karkotuksia tehdään Wehka-ahon mukaan entistä kevyemmillä perusteilla. Hän kertoo toisesta asiakkaastaan, jota ollaan karkottamassa Irakiin yli kahdeksan Suomessa vietetyn vuoden jälkeen.

– Perusteeksi on kaivettu vuosia sitten tapahtunut huumausaineen käyttörikos. Viime aikoina näitä rajuja esimerkkejä on ollut, Wehka-aho sanoo.

Ulkomaalaislakiin erikoistunut asianajaja Ville Punto on havainnut saman. Hän kertoo turkkilaisesta asiakkaastaan, jonka perheside oli myös katkennut avioeron vuoksi. Mies oli hakenut uutta oleskelulupaa työpaikkansa perusteella.

– Hän oli saanut sakot lähestymiskiellon rikkomisesta, koska oli soittanut ex-vaimolleen, jota kielto koski. Tätä pidettiin yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vaarantamisena.

Lähestymiskiellon rikkomisen kaltainen teko ei välttämättä tuo karkotuspäätöstä, Punto sanoo. Sakkorangaistus voi kuitenkin olla perusteena uuden oleskelulupahakemusken hylkäämiseen.

– Eli karkotuksen juridinen peruste ei ole suoranainen rikos, vaan se, ettei uutta oleskelulupaa myönnetä. Ja uutta oleskelulupaa ei myönnetä, koska taustalla on joku rikos, Punto selventää.

Maahanmuuttovirasto perustelee oleskeluluvan hylkäämistä ulkomaalaislain pykälällä 36 (siirryt toiseen palveluun), jossa säädetään oleskeluluvan myöntämisen edellytyksistä. Rikoksiin syyllistymisen lisäksi oleskelulupa voidaan jättää myöntämättä esimerkiksi silloin, jos hakemuksen perusteena epäillään olevan "maahantuloa tai maassa oleskelua koskevien säännösten kiertäminen".

Punton mukaan laintulkinta on ulkomaalaisten kannalta huomattavasti tiukentunut.

– Perinteisesti karkottaminen on edellyttänyt vakavempaa rikosta, kuten seksuaalirikosta tai törkeää huumausainerikosta. Nyt niitä tehdään yhä pienemmistä rikoksista, Punto sanoo.

"Oleskelua koskevien säännösten kiertämiseksi" voidaan Punton mukaan tulkita se, että ulkomaalainen on aiemmin hakenut oleskelulupaa muilla perusteilla.

– Sinun pitää siis päättää millä perusteella haet oleskelulupaa ja se on sitten se peruste. Äläkä kuvittele hakevasi muilla perusteilla, koska se voidaan tulkita maahantulosäännösten kiertämiseksi.

Tiukentuneen linjan taustalla on Sellon ampumavälikohtaus vuodelta 2009. Tuolloin Suomeen pakolaisena tullut albaani Ibrahim Skhupolli ampui kauppakeskuksen Prismassa neljä työntekijää. Skhupollin oleskelulupaa oli jatkettu, vaikka hänellä oli rikostausta.

Tapauksen jälkeen ulkomaalaisia on karkotettu vuosi vuodelta hanakammin. Vuonna 2009 karkotuksia tehtiin 80. Viime vuonna Maahanmuuttovirasto päätti karkottaa 905 ulkomaalaista.
Maahanmuuttovirasto kommentoi päätöksiä: "Ei kuulosta ihmeelliseltä"

Yle kysyi tapauksiin kommenttia Maahanmuuttoviraston maahanmuuttoyksikön johtajalta Tiina Suomiselta.

Millainen rangaistava teko riittää perusteeksi karkottamiselle?

– Siinä tehdään aina kokonaisharkintaa. Ei voi kategorisesti sanoa, että kategorisesti tietty teko johtaa tiettyyn lopputulokseen. Karkottamisessa rikosten pitää olla vakavia ja toistuvia. Käännyttämisessä kynnys on matalampi, koska henkilö ei ole koskaan oleskellut oleskeluluvalla Suomessa.

Meillä on tiedossa tapaus, jossa henkilön ehdollinen vankeusrangaistus on riittänyt käännyttämispäätökseen, vaikka hänellä on vakituinen työpaikka ja kaikilla Suomessa asuvilla perheenjäsenillä Suomen kansalaisuus. Onko tämä riittävä peruste?

– Sanoisin, että se ei ole ihmeteltävä päätös, jos on tuomittu ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Ei se kyllä ihmeelliseltä kuulosta.

Onko yksittäinen sakkorangaistus pahoinpitelystä riittävän vakava rike karkottamisen perusteeksi?

– Saattaa olla. Riippuu vähän, kuinka suuri sakkorangaistus on ja mitkä muut olosuhteet ovat. Kuinka pitkään oleskellut Suomessa, onko perhesiteitä, työhön liittyviä siteitä, tällaisia.

Meillä on esimerkkitapaus, jossa yhdeksän vuotta Suomessa asuneella henkilöllä on työ, opiskelupaikka ja tytär. Karkottamisen perusteena on käytetty pahoinpitelystä saatua sakkorangaistusta. Miten kommentoit?

– En pysty kommentoimaan tarkemmin, koska en tunne tapauksen yksityiskohtia. Saattaa olla, että päätöksellä on ollut muitakin perusteita kuin yksittäinen sakkorangaistus.

Henkilön opiskeluun perustuva oleskelulupahakemus oli hylätty sillä perusteella, että henkilö kiertää maahantulosäännöksiä.

_–_ Siinä sitten ilmeisesti pääpainona on ilmeisesti ollut tämä maahantulosäännösten kiertäminen.

Mutta jos henkilö todella opiskelee Suomessa, niin miksi asia tulkittaisiin näin?

– En pysty vastaaman tähän.

Tekeekö Migri automaattisesti hylkääviä päätöksiä työn perusteella tehtyihin oleskelulupahakemuksiin, jos henkilö on aiemmin hakenut turvapaikkaa?

– Ei olla tehty automaattisesti tällaisia päätöksiä.

Linjanmuutosta ei siis ole tapahtunut?

– Meillä on ollut tämä linjaus aika monta vuotta. Jos taustalla on kielteinen turvapaikkapäätös, se ei pelkästään riitä siihen, että tehdään kielteinen päätös maahantulosäännösten kiertämisen vuoksi. Silloin kyse saattaa olla henkilöstä, jolla on useita perättäisiä hakemuksia, joita on pidetty ilmeisen perusteettomina.
Pahoinpitely oli tekijän mielestä 'sakkojuttu, joka on saanut kohtuuttomat mittasuhteet' ja kirjoittajan mielestä ilmeisesti 'pieni rike'.

Jos haet turvaa, niin kyllä, sinulta PITÄISI edellyttää nuhteetonta elämää. Jos tämä ei ole itsestäänselvyys, niin johan on perkele.
 
Kyllähän tuosta voi lukea rivien välistä että leipoi muijaa kuontaloon, mikä johti eroon ja huoltajuuden menettämiseen.

Omista väkivaltaisista sälleistä ei päästä eroon, onneksi ulkomaalaisista pääsee, edes joistakin.
 
Kukaan ei kaivannut vainajaa, ja vasta leukamurtuma paljasti, kuka puistosta löytynyt nainen oli – Suomessa elää jopa tuhansia ihmisiä, jotka eivät ole olemassa kenellekään
Keitä ovat ihmiset, jotka ovat kadonneet yhteiskunnan tutkasta ja joita ei löydy tilastoista tai rekistereistä? Etsivää lähityötä tekevän Antti Junttilan työnä on löytää heidät kaduilta ja puistoista.
Tilaajille

Sosiaaliohjaaja Antti Junttila tarkastaa, onko kukaan käynyt ylikulkusillan alla olevalla patjalla viime käynnin jälkeen. (KUVA: KIMMO RÄISÄNEN)
Anne Kantola HS
Julkaistu: 7.6. 2:00 , Päivitetty: 7.6. 6:54


TOUKOKUUN ensimmäisinä päivinä Helsingin Mustavuoren ulkoilualueelta löydettiin ruumis.

Poliisin mukaan vainaja oli kuollut jo edellisenä syksynä.

Vainaja pysyi tuntemattomana kuukauden verran, sillä tuntomerkit eivät sopineet yhteenkään katoamisilmoitukseen. Ainoita vihjeitä hänen henkilöllisyydestään olivat keinonahkainen saapas, ruskea villakangastakki ja kallosta löytynyt vanha leukamurtuma.

Lopulta poliisi tiedotti saaneensa naisen henkilöllisyyden selville. Vanha murtuma ja hammastutkimus ratkaisivat asian, HS uutisoi toukokuun lopussa.

Naisen kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta. Poliisin tutkimusten mukaan läheisen kuusen alta on löytynyt paikka, jossa nainen on mahdollisesti leiriytynyt.

Nainen eli yksin, eikä hän pitänyt yhteyttä sukulaisiinsa tai läheisiinsä.

Katoamisilmoitusta ei ollut tehnyt kukaan.

NÄIN äärimmäiset tapaukset ovat harvinaisia. Suomessa on kuitenkin tuhansia ihmisiä, jotka ovat jääneet yksin ja muuttuneet näkymättömiksi. Mutta keitä he ovat?

SYRJÄYTYNEIDEN määrästä ei ole tarkkaa tilastotietoa, koska tilastoissa heitä ei ole olemassa.

Asiaa voi kuitenkin arvioida muiden tilastojen avulla. Esimerkiksi asunnottomia arvioidaan olevan Suomessa runsaat 7 000.

Tulottomia ihmisiä on yli 40 000. Se tarkoittaa, että he eivät saa mitään ensisijaista etuutta, kuten sairauspäivärahaa tai työttömyyspäivärahaa.

Toimeentulotuen saajien määrä on kymmenkertainen heihin verrattuna.

Jossain näiden lukujen sisällä ovat myös täysin palveluiden ulkopuolella olevat ihmiset.

He voivat olla esimerkiksi yksinäisiä vanhuksia, vakavasti mielenterveysongelmaisia tai päihteiden ongelmakäyttäjiä.

HUONO-OSAISUUTTA ei voida määritellä mitenkään tarkasti, sillä ihmisten kirjo on hyvin moninainen. Yhdistävinä tekijöinä on kuitenkin usein varattomuus ja toimintakyvyn heikkeneminen. Omia asioitaan ei jaksa tai pysty hoitamaan.

Huono-osaisimpien ihmisten tavoittaminen on haasteellista, sillä heillä ei välttämättä ole kotiosoitetta tai toimivaa puhelinnumeroa.

Samaan aikaan he ovat eniten avun ja ohjauksen tarpeessa.

Osa esimerkiksi asunnottomista tai tulottomista haluaa kadota rekistereistä omasta tahdostaan. Kyse on yksilönvapaudesta. Kenenkään ei ole pakko omistaa osoitetta tai pankkitiliä.

Moni kuitenkin ajautuu näkymättömiin jatkuvien takaiskujen ja pettymysten kautta. Luottamuksen menettäminen kanssaihmisiin ja yhteiskuntaan on yleistä.

HELSINGIN kaupungin etsivän lähityön raporteissa kerrotaan esimerkiksi Karista, joka oli asunut metsässä itserakentamassaan majassa vuosia.

”Kari ei osannut kertoa missä kunnassa hän on kirjoilla, hänellä ei ollut henkkareita, ei pankkitiliä, ei tuloja, eikä yhteyksiä omaisiin. Hän oli elättänyt itsensä dyykkaamalla ruuat ja vaatteet sekä keräämällä pulloja radioparistojen ja sätkä- purujen ostoa varten”, raportissa kirjoitetaan.

TÄYSIN palveluiden ulkopuolella olevien ihmisten kohtaamiset ovat sosiaaliohjaajana Helsingin kaupungin etsivässä lähityössä työskentelevälle Antti Junttilalle yksittäistapauksia, mutta eivät täysin harvinaisia.

582856d36f984415b15d3e4b0eb08f35.jpg

Antti Junttila on kiertänyt Itä-Helsingin katuja vuoden ajan. ”Asunnottomien määrä kohdatuissa ihmisissä on kasvanut”, hän kertoo. (KUVA: KIMMO RÄISÄNEN)
Noin yksi kolmasosa heidän työssään kohtaamista ihmisistä on asunnottomia. Heistä noin joka kolmas asuu raporttien mukaan ulkona.

”Asunnottomuus vahvistaa kaikkia ongelmia. Kun menetät kodin, niin kaikki vaikeutuu”, Junttila sanoo.

Junttilan ja hänen työparinsa tehtävänä on kulkea Itä-Helsingin alueella paikoissa, joissa mahdollisia asiakkaita voisi tavoittaa: kaduilla, kauppakeskuksissa ja päiväkeskuksissa.

Toisinaan he saavat ilmoituksia muilta viranomaisilta, vartijoilta ja yksityishenkilöiltä, jotka ovat nähneet esimerkiksi puistossa nukkuvan ihmisen.

Silloin työpari lähtee tarkistamaan, onko joku paikalla ja onko kaikki hyvin. Jos ketään ei näy, he jättävät lapun, jossa kertovat käyneensä ja milloin tulevat seuraavan kerran.


Etsivän lähityön tehtävänä on löytää apua tarvitsevat. (KUVA: KIMMO RÄISÄNEN)
Välillä heitä pyydetään käymään katsomassa kaveria, jota ei ole moneen päivään nähty. Silloin Junttila lähtee parinsa kanssa koputtelemaan ovelle ja kyselemään onko kaikki hyvin.

HUONO-OSAISUUDEN kierre, joka voi rajuimmillaan johtaa totaaliseen eristäytymiseen, ei ole seurausta yksittäisestä tapahtumasta tai ongelmasta, sanovat HS:n haastattelemat asiantuntijat.

Erikoistutkija Paula Saikkonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) listaa riskitekijöiksi muun muassa pitkäaikaissairaudet, mielenterveysongelmat, avioerot ja yksin elämisen.

Noidankehä syntyy helposti. Sairastuminen voi johtaa työuran päättymiseen, tulot pienenevät, elämänmuutos voi aiheuttaa masennusta, päihteiden käyttö voi voimistua tai alkaa. Jos vielä parisuhde kaatuu, on monella voimavarat jo kulutettu loppuun.

Tässä kohtaa ihmisen tulee itse aktiivisesti etsiä palveluita ja tukia. Vastassa on lomakkeita, sähköisiä palveluita ja byrokratiaa.

Kun esimerkiksi aiemmin kuntien kontolla ollut toimeentulotuki siirrettiin Kelaan viime vuoden alussa, muuttui asiointi vähemmän henkilökohtaiseksi, Saikkonen sanoo.

Neuvontaa saa toki Kelastakin, mutta neuvoja ja tukihakemuksen käsittelijä on aina eri ihminen. Kenellekään ei muodostu kokonaiskuvaa ihmisestä, vaan yhden ihmisen asioita käsittelee useampi käsipari.

Saikkosen mielestä käytössä olevilla resursseilla pystyttäisiin parempaankin.

”Nykyinen malli palvelee heitä, jotka asuvat kasvukeskuksissa ja tarvitsevat toimeentulotukea kattamaan esimerkiksi asumiskuluja. He osaavat käyttää järjestelmiä ja valittaa päätöksistä. Heikoimmassa asemassa oleville pelkkä ohjaus ei riitä. Tarvitaan sitä, että joku ottaa ihmisen asiat hoitaakseen.”

SAMANTAPAISIA ajatuksia on myös yksinäisyyttä tutkivalla apulaisprofessori Niina Junttilalla.

Hän kiinnittäisi huomiota jo siihen, miten ihminen otetaan palveluissa vastaan. Katsotaanko silmiin, puhutaanko muustakin kuin diagnooseista ja lomakkeen rukseista.

”Sosiaalihuollolla ja palveluita tarjoavilla tahoilla on syrjäytymisen kannalta iso rooli. Jos palvelut ovat vaikeasti saavutettavissa, tai ihminen kokee olevansa yhteiskunnan silmissä näkymätön, hänestä tulee helposti varautunut ja kuoreensa vetäytyvä”, Junttila sanoo.

Syrjäytymisen kierteen voi katkaista, jos asiakas saadaan kiinnittymään johonkin palveluun. Se voi olla tuettua asumista, päihdetukea tai vaikka rahallista tukea.

Junttila korostaa, että ihmisten läsnäolo ja tuki on erittäin arvokasta myös heikommassa asemassa oleville. Tukena voivat olla ystävät ja toisilla perhe. Kaikilla ei kuitenkaan ole kumpaakaan.

”Tutkimuksen mukaan muualla Euroopassa haetaan useammin apua sukulaisilta, mutta suomalaiset erottautuvat tukeutumalla ystäviin ja kavereihin. Jos vanhoja kaverisuhteita ei enää ole, ei välttämättä ole ketään. On vain minä vastaan muu maailma.”

Kyselytutkimusten mukaan viidennes Suomen väestöstä kokee olevansa yksinäisiä. Luku perustuu professori Juho Saaren vuonna 2016 tekemään Yksinäisten Suomi -tutkimukseen.

Erityisesti tällainen ajattelu näkyy yksinäisillä miehillä. Heidän taustojaan ja syitä syrjäytymiselle on kuitenkin vaikeaa selvittää akateemisen tutkimuksen keinoin, sillä huomattava osa jättää vastaamasta kyselyihin.

39decac3780040aeabd695154781a80d.jpg

Asunnottomuuden taustalla voi olla esimerkiksi erotilanne, työttömyys tai päihdeongelma. (KUVA: KIMMO RÄISÄNEN)
TYÖKSEEN ihmisiä etsivä Antti Junttila kuitenkin osaa antaa jotain selityksiä miehien ahdingolle: avioerot, päihteet ja työttömyys.

”Erosta johtuvaa masennusta ei haluta myöntää eikä mies hae apua. Sitten toimintakyky heikkenee ja lopuksi ollaan yksin. Miehillä parisuhteiden päättymiset johtavat yllättävän usein asunnottomuuteen.”

Kriisitilanteissa toistetaan siis ikiaikaista myyttiä siitä, että suomalainen mies ei puhu ongelmistaan muille. Itse pärjätään ja kestetään. Vaikka menee koti, perhe, työt ja lopulta mielenterveys.

ETSIVÄN lähityön viime vuoden kevään aikana kohtaamista ihmisistä miehiä oli yli 60 prosenttia.

Kohtaamisissa korostuvat asunnottomuuden lisäksi päihde- ja mielenterveysongelmat sekä taloudellinen ahdinko.

”Jokaisen ihmisen kanssa lähdemme liikkeelle hänen omista toiveistaan. Meidän tarkoituksena ei ole pakottaa mihinkään. Voimme kannustaa ja olla tukena tai ihan vain jutella”, Junttila kertoo.

Kaikki eivät halua jutella, ja silloin Junttila ja työpari jättävät ihmisen rauhaan.

Osa asiakkaista kaipaa enemmän apua ja tukea. Junttila kertoo olleensa mukana esimerkiksi poliisikuulusteluissa. Yleisempää kuitenkin on lähteä yhdessä esimerkiksi päihdehoitoon tai Kelan tapaamiseen.

Tälläkin kerralla tehtiin jo yhden asiakkaan kanssa suunnitelma, että seuraavana päivänä tullaan autolla hakemaan kotoa ja mennään yhdessä päihdehoitoon.

”Ihmiset eivät välttämättä itsekseen saa lähdettyä sovittuihin tapaamisiin. Pitkät odotteluajat voivat aiheuttaa kärsimättömyyttä ja hermostuttaa”, Junttila kertoo.

Silloin on hyvä, että vieressä on ihminen, joka rauhoittelee ja kertoo mitä seuraavaksi tapahtuu.
8,6 prosenttia väestöstä tuntee olonsa yksinäiseksi melko usein tai jatkuvasti. 

7 112 suomalaista oli asunnottomana viime vuoden lopussa.  

60 prosenttia etsivän lähityön viime vuoden kevään aikana kohtaamista ihmisistä oli miehiä.
 
Onko tämä se Salmirannan vastaanottokeskuksen ympärille kietoutuva tapaus jonka todenperäisyydestä oli aikanaan suuria epäilyksiä?

KHO: Erikoinen käytös ja vastaanottokeskuksen lähellä uhittelu ei ollut peruste aselupien perumiselle
KOTIMAA STT 11:49 0

Poliisiasemalla ja vastaanottokeskuksen lähellä erikoisesti käyttäytynyt mies saa pitää aselupansa, korkein hallinto-oikeus linjasi torstaina.

Miehen aseluvat oli vienyt Sisä-Suomen poliisilaitos, mistä mies oli hakenut lupia kahdesti vuonna 2015. Poliisien huomio oli kiinnittynyt hakutilanteissa miehen käytökseen, jota kuvailtiin oudoksi, ylimieliseksi, pelottavaksi ja yliasialliseksi.

Loppuvuodesta mies uhitteli vartijalle vastaanottokeskuksen lähellä. Poliisi katsoi, että miehen epävakaa, impulsiivinen ja pelottava käytös antoi perusteet aselupien perumiselle.

Mies valitti poliisilaitoksen päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen.

Korkein hallinto-oikeus arvioi asiaa toisin. KHO:n mukaan miehen käytös ei sellaisenaan tarkoittanut, ettei hän olisi sopiva käsittelemään ampuma-aseita.
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/39...ittelu+ei+ollut+peruste+aselupien+perumiselle
 
@hansai taitaa olla, ainakin itselle jäänyt sellainen kuva ettei oikein tiedä mitähän mieltä tapahtuneesta olisi pitänyt olla.
 
@hansai taitaa olla, ainakin itselle jäänyt sellainen kuva ettei oikein tiedä mitähän mieltä tapahtuneesta olisi pitänyt olla.

Tuo ylilaudan juttu aiheuttaa kyllä väkisinkin kertomasi reaktion... onko tällä uutisjutulla sittenkään mitään tekemistä sen kanssa onkin taas eri juttu, josta voi taas muodostaa ehkä uutisten perusteella jonkinlaisen näkemyksen...
 
Kuopion pommimies on vangittu - pommi olisi ollut tuhoisa vaikka kauppakeskuksessa: ”Ihmisvahinkoja olisi tullut”
Tänään klo 17:10
Mies häiriköi ja poliisi otti hänet kiinni - löytyi pommi.

1a8195912cc1327eec3fb98c0e47f5d6345195c2a1ab8ad1b860b9743d9bc1ce.jpg

1a8195912cc1327eec3fb98c0e47f5d6345195c2a1ab8ad1b860b9743d9bc1ce.jpg

Mies liikkui Kuopiossa yleisillä paikoilla mukanaan kotikutoinen räjähde. Kuvituskuva torilta. TIMO HARTIKAINEN

Kuopiossa pommin kanssa yleisillä paikoilla keskellä kaupunkia liikkunut 35-vuotias mies on vangittu viime maanantaina.
- Tapaus meni sillä tavalla, että henkilö otettiin muun syyn takia poliisin haltuun.Häiriökäyttäytymisen takia, sanoo rikosylikonstaapeli Antti Aamuvuori Itä-Suomen poliisilaitokselta Iltalehdelle.
Turvallisuustarkastuksessa poliisi huomasi miehen hallussa räjähteen.
- Sen kanssa ei ollut tarkoitus tulla poliisiasemalle.
Räjähde oli toimiva. Poliisi räjäytti sen yhdessä terrorismikoulutetun väkensä kanssa samana päivänä eli viime viikon torstaina.

"Ihmisvahinkoja olisi tullut"

Aamuvuori ei osaa sanoa, millaista vahinkoa pommi olisi voinut saada aikaan -pahaa kuitenkin.
- Henkilö on myöntänyt esitutkinnassa tehneensä sen itse. Se on toimiva räjähde.Sitä on vaikea sanoa, kun poliisi räjäyttää sen niin turvallisesti kuin se vain pystytään tekemään. Ei pystytä sanomaan, minkälainen olisi ollut vaikutus vaikka kauppakeskuksessa, ulkona tai suljetussa tilassa. Ihmisvahinkoja olisi tullut, Aamuvuori sanoo.
35-vuotiaalla räjähderikoksesta ja vaarallisen esineen hallussapidosta epäillyllä miehellä on aiempaa väkivaltarikoshistoriaa ja taipumusta päihteiden väärinkäyttöön.

Mies on poliisille hyvin tuttu.
- Kyllä on, mutta ei tämmöistä taipumusta.
Poliisi uskoo, ettei pommin todellinen käyttötarkoitus ikinä selviä.
- Hän on sanonut, että on tehnyt räjähteen huvikseen ja se oli tarkoitus räjäyttää turvallisesti, mutta ehkä sitä oikeaa motivaatiota ei tule selviämään.
Asiasta uutisoi ensin Savon Sanomat.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201806072200999231_u0.shtml
 

"Hän on sanonut, että on tehnyt räjähteen huvikseen ja se oli tarkoitus räjäyttää turvallisesti, mutta ehkä sitä oikeaa motivaatiota ei tule selviämään."

Tästä uutisesta tuli mielleyhtymä päivämäärään 11.10.2002, jolloin pommi räjähti kauppakeskus Myyrmannissa tappaen 7 ja haavoittaen 164. Myös siinä tekijän epäiltiin halunneen räjäyttää kotitekoinen pommi turvallisessa paikassa.
 
Onneksi hän häiriökäyttäytyi että pommi löytyi. On siinä elämänhallinta aika hukassa kun on pommi mukana eikä älyä olla kunnolla ettei poliisi kiinnitäisi huomiota.
Onhan kyseessä voinut olla mielenterveysongelmaisen viimeinen hätähuuto. Ihmismieli kun on rikki niin ei se aina ajattele kovinkaan loogisesti.
 
Back
Top