Suomen sisäinen turvallisuus

Noh, suurin osa noista päätöksistä tehdään kyllä ihan Suomessa, ja täytyy valitettavasti sanoa että nyt on jo liian myöhäistä, ellei mennä nopeasti Tanskan tielle... perustuslakiinkin pitäisi saada muutos että turvapaikkaperusteella oleskeluluvan saanet, sittemmin kansalaisuuden saaneet voidaan karkottaa, kansalaisuus samalla peruuttaen.
En näe ainakaan nykyhallituksen tekevän mitään joka vähentäisi ongelmia - mieluummin jatketaan Ruotsin tiellä kuin käännyttäisiin Tanskan suuntaan.
 
Jep, kerrankin artikkeli totesi ääneen että tuossa Britannian touhussa ei ole mitään järkeä koska kuka tahansa osaa viilata tarvittaessa teräaseen.

Ei varmasti kuka vaan osaa viilata tarvittaessa teräasetta :D Tietyt väestöt ovat vitun tyhmiä eivätkä todellakaan kykene tälläiseen. Siihen vaa liittyy sukupolvien ajan jatkunutta serkkujen kans lisääntymistä. Mut jos IQ on jotain 50 ni sillo voi tiukkaa tehdä keksiä tollaista ellei kukaan ole koskaan kertonut et näinkii voit tehdä itsellesi puukon tai sen tapaisen.
 
En näe ainakaan nykyhallituksen tekevän mitään joka vähentäisi ongelmia - mieluummin jatketaan Ruotsin tiellä kuin käännyttäisiin Tanskan suuntaan.
Istuva hallitus on saanut paljon pahaa alulle ja aikaiseksi, mutta ei ole luottamista tuleviinkaan hallituksiin. Määräykset maan paskomiseen pudotellaan YK:ltä ja EU:lta. Suomalainen poliitikko on valmis vaikka tapattamaan äänestäjänsä, kunhan itse pääsee hillotolpalle. Ennemmin tai myöhemmin Suomessakin tulee toistumaan Ruotsin tapahtumainkulku, jossa joku työperäinen maahanmuuttaja teurastaa poliitikon paikallisessa Åhlénsissa. Sitten siunaillaan kuinka yhteiskunta ei voinut auttaa maahanmuuttajaa.
 
Viimeksi muokattu:
Mihin Suomi enää tarvitsee puolustusvoimia, jos kaikille pitää taata vapaa pääsy ja velvollisuuksista vapaa ylöspito? Miksi irakilaiset, somalit, afgaanit ovat tervetulleita, mutta venäläisiä on vastassa muutama tullimies ja sotakalusto?
Olen ennenkin sanonut ja sanon taas; ei Venäjän tarvitse hyökätä tänne. Lähettää vain pari miljoonaa asylumhakijaa rajalle. Suomen on pakko päästä niitä maahan, sopimukset sanoo näin.
 
tyttöä oli hakattu nyrkein, potkittu, tönitty ja revitty vaatteista. Uhri myös pakotettiin nuolemaan toisten kenkiä.

Jaa-a, mistäköhän Simo ja Santeri ovat tuollaista menneet keksimään?

 
Sinänsä nämä kielto ym.pohdinnat ovat täysin yhdentekeviä tämän ongelman ratkaisun kannalta.

Kyllä. Äkkiäkös sitä ottaa juoksuveitsen kaupasta. Tai vinguttaa Visa Electronia ja tilaa Ebaystä rambopuukon postimyyntinä.
 
Espoossa on Ainoa ostoskeskus. Korkea keskiostos ja tasokas Stockmann. Metro kun ulottui Ainoalle, niin johan meno muuttui.
Kempo. Urbaani sanakirja sanoo kömpelö mutta minun korvaani se on enempi ”latvakakkonen”

Turkulaiseksi tunnet yllättävän hyvin nämä pk-seudun kauppakeskukset ja niiden tilanteen. Omien havaintojeni perusteella Ainoa ja Tripla eivät ole edelleenkään mitään Lähi-Itäkeskuksia.
 
Jaa-a, mistäköhän Simo ja Santeri ovat tuollaista menneet keksimään?

Ainahan suomessa ovat naiset joutuneet tuohivirsuja nuolemaan kun ovat kirveen kanssa ulos ajettu.
 
Olen ennenkin sanonut ja sanon taas; ei Venäjän tarvitse hyökätä tänne. Lähettää vain pari miljoonaa asylumhakijaa rajalle. Suomen on pakko päästä niitä maahan, sopimukset sanoo näin.
Pääasiallinen lähettäjämaa ei ole Venäjä, mutta niin vaan kävelevät Euroopan porteista sisään kun täällä edelleen leikitään että hädänalaisia siinä pelastetaan. Muiden maiden asioihin vaikuttaminen valtiotasolla esimerkiksi tuntuu olevan tuntematon motiivi näille jotka maahanmuuton lainsäädännöstä päättävät.
Ihmiskauppa on kuulemma Suomessakin kauhea asia, mutta kun ihmisiä salakuljetetaan tuhansien eurojen maksusta Eurooppaan mm. Välimeren yli tai kanaalin poikki Brittein saarille, yhtäkkiä kyseessä onkin ihan eri juttu jonka onnistumiseen EU:n pitää osallistua kuskaamalla tulijat loppumatkan mantereelle - vaikka rahat menevätkin rikollisliigojen taskuun.
 
No niin. Yritetään sitten kirjoitella jotain. Korostan, että esitän omia näkemyksiäni enkä ole mikään tieteellinen auktoriteetti aiheessa! En myöskään pyri olemaan Grossmann-kriitikko vaikka häntä hiukan kommentoinkin. En osaa sanoa, kuinka oikeaa tai väärää hänen datansa on joten en ota siihen kantaa.

Nyt ensin kun puhutaan ihmisen käyttäytymisestä olkoon se geneettistä tai kulttuurista, pitää muistaa että sitä ihmistä josta me puhumme ei ole olemassa. Jokainen inhimillinen ominaisuus asettuu janalle 0-100 ja me puhumme keskiarvosta jota ei mahdollisesti edusta yksikään yksittäinen ihminen. Kuitenkin voidaan sanoa, että valtaosa ihmisistä asettuu janan keskikohtaan tai lähelle sitä, kun taas ääripäissä olevien ihmisten määrät ovat pienet. Näin ollen voidaan puhua ihmisistä yleistyksenä, mutta on tärkeä muistaa, että yksilöesimerkeillä ei ole suurta selittävää merkitystä käsiteltävään aiheeseen.

Ensimmäinen huomionarvoinen asia on se, että ihminen on petoeläin. Ihminen on kehittynyt nykymuotoonsa lihansyönnin avulla (aivojen kehityksen vaatimat proteiinit) eikä edes selviydy ilman lihaa (tietyt vitamiinit). Koska ihminen ei ruuansulatukseltaan ole raadonsyöjä, vaan tarvitsee tuoretta lihaa toisin kuin monet muut lihansyöjät, on kyky tappaa ollut välttämätön ihmisen kehityksen kannalta. Tämä muodostaa biologisen pohjan ihmisen, ei pelkästään kyvylle, vaan selviytymiselle välttämättömälle tarpeelle tappaa.

Onko siis ihmisellä esto tappaa lajitoverinsa? Mielestäni ei lähtökohtaisesti. Ihmiskunnan historia on pitkä jono väkivaltaa lajitovereita kohtaan. Arviolta 30000 vuotta vanhoissa luolamaalauksissa on kuvia nuoliin kuolleista ihmisistä. Sudanista löytyneistä arviolta 14000-vuotta vanhoista luurangoista on löytynyt nuolenkärkiä ja vanhin tunnettu Eurooppalainen säilynyt kokonainen muumio Ötz joko murhattiin tai kuoli taistelussa saamiinsa haavoihin yli 5000 vuotta sitten. Ja valtaosa kirjoitetusta historiasta on väkivallan historiaa. Taistelu ja tappaminen ovat yhtä vanhoja asioita kuin ihmisen kohtaaminen. Ja koska kulttuuri voi syntyä vain interaktiossa ihmisten kesken, on oletettavaa, että tämä väkivalta ei syntynyt jonkinlaisena kulttuurisena konstruktina, vaan se on tullut mukaan yhteisöihin jäsentensä olennaisena ominaisuutena. Jos näin ei olisi, vaan ihmisellä olisi todellakin jonkinlainen myötäsyntyinen pyrkimys välttää lajitoveriensa vahingoittamista, on näin kaikenkattava väkivallan esiintyminen ihmisten kesken käytännössä mahdotonta läpi historian.

Onkin mielenkiintoista, että kulttuurit ovat aina pyrkineet hillitsemään väkivaltaisia taipumuksia. Yleensä joko kaameimmalla mahdollisella väkivallalla (esimerkiksi mahdollisimman raaka kidutuskuolema rangaistuksena/peloitteena) tai sitten pyrkimällä ohjaamaan tätä väkivaltaa "sopivaksi" katsottaviin ilmenemismuotoihin (esimerkiksi väkivaltaiset urheilumuodot/viihde tai sääntöjenmukainen väkivalta kuten kaksintaistelukulttuurit). Ja myös uskonnollisella lähestymistavalla (ihmisuhrit erilaisiin tarkoituksiin). Tämä tapahtuu tietenkin siksi, että hillitsemätön väkivaltaisuus on haitallista yhteisön edun kannalta ja siksi sitä on aina pyritty kontrolloimaan.

Grossmann (ja monet nykytutkijat) lähtevät siitä, että ihmisellä on inherentti pyrkimys välttämään väkivaltaa lajitovereitaan kohtaan. Historia jo osoittaa, ettei tämä olettamus pidä paikkaansa. Mutta pari esimerkkiä:

Mm. Grossmann pitää ennen taistelua käytävää posturing-käytöstä merkkinä siitä, että taistelijat eivät tosiasiassa halua taistella, vaan vain dominoida toista osapuolta ilman vahingon aiheuttamista ja tämä olisi merkkinä halusta olla vahingoittamatta lajitoveria. Kyseessä on eläimillä tuttu käytöstapa ja Grossmann vie tämän ajattelun jopa niin pitkälle että muskettitaisteluissa amuuttiin ohitse koska meteli riitti taitelijoille henkisesti.

En ole todellakaan samaa mieltä. Tämän kannan ajattelijat sotkevat keskenään taistelunhalun ja halun välttää omia haavoja. On täysin luonnollista, että kaksi taistelijaa jotka ovat molemmat taisteluvalmiita saattavat haluta välttää taistelun jos toinen osapuoli luovuttaa ilmankin. Syynä ei suinkaan ole se, etteikö molemmilla olisi halua taisteluun, mutta täysin looginen halu välttää omia vammoja voitonkin hetkellä saa osapuolet välttämään taistelua koska ne vammat voivat varsinkin aikaisemmin osoittautua helposti kohtalokkaiksi. Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että taistelijoilla olisi jonkinlainen sisäinen halu olla vahingoittamatta vastustajaa. Äärimmäinen esimerkki tästä on ydinsota. Ei ydinsotaa ole vältetty sen takia, että joku osapuoli kavahtaisi 100+ miljoonan ihmisen kuolemaa. Vaan sen takia, että itse kärventyy samalla. Onkin vahva todiste ihmisen taistelunhalusta, kuinka monet ovat valmiit taisteluun jopa varman kuoleman edessä.

Toinen klassinen virhe on kuvitella, että tehottomuus taistelussa on merkki halusta välttää toisen ihmisen vahingoittamista. Huomattavasti suuremmalla todennäköisyydellä kyseessä on taistelutilanteessa toimintaan vaikuttava pelko ja sen joko halvaannuttava tai motorista kyvykkyyttä jsa huomiokykyä heikentävä vaikutus. Laittakaa kaksi nyrkkeilijää joilla on 10 vuotta harjoittelutaustaa ja kovat tekniset kyvyt kilpakehään vastakkain ensimmäistä kertaa ja heiluminen näyttää siltä kuin kavereilla olisi hanskat ensimmäsitä kertaa käsissä. Tekniiikka ja osaaminen katoavat kuin tuhka tuuleen. Grossmanin esimerkeissä muskettitaisteluista ihmeellistä ei ole se, että kukaan ei osu mihinkään vaan se, että miehet yleensä saavat aseet ladattua siinä paineessa. Mitään tekemistä sillä ei ole tappamishaluttomuuden kanssa.

Vielä tuosta esimerkkinä. Itärintamalla WWII:n aikana täysin rajoittamaton siviilien tappaminen ei ollut mitenkään poikkeuksellista. Mutta se ei tarkoittanut sitä, etteikö sama kaveri joka yhtenä päivänä reteästi ampui sotavankeja huvikseen ei olisi seuraavana päivänä itkenyt hyytelönä pesäkkeessä kun telaketjujen kalina alkoi kuulua ja vihollinen saapui ase kädessä tuomaan laskua. Tappamishalulla, pelolla ja pyrkimyksellä välttää omia vammoja ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että ihminen olisi haluton vahingoittamaan lajikumppaniaan.

Lopuksi korostan, että yksilöt ovat erilaisia. Siinä, missä yksi nauttii väkivallasta ja tekee sitä pienimmästäkin ärsykkeestä toinen kieltäytyy siitä vaikka menisi oma ja lastensakkin henki.

En myöskään väitä, etteikö kulttuuri vaikuttaisi asiaan. Kuten @kimmo.j aiemmin kirjoitti, kulttuuri toimii rajoitteena ihmisen perusimpulsseille. Mutta tällä on rajansa. Toisilla raja vain on kauempana kuin toisilla. Ja siinä olen eri mieltä @YJT kanssa etteikö tämä olisi merkittävä asia. Nimittäin mitä kovemmaksi ja armottomammaksi yhteiskunta muuttuu, sitä useampi ihminen lipuu rajan yli takaisin luonnollisiin käyttäytymismalleihinsa. En muista kuinka monta menetettyä ateriaa se vaati, että ihminen palautuu takaisin alkuperäiseen, selviytyjän tilaansa. Mutta kovin montaa se ei ollut.

Tämä nyt oli hieman sekava sepustus laajasta aiheesta, mutta toivotavasti sait kiinni ajattelustani.
Hyvä kirjoitus, kommentoin myöhemmin paremmin. Totean kuitenkin, että se kommentti että ei ole väliä, onko kyse biologiasta vai kulttuurista tarkoitti tilannetta käytännön tasolla; ei ole merkitystä onko kyse biologiasta vai opitusta, jos käyttäytymistä voidaan joka tapauksessa muuttaa ja ehdollistaa. Tai sanotaan niin että minulle se juurisyy ei ole kovin kiinnostava.

Sinänsä Grossmanilla on uskottava pointti siinä että eläimet eivät yleensä tapa toisiaan esim reviiri- tai soidinkamppailussa joten olisi ihan uskottavaa että ihmisellä olisi vastaava biologinen esto. Toisaalta, Grossman puhuu siitä että väkivallan lisääntyminen on suoraan liitettävissä television yleistymiseen eri puolilla maailmaa. Tätä aihetta käsittelee paitsi On Killingissä, myös kirjassa Stop teaching our kids to kill.

Yritän ehtiä huomenna tarkemmin.
 
Ne vanhat paskat joilla nuoriso tuppaa ajamaan ovat usein kolariturvallisuudeltaan huonoja. Uudempi auto tarjoaisi paremman suojan.
Nuorille jatkossa ehkä jopa 16-vuotiaille täytyy saada alle "älyautoja", joilla ei pysty ajamaan kuin max 40 km/h taajamassa ;)
 
Hyvä kirjoitus, kommentoin myöhemmin paremmin. Totean kuitenkin, että se kommentti että ei ole väliä, onko kyse biologiasta vai kulttuurista tarkoitti tilannetta käytännön tasolla; ei ole merkitystä onko kyse biologiasta vai opitusta, jos käyttäytymistä voidaan joka tapauksessa muuttaa ja ehdollistaa. Tai sanotaan niin että minulle se juurisyy ei ole kovin kiinnostava.

Sinänsä Grossmanilla on uskottava pointti siinä että eläimet eivät yleensä tapa toisiaan esim reviiri- tai soidinkamppailussa joten olisi ihan uskottavaa että ihmisellä olisi vastaava biologinen esto. Toisaalta, Grossman puhuu siitä että väkivallan lisääntyminen on suoraan liitettävissä television yleistymiseen eri puolilla maailmaa. Tätä aihetta käsittelee paitsi On Killingissä, myös kirjassa Stop teaching our kids to kill.

Yritän ehtiä huomenna tarkemmin.

Kommentoi ihmeessä jos ehdit.

Sivumennen sanoen Grossman on väärässä tuossa televisiokommentissaan. Mikään tilastollinen aineisto ei osoita tuollaista trendiä. Pääsääntöisesti murhat ja väkivaltarikollisuus ovat vähentyneet 70-luvulta lähtien lännessä mutta myös monissa muissa maissa vaikka väkivaltaviihteen määrä on räjähtänyt samassa ajassa.

Tuo television syyttäminen haiskahtaa enemmän konservatiivisten jenkkiasiakkaiden miellyttämiseltä kirjakaupan tiskillä kuin tieteellisesti perustellulta näkökannalta. Vähän kuin 80-luvun "heavy-rock johtaa murhiin ja saatananpalvontaan!"- diskurssi.
 
Turkulaiseksi tunnet yllättävän hyvin nämä pk-seudun kauppakeskukset ja niiden tilanteen. Omien havaintojeni perusteella Ainoa ja Tripla eivät ole edelleenkään mitään Lähi-Itäkeskuksia.
Entisessä duunissa seurasin aktiivisesti asiakasmääriä ja myyntejä eri kauppakeskuksissa. Tunnen ja tiedän myös suurimpien ostoskeskuksien kauppakeskusjohtajia sekä näiden liikkeiden vetäjiä.
 
AAPUUUVA!! Onneksi eivät olleet niitä mustia koptereita ilman tunnuksia.
B836C9D3-40FE-4E80-820F-8D729AA57A28.jpeg

MTV Uutisten silminnäkijän mukaan kopteri lensi ”hemmetin matalalta" Vallilan konepajan suunnalta Itä-Pasilan yli. Silminnäkijän mukaan kyseessä ei ollut keltainen lääkintähelikopteri vaan tumma pidemmän mallinen kone
 
Viimeksi muokattu:
AAPUUUVA!! Onneksi eivät olleet niitä mustia koptereita ilman tunnuksia.
Katso liite: 49712

MTV Uutisten silminnäkijän mukaan kopteri lensi ”hemmetin matalalta" Vallilan konepajan suunnalta Itä-Pasilan yli. Silminnäkijän mukaan kyseessä ei ollut keltainen lääkintähelikopteri vaan tumma pidemmän mallinen kone
Eihän noi nyt mitään "hemmetin matalalla" ollu. sit kun näet sivuikkunoista sisään, voi sanoa että ne on hemmetin matalalla.
 
Sattuneesta syystä, tulee yövuoroihin kuljettua säännöllisesti Itäkeskuksen kautta (Helsingin tiheintä aluetta kulttuurisen rikastumisen kannalta, kutakuinkin).

Tähän ei oikeastaan voi olla kiinnittämättä huomiota: Iltaisin duuniin mennessä, Lähi-Itä-Afrikkakeskus - kuten tuota aluetta joskus leikkisästi kutsutaan - on täynnä äänekästä, leikkisästi keskenään kurkku- ja muilla äänteilla kommunikoivaa eksotismia. Muuta kuin tätä tosi tylsää perisuomalaisuutta! Kiva!, sanoo joku. Joku, joka on riittävän vieraantunut reaalimaailman lainalaisuuksista.

Aamulla, valjun valon paljastaessa surun sisäänpäinkääntyneiltä työn raskauttamilta hallintoalamaisten kasvoilta, on kulttuurinen rikkaus jostakin syystä poissa. Ei ole Afrikan sarven tapakulttuuria katseltavana, ei. Missä on tuo heikkoa impulssikontrollia, lapsenomaista tunne-elämää leimaava, ympäristöä itsesuojelun kautta kiinnostava tapahtumien kymi. Äänekäs ja eksoottinen huuto. Missä, oi missä.

Koska olen kalju, läski sekä kohtuullisen vittuuntunut hieman kaikkeen, olen saanut kutakuinkin rauhassa työmatkaani vaeltaa. Muuhunkin olen varautunut, koska suhtaudun ihmisyyteen humoristisesti.

Tässä eräänä iltana työn orjuuteen raahautuessa, kulku metrosta ulospäin oli estetty somalilauman johdosta. Olin valitettavasti pakotettu kävelemään yli ihmisesteiden. Eivät tästä riemastuneet, ilmeisesti. Pulloa tuli perään. Ei ole kyseisen heittokäden omaajasta pesäpalloilijaksi, huono heitto. Ohiheitto.

Saatan olla toki väärässäkin, mutta tuo ilta-aikainen laumojen esiinmarssi saattaa joissakin ihmisissä aiheuttaa itsesensuuria, korostettua varovaisuutta. Jopa pelon esi-asteiden tapaisia, primitiivisiä tuntemuksia.

Näinhän tämä saattaa mennä. Ollaan lisääntyneesti varautuneita, ettei vaan satu mitään. Ettei minuun kiinnity huomio. Katsotaan ohi jos jotakin tapahtuu. Eikä oman toiminnan muutoksia välttämättä edes tietoisella tasolla hahmoteta.
 
Koska tulee palomuuri etsintäkuulutuksiin? Poliisin kanssa voisi olla tekemisissä ilman pelkoa mahdollisesta kiinniotosta.
Edit: piti mennä pahkasikaan

Tämäkii palomuuri on varmasti ilmainen ! Ei maksa mitään. Paitsi ehkä Suomalaisten asiat hidastuu ja euroja kuluu mut onneksi lainaa saa sen ku hakee.
 
Back
Top