Tiedän. Ei minulla ole harhakuvitelmia siitä, että pieni maa yksin
voittaa ilmasodan suurvaltaa vastaan ja alkaa sanella rauhanehtoja. Juuri ilmatukea, materiaalia ja tiedustelutietoa Natosta tarvitsisimme.
Kustannustehottomaksi pystymme asian hyökkääjälle tekemään. Se on muuten ainoa syy, miksi vielä saamme päättää itse Suomenlahden pohjoisrannasta. Mikäli paitaa vielä kiristetään, olemme samassa tilanteessa kuin 1930-luvun lopussa, jolloin sotilaallinen heikkoutemme teki alueestamme kuolettavan vaarallisen Kremlistä katsoen. Meidän kykymme vastata luoteessa suurvallan "puolustusvyöhykkeestä" oli liian heikko.
Minä olen ihan hereillä, vaikka en "asiantuntija" olekaan. Viittaan Forss-Kiianlinna- Inkinen-Hultin tutkimukseen 2011:
Leningradin ja Moskovan sotilaspiirien yhdistyminen ja uuden esikunnan sijoittaminen Pietariin merkitsee Venäjän armeijan painopisteen siirtymistä läntisellä suunnalla Keski-Euroopasta luoteeseen eli lähemmäksi Suomea.
Vuonna 2010 Venäjä perusti uuden moottoroidun jalkaväkiprikaatin Pietarin eteläpuolelle. Samalla alueella sijaitsevaan tykistöohjusprikaatiin ostettiin Iskander-M-ohjuksia, joiden kantama kattaa pääosan Suomen alueesta. Ohjukset voidaan varustaa sekä tavanomaisin että ydinkärjin.
Pietarin pohjoispuolelle on rakennettu tutka-asema ja toista ollaan perustamassa Suursaareen. Sallan itäpuolelle sijoitettaneen uusittu helikopterirykmentti.
Venäjä on sijoittanut aiemmin vain Moskovan suojana olleita S-400-ilmatorjuntaohjuksia myös Kaliningradiin erillisalueelle Liettuan kainaloon. Koska ohjuksilla voitaisiin käytännössä sulkea Itämeren ilmatila, ne kyseenalaistavat sen, pystyttäisiinkö Baltian maita puolustamaan mahdolliselta hyökkäykseltä.
Ruotsin sotatiedeakatemian laskelmien mukaan sotilasliitto Nato ei todennäköisesti ehtisi reagoida kyllin nopeasti, jos Baltian maissa olisi sotilaallinen konflikti.
Suomenkin sotilaallisen turvallisuuden heikkeneminen perustuu tilanteeseen, jossa Nato-maat ja Ruotsi keskittyvät kriisinhallintaan ja niiden kyky puolustaa omia alueitaan vähenee samalla, kun EU on osoittautunut turvallisuuspolitiikassa heikoksi.
Euroopan unionin ja Naton perustat eivät enää vaikuta yhtä vakailta kuin vielä vuosituhannen vaihteessa. Venäjä hyödyntää syntynyttä tilannetta ja toimii toisin.
Nato-maiden puolustuksen alasajo ja toisaalta Venäjän korkeassa valmiudessa olevien joukkojen kehittäminen ovat aiheuttaneet hämmennystä ja epävarmuutta lähialueellamme ja itäisen Keski-Euroopan valtioissa.
Vuonna 2009 Venäjän kuusi sotilaspiiriä muutettiin neljäksi strategiseksi yhteisjohtoalueeksi. Leningradin ja Moskovan sotilaspiirit yhdistettiin läntiseksi sotilaspiiriksi. Samaan aikaan järjestettiin joukot aiempaa joustavammin prikaateiksi.
Sittemmin joukkoja on läntisessä sotilaspiirissä siirretty enemmän länteen eli Suomen suuntaan. Lähialueella toimii useita nopeassa valmiudessa olevia jalkaväkiprikaateja, joista osa tosin on olemassa vasta paperilla. Kansainvälisen strategisen tutkimuskeskuksen IISS:n mukaan vain noin 40 prosenttia uusista prikaateista oli vuonna 2011 toimintavalmiudessa.
Hiukan huvittava oli silti viitteesi Ilta-Sanomien juttuun, jossa kaikki Venäjän asevoimat oli laitettu vertailuun pienen Suomen asevoimien rinnalle. No tietysti, jos he nyt haluaisivat jostain syystä luopua tärkeimpien öljy- ja energia-alueittensa valvonnasta ja tuoda kaiken tänne ongelmattomimmalle luoteisnurkalle.
Varalaskukenttien määrään tai sijaintiin tai poikkeusolojen aikaiseen kykyyn pyörittää niitä en ota kantaa eikä pidä muidenkaan. En myöskään defensiiviseen offensiiviin rajojemme ulkopuolelle - kalusto ja etäisyys em. avainkohteisiin on kyllä melkeinpä sopiva.