Mitään valtiosopimusta NATO:n laajenemisesta ei ole olemassa. Kassakaappisopimusten olemassaoloon en usko, yksinkertaisesti siitä syystä, että NATO on puolustusliitto, jossa päätöksenteko on viimekädessä jäsenmaiden parlamenteilla.
Tuolta kun lueskelee dokumentteja ja kulloisenkin NATO:n pääsihteerin puheita, niin Neuvostoliiton hajoaminen ei ollut yllätys, mutta oli uusi tilanne myös NATO:lle
http://archives.nato.int
Enemmän kuin yhdessä 1990 luvun linjapuheessa toteamus on se, että Neuvostoliiton ja Venäjän suurvalta -asema perustuu ainoastaan sotilaalliseen voimaan. NATO ei missään vaiheessa ole nähnyt sitä kestäväksi kehitykseksi. Puheissa viitataan useaan kertaan siihen, että
a) Venäjän pitää vähentää sotilaallista voimaansa Euroopan vastaisilla rajoilla puolustukselliselle tasolle
b) Venäjän pitää keskittyä kehittämään yhteiskuntaansa muutenkin kuin sotilaallisesti
c) Gorbatchovin aloittama kehitys pitäisi jatkua. Entisen Neuvostoliiton valtioiden ja Venäjän pitää kehittyä demokratioina. Eikä pelkästään Venäjällä, vaan koko alueella.
Kun NATO:n pääsihteerin puheita lueskelee, näyttäisi siltä, että Neuvostoliiton hajoamisen aikoihin NATO:lla ei ollut selkeää näkemystä siihen, mihin suuntaan Venäjä kehittyy. Noissa puheissa omasta mielestäni Venäjälle on annettu mahdollisuus kehittyä suuntaan, jossa suurvalta asema perustuisi johonkin muuhunkin kuin hyökkäyskykyisen armeijan ylläpitoon. Tuota kehitystä ei ole tapahtunut ja puheiden sävy näyttää muuttuvan 2000 luvulle tultaessa enemmän siihen suuntaan, että NATO ei voi jättää Venäjän riskiä huomioimatta.
Ilmeisesti Venäjällä on ollut koko Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ristiriitainen näkemys NATO:n kanssa siitä, onko heidän armeijansa vahvuus puolustuksellinen vaiko hyökkäävä. Jossain määrin varmaankin muna-kana ongelma Venäjän ja NATOn välillä.
Jokin valtio-oppinut, joka on tonkinut materiaalia enemmänkin on ehkä eri mieltä. Mutta omasta mielestäni nuo havainnot paistavat läpi, kun lukee materiaalia kronologisessa järjestyksessä.
Mielenkiintoista myös sekin, että ainakin 1996 alkaen NATO:n sisällä on tehty skenaarioita, joissa Venäjä sotilaallisesti puuttuu Ukrainan itäosien tilanteeseen suojellakseen venäläisväestöä:
http://fas.org/man/eprint/bene.htm
"one vague scenario is of Russian intervention in the Eastern Ukraine to "protect the lives and property of Russian citizens""
Nykyajan mediaporno sana "hybridivaikuttaminen" ei ole sinänsä mitään uutta. Vanhat jauhot uudessa pussissa maustettuna lehdistön lietsomalla pelolla menekin kasvattamisen toivossa.
Johannes