Suomi hybridivaikuttamisen kohteena

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja scip10
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Blogi 23.2.2016 klo 6:06
Sanna Ukkola: Mitä Venäjää?
Kuka hyötyy siitä, että suomalaiset kääntyvät toisiaan vastaan?

Oletko koskaan ihmetellyt, miten nettiin ilmestyi kuin tyhjästä ammattimaisesti pyöriviä vastamediasivustoja?

Oletko koskaan hämmästellyt, miksi tyhjästä ponnistaneet sivustot eivät kirjoita mitään negatiivista Venäjästä?

Oletko koskaan kummastellut sitä, millä keinoilla Suomessa asuvia väestöryhmiä ajetaan tarkoituksella toisiaan vastaan?

Oletko koskaan ihmetellyt sitä nopeutta, jolla vastamedia käy niiden kimppuun, jotka kirjoittavat meneillään olevasta hybridisodasta?

Oletko koskaan pohtinut, kuka hyötyy eniten siitä, että Suomea ajetaan kohti yhteiskunnallista kaaostilaa?



Mikset sinä, joka ahkerasti jaat vastamedian sepitettyjä uutisia, ymmärrä toimivasi vieraan vallan hyväksi?

Miksi niin monelta jää näkemättä, että me olemme informaatiosodan osapuoli – vaikka rajojen yli ei vyörykään tankkeja eikä lentokoneita?
Miksi niin moni maanpuolustukseen vakavasti suhtautuva ottaa asiakseen levittää informaatiota, jonka tarkoitus on rampauttaa Suomea ja heikentää puolustusvalmiutta?

Viime sotien aikana venäläiset huutelivat propagandaansa suomalaisten asemiin. “Suomen pojat, tulkaa hakemaan leipää!”

Miksi lukuisat suomalaiset lukevat näiden huutojen digitaalisia vastineita ymmärtämättä, kenen pussiin he pelaavat?

Mikset sinä, joka ahkerasti jaat vastamedian sepitettyjä uutisia, ymmärrä toimivasi vieraan vallan hyväksi?

http://yle.fi/uutiset/sanna_ukkola_mita_venajaa/8692269

Sanna Ukkola on asiallinen toimittaja. Mutta tätä kirjoitusta voi täydentää ottamalla esiin myös valtamedian tökeröt ylilyönnit etenkin viime syksynä. Siinä kohtaa ne tekivät erinomaisen palveluksen kaikille "vastamediasivustoille" ja Venäjälle.

Muuta asiaan liittyvää - Miksi Yle kutsuu jokaiseen Venäjä-aiheeseen "asiantuntijaksi" desantti Kangaspuron, jonka mielestä Suomen pitäisi yksipuolisesti riisua itsensä aseista ja kumartua Venäjän eteen.

Ja vielä - jos Yle aloittaisi peittelemättömään totuuteen perustuvan uutisoinnin lisäämisen ns. "herkissä aiheissa" niin MV-lehden ryssäpropagandan levitys vaikeutuisi pahasti.

Että nähdessään malkan toisen silmässä, ihan oikeinkin, ei silti kannata jättää rikkaa poimimatta omastaan. Näin niinku hiukka enemmän sovellettuna Raamattu-sitaattina.
 
Puolustusministeri Niinistö: Venäjän ihmissalakuljettajat ohjaavat liikenteen pohjoiseen
Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan turvapaikanhakijoiden tulo Venäjältä on vakava turvallisuuspoliittinen uhka, koska Venäjältä tai Venäjän kautta voisi tulla kymmeniä tuhansia tai jopa miljoonia turvapaikanhakijoita Eurooppaan. Asiasta on Niinistön mukaan päästävä ratkaisuun Venäjän johdon kanssa.

Lapissa Jääkäriprikaatissa Sodankylässä ja Rovaniemellä vieraillut puolustusministeri arvioi järjestäytyneen rikollisuuden suuntaava turvapaikanhakijat Venäjällä pohjoiseen.

– Se viittaa siihen, että tämä ihmissalakuljettajien toiminta on organisoitu nyt näille pohjoisille rajanylityspaikoille Sallaan ja Raja-Jooseppiin syistä joita en tiedä, mutta syistä jotka Venäjän viranomaiset tietävät.

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan näyttää siltä, että Venäjän rajaviranomainen FSB ei päästä turvapaikanhakijoita etelämmäs Suomen rajapisteille, koska sieltä on tullut vain muutama. Pohjoisesta tulijoiden määrä on ollut pari-kolmekymmentä päivässä ja tämän vuoden aikana yhteismäärä on tuhannen pinnassa.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö kasvaa Lapissa
Sodankylän Jääkäriprikaati ja Ruotsin Lapissa oleva Norrbottenin Rykmentti ovat harjoitelleet tiiviimmin yhdessä vuodesta 2014 Rovajärvellä ja Bodenissa. Jääkäriprikaatin komentajan Antti Lehtisalon mukaan Ruotsin ja Suomen yhteisharjoittelun tavoitteena on yhteensopivuuden ja taistelutekniikoiden hiominen.

Ensi syksynä Lapissa järjestetään 2 000 reserviläisen harjoitus Lappi 16. Syksyllä nähdään myös Ruotsin puolustusvoimien osasto harjoituksissa Lapissa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö arvioi lehdistötilaisuudessa Rovaniemen varuskunnassa, että tulevaisuuden näkökulmasta ei voida sulkea pois Suomen ja Ruotsin valtiosopimusta puolustusliitosta.

http://yle.fi/uutiset/puolustusmini...avat_liikenteen_pohjoiseen/8694330?origin=rss
 
Fortumin tilinpäätöksen kautta tuskin löytyy tietoa Fennovoimahankkeen rahoituksen valuutasta. On niin monen mutkan takana.

Fortumin tuotot Venäjältä tulevat luonnollisesti ruplina, eikä niitä oltu suojattu. Venäjän talouden ja ruplan syöksyn takia Fortum joutui muuttamaan tulostavoitteensa Venäjällä 500 MEUR vuodessa --> 18.000 MEUR ruplaa vuodessa (muistaakseni), joka luonnollisesti nykyään on vähemmän kuin 500 MEUR. Riskit siis jo realisoituivat siltä osin.

Fennovoima on Suomeen rekisteröity yritys, kuten Fortumkin on. Ajatukseni perustuu siihen, että Fortumin osallistuminen Fennovoiman rahoitukseen menee suoraan Suomesta Suomeen. En näe oikein muuta vaihtoehtoa. Jos tuo ko. rahoitus on sidottu johonkin muuhun kuin Euroon, otaksun, että kyseessä on niin suuri riski, että se pitäisi mainita tilinpäätöksessä. En sitä äkkiseltään löytänyt. Ainakin sitä voi yhtiökokouksessa käydä kysymässä. :)

Jos Fortum rahoittaisi Fennovoimaa jotenkin Venäjän toimintojensa kautta Rosatomille, kyseessä olisi yritystuki Rosatomille eikä Fennovoiman rahoitus. Rahoitusselvitys, joka on tehty Suomen hallitukselle olisi siinä tapauksessa enemmän kuin outo.

Jotenkin tässä on kuitenkin fiilis, että vuonna 2020 Arevan toimittama Olikiluoto ei edelleenkään ole valmis ja Fennovoimaan sijoitetut rahat meni eikä päästy edes peruskiveä muuraamaan.

Liittyy ehkä ketjun aiheeseen löysästi siten, että Fennovoiman mahdollisen sotkun voisi ylläolevassa tapauksessa selittää Venäjän pelolla ja Venäjän vaikutuksella.

Mutta Olkiluotoa ei selitä edes se.

Johannes
 
Monella eri kohdalla voidaan spekuloida ja aineksista saa kasaan vaikka kuinka mehevän salaliittoteorian. Koko kuvion häviäjät ovat kuitenkin selvät: valtamedia, eliitti ja niin sanotut suvakit, sillä "vastamedia" kiistää näiden toimintavapauden ja horjuttaa erityisesti näiden valtahegemonia. Lisäksi häviäjiä ovat kaikki, jotka kokevat hyötyvänsä edellä mainitusta hegemoniasta.

Nykyaikana kuka tahansa voi perustaa oman blogin tai "vastamedian" ja ryysiä sormet näppäimistöllä framille esittämään omia näkemyksiään valitsemastaan teemasta. Se on osa oikeasti moniarvoista ja moniäänistä avointa kansalaisyhteiskuntaa, jossa valtavirtaan kuuluu myös muita mielipiteitä kuin "meillä on unelma".

Ilmankos YLE:ä ja muuta valtamediaa nykyinen internetin tarjonta ärsyttääkin. Suomi on monopolien maa.
Joo, mutta useat näistä vastaperkeleistä ovat jollakin tapaa linkitettyinä toisiinsa ja Venäjän ajama agenda jyllää taustalla.

Ei sinällään mitään näitä vastaan, mutta suoranainen paskanpuhuminen v*tuttaa näissä.
 
Asiasta on Niinistön mukaan päästävä ratkaisuun Venäjän johdon kanssa.

Kotimaakuntani vaakunakin osoittaa miten helppoa on aina päästä ratkaisuun Venäjän johdon kanssa...

120px-Etel%C3%A4-Karjala.vaakuna.svg.png
 
Minua harmittaa tosiaan sekä näiden levittämä propaganda, että "valtamedian" löysyyden avaama aukko jonka avulla näitä kanavia on olemassa.
Kunnon vastaväittely YLEn studiossa paikallaan?
 
Kunnon vastaväittely YLEn studiossa paikallaan?

Yle on kieltämättä petrannut uutisointiaan viime syksystä. Esim. Kangaspuron kanssa kutsuttiin sellainen kööri että mahorkantuoksuiselle "rauhan"puolustajalle lyötiin luu kurkkuun :)

Tos rauhanpuolustaja menisi Venäjälle saarnaamaan aseistariisuntaa.
 
Yle on kieltämättä petrannut uutisointiaan viime syksystä. Esim. Kangaspuron kanssa kutsuttiin sellainen kööri että mahorkantuoksuiselle "rauhan"puolustajalle lyötiin luu kurkkuun :)

Tos rauhanpuolustaja menisi Venäjälle saarnaamaan aseistariisuntaa.
Ei tarkoitus ole lyödä luutakurkkuun, vaan keskustella asioista vapaasti niiden oikealla nimellä, ja niin että ollaan tasapuolisesti edustettuina.

Edit. Ja kansalta kysyttäisiin edustajia eri siivistä. Demokratiaa?
 
Ei tarkoitus ole lyödä luutakurkkuun, vaan keskustella asioista vapaasti niiden oikealla nimellä, ja niin että ollaan tasapuolisesti edustettuina.

Edit. Ja kansalta kysyttäisiin edustajia eri siivistä. Demokratiaa?

Niin, mutta Kangaspurolla kun ei ole mitään pitävää argumenttia niin niinkin "luontaiset liittolaiset" kuin Persut ja Vihreät nuijivat äijän maan rakoon ;) Siis kun ei vaan ollut mitään järkevää sanottavaa...kuvainnollisesti... :)

Ilman muuta, monipuolisia näkemyksiä. Harvoin missään asiassa on kahta eri mielipidettä ja vain "janaa" näiden välillä.
 
Laitetaan tämä kohudosentti Johan Bäckmanin "muistutus" tähän ketjuun - ihan vaan ettei totuus unohtuisi:

CbzQRdHUEAAeLmF.png:large


Minä en muista Soinin sanoneen, "että amerikkalaiset tankit, jalkaväki ja laivasto saapuvat Suomen alueelle Venäjän provosoimiseksi" mutta pakkohan Soinin on näin täytynyt sanoa, koska kohudosentti niin kirjoittaa. *grin*

En usko, että Suomesta enää löytyy kovinkaan montaa henkilöä, jotka Bäckmanin toimintaan tarkemmin perehtyneenä ottavat hänen kommenttinsa vitseinä - ne voivat olla sitä mutta ne voivat olla, ja usein ovatkin, aivan jotain muuta. Muistetaan vain kuinka "Pariisin rauhansopimuksen rikkominenkin" nostettiin alkuun esille Bäckmanin (tms.) toimesta ja sittemmin asia nousikin korkeamman profiilin uutiseksi. Käykö tässäkin näin?

vlad

Tämä kansallistaminenhan passaa hyvin, kunhan se aloitetaan Hartwallin omistuksista.

http://www.hartwallcapital.fi/en/history/

"1991 - Baltic Beverage Holding (BBH) is established as a joint venture with the Swedish group Pripps Bryggeriet. The mission of the joint venture is to acquire majority holdings in leading local breweries in the Baltic countries, Russia and other countries of the former Soviet Union, to invest technology and expertise into these companies and to bolster sales, marketing and distribution systems. The first brewery to be acquired is Estonian Saku brewery, acquired in 1991."

"1993 – BBH acquires a majority stake in St. Petersburg based Baltika brewery."

"1996-99 – BBH acquires a majority stake in Russian Zolotoy Ural, Pikra, Tula Brewing, Baltika Don and Yarpivo breweries, Ukrainian Lvivska Pivovarnia and Slavutich breweries as well as Lithuanian Utenus Alus brewery."

"2001 – BBH (Baltic Beverage Holding) acquires a majority stake in Russian Vena brewery and Lithuanian Svytorys brewery. In ten years, as production volumes reach 2.4 million litres, BBH has become the 15th largest brewer worldwide through its operations in Russia, the Baltic states and Ukraine."

Ja jottei jää kellekään epäselväksi:

"Johan Bäckman on Hartwall-yhtiön entisen toimitusjohtajan Erkki Bäckmanin poika."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Johan_Bäckman#Yksityisel.C3.A4m.C3.A4
 
Viimeksi muokattu:
Tämä kansallistaminenhan passaa hyvin, kunhan se aloitetaan Hartwallin omistuksista.

Eikös Karjalaa ole jo "kansallistettu" takaisin pullo kerrallaan? Hartwallin tuote. Tarkoititko Sinebrychoffin tuotteista? Mutta kansallistetaan samalla Juuttienkin firmat :D

220px-Karjala_in_a_glass.JPG
 
Hartwall Capital muuten omistaa (tai ainakin omisti) vuonna 2011 osuuden viinitilasta Krimillä. Vuosikertomus, 2011, sivu 11.

Olisikohan pieni kansallistaminen päässyt jo käymään?


Tätähän jo viime vuonna tällä palstalla ihmettelimme, kun kansallistaminen ei koskenutkaan Hartwall Capitalin omistamaa viinitilaa...


Finnish owners to re-register Crimean winery under Russian law

SEVASTOPOL, March 26. /TASS/. The government of the Crimean city of Sevastopol and the Finnish owners of the local Inkerman winery have agreed to hold the company’s inventory and re-formalize their contractual relations under Russian law, Chairman of Inkerman International Board of Directors Michael Terman said on Thursday.

http://tass.ru/en/economy/785220
 
Minua harmittaa tosiaan sekä näiden levittämä propaganda, että "valtamedian" löysyyden avaama aukko jonka avulla näitä kanavia on olemassa.

Juuri näin. Yhdestä asiasta Iljan kanssa samaa mieltä. Ei Mv:n olemassaolo ole ongelma. Roskaa on ollut aina. Ongelma on se että nyt uppoaa ja niitä luetaan.

Mutta ei pahaa ettei jotain hyvääkin. Vuosia kun seurannut erilaisia roskasivustoja, niin väitän että valtamedia on muuttanut uutisointiaan ihan tässä vuoden sisällä populistisempaan suuntaan. Hyvää siinä on se että tuollaiset Putinin hybridivaikuttamiset suomessa saa paljon enemmän palstatilaa. Saisiko ollenkaan jos ei kilpailua lukijoista olisi.
 
Näin Venäjä vaikuttaa
Venäjä käy hybridisotaa EU:ta ja Suomea vastaan – miten siihen pitäisi reagoida?
”Ei kannata korostaa, että ollaan haavoittuvaisia, mutta ei saa olla naiivikaan”, sanoo professori Tuomas Forsberg.

http://www.hs.fi/politiikka/a1456287456292?jako=74ee82c28587b262d71c6e27d9683126

Venäjä käy informaatiosotaa Euroopan unionia ja siinä ohessa Suomea vastaan. Se on osa hybridisodankäyntiä, jossa sotilaallista toimintaa täydentäen käytetään kyberhyökkäyksiä, väärän informaation tarkoituksellista levittämistä ja muiden maiden sisäisten levottomuuksien tukemista ja pelottelua.

Pakolaiskriisin kärjistäminen Suomen rajalla, liikemiesten karkotukset, ilmatilan loukkaukset ja lapsenhuoltajuusriidat ovat esimerkkejä siitä, kuinka Venäjä muistuttaa vaikutusvallastaan ja Venäjän suurvalta-asemasta. Aktiiviseen häiritsemiseen kuuluu myös näkyvä venäläisten vähemmistöjen puolustaminen Venäjän ulkopuolisissa maissa.

Helsingin Sanomat kysyi kahdelta poliitikolta ja yhdeltä tutkijalta, miltä tilanne näyttää.

Onko Venäjä kiihdyttänyt hybridisodankäyntiään?
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) vastaa asemansa vuoksi kieli keskellä suuta. ”Yleisesti ottaen viime vuosina tämmöinen toiminta on ollut lisääntymään päin. Myönteisenä näen sen, että ilmatilaloukkaukset eivät ole lisääntyneet”.

Entinen puolustusministeri, Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund (r) sanoo suoremmin:

”Venäjän aktiviteetti on ehdottomasti lisääntynyt, se on aivan selvää. Venäjä pyrkii vaikuttamaan asioihin monella tavalla, joilla normaalia poliittista ja diplomaattista kanssakäyntiä ja toisaalta perinteisiä sotilaallisia toimia täydennetään. Hybridisodan vaikuttamiskeinoja käytetään myös Suomeen, mutta ei Suomi ole erityisesti sen kohteena.”

Samaa mieltä on Kaikkonen. ”Vaikuttamista varmaan on moneen suuntaan, eikä Suomi ole jonon kärjessä. Eikä Venäjä ole ainoa toimija”, hän sanoo.

Kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg Tampereen yliopistosta sanoo, että Venäjän aktiivisuus vaihtelee, välillä kohteena ovat toiset maat ja sitten taas toiset. Nyt on Saksa. ”Sattumanvaraisiakin ilmiöitä on, mutta se tiedetään, että kaikki ei ole sattumanvaraista”, hän sanoo.

Mihin Venäjä pyrkii?
Forsbergin mukaan Venäjän toiminta liittyy sekä pienen valtaryhmittymän intressiin pysyä vallassa että Venäjän suurvalta-aseman vahvistamiseen. ”Nyt se pyrkii selkeästi vaikuttamaan EU-maihin niin, että sanktiot loppuisivat. Se pyrkii myös vähentämään unionin sisäistä yhtenäisyyttä.”

Forsbergin mukaan informaatiosodan taktiikkana ei ole välittää positiivista kuvaa Venäjästä, vaan torjua Venäjään kohdistuvaa kritiikkiä kuten syytöksiä ihmisoikeusloukkauksista ja tuoda esiin lännen tekemiä loukkauksia.

”Osa informaatiosodasta on tällaista statuspolitiikkaa, joka palvelee itsessään tarkoitusta, että suurvalloilla on oma totuutensa. Venäjä tekee näin riippumatta siitä, vaikuttaako se mihinkään.”

Haglund muistuttaa, että Venäjällä on tukala tilanne, koska talous on pahasti kuralla ja huomio pitää saada pois sisäpolitiikasta. ”Venäjä haluaisi palata neuvottelupöytiin ja pyrkii muistuttamaan, että sillä on pelimerkkejä jäljellä, vaikka se on ajautunut diplomaattiseen paitsioon Ukrainan kriisin myötä.”

Miten Suomen pitää reagoida?
”Kaikki mikä varmuudella havaitaan, täytyy puhua läpi. Täytyy vetää selvät rajat, kuten ilmatilan loukkauksiin on puututtu. Tällä hetkellä pidän erityisen tärkeänä, että itäraja pitää”, sanoo Antti Kaikkonen.

Hän odottaa jo tuloksia itärajan suhteen. ”Ei Suomi voi hyväksyä, että tilanne jatkuu tällaisena. Ratkaisu pitää saada aikaiseksi.”

Haglund puolustaa diplomatiaa. ”Ei hienovaraisesti kumarrella, vaan pyritään sanomaan asiat kuten ovat. Tähdennetään, että Suomi on ollut hyvä naapuri ja kun Venäjän toiminta kohdistuu Suomeen, se vaikuttaa kielteisesti kahdenvälisiin suhteisiin.”

”Venäjä saisi tilanteen itärajalla haltuun jos haluaisi. Pitää tähdentää heille, että heillä on raja-alueita, jossa heillä on suuria ongelmia. Tällä rajalla yhteistyötä ei kannata pilata”, Haglund jatkaa.

Asiallista reagointia tapaus kerrallaan arvostaa myös Tuomas Forsberg. ”Ilmatilan loukkaukset loppuivat, kun ne tuotiin julkisuuteen.”

Hysteeriseksi ei kannata antautua, vaan on rauhassa käytävä hyökkäykset läpi jokainen kerrallaan. ”Ei kannata korostaa, että ollaan haavoittuvaisia, mutta ei saa olla naiivikaan”, professori sanoo.

Informaatiovyörytyksessä on Forsbergin mukaan se vaara, että mikä tahansa Venäjää puolustava informaatio leimataan hyvin äkkiä Venäjältä tulleeksi trolliksi. Väärät mielikuvat jäävät helposti elämään. Esimerkiksi käsitys, että ilmatilan loukkaukset olisivat jatkuvia, on hänen mielestään väärä.

_____________________________________________________________________________________


Näin Venäjä vaikuttaa
Propagandaa, informaatiosotaa ja kytkyjä Euroopan populistiliikkeisiin
Venäjä on viime aikoina kiihdyttänyt toimiaan Euroopan poliittisen vakauden horjuttamiseksi. Myös keinovalikoima laajenee. Ideologinen propaganda kapitalismia vastaan on muuttunut verkossa käytäväksi informaatiosodaksi, jossa totuus joustaa tarpeen mukaan. HS käy läpi Venäjän vaikuttamistapoja.
Ulkomaat 24.2.2016 9:16

Venäjän sotaoppi on perustunut kymmenen vuoden ajan ennen kaikkea Yhdysvaltain ja sotilasliitto Naton uhkaan. Georgian sodan jälkeen vuonna 2008 valtiojohto päätteli, että armeijan modernisointia on nopeutettava ja toimintatapoja on laajennettava.

Krimin miehitykseen mennessä keinovalikoimaan oli lisätty niin sanottuja pehmeitä menetelmiä, joille vain mielikuvitus on rajana. Venäläiset eivät yleensä kiistä näiden menetelmien käyttöä, mutta sanovat tekevänsä vain kuten länsikin tekee koko ajan. Tämän näkemyksen mukaan useimmat amerikkalaiset uutiskanavat ja kansalaisjärjestöt ovat hallituksensa käsikassaroita.

Yksikään pehmeistä menetelmistä ei ole uusi, osa on ikivanhaa perua.

Taloudelliset toimet, kuten pakotteet, vastapakotteet, saarrot, boikotit ja tullit ovat kaikki kansainvälisen politiikan vanhaa vakiokalustoa. Venäjä on painostanut aiemmin Suomea muun muassa puutulleilla ja elintarviketeollisuudelle esitetyillä, yllättävillä vaatimuksilla. Tuontikieltoja kokeiltiin jo ennen Georgian sotaa, jolloin georgialainen viini ja kivennäisvesi julistettiin vaarallisiksi.

Informaatiosodasta on tullut kahdessa vuodessa Venäjällä niin suosittu termi, että se ulottuu kansalaisten arkiajatteluun: läntistä toimittajaa pidetään helposti jonkinlaisena infosoturina. Ulkomaille Venäjä suuntaa virallista totuuttaan muun muassa Sputnik-uutisverkoston ja RT-televisiokanavan kautta.

Verkon käytöstä on tullut merkittävä osa informaatiosotaa ja sosiaalisesta mediasta paitsi väittelyn myös vääristellyn tiedon kanava. Propagandaa tarjoiltiin laajasti jo neuvostoaikana, mutta tuolloin sillä oli ideologinen pohja: suoranaista valehtelua suositumpaa oli todistaa kapitalistisen järjestelmän puutteita. Nyt tosiasiat saavat usein joustaa paitsi verkossa myös valtamediassa.

Puolueiden ja järjestöjen tukeminen EU-maissa on lisääntynyt, ja erityisesti suhteita on kehitetty kansallismieliseen populistioikeistoon. Mutta onko toiminta yhtä järjestelmällistä kuin kommunistien ja rauhanjärjestöjen tukeminen neuvostoaikana? Venäläispoliitikot pahoittelevat joskus, ettei ole, vaikka heidän mielestään pitäisi olla. Usein esimerkiksi Venäjän äärioikeiston suhteet eurooppalaisiin aatetovereihin näyttävät hoituvan ilman valtiollista tukea.

Toisaalta, vähän tähän tyyliinhän asia oli periaatteessa Neuvostoliitossakin: vakoilijat eli turvallisuuspalvelu KGB:n ensimmäisen päähallinnon agentit eivät kuskanneet rahaa Suomen kommunisteille, vaan asian hoiti venäläinen sisarpuolue itse.

Yksittäisten poliitikkojen tukeminen on joidenkin tutkijoiden mukaan yleisempää kuin puoluetuki. Suomalaisille tässä ei pitäisi olla mitään uutta: menettelyä kutsuttiin kylmän sodan aikana kotiryssäjärjestelmäksi. Jokaisella tärkeällä tai tärkeänä itseään pitävällä poliitikolla piti olla oma, venäläinen ystävä. Korkeimmalla tasolla yhteyttä pitivät Suomen presidentti ja KGB:n Helsingin-aseman päällikkö.

Vanhaan malliin verrattuna nykyinen poliitikkoveljeily vaikuttaa harrastelijatasoiselta. Verkossa levinnyt kansallisvapautusliike NOD:n koordinaattorin Olga Tšižik-Kinnusen ja europarlamentaarikko Paavo Väyrysen kaverikuva on tästä hyvä esimerkki. NOD on pieni nationalistijärjestö, jonka johtajan, kansanedustaja Jevgeni Fjodorovin näkemyken mukaan lähes koko Venäjän elinkeinoelämä on amerikkalaisten upseerien soluttama vallankaappaushanke. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Toisaalta kuva ei esitäkään Väyrysen oikeita idänsuhteita vaan se on pikemminkin infosotaa. Ehkä peräti Suomen sisäistä sellaista.

Sisäpoliittinen painostus on sekin keksitty ennen Venäjän nykyisten johtajien syntymää. Menetelmän renessanssista nähtiin ensimmäisiä merkkejä jo viime vuosikymmenellä, kun jotkut venäläispoliitikot alkoivat huolestua saamelaisten asemasta Suomessa. Sitten löytyi parempi aihe: lasten huostaanotot, joiden perustelut eivät Suomessa ole julkista tietoa.

Painostus on tehokkaampaa, jos kohdemaassa on suuri ja siellä pitkään asunut venäläisvähemmistö, jolloin voidaan puhua venäläisveljien auttamisesta eli maanmiespolitiikasta. Viron pronssisoturikiista vuonna 2007 oli myös osoitus siitä, että ellei vähemmistöllä ole hoksottimia löytää tarpeeksi ongelmia, voidaan niitä myös järjestää.

Tietojärjestemien häirintä on osoitus siitä, ettei rajaa ”kovien” ja ”pehmeiden” menetelmien välillä oikeastaan ole. Tässäkin kiista Tallinnan pronssipatsaan sijainnista on hyvä esimerkki: Viron tietojärjestelmiin tehtiin laaja palvelunestohyökkäys heti patsaskiistan laannuttua. Eikä mitään näyttöä Venäjän osuudesta tähän hyökkäykseen ole.

Häiritä voi tietysti kaikkia muitakin järjestelmiä, vaikkapa rajavalvontaa.

Sotiminen edustajien välityksellä on ikivanha keksintö, kuten myös paikallisten ”itsepuolustusryhmien” tukeminen tai peräti niiden keksiminen myöhempiä tarpeita varten.

Bolševikeilla oli tästä varhaista kokemusta. Neuvosto-Venäjän joukot hyökkäsivät nimittäin Ukrainaan joulukuussa 1918. Kun Kiovaa hallinnut Direktorio esitti Moskovaan siirtyneelle kansankomissaarien neuvostolle neuvotteluja, kuului vastaus, että mitä te meiltä kyselette. Siellähän sotii Ukrainan sosialistinen neuvostotasavalta.
 
Iltasanomat ja Arja Paanansen kirjoitus: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001125857.html

Ihan hyviä pointteja. Tärkein oivallus oli tuo "Lisan tarina" ja se, että voiko se tapahtua meillä Suomessa. Lainaus kirjoituksesta:

------
Olisiko Lisan tarina mahdollinen Suomessa?

Mihin Kremlin ”ajastamia” venäläisiä tai Venäjää sympatisoivia supisuomalaisia saatettaisiin sitten käyttää?

Yksi näkyvimmistä esimerkeistä ovat olleet suomalais-venäläiset lapsikiistat. Vastikään Saksasta saatiin kuitenkin hätkähdyttävä esimerkki siitä, kuinka Kreml pystyy saamaan omia maanmiehiään ja Putinia ihannoivia saksalaisia äärioikeistolaisia liikkeelle myös kadulla näkyväksi joukkovoimaksi.

Kaikki alkoi siitä, kun Venäjän television ykköskanava raportoi tammikuussa saksanvenäläisestä Lisasta, 13, joka oli kertoman mukaan joutunut maahanmuuttajaryhmän sieppaamaksi ja raiskaamaksi. ”Meidän Lisan” kohtaloon tarttui nopeasti Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, ja yhtäkkiä eri puolilla Saksaa kokoontui saksanvenäläisten ja äärioikeiston yhteisiä ”spontaaneja” mielenosoituksia, joissa he vaativat liittokansleri Angela Merkeliä takaamaan heidän turvallisuutensa. Venäjä esitti Saksalle myös virallisen nootin raiskauksen tutkinnasta ja julkisuudessa luotiin mielikuvaa, että Saksan viranomaiset peittelevät tapahtunutta.
---------

Jos minä olisin Venäläinen viranomainen jonka tehtävä olisi aiheuttaa Suomessa ongelmia tai jopa sotatila Venäjän kanssa toimisin niin, että keksisin/liiottelisin tapahtumasarjan Suomessa jossa kärsijä olisi venäjän kansalainen. Masinoisin Suomessa asuvia venäläisiä mielenosoituksiin ja yrittäisin provosoida tilannetta niin, että tulisi yhttenotto poliisin kanssa. Parasta tietysti olisi jos joku venäläinen sattuisi loukkaantumaan. Sitten vaan Venäjän media sekaisin kauhisteluista ja lopuksi Venäjän valtion pitäisi "auttaa kansalaisiaan" Suomen maaperällä. Ei tää niin vaikeeta ole. o_O

Pitäisi aloittaa uusi ketju jossa keksittäisiin porukalla vaihtoehtoja kuinka saisi kriisin alkamaan tai ainakin hybridivaikuttamisen huippuunsa. Mieti kuin vastustaja niin olet aina askeleen edellä..tai miten se meni.



 
Ihan varmasti Venäjä pystyisi samoihin operaatioihin täällä, ja pahempiin - painettahan on jo nostettu näiden raja-asioiden myötä. Uskon täysin että periaatteessa milloin tahansa täällä voisi alkaa kaduilla ja somessa kuohua (ehkäpä myös vielä raja-asemillakin) ja viranomaiset voisivat olla nopeasti pahassa pulassa. Tähän voisivat yhdistyä myös laajamittaiset nettihyökkäykset yhteiskunnan peruspalveluihin. Toivon todella hartaasti, että näitä asioita on harjoiteltu ja valmiutta ja kykyä vastata nostettu.
 
Back
Top