Sinä ilmeisesti kirjoittelet rinta virtuaalirottingilla Puolustusvoimien virallisena edustajana, minkä reunaehtoihin soveltuu kyllä vähän huononlaisesti maan poliittisen johdon eli esimiesketjun ylimmän osan julkinen arvostelu, mikä välittää myös aika ristiriitaisen vaikutelman. Ymmärrän kyllä esittämäsi näkemyksen ja sitähän on papukaijamaisen pedantisti toitotettu sotakouluissa sekä alan piireissä ainakin niin kauan kuin itse pystyn muistamaan. Pystyn siihen myös monelta osin yhtymään ja olen itsekin kannattanut erittäin vahvasti Naton jäsenyyttä ensisijaisesti huoltovarmuudellisista syistä, mutta silloin tilanne lähialueilla oli toinen kuin se nyt tällä hetkellä on. Tämäkään esittämäsi "yleisesti hyväksytty" näkökulma ei monesta realistiseksi arvioitavasta tekijästäkään huolimattakaan kuitenkaan ole mikään "sotilaallinen totuus", sillä mitään totuutta tai ylipäätään yksiselitteistä ainoaa oikeaa ratkaisua ei tässäkään tilanteessa ole olemassa. Kaikki näkemykset ovat lopulta vain arvioita, ja ne voidaan ja ne pitää ehdottomasti kyseenalaistaa.
Olet näköjään Tuomiojamaisen näkemyksen, eli "sotilaat pitäkööt turpansa kiinni koska sanoma on väärä". No ihan tiedoksi, Suomessa on lain mukaan sotilaillakin sananvapaus ilmaista mielipiteensä, myös sotilaallisista ja turvallisuuspoliittisista asioista. Ja jopa valtiojohdon mielipiteen vastaisia mielipiteitä. Suomessa ylemmät sotilaat koulutetaan vanhan preussilaisen esikuntaperiaatteen mukaisesti. Silloin kun asiaa päätetään, jokaisen pitää rohkeasti ilmoittaa mielipiteensä, myös komentajan mielipiteen vastaisesti. Sen jälkeen kun komentaja tekee päätöksen, siihen alistutaan ja sitä toteutetaan. Ja muistat varmaan, että Sipilä ja muut puoluejohtajat eivät ole mukana sotilaallisessa päätöksentekoketjussa.
Tämähän on keskustelupalsta, ja meikäläinen esittää omia näkemyksiään. Jotka tosin perustuvat aika pitkään työskentelyyn alalla. Ymmärrän kyllä, että nykyään ei ole suosittua olla asiantuntija, koska asiantuntijat pilaavat kaikki hyvät lonkalta vedetyt mielikuvat tyhmillä faktoillaan ja vetoamalla aikaisempiin kokemuksiin. Voimme siis kai vapaasti olla eri mieltä asioista?
Vaikka esittämäsi ns. virallinen totuus onkin pätevä ja lähestulkoon yleisesti hyväksytty, niin ulkopoliittisesta näkökulmasta se edustaa kuitenkin valitettavan paljon ajopuuteoria II:sta, jonka lähtökohtana on pessimistisesti Suomen täydellinen geopoliittinen kyvyttömyys ja ulkopoliittinen tahdottomuus - Suomi vain ajautuu jollekin puolelle pystymättä itse millään tavalla vaikuttamaan omiin asioihinsa. Tämä EI kuitenkaan voi eikä saa olla lähtökohtana, vaan Suomella on ensisijaisesti oltava oma suvereeni ulkopoliittinen linjansa sekä selkeä tavoitteensa, jota kohti on pyrittävä täysin häikäilemättömästi kaikin mahdollisin käytettävissä olevin keinoin - tarvittaessa jopa tallomalla muiden valtioiden, kuten vaikka amerikkalaisten, Baltian maiden tai Putinin varpaille. Turhaan moraaliseen hurskasteluun tai solidaarisuuteen ei Suomella ole varaa.
En nyt ymmärrä sinua lainkaan. Jos siis tehdään tietoinen päätös olla osa länttä (kuten presidentti Niinistö on lukuisia kertoja sanonut) ja halutaan johdonmukaisesti liittyä läntisiin turvallisuusjärjestelyihin, ollaan ajopuu? Nimenomaan nyt ollaan joutumassa ajopuuksi, kun poliitikot tekevät turvallisuusasioilla sisäpolitiikkaa ja selkeä linja tuntuu olevan kateissa. Saman tien kun hallitus antaa selonteon mistään, sitä aletaan hallituspuolueiden sisältä murentamaan ja arvostelemaan. Valtiomiehet on vähissä.
Ja olen täysin eri mieltä kanssasi siitä hurskastelusta ja solidaarisuudesta. Kaikkein suurin virhe on yrittää pelata välimaastossa ja ottaa vain rusinoita pullasta. Ollaanko vapauden ja YK:n periaatteiden takana vai pelataanko diktaattorien ja oligarkkien pussiin? Siinä vaiheessa kun toinen puoli jää kakkoseksi, tämä pelaaminen muistetaan. Kannattaa katsoa todennäköisyyksiä, kumpi jää pitkällä tähtäimellä konfliktissa niskan päälle. Melkein 800 miljoonan ihmisen ylivoimainen talousalue jolla on maailman mahtavin sotavoima vai 140 miljoonan ihmisen kuihtuva talousalue ja omaan sauhuunsa kaatuva asevoima? Tällä en tarkoita että pitäisi heti liittyä NATOon, se juna on todennäköisesti jo mennyt, mutta muut toimenpiteet ovat vielä mahdollisia.
Tällä hetkellä ensisijaisen tavoitteen on oltava lähialueille kehittyneen vastakkainasettelun jännitteiden purkamisen edesauttaminen ja vähimmäistavoitteena ainakin Suomen pidättäytyminen ylimääräisistä muiden suunnittelemista sitoumuksista sekä konfliktin aktiivisen roolin ottamisesta kummallakaan osapuolella. Koska tavoitteen asettaminen ei kuitenkaan tarkoita sen automaattista onnistumista, on sen vuoksi oltava myös suunnitelma B. Tällä hetkellä tilanne on Suomen kannalta edullinen, sillä läntiset geopoliittiset virtaukset ovat suotuisat ja niistä kannattaa ottaa kaikki hyöty irti täysimääräisenä niin kauan kuin vain ilmaisia lounaita riittää. Valmiiksi katettuun pöytään istuminen ei ole tyhmyyttä.
Tästä voidaan olla yhtä mieltä ja näinhän Suomi parhaillaan tekee. Ainoa ongelma on tietyt poliitikot jotka haluaisivat katkoa kaikki suhteen läntisiin asevoimiin, joka antaisi selvän signaalin Venäjälle että heidän taktiikkansa puree hyvin. Vanhasen lausunnot Porin Suomi-Areenalla olivat hyvä esimerkki täydellisestä selkärangattomuudesta ja Putinin pussiin pelaamisesta.
Kannattaa myös muistaa, että mitään ilmaisia lounaita ei ole. Länsi odottaa meiltä jotain takaisin.
Ajopuuteoria II:n skenaario eli suunnitelma B tulee mielestäni vasta kolmantena vaihtoehtona siinä tilannekehityksessä, jossa kahdesta ensimmäisestä on pakko luopua. Se tarkoittaa käytännössä sitten osapuolen valintaa ja aktiivisen roolin ottamista eli pahimmassa tapauksessa uuden sodan alkamista tarvittaessa vaikka all-in periaatteella, minkä vuoksi läntistä yhteistyötä on syytä jatkaa ja syventää entisestään oman valmiuden kehittämisen ohella. Vaikka vain varmuuden vuoksi. Konfliktin eskaloitumisen vaikutukset jäävät sitten historiantutkijoiden ja jälkiviisastelijoiden selvitettäväksi sekä veteraanit seuraavan omasta mielestään paremman sukupolven syljettäviksi. Siihen emme toivottavasti tule koskaan joutumaan.
Reunalla roikkuminen ei nyt välttämättä onnistu. Se nimenomaan tekee Suomen alttiiksi vaikuttamiselle ja painostukselle. Lisäksi se loisi epävarmuutta alueellamme, kun kukaan ei voi olla varma miten Suomi toimii kriisitilanteessa. Puhumattakaan omasta sotilaallisesta puolustuksesta. Sen suunnittelun pitäisi perustua johonkin konkreettiseen eikä se tapahdu hetkessä. Eli pitäisikö esittää puolueetonta ja sitten salassa tehdä operatiivista suunnittelua ja valmisteluja länsimaiden kanssa? Sehän se vasta vakautta toisi alueelle.
Joka tapauksessa on kuitenkin täyttä sulaa lyhytnäköistä typeryyttä lähteä amerikkalaisten suurvaltapoliittisiin hegemoniasotiin vapaaehtoisesti ja omalla maaperällä sekä vieläpä ilman tuntuvaa palkkiota tai muuta asianmukaista kompensaatiota. Erityisesti tämän foorumin keskimääräisten kirjoitusten perusteella täysin käsittämätöntä intoa näyttäisi sellaiseen hölmöntölväykseen riittävän, mikä on omalla tavallaan myös surullista, mutta onneksi vain marginaalinen ilmiö. Käsillä olevan ongelman ratkaisu ei ole kuitenkaan ensisijaisesti sotilaallinen tai yksistään silmälappumiesten piikkiin menevä homma, vaan ulkopoliittinen, kuten se on ollut vuosikymmenien ajan ennenkin. Suomen ulkopolitiikan tärkeimmistä tehtävistä on perinteisesti ollut sotilaallisen konfliktin välttäminen Venäjän kanssa eikä se nytkään ole täysin mahdotonta. Tästä tehtävästä ja tavoitteesta ei tule tälläkään kierroksella tinkiä amerikkalaisten suurvaltapoliittisten etujen vuoksi, koska ne eivät ole yhtenevät Suomen kansallisten etujen kanssa.
Mitkähän ne jenkkien suurvaltapoliittiset hegemoniasodat oikein täällä Itämeren piirissä ovat? Putin uhkailee naapureitaan ja rikkoo sopimuksia, ja jenkit ovat reagoineet mielestäni hyvin maltillisesti. Ovat tehneet selkeitä liikkeitä joilla parannetaan edellytyksiäm liittouman puolustukseen, mutta joilla ei voi mitenkään uhata Venäjää. Samalla on kokoajan tarjottu neuvotteluja ja pidetty dialogia käynnissä. Ainakaan amerikkalaisilla ei ole mitään haluja mihinkään hölmöntölväyksiin venäläisten kanssa.
Ja ulkopolitiikka on tietenkin tärkeintä, mutta ulkopolitiikan tekeminen venäläisten kanssa ilman tukevaa sotilaallista selkänojaa on merkityksetöntä. Vain Tuomiojan kaltaiset idealistit kuvittelevat, että voivat ylivoimaisilla keskustelutaidoillaan ja rauhanturvaaajamerkillään saada Putinin taipumaan tahtoonsa.
Ja oletko varma että Suomen intressit eivät ole yhteneväisiä jenkkien kanssa? Eivät varmasti kaikilta osin, mutta varmasti yhtenevämmät kuin Venäjän intressit. Meikäläinen ei ole kiinnostuntu elämään Venäjän vasallivaltiossa, missä Putinin arvostelu on kiellettyä, kaikki business tehdään sisäpiirin ehdoilla ja aletaan rakentamaan maailman suurimpia tuloeroja.
Onko minun näkökulmani idealistinen? Saattaa olla sekä vieläpä todellista huru-ukon idealismia kultaiselta ajalta, jolloin oli vielä Kekkonen, Koivisto ja suuri mahtava. Joka tapauksessa ilman idealismia, omia visioita tai selkeitä tavoitteita tulee vain luovuttaneeksi päätösvaltansa jollekin muulle, mikä ei useimmissa asioissa ole kovin viisasta toimintaa, vaan johtaa vain tilanteeseen, jossa muut hyötyvät ja itse häviää. Ei tämä geopoliittinen kuvio ole paljon muutamassa kymmenessä tai sadassakaan vuodessa muuttunut eikä seuraavastakaan sodasta tule pääsemään jouluksi kotiin, paitsi säkissä.
Niinpä. Pitää uskoa todelliseen vapauteen, oikeusvaltioon, terveeseen kaupankäyntiin, ympäristön suojelemiseen jne. Niitä arvoja ei vain itäpuolelta juurikaan löydy. Geopolitiikka ei mene mihinkään, mutta ei se tarkoita, että Suomen turvallisuutta ei voisi parantaa. Meillä oli loistava tilaisuus 20 vuotta sitten, se ryssittiin. Venäjä on tosiasiassa heikoilla jo nyt Itämeren alueella ja punnus on heilahtamassa suuntaan joka heikentää heidän asemiaan entisestään. Suomen vahva asemoituminen länteen myös turvallisuuspoliittisesti pitäisi huolen, että Venäjä ei ala agressiiviseksi alueella vaan etsisi kyykytettäviä muualta.