Suomi kaaokseen alle kolmessa tunnissa

Jos noita eilen uutisoituja Saaristomeren kokonaisia saaria ja rantatontteja ajattelee, niin nehän ovat arvokiinteistöjä ja raha on tallessa kuin pankissa olisi. Kysyntää tullee riittämään niin pitkään kuin ylipäätään mökkeilyä ja veneilyä harrastetaan.

Paljon enemmän voi ihmetellä joutomailta ostettuja palstoja jostakin pihtiputaan sivukyliltä. Ovat kaukana arvokiinteistöistä.. Mitä nyt telemasto sattuu sijaitsemaan aivan naapurissa. :)

Edit: Saaristokiinteistöjen ostaminen haiskahtaa ennemmin rahanpesulta tai aivan lailliselta liikemiesten toimilta, joilla ruplia halutaan sijoittaa turvaan länsimaihin.

Joutomaiden palstat voivat olla hyvinkin rahanpesuun. En tiedä miten nämä toimivat, mutta oletuksia voi esittää.

Venäläinen bjisnismies tekee hyvää tiliä maahantuontiliikkellään, vältttämällä sikäläisen tullin joko suoralla lahjonnalla tai todennäköisemmin kaksoislaskutuksella. Tämä on tunnetusti aivan yleinen käytäntö, ja näitä firmoja on paljon. Kun rahaa alkaa tulla epäilyttävän paljon, hän ostaa Suomesta mahdollisimman halvalla jonkun vihoviimeisen lepikon. Tämä muuttuukin kirjanpidossa satumaisen tuottoisaksi kiinteistökehityskohteeksi selittäen näin firman hyvät tuotot.
 
Suurmuuntajat näyttävät tältä:
http://www.silvasti.fi/index-fi/ref...003/muuntaja_315t,_hangon_satama_-_jamsa.html

Käsittääkseni kuvassa on 400kv -> 110 kv muuntaja. Halutessaan voi pohtia hiljaa itsekseen esim.
- kuinka monta tällaista mötikkää meillä Suomessa on "ylimääräisenä" varalla pahan päivän varalle (sivulauseissa kuultu vastaus on hyvn pieni luku)
- tekeekö näitä maailmalla joku varastoon, mikä mahtaa olla toimitusaika
- kuinka pitkään kestää tällaisen (jo valmiinkin) mötikän saaminen Suomeen ja kuljettaminen asennuspaikalle

Olen käsityksessä, että nämä isot muuntajat ovat täynnä jotain öljyä. Mitenköhän kävisi, jos paha poika kävisi ampumassa muutaman reiän kylkeen? Ehkä jopa useampaan suurmuuntajaan saman marraskuisen yön pimeydessä.

Koska Suomessa ei ole säädösperäistä pakkoa ylläpitää varamuuntajia on isoja varamuuntajia varastossa yksi kappale. Uuden toimitusaika on näin rauhan aikana noin vuosi. En osaa sanoa, olisiko sitä mahdollista nopeuttaa tai siirrellä käytössä olevia muuntajia. Sähkä uudelleenreititys on mahdollista määrätyissä rajoissa, mutta kaikki vie aikansa.
 
ABB valmistaa muuntajia. Minkä kokoisia ja onko tuotantoa suomen yksiköissä?
 
Viimeksi muokattu:
Uutisia eiliseltä:

"Joensuun keskustassa laaja sähkökatko

Pohjois-Karjalaan tiistaina tullut lumimyräkkä sekoitti monen ihmisen pasmat. Lumi muun muassa kasaantui suurjännitejohdoille niin, että käytännössä koko Joensuun kaupunki jäi vaille sähköä parin tunnin ajaksi.

Liikekeskukset sulkeutuivat, bensaa ei herunut pumpuista ja liikennevalot sammuivat. Kaaos oli koko lailla valmis.

http://yle.fi/uutiset/lumi_tuli_ja_sekoitti_kaiken_pohjolassa/7489502"


"Vika Carunan sähköverkossa pimensi Joensuun tiistaina kello noin kello 14.40.
Fingridin viestintäpäällikkö Marjaana Kiviojan mukaan sähkökatkon syynä voi olla se, että sähköjohtojen päälle on tippunut jotakin.
-  Myrsky on aina riski, Kivioja arvioi runsaan lumisateen vaikutusta sähkökatkoon.
Sähköjä on yritetty aikakytkeä takaisin päälle kolmesti Fingridin valvomosta. Sähköjen palautus on kuitenkin epäonnistunut.
Sähköjen palauttamisen aikataulusta ei ole tässä vaiheessa varmuutta.
Karjalaisen saamien tietojen mukaan laajoja sähkökatkoja on havaittu Joensuussa keskustassa ja Niinivaaralla. Katkoksia on ilmoitettu myös Rantakylän alueelta.

http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/56515"


"Vika valtakunnan sähköverkossa aiheutti ongelmia kaukolämmön ja lämpimän käyttöveden jakelussa Joensuussa tiistai-illalla.

Voimalaitos saatiin takaisin käyntiin kello 18 jälkeen, ja lämmöt palautuvat vähitellen asiakkaille.
Sähkökatko häiritsi myös Elisan matkapuhelinverkkoa Joensuun alueella. Katko heikensi Elisan matkapuhelinverkon kuuluvuutta 4G-, 3G- ja 2G-yhteyksissä. Häiriö vaikutti sekä puhe- että datapalveluun.
http://www.karjalainen.fi/uutiset/u...kaukolammon-jakelussa-ja-matkapuhelinverkossa"


Samaan aikaan Rovaniemellä käynnisteltiin pitkään valmisteltua sähkökatkoharjoitusta, jossa Rovaniemen keskustasta katkaistiin sähköt ja harjoiteltiin tilanteen hallintaa. Tilannetta ei saatu hallintaan yhtään mitenkään ja harjoitus jouduttiin keskeyttämään.

"Sähköhäiriöharjoitus keskeytettiin – katko venyi Rovaniemellä liian pitkäksi

Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruususen mukaan sähköjä ei saatu palautettua vesivoiman avulla suunnitellussa aikataulussa. Sähköt palautettiin liittämällä Rovaniemen alue kantaverkkoon.
– Meillä oli harjoituksen aikana muutamia teknisiä ongelmia, jotka pitkittivät sähköjen palautusta. Harjoituksen kestolle oli asetettu määräaika ja kun tämä täyttyi, päätettiin harjoitus keskeyttää, johtaja Reima Päivinen Fingridistä kertoo tiedotteessa.

http://yle.fi/uutiset/sahkohairioha...ko_venyi_rovaniemella_liian_pitkaksi/7488333"
 
Sotatilan vallitessa hyväksyttäneen muutamat rauhanaikana ei-niin-suotuisat peliliikkeet. Esimerkiksi vaurioituneen laitteen korjaaminen ja toisinaan ohittaminen saattaa tulla joskus kysymykseen. Ei tietysti auta jos laite on pommituksen jäljiltä levällään ympäri maisemaa.

Mitä ydinvoimaloiden tuotantoon tulee, jos valmiustilalaki otetaan kaapista ja kenttäarmeijaa ollaan vetelemässä käyntiin niin myös sähkön kulutus putoaa aika radikaalisti. Voimalat ajetaan alas ja kylmäsulkuun. Jos taistelut etenevät Loviisaan saakka niin sitten toivotaan, että venäläiset kunnioittavat Geneven sopimuksen lisäpöytäkirjan artiklaa 56 vuodelta 1977, mikä kieltää hyökkäykset "vaarallisia voimia" sisältäviin siviilirakenteisiin. Mikseivät kunnioittaisi, mitään hyötyä hyökkäyksestä ei sotilaallisessa mielessä olisi. (Mielenkiintoinen kysymys muuten on se, olisiko myös erikoisjoukkoisku tai vaikkapa ydinvoimalan muuntajakenttään kohdistuva isku sotarikos. Luultavasti olisi.)

En ole tietääkseni ainakaan itse koskaan kiistänyt suurimittaisen sähkökatkon mahdollisuutta. Suuresti vain epäilen, saataisiinko sillä Suomi antautumaan hyökkääjän toiveisiin.
 
Suuresti vain epäilen, saataisiinko sillä Suomi antautumaan hyökkääjän toiveisiin.
Eiköhän tuossa kävisi täsmälleen päinvastoin. Toisaalta tämä sähköverkon häirintä soveltuu hyvin maan painostamiseen, koska se voidaan toteuttaa niin että "hyökkääjää" ei välttämättä voida aukottomasti todistaa. Lisäksi panos/tuotos -suhde on haitantekijälle edullinen. Painostava valtio tunnetaan, mutta kenelle pitäisi antautua jos ei hyökkääjä ei suostu tunnistettavaksi?
 
Painostava valtio tunnetaan, mutta kenelle pitäisi antautua jos ei hyökkääjä ei suostu tunnistettavaksi?

Ei välttämättä antautua. Painostus voi tulla muulla tavalla esiin, ja viiveellä. Menee vaikka vuosi, niin tulee julki jokin ulko-, turvallisuus- tai energiapoliittinen päätös, jolle ei löydy muuta perustetta, kuin aiempi painostus.
 
En ole tietääkseni ainakaan itse koskaan kiistänyt suurimittaisen sähkökatkon mahdollisuutta. Suuresti vain epäilen, saataisiinko sillä Suomi antautumaan hyökkääjän toiveisiin.

Jos (suhteellisen takapajuinen) Jugoslaviakin saatiin "sähkösodalla" täysin sekaisin, niin miten sitten kävisi hightech Suomen?

Vaikka tammi-helmikuussa källit energia ym verkkoihimme. Koko siviili-Suomi totaalisen sekaisin - ja kun jengiltä rupee sekä puhdas vesi että syötävä ruoka sieltä jääkylmästä kämpästä loppumaan niin...en ennustaisi mitään ylimaallista suoritusta. Tämä nykysukupolvi ja nyky-Suomi on harvainaisen heikosti mitään häiriöitä kestävää sorttia.

PS. Jos kerran USA pommitti paskaksi jugojen muuntajakenttiä - niin tuskinpa tuo itänaapurikaan ihmeemmin pohtii että "onx tää joku sotarikos" Tai jos pohtii niin sitten pitää nostaa kyllä olematonta hattuani. Näköjään ne onkin jenkit niitä pahimpia possuja taistelukentillä sit.
 
Jos (suhteellisen takapajuinen) Jugoslaviakin saatiin "sähkösodalla" täysin sekaisin, niin miten sitten kävisi hightech Suomen?

Vaikka tammi-helmikuussa källit energia ym verkkoihimme. Koko siviili-Suomi totaalisen sekaisin - ja kun jengiltä rupee sekä puhdas vesi että syötävä ruoka sieltä jääkylmästä kämpästä loppumaan niin...en ennustaisi mitään ylimaallista suoritusta. Tämä nykysukupolvi ja nyky-Suomi on harvainaisen heikosti mitään häiriöitä kestävää sorttia.

PS. Jos kerran USA pommitti paskaksi jugojen muuntajakenttiä - niin tuskinpa tuo itänaapurikaan ihmeemmin pohtii että "onx tää joku sotarikos" Tai jos pohtii niin sitten pitää nostaa kyllä olematonta hattuani. Näköjään ne onkin jenkit niitä pahimpia possuja taistelukentillä sit.

Oon vähän epäileväinen, mikä sen sähkösodan vaikutus oli. Muistelen että tarvittiin paljon muita pommituksia ja viime kädessä maajoukkojen keskityksiä, sekä ennen kaikkea Venäjän tuen lopettaminen. Jos en ihan väärässä ole, niin Serbia taipui samana päivänä kun Venäjä ilmoitti, ettei se enää tue sitä. Tämän lisäksi sepot taisivat olla aika kyllästyneitä sotiin yleensä ja Miloseviciin erityisesti.

Pääsyy skeptisyydelleni on, että tuota on kuultu ennenkin. Vielä kesällä 1939 pidettiin selvänä, että nykyaikainen, mukavuuksiin ja helppoon elämään tottunut yhteiskunta romahtaa ja antautuu viimeistään muutaman viikon kestäneiden, kaksimoottorisilla pommittajilla kaupunkeihin suuntautuneen terrorikampanjan jälkeen.

No sitten esimerkiksi Strategic Bombing Survey totesi kuusi vuotta ja maailman suurin maasota myöhemmin, että siviileihin kohdistuneet pommitukset lujittivat taistelutahtoa suunnilleen yhtä paljon kuin vähensivät, joka maassa.

Sitten 1960-luvulla oli selvää, että jos Pohjois-Vietnamin herkkä sähköverkko ja infra lamautetaan maailman mahtavimmalla ilma-aseella, niin tokihan ne saadaan vähintään neuvottelemaan. No punalippuhan se siellä Saigonissa liehuu nykyään.

Ja Serbiakin piti saada parin viikon ilmakampanjalla polvilleen. Ei vaan tietääkseni mennyt.

Nyt sitten varmana tietona esitetään, että siviileihin epäsuorasti vaikuttavat pommitukset murskaisivat taistelutahdon ja lopettaisi sodan, kun edes suorilla siviilejä tappavilla pommituksilla siihen ei ole kyetty.

Ja vieläpä, että tämän saisi aikaan Venäjän ilma-ase, jonka doktriiniin kyseinen strategia ei kuulu, ja joka ei tietääkseni ole edes kovin hyvin varustettu tälläistä ajatellen.

Uskoo ken tahtoo.

Muuntajakenttien pommittaminen an sich ei liene sotarikos, mutta ydinvoimalan muuntajakenttien pommittaminen voi sitä olla.
 
Viimeksi muokattu:
Oon vähän epäileväinen, mikä sen sähkösodan vaikutus oli. Muistelen että tarvittiin paljon muita pommituksia ja viime kädessä maajoukkojen keskityksiä, sekä ennen kaikkea Venäjän tuen lopettaminen. Jos en ihan väärässä ole, niin Serbia taipui samana päivänä kun Venäjä ilmoitti, ettei se enää tue sitä. Tämän lisäksi sepot taisivat olla aika kyllästyneitä sotiin yleensä ja Miloseviciin erityisesti.

Pääsyy skeptisyydelleni on, että tuota on kuultu ennenkin. Vielä kesällä 1939 pidettiin selvänä, että nykyaikainen, mukavuuksiin ja helppoon elämään tottunut yhteiskunta romahtaa ja antautuu viimeistään muutaman viikon kestäneiden, kaksimoottorisilla pommittajilla kaupunkeihin suuntautuneen terrorikampanjan jälkeen.

No sitten esimerkiksi Strategic Bombing Survey totesi kuusi vuotta ja maailman suurin maasota myöhemmin, että siviileihin kohdistuneet pommitukset lujittivat taistelutahtoa suunnilleen yhtä paljon kuin vähensivät, joka maassa.

Sitten 1960-luvulla oli selvää, että jos Pohjois-Vietnamin herkkä sähköverkko ja infra lamautetaan maailman mahtavimmalla ilma-aseella, niin tokihan ne saadaan vähintään neuvottelemaan. No punalippuhan se siellä Saigonissa liehuu nykyään.

Ja Serbiakin piti saada parin viikon ilmakampanjalla polvilleen. Ei vaan tietääkseni mennyt.

Nyt sitten varmana tietona esitetään, että siviileihin epäsuorasti vaikuttavat pommitukset murskaisivat taistelutahdon ja lopettaisi sodan, kun edes suorilla siviilejä tappavilla pommituksilla siihen ei ole kyetty.

Ja vieläpä, että tämän saisi aikaan Venäjän ilma-ase, jonka doktriiniin kyseinen strategia ei kuulu, ja joka ei tietääkseni ole edes kovin hyvin varustettu tälläistä ajatellen.

Uskoo ken tahtoo.

Muuntajakenttien pommittaminen an sich ei liene sotarikos, mutta ydinvoimalan muuntajakenttien pommittaminen voi sitä olla.


Näin se meni. Milosevic taipui kun Clinton ja Jeltsin pääsivät sopuun. Viktor Tshernomyrdin kävi Slobodanin luona taivuttamassa homman rautalangasta. Tshernomyrdinin apulaisena oli Martti Ahtisaari.

Kenraali Wesley Clark kertoi, että NATOlla ei ollut tietoa, mitä tehdä, jos tynkä-Serbia olisi pitänyt pintansa. Maan pinnalle ei halunnut kukaan tappelemaan serbien kanssa.

Kestokyvyllä on merkitys. Englanti ei olisi kestänyt 1940 pommituksia montaa päivää mutta Saksa lopetti ne. Kumpikaan ei tuntenut toisen äärirajaa.

Sekaisin meneminen ja pysyvä sekavuus ovat eri asia. New York oli sekaisin 2011. Kyllä se nyt jo pärjää.
 
Ei välttämättä antautua. Painostus voi tulla muulla tavalla esiin, ja viiveellä. Menee vaikka vuosi, niin tulee julki jokin ulko-, turvallisuus- tai energiapoliittinen päätös, jolle ei löydy muuta perustetta, kuin aiempi painostus.

Olen muistaakseni jo joskus aiemmin todennut asiasta, että en epäile puolustusvoiemme kykyä selvitä pitkästäkin sähkökatkosta, olen huolissani siviiliyhteiskunnastamme ja melko vakuuttunut siitä, että poliittiset päättäjämme suostuisivat pahassa raossa lähes kaikkeen muuhun paitsi ehkä täydelliseen antautumiseen ja maamme miehittämiseen. Painostaja (Venäjä) olisi tällöin päässyt tavoitteeseensa, eikä maamme valtaaminen edes olisi tarpeen. Suomesta on aiemminkin luovutettu (vuokrattu) alueita jopa sotilastukikohdiksi (Hanko ja Porkkala). Tästä syystä olen ehdottanut toisessa ketjussa, että eduskuntavaaliehdokkailtamme kysyttäisiin samaa, kuin kansalaisilta ja varusmiehiltä, eli olisivatko he valmiita määräämään sotilaamme puolustamaan maatamme vaikka lopputulos olisi epävarma (lue; mahdollisesti häviäisimme ja kuolonuhrien määrä laskettaisiin kymmenissä tuhansissa).

Kuinka mittavaan poliittiseen ja sotilaalliseen painostukseen sotilaallisesti liittoutumattoman Suomen poliitikot taipuisivat ennenkuin seinä tulisi vastaan? Saisiko Venäjä tahtonsa läpi "antamalla ymmärtää" ja ymmärtäisikö suomineito antaa raiskauksen uhan edessä, vai antaako EU-perhe tarvittavan suojan myös painostusta vastaan?
 
Yllättävän monella suomalaisella on ihan perskohtaista kokemustakin sähköttömästä elämästä jossain maaseudun rauhassa. Kaupungissa tuo ei välttämättä onnistuisi mutta kesäpaikkoja ja sukulaisiakin löytyy todella monelta. Paikkoja joihin voidaan evakuoitua hyvinkin nopealla aikataululla. Itsekin olen näitä perheen näkövinkkelistä miettinyt ja kaksikin erinomaista evakkopaikkaa löytyy lännen suunnalta.
 
Oon vähän epäileväinen, mikä sen sähkösodan vaikutus oli. Muistelen että tarvittiin paljon muita pommituksia ja viime kädessä maajoukkojen keskityksiä, sekä ennen kaikkea Venäjän tuen lopettaminen. Jos en ihan väärässä ole, niin Serbia taipui samana päivänä kun Venäjä ilmoitti, ettei se enää tue sitä. Tämän lisäksi sepot taisivat olla aika kyllästyneitä sotiin yleensä ja Miloseviciin erityisesti.

Niin....saahan sitä olla epäileväinen ja miltei samaan lauseeseen ilmoittaa, että johtaja Miloon oltiin kyllästyneitä. Kuten sodan ajan olosuhteisiin.

Itsehän olen sitä mieltä, että yli kuukauden sähköttömyys pakkasessa niin sanotusti kypsentää sitä väestöä kummasti vittuuntumaan johtajiinsa. Vuonna 1939 sähköttömyys ei olisi ollut mikään big-deal. Nyt on.

Wikipediassa pohdiskellaan että:

As for why air power should have been capable of acting alone, it has been argued that there are several factors required. These normally come together only rarely, but all occurred during the Kosovo War:[46]


  1. Bombardment needs to be capable of causing destruction while minimising casualties. This causes pressure within the population to end hostilities rather than prolong them. The exercise of precision air power in the Kosovo War is said to have provided this.
  2. The regime must be susceptible to pressure from within the population. As was demonstrated by the overthrow of Milošević a year later, Serbia's government was only weakly authoritarian and was dependent upon support from within the country.

Pääsyy skeptisyydelleni on, että tuota on kuultu ennenkin. Vielä kesällä 1939 pidettiin selvänä, että nykyaikainen, mukavuuksiin ja helppoon elämään tottunut yhteiskunta romahtaa ja antautuu viimeistään muutaman viikon kestäneiden, kaksimoottorisilla pommittajilla kaupunkeihin suuntautuneen terrorikampanjan jälkeen.

Tuosta toivoisin tarkentavia tietoja. En ole tuollaista väitettä ennen kuullutkaan minkään krediibelin lähteen suusta? Missäpäin maailmaa oli vuonna 1939 niin mukavasti elävä yhteiskunta, että sen sai sähköverkon lamauttamalla kykkyyn? (Suomi nyt ainakaan ei ollut se tarkoittamasi yhteiskunta - eikä ollut Ryssäläkä...korjaan Neuvostoliittokaan)

Ei ollut myöskään Englanti, joten mikähän se sitten oli?

No sitten esimerkiksi Strategic Bombing Survey totesi kuusi vuotta ja maailman suurin maasota myöhemmin, että siviileihin kohdistuneet pommitukset lujittivat taistelutahtoa suunnilleen yhtä paljon kuin vähensivät, joka maassa.

Strategic Bombing Survey ei mielestäni ole kovin pätevä mittailemaan Aatun Saksan taistelutahtoja. Kuten Wikikin tuossa yllä toteaa, ilmavaikutukseen vaaditaan löyhä hallinto - ja Aatun rautakourahallintoa tuskin kukaan voi sellaiseksi kuvailla. Kyllähän se oli 3. valtakunnassa se meno ja meininki, että "loppuun asti painetaan Fyhrerin vaatimuksesta, muita vaihtoehtoja ei annettu". Se se motivaatioon eniten vaikutti. Plus älytön, vuosikausia kestänyt totaalinen aivopesu. Lisäksi, ryssää ja sen kostoa pelättiin. Ihan syystäkin.

Strategic Bombingin tavoitteet muuten olivat ihan jossain muualla kuin siviiliväestön kurmuuttamisessa vai muistako väärin? Käsittääkseni tavoite oli murtaa Saksan sotateollinen kapasiteetti, minkä se sitten kyllä tekikin.

Sitten 1960-luvulla oli selvää, että jos Pohjois-Vietnamin herkkä sähköverkko ja infra lamautetaan maailman mahtavimmalla ilma-aseella, niin tokihan ne saadaan vähintään neuvottelemaan. No punalippuhan se siellä Saigonissa liehuu nykyään.

Tuokin vaikuttaa aika keksityn oloiselta argumentilta. Oliko omasi vaiko ihanko oikeasti joku löyhäpää kenu oli tota mieltä 1960-luvulla? Näin jälkiviisaana voisi todeta, että riisiä syövä, maakuopassa asustava Vietkongin jyväjemmari-sissi - paljonpa mahtaa välittää siitä että "sähköt menee"?

Ja Serbiakin piti saada parin viikon ilmakampanjalla polvilleen. Ei vaan tietääkseni mennyt.

Pari viikkoa lienee sinun väritystäsi vai onko tuolle joku fakta? Ihan parissa viikossa se ei polvilleen mennyt, mutta parissa kuukaudessa kyllä.

Nyt sitten varmana tietona esitetään, että siviileihin epäsuorasti vaikuttavat pommitukset murskaisivat taistelutahdon ja lopettaisi sodan, kun edes suorilla siviilejä tappavilla pommituksilla siihen ei ole kyetty.

Ei ole kyetty? Välllä on, välillä ei. Esim. Japanin sotiminen loppui kuin seinään sen jälkeen kun USAF oli kärventänyt parilla ydinpommilla pari pientä japskikaupunkia savuna ilmaan. Kummallakaan kaupungilla ei ollut MINKÄÄNlaista sotilaallista merkitystä. Ne olivat täysin puhtaita siviilimaaleja - ja siksi säästyneetkin liki kokonaan sodan aikana muilta ilmapommituksilta.

Olisin nyt kuitenkin odottanut nyansoidumpaa ja sofistikoituneempaa keskustelua tässä yhteydessä arvostamaltani nimimerkki Deeiiltä. Kovin oli mielestäni kankea vastaus tällä kertaa. Esimerkit olivat esihistoriallisia (Vietnamin sota) jne.

Ehdotan, että enemmän riitelyn välttämiseksi erotamme tässä asiassa kaksi eri kysymystä toisistaan. Tarkastelkaamme siviiliyhteyskunnalle aiheutuvaa vahinkoa omana kysymyksenään. Siinä asiassa lienee helpompaa saavuttaa yhteysymmärrystä. Samalla varmaan modernin yhteiskunnan kriisinkestokyky hahmottuu kaikille paremmin. Senjälkeen on ehkä helpompi yhdessä arvioida, kestäisikö siviiliväestö tai talous sitä.

Sitäkin pitää miettiä, että kaikkihan on suhteutettava siihen, mitä vihollinen vaatii. Banaalilla esimerkillä: 2 metrinen korsto, jonka tiedät taikwondon Suomen mestariksi, kiilaa edellesi snagarijonossa. Näet, että kaveri on agressiivisessa humalassa. Annatko kaverin etuilla vai rupeatko haastamaan? Versus että kaveri käy päällesi rappukäytävässä haasten sinut "Mä tapan sut". Jolloinka sulla ei oikeastaan ole vaihtoehtoja. Aivan sama yrittää tapella ja katsoa onnistuuko - vaihtoehtohan on varma kuolema.

Eli jos vaikka vihollinen vaatii jotain aika "pientä" kuten vaikkapa NATO-hakemuksestasi luopumista, niin Deejii on sitä mieltä että "Kansa taistelee katkeraan loppuun asti saadakseen jättää jonkun hakemuksen jonnekin - joka ehkä tai aika todennäköisestikin tulee bumerankina takaisin"?

Kaipaisin siis nyansseja tähän keskusteluun :)


Yllättävän monella suomalaisella on ihan perskohtaista kokemustakin sähköttömästä elämästä jossain maaseudun rauhassa. Kaupungissa tuo ei välttämättä onnistuisi mutta kesäpaikkoja ja sukulaisiakin löytyy todella monelta. Paikkoja joihin voidaan evakuoitua hyvinkin nopealla aikataululla. Itsekin olen näitä perheen näkövinkkelistä miettinyt ja kaksikin erinomaista evakkopaikkaa löytyy lännen suunnalta.

Ellei tarkoittamasi "länsi" ole eufemismi Ruotsille, niin rohkenen epäillä, ettet ihan asiasta puhu sinäkään.

Käydäänhän sitä tosiaan mökillä leikkimässä sähkötöntä elämää, mutta eihän se mitään omavaraista elämää ole. Ruoka tuodaan sinne kaapunnin marketista fossiilista polttoainetta tupruttevalla ladalla.

Mites muuten niiden pitäisi toimia, joilla sitä mökkiä ei ole?

Siitä varmaan sinäkin olet samaa mieltä, että "kansan massapako mökille" --> yhteiskuntamme total sekaisin ja talous liki pysähtyy. Jos siviiliyhteiskuntamme lamauttaminen oli vihulaisen tavoite, niin eikös se tuossa ole saavutettu? (Se, että mökillä ei palella, ei paljoa lohduta jos nälkä kurnii ja talous seisoo - ja kilpailijat vie markkinat)
 
Listaan tähän muutamia mieleen juolahtaneita ajatuksia sähköttömästä Suomesta. Listaa saa jatkaa. Laitan ihan harrastuksen vuoksi jokaisen kohdan jälkeen vertailun vuoteen 1939. Antaa perspektiiviä

Kuvitellaan, että Suomen sähkönjakeluverkko putoaa pois päältä siihen tehtyjen vakavien sabotaasihyökkäysten vuoksi. Sähkö menee veke (liki) koko maasta. Kaikki paikat joissa ei ole UPSia, ovat hetkestä T eteenpäin sähköttömiä. Siitä seuraa että:

1. nestemäisten polttoaineiden saanti ja jakelu loppuu kuin seinään - pääset mökille "mopollasi" jos mopon tankissa sattui hetkellä T olemaan bensaa riittävästi. Jos ei ollut niin se oli voi voi ja hei vaan sun matkahaaveillesi. Vuonna 1939: "mopo" toimi niin kauan kuin oli kauraa pollelle tarjolla. Liki joka talosta kauramopo myös löytyi - ja sille polttoainetta omasta takaa.

2. kaikki muut lämpömuodot paitsi tulisijassa palava koivuhalko lakkaavat toimimasta. Niin öljylämmitys, kaukolämpö, maalämmöt kuin monet muutkin. -20 C pakkasella tupa säilyy plussan puolella noin vuorokauden - tai hieman enemmän tai vähemmän riipuen talon tiiveydestä ja lämmöneristävyydestä. Sen jälkeen vesijohdot ym. jäätyy ja rupeaa tulemaan permanenttia vahinkoa kämppään. No, hyvä puoli asiassa on, että ruoka lakkaa pilaantumasta kun koko kämppä on kuin pakastin :) Vuonna 1939: Ruokaa sai navetasta - ja maakellarit olivat täynnä tavaraa. Kauppa kiinni? No big deal. Sähkö? No ihan kiva mutta maakellarit toimii. Jääkaappeja tai pakastimia ei yksitystalouksissa juurikana ollut. Ruuat säilöttiin muilla menetelmillä kuin pakastamalla tai sähkön varassa olevalla kylmäketjulla. Kylmääkin toki käytettiin, mutta tunnettiin sellainen käsite kuin jääkellari! (kuinka moni tietää mikä se on? Olen nähnyt sen vielä käytössä 1998!)

3. Kauppojen kylmäketjut katkeavat. Ruokatarvikkeita alkaa pilantumaan. Ruoka loppu kaupoista muutenkin noin viikossa kun jakeluketjut häiriintyvät totaalisesti sähkön puutteen vuoksi. Jos on kesä, herkät kylmäketjua vaativat elintarvikkeet pilaantuvat hetkessä. Jos on talvi, ne säilyvät jos ne nostaa ulos - mutta joku umpijäässä oleva litran maitopurkki on "mielenkiintoinen" kuluttajatuoteuutuus... Toivottavasti positiivisuutta riittää, koska uusia elämyksiä on varmasti tarjoalla! Vuonna 1939: riippuvuus kaupoista oli aika minimaalista ja kaupankäynti olikin ruuan sijasta painottunut enemmän "siirtomaatavaroihin". Ainoa "elintarvike" jota isommin kaupasta ostettiin oli kahvi, sokeri ja suola. Jälkimmäisiä yleensä ainakin vauraammissa taloissa oli "säkissä jemmassa". Välitön kriisi ei seurannut siis kaupan kiinniolosta tai hyllyjen tyhjenemisestä

4. Kylmäketju kotona ovat tietysti myös poikki. Vuodenajasta riippuen tämä tarkoittaa sitten vähän eriasioita (lue yllä). Mutta koska kodeissa ei vuoden 1939 malliin mitään tulisijoja tai maakellareita tyypillisesti ole, niin aika kurjat ajat edessä!

5. Siviilien tietoliikenne ja viestintä loppuu noin parin vuorokauden kuluessa hetkestä T. Toki Elisan mastot yms ovat UPS-varmistettuja, mutta mitäpä se auttaa kun kotona olevat kännykät eivät sitä ole? Kun tiinan älypuhelimesta on latinki loppu, niin se on loppu ja homma olis siinä. Älypuhelimen akun saa riittämään muutamaksi päiväksi jos oikein pihistelee ja osaa hommansa. Suurin osa jengistä ei osaa. Vuonna 1939: Radiot toimivat ilman nettiä ja verkkosähköä. Telefooneja - jos niitä oli - toimivat ilman sähköjäkin, koska wanhanmallisessa langallisessa puhelimessa on oma varmistettu sähkönsyöttönsä! Siksi se onkin kriisinkestävä toisin kuin kännykkä!

6. Siviilien kyky vastaanottaa viranomaisinformaatiota on heikko. Edes paristotoimisia FM-radioita ei useimmilla ole. Vaikka viranomaissuositus on, että taloudesta yksi sellainen löytyisi - monellako mp-nettiläisellä sellainen muuten on, käsi ylös. Täältä nousee käsi, hep! Vuonna 1939: viranomaisten verkosto maassamme oli kattava ja "jalkoja ja käsiä" löytyi. Ei ollut asiat niin, että Lapin läänin (=puolet Suomesta!) kattaa yksi (1) ainoa poliisipartio lentävässä maijassaan.... Kontrasti vuosien 1939 ja 2014 välillä on merkittävä. Kaikki on nykyään niin "leaniksi" vedettyä, että pienikin häiriö ja systeemi sakkaa.


7. Lean on kriisinkeston vastakohta. Leanissa kun kaikenlainen varastointi on määritelty tuhlaukseksi...Nykyajan talouselämän pyrkimys leaniuteen (mikä on tälle hyvä suomennos??) on synonyymi heikolle kriisinkestolle. Välivarastot pyritään minimoimaan ja mitään ei ole jemmattuna missään. (Paitsi ne varmuusvarastot, joita valtio ylläpitää - eli lähinnä jotain viljaa ja öljyä) Vuonna 1939 jokaisella tukku- ja agentuuriliikkellä oli massiviset magasiinit, joissa tavaraa oli. Yhteiskunta 1939 oli noin muutenkin hamstraava verrattuna nykyiseen infoyhteiskuntaan, jossa ei oikein vararesursseja ole mihinkään. Ihmisten menttaliteettikin oli, että pitää olla vuodenkierron verta safkaa jemmassa jne. Kellä on nykyään asiat noin?
 
Viimeksi muokattu:
Kestokyvyllä on merkitys. Englanti ei olisi kestänyt 1940 pommituksia montaa päivää mutta Saksa lopetti ne. Kumpikaan ei tuntenut toisen äärirajaa.

Montaa päivää? Muistaakseni pelkästään se vaihe, jossa sakut pommitti lähinnä vain lentokenttiä kesti useamman viikon ja sitten siirtyivät pommittamaan Lontoota ja sen jälkeen, kun päivä hyökkäykset kävi liian kalliiksi, niin sitten vaihtoivat yöpommituksiin! Jossakin vaiheessa Lontoota taidettiin pommittaa (jos en väärin muista) 90 yönä putkeen!
 
Se ei tosiaan auta muuta kuin alkusäikähdyksen yli jos vaikka mökille tai muuten maalle evakkoon päästäänkin. Siellä voi sitten olla omavaraisen elämän edellytyksiä tai sitten ei. Minusta merkittävin asia kuitenkin juuri on tuo alkurytinästä selviäminen. Sen jälkeen tilanteen pitää tietysti alkaa laajemmassa mitassa asettua uusiin uomiin tai meidät hukka perii joka tapauksessa. Meillä on mahdollisuus selvityä koska merkittävä osa ihmisistä pystyy alkuun itse auttamaan itseään. Sen jälkeen pitää tietysti ison koneen käynnistyä jos halutaan kansakunnallakin olevan tulevaisuutta. Kolme tuntia ei vielä meinaa yhtään mitään kunhan Puolustusvoimat ei menetä toimintakykyään ja väestönsuojelun puolella on jonkinlainen valmius olemassa.
 
Montaa päivää? Muistaakseni pelkästään se vaihe, jossa sakut pommitti lähinnä vain lentokenttiä kesti useamman viikon ja sitten siirtyivät pommittamaan Lontoota ja sen jälkeen, kun päivä hyökkäykset kävi liian kalliiksi, niin sitten vaihtoivat yöpommituksiin! Jossakin vaiheessa Lontoota taidettiin pommittaa (jos en väärin muista) 90 yönä putkeen!

Kaikkiin suuriin puolustustaisteluihin liittyy sankaritarina siitä kuinka puolustus oli juuri murtumassa ja kestokyky loppumassa kun sota päättyi. Näinhän kuulemma oli myös sekä talvi- että jatkosodassa. Kukaan ei tietenkään pysty varmuudella sanomaan milloin tuo loppu olisi tullut mutta kyseessä lieneekin lähinnä vertauskuva sille että äärirajoilla mentiin.
 
Kaikkiin suuriin puolustustaisteluihin liittyy sankaritarina siitä kuinka puolustus oli juuri murtumassa ja kestokyky loppumassa kun sota päättyi. Näinhän kuulemma oli myös sekä talvi- että jatkosodassa. Kukaan ei tietenkään pysty varmuudella sanomaan milloin tuo loppu olisi tullut mutta kyseessä lieneekin lähinnä vertauskuva sille että äärirajoilla mentiin.

Joo, mutta englantihan kesti ei vain päiviä, vaan viikkoja ja kuukausia pommituksia. Olisiko ollut sitten huolimattomasti kirjoitettu ja jätetty lukematta, mitä on aikeissa lähettää.
 
Se ei tosiaan auta muuta kuin alkusäikähdyksen yli jos vaikka mökille tai muuten maalle evakkoon päästäänkin. Siellä voi sitten olla omavaraisen elämän edellytyksiä tai sitten ei. Minusta merkittävin asia kuitenkin juuri on tuo alkurytinästä selviäminen. Sen jälkeen tilanteen pitää tietysti alkaa laajemmassa mitassa asettua uusiin uomiin tai meidät hukka perii joka tapauksessa. Meillä on mahdollisuus selvityä koska merkittävä osa ihmisistä pystyy alkuun itse auttamaan itseään. Sen jälkeen pitää tietysti ison koneen käynnistyä jos halutaan kansakunnallakin olevan tulevaisuutta. Kolme tuntia ei vielä meinaa yhtään mitään kunhan Puolustusvoimat ei menetä toimintakykyään ja väestönsuojelun puolella on jonkinlainen valmius olemassa.

No sanotaan että se hetki T on NYT.

5. lokakuuta. Klo 13.25 meni sähköt naps.

Oletaan myös, että sulla riittää siinä kulkupelissä gaso niin että pääset mökille. Mites omavarainen elämä sujuu siellä? Kasva siellä ei mikään vielä puoleen vuoteen (olettaen että siellä ruuan kasvattamiseen joku mahdollisuus on - jos ei ole niin sekin on teoreettista).

Mökki pysyy lämpimänä ja asumiskelpoisena olettaen että on talviasuttava ja että lämmönlähde on ei-sähköstä riippuva - ja että polttoainetta on jemmassa riittävästi (Onko?)

Kalaa saat, jos sulla on vehkeet ja taito siihen - sekä kalastusoikeus jonnekin. Ja olettaen, että fisuakin löytyy.

Äläkä vie keskustelua epärehelliselle linjalle. Se mitä sulla ei siellä ole tälläkin hetkellä, sitä sulla ei sitten ole. Varautuminen EI voi alkaa hetkestä T+1 vaan se pitää olla tehtynä jo ENNEN. Joten jos teoretisoidaan, että mökillä on yli vuoden kuivat polttopuut - niin ne pitää olla siellä JO NYT ja ihan normisti joka hetki! Se on ainoaa todellista varautumista!

Itse alan kyllä olemaan sitä mieltä, että tämä mökki-keskustelu on aika lailla sivuraide. Eihän se nyt ihan niin voi olla, että KAIKILLA suomalaisilla on sodankestävä mökki-optio? Vai onko??

Onko edes enemmistöllä? Jos ei ole, niin keskustelu jostain mökki-backupistahan on järjetön, koska se on vain vähemmistön optio - ja koska demokratiassa enemmistöllä päätetään asioita, niin eihän vähemmistön taistelukestävyys voi olal joku argumentti tähän keskusteluun?
 
Oheistan tähän joitain linkkejä, joista toivon edes yhdelle teistä olevan hyötyä. Esimerkiksi sairaaloiden osalta ongelmana on, ettei potilaille ole väistöpaikkaa jos sähköt menevät. Varavoimalla ylläpidetään ainoastaan leikkaustoimintaa ja joitain muita elintärkeitä toimintoja ja niitäkin vain rajoitetun ajan. Lämpö, vesi, viemäröinti, ruoka jne. jne. pysähtyvät kun seinään. Tämä ei ole pelottelua, tarkoitukseni on korostaa valmistautumisen ja ennaltasuunnittelun merkitystä. Seurattuani mediaa joudun kuitenkin toteamaan epäonnistuneeni. Fokus on pelkässä sotilaallisessa maanpuolustuksessa, heikoimman linkin kuitenkin ollessa siviiliyhteiskunnassamme ja ennen kaikkea poliitikoissamme, ei puolustusvoimissa.




Pitkä sähkökatko ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaaminen
http://www.defmin.fi/files/1436/pitka_sahkokatko_ja_yett.pdf

Pahasti poikki. Näin selviät pitkästä sähkäkatkosta
http://www.defmin.fi/files/1275/Pahasti_poikki_nettiversio.pdf

Valmiuslaki 29.12.2011/1552
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20111552

Vanha valmiuslaki
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/kumotut/1991/19911080
40 §

Valtioneuvoston, valtion hallintoviranomaisten, valtion liikelaitosten ja muiden valtion viranomaisten sekä kuntien tulee valmiussuunnitelmin ja poikkeusoloissa tapahtuvan toiminnan etukäteisvalmisteluin sekä muin toimenpitein varmistaa tehtäviensä mahdollisimman häiriötön hoitaminen myös poikkeusoloissa.


Valmiuslainsäädäntö ja uusi valmiuslaki. Pelastusalan neuvottelupäivät 12.2.2012
http://www.ek.fi/ek/fi/tyomarkkinat_ym/Yritysturvallisuus/Hasari_Uusivalmiuslaki.pdf

Pelastuslaki 379/2011
www.finlex.fi/fi/laki/kokoelma/2011/20110379.pdf
Pelastuslaki
2 § Tämän lain mukainen toiminta on suunniteltava
ja järjestettävä siten, että se on mahdollista
myös valmiuslain (1080/1991) mukaisissa
poikkeusoloissa. Pelastustoimen erityisistä
toimivaltuuksista poikkeusoloissa
säädetään valmiuslaissa.

Laki puolustusvoimista 11.5.2007/551
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajanta...ype]=pika&search[pika]=laki puolustusvoimista

Puolustusvoimalaki
http://finlex.fi/fi/esitykset/he/2006/20060264

Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka 2012. Valtioneuvoston kansilan julkaisusarja 5/2012
http://vnk.fi/julkaisukansio/2012/j05-suomen-turvallisuus-j06-finlands-sakerhet/PDF/fi.pdf

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia. Valtioneuvoston periaatepäätös 16.12.2010.
http://www.defmin.fi/files/1696/Yhteiskunnan_turvallisuusstrategia_2010.pdf

Valtioneuvoston periaatepäätös kokonaisturvallisuudesta. Helsingissä 5.12.12
http://valtioneuvosto.fi/tiedostot/julkinen/periaatepaatokset/2012/kokonaisturvallisuus/fi.pdf

Sosiaalihuoltolaki
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19820710#L1

Sosiaali- ja terveydenhuollon varautuminen erityistilanteisiin.
http://www.stm.fi/julkaisut/nayta/-/_julkaisu/1061321

Sosiaalitoimen valmiussuunnitteluopas.
http://www.stm.fi/c/document_librar...=Sosiaalitoimen_valmiussuunnitteluopas_fi.pdf

Turvallisuussuunnitteluopas sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköille
http://pre20090115.stm.fi/hm1120566345021/passthru.pdf

Terveydenhuollon valmiussuunntyeluopas. Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2002:2
http://pre20031103.stm.fi/suomi/hao/julkaisut/stmopas2002-15.pdf

Kuntien valmiussuunnittelu ja uusi valmiuslaki
http://www.kunnat.net/fi/Kuntaliitt...untien-valmiussuunnittelu-ja-valmiuslaki.aspx

Varautuminen ja jatkuvuuden hallinta kunnassa.
http://www.yhteiskunnanturvallisuus...-varautuminen-ja-jatkuvuudenhallinta-kunnassa

Yhteiskunnan turvallisuusstrategian alueellinen toimeenpano-ohjelma Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toimialueella.
http://www.avi.fi/fi/virastot/pohjoissuomenavi/Ajankohtaista/Documents/2012/YTATO_PSAVI.pdf

Kirkkonummen kunnan yleinen valmiussuunnitelma 2012
http://kirkkonummi02.hosting.documenta.fi/kokous/2012871-17-8252.PDF

Siikajoen kunnan valmiussuunnitelma. Yleinen osa, Kunnanhallitus 20.8.2012
http://www2.siikajoki.fi/d5web/kokous/20121515-7-1035.PDF

Keski-Karjalan yhteistoiminta-alueen terveydenhuollon valmiussuunnitelman hyväksyminen
http://webdynasty.pohjoiskarjala.net/dynasty/tohmajarvi/kokous/2011552-3.HTM

Turvallinen Suomi - Tietoja Suomen kokonaisturvallisuudesta
http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/erikoissivustot/kokonaisturvallisuus/suomeksi

Varautuminen ja valmius sosiaali- ja terveydenhuollossa
http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/a0132280487f34c088ac8988ae12af8a/Taitto+8.2+WEB.pdf?MOD=AJPERES

Laitosturvallisuuden kehittäminen. Tavoitteet ja menetelmät varautumisessa ja riskienhallinnassa. Esimerkkinä HUS-Konserni; Valtakunnan seminaari 29.3.2012, TYKS

Joukkoruokailun valmiussuunnitteluohje 2008
http://www.huoltovarmuus.fi/static/pdf/219.pdf

Myrsky paljasti varavoiman puutteet
http://yle.fi/uutiset/myrsky_paljasti_varavoiman_puutteet/5056565

Varavoimajärjestelmän olemassaolo ei riitä - sen pitää myös toimia.
http://tekninen.fi/ajankohtaista/ti...lemassaolo_ei_riitae_sen_pitaeae_myoes_toimia

Keskussairaalassa sähkökatkos - Kotkassa tehdään vain hätäleikkaukset.
http://www.kouvolansanomat.fi/Onlin...+tehdään+vain+hätäleikkaukset/2012512871524/4

Sairaala toimii sähkökatkosten aikana
http://www.ksml.fi/uutiset/keski-suomi/sairaala-toimii-myos-sahkokatkosten-aikana/907076

Maalämpö sairaalan energialähteenä. Meilahden sairaalan potilastorni.
http://ssty.fi/download/Luennot/JuhaNurkkala.pdf

HUS:n tornisairaalasta tulee ekosairaala
http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=10405/type=1

Varautuminen sähkökatkoon
http://www.pelastuslaitos.fi/portal/fi/yleista/uutisarkisto/spek__varautuminen_sahkokatkoon/

Isku Suomeen: Miten meidän kävisi, jos kybervihollinen hyökkäisi?
http://nyt.fi/20121116-isku-suomeen-miten-meidaen-kaevisi-jos-kybervihollinen-hyoekkaeisi/

Fingrid karttaportaali
http://fingrid.navici.com/platform/?tab=feedback

http://ls24.fi/jutut/rauma-ja-alue/juttu-haulit-aiheuttivat-sahkokatkon-ihodessa

Ylen varavoima petti
http://www.freeyourmind.fi/jutut/2003/sahkokatko2308.php

Pitkä sähkökatko lamauttaisi vesihuollon
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/60605/Pitka+sahkokatko+lamauttaisi+Suomessa+myos+vesihuollon

Vastuuhenkilöiden nimiä
http://www.laaninhallitus.fi/lh/pal...76BBD01C5C2256C3F003CA567?OpenDocument&dept=1

Jyri Kosola
http://www.khru.net/esitelmat/KHRU_Tiivistelma_Jyri_Kosolan_esitelmasta.pdf

MOT: Suomi polvilleen 15 minuutissa
http://ohjelmat.yle.fi/mot/mot_11_3

Turvallisuuskomitea
http://www.defmin.fi/index.phtml?s=36

Yhteiskunnan toimijoiden sähköriippuvuus. Veli-Pekka Nurmi
http://www.cert.fi/attachments/cips...a20090930/5kcPbZgYa/Sahkoriippuvuus_Nurmi.pdf

National Research Council: Terrorism and the Electric Power Delivery System

CSIS: The Electrical Grid as a Target for Cyber Attack

Physical Vulnerability of Electric Systems to Natural Disasters and Sabotage

Mandiant: APT1: Exposing One of China's Cyber Espionage Units

Time: How to End Blackouts Forever

Anonymous: The National Electric Grid can be Hacked (YouTube)

Helsingin kaupungin turvallisuussuunnitelma
http://www.hel.fi/static/halke/julkaisut/Helsingin_kaupungin_turvallisuussuunnitelma_2011_2014.pdf

Väestönsuojelu
http://www.hel.fi/hki/pela/fi/V_est_nsuojelu

Turun kaupungin valmiussuunnitelma yleinen osa
http://www05.turku.fi/ah/kh/2011/1004025x/2605267.htm

Puutteita kalustossa

https://docs.google.com/viewer?a=v&...y3eQGS&sig=AHIEtbTtOOwEprLec8b6BwzVQDGltd9PXw

Terveydenhuollon varautuminen. Aluehallintoylilääkäri Hannele Havanka 6.9.12
http://www.laaninhallitus.fi/lh/oul...ile/Havanka Terveydenhuollon varautuminen.pdf

Sairaalan valmiussuunnittelu. Kirjallisuuskatsaus. Lahden ammattikorkeakoulu
https://publications.theseus.fi/xmlui/bitstream/handle/10024/55039/Laapotti Heli.pdf?sequence=1

Vaasan kaupungin valmiussuunnitelma Yleinen osa

http://www.hel.fi/hki/halke/fi/Hallinto-osasto

Störningar i elförsöjning http://www.risknet.foi.se/
http://www.risknet.foi.se/el/fakta.htm
Svåra påfrestningar. Säkerheten inom el-, tele-, rundradio vid ett nytt försvarsperspektiv

Viranomaisten välinen yhteistoiminta s. 23, uhan kehittyminen s.75 ja esim. aseelliset erioisoperaatiot.

Kenttäohjesääntö yleinen osa
http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/9...e429/kenttaohjesaanto_yleinen.pdf?MOD=AJPERES

Suomen puolustusratkaisu 6.1
Sotilaallisen voiman käyttö ja strateginen isku s.
http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/c.../6.1+Suomen+puolustusratkaisu.pdf?MOD=AJPERES

Strateginen isku
Yllätykseen pyrkivä, vahvennetuilla normaaliolojen joukoilla toteutettava sota-
toimi, jolla pyritään pakottamaan valtakunnan johto haluttuihin ratkaisuihin
kohdistamalla lamauttavia toimia yhteiskunnan ja puolustusjärjestelmän elin-
tärkeisiin kohteisiin ja toimintoihin.
 
Back
Top