Suomi kaaokseen alle kolmessa tunnissa

Lontoota puhuva väestö edesauttaa huomattavasti sitä, että maailman johtava eli angloamerikkalainen populaarikulttuuri ja johtavat uutiskanavat eli angloamerikkalaiset kanavat ottavat asian omakseen ja niiden katsojat kokevat tapahtumat läheisemmiksi. Sinänsä se ei varmasti ole mikään perustelu auttaa; se on vain yksi tekijä, joka lisää painetta auttamiseen. Mitä läheisemmäksi kokee avuntarvitsijan, sitä helpompi on vaatia sen auttamista.

Eihän sitä tietenkään aivan varmaksi tiedä, mitä tapahtuu, mutta kyllä armeijoiden tavasta harjoitella ja käydä sotaa voi jotain päätellä. Kuten myös kalustosta. Katsokaapa vaikka miten sitä sotaa Ukrainassa käydään. Vihreät ukot olivat joillekin yllätys, mutta Ukrainan armeijan yksiköiden kurkuttaminen on tehty aika mallikelpoisesti juuri siten kun meillekin on annettu ymmärtää Venäjän sotavoimien tekevän.

Kannattaa myös lukea vaikka Georgian sodasta tehtyjä analyyseja ja seurata Ukrainan tilannetta. Ei ole näissä nähty suihkupommittajien alumiinikattoa sähköasemien päällä. Georgiassa nähtiin kyllä iskuja matkapuhelinverkkoon ja kommunikaatiosolmuihin, eli varmasti olisi ollut kykyä iskeä sähköasemiinkin jos olisi haluttu. Uskon siis, että ei haluttu. Sen perusteella mitä olen aiheesta lukenut, uskon halun puutteen syynä olleen ennen kaikkea uskonpuute siihen, että tälläisillä iskuilla saavutettaisiin haluttuja tavoitteita.

Infran tuhoamisen uhkaamisessa on semmoinen puoli, että sitten kun infra on tuhottu, niin tuhoamisella ei voi enää uhata.

Perusongelma taas Suomella on se, että puolustukseen on käytettävissä rajallisesti rahaa, ja yhteiskunnan toimintojen kahdentaminen on perkeleen kallista jo rauhan aikana. Jos olisin rahasta tehty niin antaisin sitä sekä todennäköisempänä pitämäni hyökkäysskenaarion että epätodennäköisempien skenaarioiden torjumiseksi, mutta kun en ole.
 
Vesikanistereita kannattaa hankkia MUUTAMA sellaisia kokoonpainettavia. En näe järkeä ruveta säilömään 24x365 valmiudessa vettä. Vaikka puhdas vesi kyllä säilyykin puhtaassa kanisterissa maailman tappiin asti. Eiköhän sitä vettä kuitenkin hetken aikaa sähköjen katkeamisen jälkeen vielä tule. Aika monessa paikassa kun on vielä vesitorneja yms eli ei sitä vedenpainetta pumpuilla kehitetä.

Vedenpuhdistin on must. Pieni laite, vie vähän varastotilaa mutta hengensäästäjä pahan paikan tullen! Vettähän on Suomessa liki kaikkialla ja HYVÄLLÄ puhdistimella tekee vaikka kuralammikosta juomakelpoista vettä. Niitä on kokeiltu ja ennen loppuu kokeilijalta kantti kesken ruveta tekemään vaikka mätäojan allikosta sitä vettä kuin etteikö ne laitteet kykenisi sitä juomakelpoista vettä tuottamaan. Vedenpuhdistustabuja kannattaa myös varata (jodista tehtyjä), eivät vie paljon tilaa ja jos joutuu nopeasti valmistamaan isommasti vettä - esim. naapuria auttaakseen.

Lämmityshomma. No sehän ei kerrostaloasukilta onnistu. Suosittelen ostamaan erittäin lämpimiä vaatteita ja erittäin laadukkaan untuvamakuupussin varastoon. Nekään eivät paljoa tilaa vie, mutta life-savereita. Kannattaa viimeistään kriisin alussa haudata sotakirves naapureiden kanssa ja pakkautua kaikki yhteen huoneistoon. Mieluiten sellainen huoneisto, jossa mahdollismman paljon seinäpinta-alasta on eristäviä seiniä eli joku laitahuoneisto ylimmässä tai alimmassa kerroksessa. Ihminenkin lämmittää, aika paljonkin itseasiassa ja jos esim. 30m2 huoneeseen tungetaan 20 ihmistä, se lämpiää aika mukavasti.

Spriikeitin - tai mieluummin: monipolttoainekeitin - kannattaa varata ja siihen polttoainetta. Kriisin alkaessa vielä äkkiä ostamana lisää polttoainetta siihen. Itse ostaisin myös nestekaasukäyttöisiä laitteita. Ne ovat tehokkaita, löytyy ihan lämmittimiäkin. Nestekaasunkin jakelu varmasti isommassa kriisissä lakkaa, mutta myyntipaikoilla on pulloja myynnissä hetken aikaa.

Ruuassa kannattaa satsata energiatiheään ravintoon, jos säilytystila on kortilla. Paristovalaisimia pitää olla USEITA. Nykyään on näitä hyviä, vähävirtaisia ledejä! Yksi valaisin kannattaa olla sellainen lyhtymallinen. Kamalan kätevä, jos pitää yrittää tehdä jotain! Toinen kätevä malli on otsaan kiinnitettävä LED-täsmävalaisin.

Uskosin viranomaisten saavan ainakin kaukolämpövoimaloiden varavoiman toimimaan parin viikon sisään. NIihin roudataan varmaan agregaatteja yms. Useimmat kaukolämpövoimalathan tuottavat kyllä kiltisti lämpöä kunhan saavat hieman sähköä pumppuihin ja puhaltimiin. Tietysti jos on oikein kovat pakkaskelit, ehtivät kaukolämpölinjat jäätyä....siinäpä sitä sitten ollaan.

Ai niin, kriisin alkaessa ei varmaan ole huono idea sännätä lähimpään rautakauppaan ja ostaa peräkärryllinen tehokkaita eristeitä sieltä. Jos siis kriisi alkaa keskellä sydäntalvea. NIistä eristeistä värkkää kyllä kerrostalokopperossakin huomattavasti tilannetta parantavan hätäratkaisun itselleen. Liimaa seiniin vaan jonkun 50-100 milliä finnfoamia niin ei se tilanne ainakaan huonommaksi mene.

Kokoontaitettavat kanisterit/kannelliset ämpärit/tms varmasti ovat hyvä idea. Silti, itselläni on kotona aina ainakin yksi 5 l kanisteri vettä sähkökatkojen varalta. Nimittäin on kerran käynyt niin että tulimme kotiin sähkökatkon jo alettua, eikä lisävettä enää saanut. Sillä tultiin toimeen mitä kaapissa oli. Onneksi katko kesti vain tunteja.
 
Vesi pilaantuu nopeasti... mielummin pieni vedenpuhdistin, maksaa pari kymppiä ja vettä saa suodatettu kymmenistä litroista, miljooniin litroihin mallista riippuen...

Vedenpuhdistin on hyvä. Silti, aluksi jokunen litra valmiiksi varattuna ensi tuntien/päivän tarpeeseen varmasti ei ole huono idea.
 
Tämähän johtui siis siitä, että saksalaiset olivat lähellä tuhota RAFin. Jos painetta nimenomaan sotilaskohteisiin ja RAFia suoraan palvelevaan infraan (lentokonetehtaat, korjauspajat) olisi jatkettu vielä vähän, romahdus olisi saattanut olla edessä.

Useimmille oli valtava helpotus, kun Luftwaffe siirtyi pommittamaan Lontoota ja muita siviilikohteita.

Uskoisin, että saksalaisten suunnitelma oli estää laivaston vastahyökkäys miinoitteilla ja sukellusveneillä (sekä ilmavoimilla), mutta ilmavoimien lamauttaminen katsottiin elinehdoksi. Koska ilmavoimia ei saatu lamautettua, niin maihinnousua ei sitten ikinä tapahtunutkaan.

Mutta toki tuo oli helpotus, että Luftwaffe siirsi painopistettään Lontooseen, mutta tämä johtui mm. siitä, että Saksalaisilla ei ollut mitään hajua siitä, että kuinka paljon Englantilaiset kykenivät tuottamaan lentokoneita ja kaikki muukin tiedustelutieto oli aika heikkoa. Saksalaiset ihan rehellisesti olettivat RAF:n olevan viimeisillään ja olettivat jatkuvasti vastarinnan romahtavan minä hetkenä tahansa, siis vielä Lontoon pommitusten aikaankin, siis huolimatta siitä, että pommikoneet kohtasivat toisinaan huomattavankin kokoisia hävittäjä muodostelmia (Mallory's Big Wings).
 
Kohta joku tulee kumminkin kailottamaan, että "ei Veli Venäläinen Suomea infralla viitsi kiristää, ei se kuulu niiden doktriiniin".

Kuitenkin, tulevana talvena pelätään Venäjän paskovan Keski-Euroopan. Tässä tapauksessa heidän ei tartte laukoa ohjuksia. Pelkkä kaasuhanojen kiinnikääntely riittää. Ilmeisesti se sitten kuuluukin "doktriiniin"??

Ymmärtääkö kukaan olotilaani, jos sanon että fiilis on hieman skitso näitä ajatuksia ja johtopäätelmiä täällä lukiessa?

Kaasuhanojen sulkeutuminen on läntistä propagandaa länsimaiden kansalaisille. Jokainen kaasusta maksava saa kaasunsa. Venäjän vienti- ja jälleenvientirajoitukset kohdistuvat Ukrainaan.
 
Ruuassa kannattaa satsata energiatiheään ravintoon, jos säilytystila on kortilla. Paristovalaisimia pitää olla USEITA. Nykyään on näitä hyviä, vähävirtaisia ledejä! Yksi valaisin kannattaa olla sellainen lyhtymallinen. Kamalan kätevä, jos pitää yrittää tehdä jotain! Toinen kätevä malli on otsaan kiinnitettävä LED-täsmävalaisin.

Muutama juttu tuohon:

Hankkikaa joku niitä dynamolla olevia lamppuja! Se voi olla hieman ärsyttävä, kun sitä kahvaa pitää kokoajan painella ja se valo välkkyy välillä, mutta kyllä sillä löytää perille pimeässä ja se on kokemukseni mukaan täysin huoltovapaa, jopa hyvässä mielessäkin.

Otsalampuista: Minulla on ollut nyt varmaan 5v (esim. se kuminauha on menettänyt kimmoisuutensa aikaa sitten) yksi otsalamppu, johon olen tykästynyt. Liukukytkin jossa kolme asentoa (Off-punainen-valkoinen), eikä mitään niitä 5 moodisia "napsuttele siitä oikea moodi ja polta samalla pinnasi ajaessa autoa" virityksiä. Patterit kestää hyvin kauan, eli ekaksi käytät vain punaista valoa n. viikon (n. 4h per työ yö), koska valkea valo on liian kirkas auton ajamiseen, ja sitten sen jälkeen ainakin kuukauden saa jaella postia ennen patterien vaihtoa. Tämä siis sillä periaatteella, että postilaatikon kyljestä näkee nimen.
 
Minusta jonkun Georgian tsiigailu opetusmielessä on huono idea. Ensinnäkin, vuonna 2008 ei vielä oltu tehty näitä Putinin uusia linjauksia.

Toisekseen, Georgia on aika lailla meitä primitiivisempi maa. Ei siellä sähkö ole niin kriittinen asia kuin meillä. Ei varsinkaan syksyllä.
 
Minusta jonkun Georgian tsiigailu opetusmielessä on huono idea. Ensinnäkin, vuonna 2008 ei vielä oltu tehty näitä Putinin uusia linjauksia.

Toisekseen, Georgia on aika lailla meitä primitiivisempi maa. Ei siellä sähkö ole niin kriittinen asia kuin meillä. Ei varsinkaan syksyllä.

Ukraina kuuluu tähän samaan kastiin.
 
En ole ilmeisesti vielä sivulauseessa kyennyt tuomaan esille sitä, mikä nähdäkseni on se pääongelma: miten, ja millä rahoilla, ajattelitte rakentaa täysimittaisen venäläishyökkäyksen kestävän yhteiskuntajärjestelmän?

Kuten olen todennut, perusinfran kaltaisten järjestelmien rakentaminen täysin hyökkäyksenkestäväksi tahtoo olla aivan helevetin kallista, sikäli kun se ylipäätään on mahdollista. Esimerkiksi täydellisesti kahdennettuun sähkönsyöttöön saa kynnettyä niin paljon rahaa kuin haluaa, ja sekin kestää vain niin kauan kuin varajärjestelmä havaitaan ja tuhotaan. Jos siis vastapuolella on ylipäänsä aikomuksena tuhota infraa, mitä edelleen pidän tosiasian kylmässä valossa hieman epätodennäköisenä niin kauan kun vastapuoli on Venäjä.

Omasta mielestäni varautuminen on ehdottomasti järkevää - tiettyyn rajaan saakka. Me emme pysty mitenkään estämään perusinfran lamauttamista jos se todella on venäläisten sodankäyntikeino. Erittelemistäni syistä uskon, ettei se luultavasti tule olemaan: sen teho on lievästi sanottuna kyseenalainen ja vähintäänkin testaamaton suure.

Jos on todella sitä mieltä että sähkökatko aiheuttaa Suomen antautumisen tai on poliittisesti tai muuten täydellisen kestämätön tilanne, niin suosittelen aloittamaan venäjän opinnot ja luopumaan maanpuolustustyöstä täydellisenä ajanhukkana. Emme me pysty millään järkevällä määrällä rahaa estämään tälläisiä häiriöitä, jos ihan todella naapuri meiltä haluaa sähköt tai vedet katkaista. Eikä siihen auta mikään määrä liittolaisia, paitsi jos liittoudumme Galaktisen Federaation kanssa ja niillä on toimiva tapa torjua ballistisia ohjuksia.

Itse en usko, että asia on ihan näin synkästi, ja osaksi siksi suitsisin rahankylvöä. Kantaverkko putoaa kahdesta osumasta; tuplataan kantaverkko niin se kestää kolmannen osuman ja putoaa neljännestä. Ai niin, ja siihen meni sitten jokunen kymmenen miljardia, investointiin, jolla ei ole rauhan aikana juuri mitään käyttöä. Järkevää varautumista?
 
Kertokaapa miten tälläinen pienessä kerrostalohuoneistossa asuva voi varautua tilanteeseen jossa Suomen vieressä sijaitseva kehitysmaa alkaisi uhkaamaan kansallista itsemääräämisoikeuttamme ja aiheuttaisi sähkön tulon loppumisen. Toimiiko kaukolämpö ja miten altis häiriöille se on? Saanko häkkivarastoon varastoida polttoainetta, jos hankkisin aggregaatin? Ei taida saada. 25 litraa maksimissaan asunnossa muistaakseni, siitä ei pitkään iloa ole. Kesämökkiä ei. Tulisiko hankkia paljon akkuja ja ladata ne täyteen? Pitäisikö toivoa että puolustusvoimat käskee palvelukseensa jotta pääsen ehkä nauttimaan kamiinan lämmöstä? Preppaus ja survivalismitouhut on ihan mielenkiintoisia, mutta moni varmaan pitää sitä eräänlaisena harrastuksena ja sitä myöten varautuu asioihin. Ikään kuin moni varmaan on maanpuolustustoiminnassakin mukana sen takia, että pitää sitä mielenkiintoista, ja hyöty Suomen valtion maanpuolustukselle on vain kiva lisä.

Kaukolämpö ei varmaankaan toimi sähkökatkoksen aikana. Vaikka kunnan kaukolämpöverkossa kulkisi lämpö niin siellä asunnon/taloyhtiön lämmönjakopiirissä todennäköisesti ei tapahdu mitään.

Toi aggregaatti kuulostaa kerrostalossa aika mielenkiintoiselta eikä välttämättä ole kovin käytännöllinen ja naapurit tykkää ku rykäset sen käyntiin aamu kuudelta. Sen sijaan mitä voisi harkita on UPS (akkuvarmennus) näitä käytetään pääasiassa tietokoneiden häiriöttömään virransyöttöön mutta malli jossa normaalit virtapistokkeet käy kaikille tavallisille sähkölaitteille (230V jopa 400V). Plug and Play periaatteella virta seinästä UPSiin ja UPSista haluttuun laitteeseen ei sen kummempaa. Jokaiselta jolla on pöytätietokone tai ADSL/kaapeli-modeemi tulisi löytyä vähintään tuollainen kevyt-UPSi jolla estetään tietokoneen sammuminen esim. ukkosen aikana (sekunnin murto-osan katkokset) ja laite suojaa myös muilta sähköverkon häiriöiltä. Tuolla ei vielä varsinaisiin sähkökatkoksiin varauduta, mutta jo 1000 € saa laitteen johon kytkemällä 50W edestä laitteita tarjoaa yli 18 h ajan virtaa. Esimerkiksi jääkaappi ei vastaa edes tuota jatkuvaa tehoa. Samalla voit ladata kännykkää, käyttää tietokonetta tai muita sähkölaitteita (kytkentätehon rajoissa). Tai uutta omakotitaloa rakentaessa asentaa vähän järeämmän laitteiston suoraan sähköpääkeskuksen yhteyteen.

www.apc.com
http://powerquality.eaton.com/suomi/
 
En ole ilmeisesti vielä sivulauseessa kyennyt tuomaan esille sitä, mikä nähdäkseni on se pääongelma: miten, ja millä rahoilla, ajattelitte rakentaa täysimittaisen venäläishyökkäyksen kestävän yhteiskuntajärjestelmän?

Kuten olen todennut, perusinfran kaltaisten järjestelmien rakentaminen täysin hyökkäyksenkestäväksi tahtoo olla aivan helevetin kallista, sikäli kun se ylipäätään on mahdollista. Esimerkiksi täydellisesti kahdennettuun sähkönsyöttöön saa kynnettyä niin paljon rahaa kuin haluaa, ja sekin kestää vain niin kauan kuin varajärjestelmä havaitaan ja tuhotaan. Jos siis vastapuolella on ylipäänsä aikomuksena tuhota infraa, mitä edelleen pidän tosiasian kylmässä valossa hieman epätodennäköisenä niin kauan kun vastapuoli on Venäjä.

Omasta mielestäni varautuminen on ehdottomasti järkevää - tiettyyn rajaan saakka. Me emme pysty mitenkään estämään perusinfran lamauttamista jos se todella on venäläisten sodankäyntikeino. Erittelemistäni syistä uskon, ettei se luultavasti tule olemaan: sen teho on lievästi sanottuna kyseenalainen ja vähintäänkin testaamaton suure.

Jos on todella sitä mieltä että sähkökatko aiheuttaa Suomen antautumisen tai on poliittisesti tai muuten täydellisen kestämätön tilanne, niin suosittelen aloittamaan venäjän opinnot ja luopumaan maanpuolustustyöstä täydellisenä ajanhukkana. Emme me pysty millään järkevällä määrällä rahaa estämään tälläisiä häiriöitä, jos ihan todella naapuri meiltä haluaa sähköt tai vedet katkaista. Eikä siihen auta mikään määrä liittolaisia, paitsi jos liittoudumme Galaktisen Federaation kanssa ja niillä on toimiva tapa torjua ballistisia ohjuksia.

Itse en usko, että asia on ihan näin synkästi, ja osaksi siksi suitsisin rahankylvöä. Kantaverkko putoaa kahdesta osumasta; tuplataan kantaverkko niin se kestää kolmannen osuman ja putoaa neljännestä. Ai niin, ja siihen meni sitten jokunen kymmenen miljardia, investointiin, jolla ei ole rauhan aikana juuri mitään käyttöä. Järkevää varautumista?[/QUOTE)]

Hyviä pointteja Deeii! On totta, ettemme kykene millään rahalla rakentamaan Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen kestävää yhteiskuntajärjestelmää, mutta kykenemme kyllä parantamaan nykyistä kestämään huomattavasti paremmin erityyppisiä häiriötiloja ja silloin myös poikkeusoloja. Siihen tähtäävät myös äskettäin pidetyt harjoitukset ja mm. puolustusministeriön ohjeet.

Liittolaisten suhteen olet kuitenkin väärässä! Kyllä Venäjä yhteiskuntamme sekaisin saisi, mutta Naton jäsenenä kynnys iskeä maahamma nousisi nykyistä huomattavasti korkeammalle. On selvä, että esimerkiksi sähkönjakelun vakavaa häirintää pidettäisiin vihamielisenä sodanjulistukseen rinnastettavana tekona. Mitä kuvittelisit tapahtuvan jos esimerkiksi Puolaan tai Saksaan kohdistuisi vastaava teko?

On vaikea arvioida miksi sähkönjakelujärjestelmäämme vastaan iskettäisiin, mutta miksi ei, onhan se todella helppoa ja auttaisi aikaansaamaan sekasortoa juuri oikealla hetkellä ja sitäpaitsi mitoitettavissa halutun laajuiseksi häiriöksi. Jos olisin itse vastuussa Suomeen kohdistuvien iskujen suunnittelusta, käyttäisin ilman muuta sähkönjakelua eräänä painostuskeinona. Jo nämä keskustelumme täällä, viranomaisten raportit ja harjoitukset osoittavat sen olevan eräs yhteiskuntamme Akilleksen kantapäistä, on niitä muitakin! Suomen turva oman puolustuskyvyn ylläpitämisen lisäksi ovat niin hyvät kansainväliset suhteet, ettei tänne isketä ja että saamme tarvittaessa tukea muilta mailta. Kokonaismaanpuolustuksen tason kohentaminen parantaa myös valmiuksia huolehtia rauhan ajan katastrofien seurauksista (myrskyt, tulvat, tulipalot, haaksirikot jne.).



Hyviä pointteja Deeii! On totta, ettemme kykene millään rahalla rakentamaan Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen kestävää yhteiskuntajärjestelmää, mutta kykenemme kyllä parantamaan nykyistä kestämään huomattavasti paremmin erityyppisiä häiriötiloja ja silloin myös poikkeusoloja. Siihen tähtäävät myös äskettäin pidetyt harjoitukset ja mm. puolustusministeriön ohjeet.

Liittolaisten suhteen olet kuitenkin väärässä! Kyllä Venäjä yhteiskuntamme sekaisin saisi, mutta Naton jäsenenä kynnys iskeä maahamma nousisi nykyistä huomattavasti korkeammalle. On selvä, että esimerkiksi sähkönjakelun vakavaa häirintää pidettäisiin vihamielisenä sodanjulistukseen rinnastettavana tekona. Mitä kuvittelisit tapahtuvan jos esimerkiksi Puolaan tai Saksaan kohdistuisi vastaava teko?

On vaikea arvioida miksi sähkönjakelujärjestelmäämme vastaan iskettäisiin, mutta miksi ei, onhan se todella helppoa ja auttaisi aikaansaamaan sekasortoa juuri oikealla hetkellä ja sitäpaitsi mitoitettavissa halutun laajuiseksi häiriöksi. Jos olisin itse vastuussa Suomeen kohdistuvien iskujen suunnittelusta, käyttäisin ilman muuta sähkönjakelua eräänä painostuskeinona. Jo nämä keskustelumme täällä, viranomaisten raportit ja harjoitukset osoittavat sen olevan eräs yhteiskuntamme Akilleksen kantapäistä, on niitä muitakin! Suomen turva oman puolustuskyvyn ylläpitämisen lisäksi ovat niin hyvät kansainväliset suhteet, ettei tänne isketä ja että saamme tarvittaessa tukea muilta mailta. Kokonaismaanpuolustuksen tason kohentaminen parantaa myös valmiuksia huolehtia rauhan ajan katastrofien seurauksista (myrskyt, tulvat, tulipalot, haaksirikot jne.).


EDIT: Kuten oheisesta uutisesta voidaan havaita, myös Suomessa ollaan todella heräämässä!

http://www.aamulehti.fi/Pirkanmaa/1...+uutislahetyksella+nain+siina+kerrottiin.html

Valmiusharjoitusta pohjustettiin dramaattisella uutislähetyksellä: Näin siinä kerrottiin
Colourbox
Satellite

Kuvituskuva

Pirkanmaa | 6.10.2014 | 15:02 | Päivitetty 15:132
Aki Taponen

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston järjestämä valmiusharjoitus tietoverkkoja lamaannuttavaa kyberhyökkäystä vastaan alkaa tiistaina. Pohjustukseksi Pirkanmaan kuntien edustajat katselivat maanantaina dramaattista ylimääräistä uutislähetystä, joka on kuvattu Yleisradion uutisstudiossa.- Useisiin tietoverkkoihin on murtauduttu, eivätkä viestiyhteydet toimi tai ne toimivat puutteellisesti, Ylen Hämeen uutisten uutisankkuri aloitti aidolta vaikuttavan lähetyksen.Ongelmiin olisivat tällaisessa kuvitellussa tilanteessa joutuneet useat kunnat sekä aluehallintoviranomaiset.- Tietojärjestelmät ovat vaikuttaneet myös veden jakeluun, sillä automatisoidussa järjestelmässä on havaittu happamuuden säätöongelmia. Muun muassa Pirkanmaalla otetusta näytteestä on löytynyt viitteitä jätevesiperäisistä epäpuhtauksista, uutisankkuri totesi koelähetyksessä tavalla, joka toi mieleen muutaman vuoden takaisen Nokian vesikriisin. - Sähkön jakeluhäiriöistä ja epäillyistä verkkojen häirinnöistä johtuen matkapuhelinoperaattorien verkkojen häiriöt ovat vaikeuttaneet avun saantia onnettomuustilanteissa. Avun saannin viivästymisen vuoksi onnettomuuksissa on arvioitu menehtyneen ainakin 12 ihmistä, ja omaisuusvahingot ovat olleet suuria, uutistenlukija jatkoi kuvitteellista dramaattista katsaustaan.Sitten lähetyksessä alettiin taustoittaa, että Suomessa havaitut tietoturvaloukkaukset liittyvät lähivaltioiden konflikteihin.- Keltainen valtio on tuonut joukkojaan Dalpin rajalle, ja sen asevoimien viestiliikenteessä tapahtuneet muutokset viittaavat sotilaallisen toiminnan valmisteluihin. Osapuolet ovat pyrkineet vaikuttamaan Suomeen paitsi poliittisesti myös tietoverkkoliikennettä häiritsemällä, kuvitteellisessa lähetyksessä jatkettiin.Harjoitustoimintaa olisi havaittu myös Suomen rajan tuntumassa.- Harjoitusten aikana Suomen viranomaistaajuuksissa ja ilmavalvontajärjestelyissä on ollut häiriöitä. Myös sisäministeriön tietoverkoissa on havaittu palvelunestohyökkäyksiä, kuvitteellisessa lähetyksessä kerrottiin.Kaksipäiväisen valmiusharjoituksen tavoitteena on tunnistaa eri toimijoiden kannalta kriittiset toimintatavat ja järjestelmät sekä niiden haavoittuvuus. Aluehallintovirasto kokoaa osana harjoitusta tilannekuvaa ja harjoittelee myös omaa häiriötilannetoimintaansa varsinaisen kunnille suunnatun harjoituksen jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:
En ole ilmeisesti vielä sivulauseessa kyennyt tuomaan esille sitä, mikä nähdäkseni on se pääongelma: miten, ja millä rahoilla, ajattelitte rakentaa täysimittaisen venäläishyökkäyksen kestävän yhteiskuntajärjestelmän?
Ihan ensimmäiseksi pistäisin jätevesi lain uusimisen uusiksi tältä osin. Valistusta voisi olla nykyistä enemmän. YLE asialle.
Oma-aloitteista varautumista voitaisiin tukea verohelpotuksilla jossain määrin. Kuten esimerkiksi omavaraisia huoltoasemia.
Katsotaan paljonko voidaan järkevästi irroittaa varoja huoltovarmuuden parantamiseen tältä osin ja mitä rahoilla kannattaa tehdä.
Esimerkiksi muuntoasemia voidaan osittain suojata kasvattamalla ympärille puista ja pensaista luonnonllinen este. Nyt voi osittain vain ajaa ohi ja pistää RPG matkaan.
Ei mitään täydellistä suojaa tulla saamaan mutta se ei tarkoita että pitäisi vaipua apatiaan.
 
Laaja kyberhyökkäys olisi kaaosta – Armeijalta ei laajaa tukea siviilipuolelle

Tuossa tulee mielestäni se pääpointti. Eli nyky-yhteiskunnassa oletetaan puolustusvoimien auttavan siviiliyhteiskuntaa tehokkaasti ja nopeasti jos joku tavalla tai toisella maahamme hyökkää. Eli kriisin hoito ja siihen varautuminen on tässä valllitsevassa ajattelutavassa ulkoistettu sotilaille koska heille siitä maksetaan. Vaatisi varmaan hieman syvällisempää sosiologista analyysiä miettiä miten nykytilanteeseen on päädytty, mutta ehkä tuon vuoksi kannattaisi sotalaitoksenkin hieman katsoa peiliin ja tarkastella omaa asemaansa yhteiskunnassa.
 
Kokoontaitettavat kanisterit/kannelliset ämpärit/tms varmasti ovat hyvä idea. Silti, itselläni on kotona aina ainakin yksi 5 l kanisteri vettä sähkökatkojen varalta. Nimittäin on kerran käynyt niin että tulimme kotiin sähkökatkon jo alettua, eikä lisävettä enää saanut. Sillä tultiin toimeen mitä kaapissa oli. Onneksi katko kesti vain tunteja.

Tuo on ihan hyvä idea ja toteutettavissa meilläkin nollakustannuksin. Oikein vasittu vesikanisteri hanalla (10 litraa) kun on jo. Se vain on tyhjä. Pitääpä täyttää se niin on mistä ottaa, jos on aivan pakko.
 
Toi aggregaatti kuulostaa kerrostalossa aika mielenkiintoiselta eikä välttämättä ole kovin käytännöllinen ja naapurit tykkää ku rykäset sen käyntiin aamu kuudelta.

Ihanko oikeasti meinaat, että tuolla asia on päällimmäisenä mielessä kun KRIISI valtakunnassa päällä??

Voihan sitä käydä jakamassa vaikka KORVATULPPIA niiden iniseville naapureille ja käskeä pitämään ne tyhjänpäiväiset mölyt mahassaan ja olemaan ylipäänsä onnellinen siitä, että on vielä hengissä? (varmaan ne naapurit joista olet niin huolissasi, on näitä mamuja ja kotiryssiä, mitä tänne on haalittu kulttuuriamme rikastuttamaan?)

Mitä tulee aggreihin, niin yhden kerrostalon kiertovesipumpelot ei paljoa sähkö tartte. Niinpä näissä asioissa kannattaisikin miettiä järjestelyitä, joissa olisi "kortteliagregaatti" kustannettu kaikkien taloyhtiöden kassoista yhteisesti. Se sitten tempaistaisiin kriisipäivänä päälle takaamaan edes lämmön saanti taloissa. Jossain taloyhtiön yhteisessä tilassa voisi olla vaikka latauspiste puhelimille ja muille härpäkkeille, niin voisi jengi käydä lataamassa pienvehkeitään aina ladattavia paristoja myöden. Ratkeasi moni aiemmin listaama ongelma sillä.

Hemmetti, ajatuksessani on NIIN paljon järkeä, että sopii kysyä, miksi tätä ei ole viranomaisohjeistettu Suomessa v. 2014 JO??+

Eletään vieläkin jotain 1939 aikaa - ja taloyhtiöitä velvoitellaan rakentelemaan pommisuojia yms. aika suurella todennäköisyydellä aika hyödytöntä paskaa.

Jos täällä kerran ollaan pistämässä asioita panostus/hyöty mukaiseen priorisointiin - niin panostus niihin pommareihin ei ole millään mittareilla sitä! Se on kylmän sodan reliikki - jos edes sitä. Olisi paljon tähdellisimpiä asioita joihin satsata ja yhden taloyhtiöpommarin hinnalla saataisiin suurinpitäen kaikki sähköttömyyden ongelmat varmasti ratkottua. Ainakin kerros- ja rivitaloyhtiöissä. Yksityiset ok-talot sitten jäisivät sydeemin ulkopuolelle. Toisaalta siellä taas voitaisiin määrätä ainakin yhden savupiipun teko per uudisrakennus pakolliseksi Siinä määräyksessä olisi kerrankin jotain järkeä!

Ok-talonkin saa vaikka kuinka lämpimäksi kunhan sinne voi edes yhden tulisijan jonnekin pökätä. Ratkaisuja kyllä löytyy mutta suurin este on yleensä se savupiipun puuttuminen.

Omassa talossani on muuten jännä varaus. Savupiippu löytyy ja siihen kytkettynä puolalainen rautahella. No kyllähän se hella lämpöä pukkaa vaikka kuinka monta kilowattia - mutta mukavahan sitä ei ole käytellä koska siinä pitää olla kipinävahti kaikenaikaa. Varauduin kuitenkin vähän pidemmälle. Tein pohjat 6 tonnin uunin kestäväksi jo rakennusvaiheessa. Ei tartte kuin heittää hella pihalle, kaataa yksi kevyt väliseinä ja tilata Tulikiven pojat rakentamaan 3-4 tonnin varaava tulisija siihen tilalle. Homma rokkenroll. Näin vaikeaa se varautuminen on.
 
Viimeksi muokattu:
Vettä kannattaa olla varastoituna. Vesijohto voi haljeta talvella myös kerrostalossa. Helpottaa WCssä käyntiä kummasti. Ja tähän tietystikään ei ole mitään väliä kuinka vanhaa vesi on. Limsapulloja/mehukannuja kaapin nurkassa.

Juomavedeksi tarkoitettua vettä ei kannata kovin montaa päivää seisottaa tai sitten kannattaa käyttää jotain vedenpuhdistuskeinoa (tabletit/keitto/suodatin). Lisää pulmia ei kannata tahallaan hankkia.

Ihanko oikeasti meinaa, että tuolla asialla on merkitystä kun KRIISI valtakunnassa päällä??

Voihan sitä käydä jakamassa vaikka KORVATULPPIA niiden iniseville naapureille ja käskeä pitämään ne tyhjänpäiväiset mölyt mahassaan ja olemaan ylipäänsä onnellinen siitä, että on vielä hengissä? (varmaan ne naapurit joista olet niin huolissasi, on näitä mamuja ja kotiryssiä, mitä tänne on haalittu kulttuuriamme rikastuttamaan?)

Kiitos kun rikastutit tätä keskustelua.

Mä kyllä lähden siitä että ne laitteet mitä itse hankkisin olisi sellaisia että niistä olisi mahdollisimman paljon hyötyä ihan jokapäiväisessä elämässä (EN TODELLAKAAN ODOTA MITÄÄN KRIISIÄ). Aggregaatti kerrostalon parvekkeella ei palvele normaali tilanteessa kovinkaan hyvin sähkönsaantitarvetta kuten taas esittämäni vaihtoehto sopii suojaamaan sähköverkon häiriöiltä sekä takaa sähkönsaannin hyvin minimaalisella vaivalla.
 
Juomavedeksi tarkoitettua vettä ei kannata kovin montaa päivää seisottaa tai sitten kannattaa käyttää jotain vedenpuhdistuskeinoa (tabletit/keitto/suodatin). Lisää pulmia ei kannata tahallaan hankkia.

Veden laatu ympäri Suomea tietysti vaihtelee enkä tiedä mistäpäin "nokiaa" kirjoittelet.

Mutta ainakin meikäläisen kotipaikan vesijohtovedestä voin sanoa, että voi olla aika haastavaa saada sitä pilaantumaan. Jos siis ottaa sitä puhtaasta verkostosta puhtaaseen kanisteriin, niin mitenkä se muka pilaantumaan pystyisi? Ei siinä ole mitään, mikä ylläpitää elollista kasvua.

Kiitos kun rikastutit tätä keskustelua.

Mä kyllä lähden siitä että ne laitteet mitä itse hankkisin olisi sellaisia että niistä olisi mahdollisimman paljon hyötyä ihan jokapäiväisessä elämässä (EN TODELLAKAAN ODOTA MITÄÄN KRIISIÄ). Aggregaatti kerrostalon parvekkeella ei palvele normaali tilanteessa kovinkaan hyvin sähkönsaantitarvetta kuten taas esittämäni vaihtoehto sopii suojaamaan sähköverkon häiriöiltä sekä takaa sähkönsaannin hyvin minimaalisella vaivalla.

Sinun esittämäsi vaihtoehto osoittaa vain, ettet ole juurikaan ollut tekemisissä varmennetun sähkönsyötön kanssa. Noi UPS vehkeet on ihan oookoo, jos pitää tarjota täysin KATKOTON sähkönsyöttö TOSI herkille tietokonevehkeille. LVI-puolen pumput ei nyt ihan niitä ole, joten ehdottamasi vaihtoehto sopii yhtä hyvin tuohon tarkoitukseen kun kyrpä selkään ommeltuna. (kyllähän silläkin k:rvalla asiat hoitaa, mutta ei se mikään ideaaliratkaisu varmasti kenestäkään ole...)

Se mikä UPS-vehkeiden kanssa mättää on akut. Niiden kanssa saa olla täpinässä jatkuvasti, että "onko ne kondiksessa". Ne kuluu vaikkei UPSia koskaan edes käytettäisi eli niitä saa olla uusimassa (=kustannuksia!) Lisäksi, kapasiteettia on rajoitetusti. 50W 18 tunnin ajaksi? Ei kuulosta kyllä kovin kaksiselta idealta. Kapasiteettia saa toki rahalla, mutta akut ovat kalliita eli fyrkkaa palaa sikana. Fyrkkaa, joka ehkä tehokkaammin käytettynä hyödyttäisi kokonaismaanpuolustusta paljon paremmin. Tämä kun ei ole mikään kauneuskilpailu vaan rahan pitää saada ratkaista. Agret eivät ole tyylikäs ratkaisu, mutta tehokas ja ekonominen ne varmasti ovat!

Tolla 1000 eurolla saa muuten jo aika tehokkaankin agregaatin, joka pitää useammankin talon pumput käynnissä plus virtaa riittää vielä esim. pienimuotoiseen valaistukseen tai mihin sitä nyt halutaankaan käyttää. Eikä lopu jakelu kesken 18h kohdalla...Enkä ole muuten ehdottamassa tuota kerrostalojen ratkaisuksi. Kunhan vinkkasin. Sopii esim. useamman ok-talon yhteiseksi varavoimayksiköksi.

Minään "agregaatti parvekkeella" tyylisesti tätä asiaa ei tietenkään pidä toteuttaa. Vai onko sulla individuelle pommarikin partsilla kun taloyhtiön varautuminen ei tunnu kelpaavan?*

Kuten itsekin toteat, ei agregaatista ole normaalille kerrostaloasukille MITÄÄN hyötyä. Siksipä asiaa ei pidä individuelle tasolla hoitakkaan. Se pitää hoitaa isoissa yksiköissä eli kuten ehdotin: vaikka koko kortteli kerralla. Tällöin päästään suuriin aggreihin, voidaan käyttää dieseliä (=jota on helppo varastoida). Sähkön hintakin muuten tippuu isoilla agreilla YLLÄTTÄVÄN lähelle nykytasoa, rapiat 10 senttiä kilowatsilta. Sikäli kuin se hinta nyt ketään kiinnostaa, kunhan totesin vain, mikä on suuruuden ekonomia. Lisäksi, aggret tuottavat lämpöäkin ja sekin voidaan hyötykäyttää halutessa.

Mikään ei estä, että isoilla agreilla pidetään esim. taloyhtiön pyykkitupa käytössä. Ei ne pesukoneet niin paljoa sähköä vie, etteikö isoista genuista tehoja riitä niihinkin. Teeppä sama UPSeilla perässä.... :) Melkoinen helpotus sekin, että pyykit saa tehokkaasti koneellisesti pestyä. Vapautuu sitä energiaa johonkin mp:n kannalta hyödyllisempään.

Mikään ei myöskään estä varautumisessa siltä, että taloyhtiön yhteistilaan järjestetään tila kokkaamiseen. Jokaiseen huoneistoon ei sitä sähkö ehkä riitä, mutta yhteen yhteispisteeseen varmasti. Näin ei tarvitse niillä trangioilla yms. välttämättä turata kaiken aikaa.

Itseasiassa luultavasti taloyhtiöden genuista irtoaisi varmasti 90% ajasta enemmän sähköä kuin mitä ne itse tarvitsevat. Koska sähköverkot ovat kumminkin menossa kohti hajautettuja tuotantopisteitä, ns. älykkäisiin sähköverkkoihin, niin tässähän se olisi sodankestävä malli olemassa. Suomen kannattaisi kärkimaana satsata tuohon, tuossa olisi jopa vientibisneksen mahdollisuus- koska sama teknologia voidaan hyödyntää mm. aurinkoenergian ym. hajautetuissa tuotannoissa! (tai kriisin kestävässä sähkönjakelusverkossa, aivan miten haluaa asian nähdä)

Tuossahan se Suomen sähköverkkojen haavoittuvuusongelma ratkeaisi kuin itsestään jos kuvitellaan, että vuonna 2030 maassa olisi kaikissa isommissa taloyhtiörykelmissä oma iso kortteligenu - joka pärähtäisi käyntiin sähköverkon havereissa. Tuottaisi enemmän virtaa verkkoon päin kuin mitä on tarvis - eli kohta olisi pikemminkin sähköstä ylitarjontaa kuin uupeloa valtakunnan mitassa! Toki hinnallisesti sähkö ei ydinsähkön hinnalla irtoaisi tai olisi ekologisesti kestävää, mutta ei kait sitä kukaan tuossa poikkeustilanteessa pohdi??



*Melkoisia individualisteja kyllä on nykysuomalaisista tullut. Yhdessä ei voida tehdä mitään. Kaikki pitää olla ikiomaa, "Minä Itte Agregaattini kanssa täällä parvekkeella". Huvittaa kyllä mielikuva näistä omavaraisaggremiehistä. Jos kerrostalossa on esim. 16 huoneistoa. Jokaisen partsillako nää meinaa päräyttää agret käyntiin? Onpa varmasti kustannustehokasta ja polttoainepulasta kärsivässä kriisiyhteiskunnassa viimeinen asia minkä me haluamme nähdä on sähkön pientuotanto tehottomasti pikkuagreilla....yksi iso genu vie 1/10 verran polttoainetta verrattuna siihen, että sama sähkö tehdään jokaisen 16 asukkaan partsilla pikkuaggrella. Polttoainekin vaihtuu palovaaralliseen bensaan noissa pikkuagreissa.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top