Olen itsekkin enemmän NATO jäsenyyden kannalla kuin sitä vastaan, mutta on tiedostettava Venäjän reaktio jäsenyysprosessiin. Se ei tule suhtautumaan siihen välinpitämättömästi tai neutraalisti. Venäjä pystyy vaikuttamaan sen naapuri valtioihin ilman artikla 5 raukeamista ja siihen on myös Suomen varauduttava.
Juuri näin..
Suomen hakiessa NATO:n jäsenyyttä Venäjä joutuu arvioimaan omalta kannaltaan (hyödyt/haitat:
A) Kuinka tärkeä Venäjälle (Putinin hallinnolla) on ylläpitää mahdollisuutta puuttua/vaikuttaa Suomen politiikkaan? Lisäksi kuinka tärkeä on pitää avoinna mahdollisuutta sotilaalliselle hyökkäykselle ja mahdollisesti miehitykselle? (sopivan maailmanpoliittisen tilaisuuden avautuessa).
V.S.
B) Venäjän saama hyöty kaupallisesta jne. yhteistyöstä Suomen kanssa siitäkin huolimatta että Suomi pysyy jatkossa itsenäisenä ja liittyy puolustusliiton jäseneksi? (kuten Viro, Norja jne.)
..............................
Muutama tarkastelu vaihtoehdoista:
Tilanteessa jossa A on tärkeämpi:
- Venäjä joutuu harkitsemaan kykeneekö se estämään Suomen hakeutumista puolustusliiton jäseneksi pakotteillaan?
- mitä Venäjä konkreettisesti hyötyisi miehittämällä/miehittämästään Suomesta?
- lisäksi pitää arvioida miten ja millä kustannuksilla Venäjä kykenee realisoimaan A-vaihtoehdon hyödyt? Sota ei ole kovin edullinen ratkaisu - ihmisten tappaminen on kallista puuhaa.
- jos vaihtoehto A on Venäjälle tärkeämpi kuin vaihtoehto B se tulee asettamaan sanktioita ja esteitä kahdenväliselle yhteistyölle.
- minkälaisia vaikutuksia Suomen miehittäminen aiheuttaisi muun maailman esim. EU:n ja USA:n osalta? (esimerkkinä mitä Krimin valloitus ja sota Itä-Ukrainassa on aiheuttanut)
Tilanteessa jossa arvioidaan että B on Venäjälle hyödyllisempi:
- kuinka paljon Venäjä häviää/voittaa (verrattuna A-vaihtoehdon hyötyihin) siinä että se jatkaisi yhteistyötä Suomen kanssa samalla tavalla kuin muidenkin länsimaiden kanssa? Siitä huolimatta että Suomi on puolustusliiton jäsen kuten Viro, Norja, Saksa jne..
Lisäksi on tietysti 3. vaihtoehto. Venäjä pyrkii voittamaan aikaa ja pitämään Suomen osalta tilanteen nykyisellään. Millä keinoilla tilanne säilyy nykyisellään?
- uhkailemalla Suomea jos valitsemme jäsenyyden hakemisen. (tätä Venäjä tekee koko ajan)
- pyrkimällä sitouttamaan Suomi kaupallisesti ja poliittisesti Venäjään (myös tätä tapahtuu koko ajan).
- uhkailemalla ja/tai tarjoamalla etuja nykyisille jäsenmaille jotta ne eivät hyväksyisi Suomea NATO:n jäseneksi.
Kun pyörittelee asiaa monesta näkökulmasta on vaikea nähdä Venäjän kannalta todellista haittaa naapurimaidensa NATO:n jäsenyydestä. Oikeastaan vain se että Venäjän propagandamedia on jo pitkään pyrkinyt syyttämään NATO:a uhkaksi Venäjälle. Todellisuudessa Putin/Venäjän johto tietää varmasti ettei NATO muodosta minkäänlaista uhkaa. Kysymys on siitä että EU:n ja NATO-maiden taustalla oleva arvomaailma muodostaa uhkan nyky-Venäjälle (=Putinin hallinnolle).
Jos vapaa markkinatalous, demokraattinen korruptoimaton hallinto ja avoin tiedonvälitys pääsevät vapaasti leviämään tavallisten venäläisten keskuuteen se merkitsee tuhoa Putinille. Juuri tästähän tämä nykyinen teatteri Venäjällä johtuu...