Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
"Onneksi" näitä meitä heikompia riittää edelleenkin päähän potkittaviksi. Lisäksi historia puolellamme: täällä saa turpiin, kuten kenraali evp Hägglund totesi.

Täytyy asiasta kolmanteen silti edelleen ihmetellä tätä jääräpäistä NATO-kantojen hidasta muuttumista gallupeissa. Kasakka on kylmän sodan päättymisen jälkeen napannut / jäädyttänyt alueita jo neljästä naapuristaan...

Eihän niitä enää taida riittää...
Suomi on tasan tarkkaan viimeinen Euroopan puoleisista liittoutumattomista maista jonne Venäjän armeija ei ole tunkeutunut.

Suomen rajaa Venäjä voi vielä loukata, mutta sen jälkeen joutuu uhmaamaan NATO:n jäsenmaita ja siinä viimeistään alkaa kärsä tutisemaan.
 
Eihän niitä enää taida riittää...
Suomi on tasan tarkkaan viimeinen Euroopan puoleisista liittoutumattomista maista jonne Venäjän armeija ei ole tunkeutunut.

Suomen rajaa Venäjä voi vielä loukata, mutta sen jälkeen joutuu uhmaamaan NATO:n jäsenmaita ja siinä viimeistään alkaa kärsä tutisemaan.

Voipi olla että suomen "henkinen ja poliittinen viisari" alkaa pojottamaan suoraan itään, kuten pojotti ennenkin, eikä venäjän tarvitse venäjän "etupiiriasemaa" suomen suhteen vahvistaa sotavoimilla...kuten ei tarvinnut aikaisemminkaan
 
Kenraali Hägglundin ohilaukaukset
5.4.2016 17:15 pasi majuri

http://majuripasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214900-kenraali-hagglundin-ohilaukaukset

Monelle kenraali Hägglundin teos Rauhan utopia on raamattuun verrattava teos, mutta itselleni jäi kenraalin mietteistä melko vaatimaton kuva ja muutamat kunnon ohilaukaukset jäivät häiritsemään. Faktaa teoksesta toki löytyi, mutta Hägglundin johtopäätökset ja perustelut olivat enemmänkin peruskoululaistasoa kuin kenraalilta edellytettyä. Sorry, Hägglund.

Hägglund kertoi eilisen Hesarin pikkujutussa laittaneensa kirjaansa kaiken, minkä irti sai. Faktojakin siis piti teoksesta löytyä. Mitä siis jäi käteen, kun kirja oli läpikäyty ajatuksella? Ostin kirjan vuosi sitten, mutta heräsin lukemaan sen vasta eilen.

Ohilaukaus 1. Hägglundin pahin juuttuma on syvälle pinttynyt ajatus, jonka mukaan Suomi ei voi liittyä Natoon, koska yleinen asevelvollisuus ajetaan alas ja Suomi siirtyy palkka-armeijaan. Kärjistetysti Hägglund puhui omaan arvioonsa perustuen siitä, että Suomen olisi hölmöä luopua yleisestä asevelvollisuudesta, jos vaihtoehtona on 16.000 hengen palkka-armeija. Säälittävää, kenraali Hägglund, säälittävää. Konditionaalin ja jossien esittäminen väitteessä ei ole ihan tieteellistä.

Nato ei vaadi Suomea luopumaan yleisestä asevelvollisuudesta ja kenraalin ääripaha juuttuma perustuukin Hägglundin omiin havaintoihin yleiseurooppalaisesta virheestä luottaa Venäjän länsimaistumiseen Neuvostoliiton romahdettua. Kun Neuvostoliitto romahti, länsimaat luulivat, että Venäjästä tulee mukava sivistynyt valtio Eurooppaan. Tämän takia monet Nato-valtiot alkoivat ajaa kylmän sodan varaan laskettuja armeijoja alas, yleinen asevelvollisuus lakkautettiin monissa maissa ja siirryttiin palkka-armeijaan, samalla kun puolustusmenot vedettiin minimiin. Venäjästä ei tullut mukavaa ja se alkoikin hyökkäillä itseään heikompiin maihin. Ja päinvastoin kuin muu Eurooppa on tehnyt, Venäjä on varustautunut samana aikana sotaan satsaamalla aseisiin ja armeijaansa valtavia summia.

Sen lisäksi, että Hägglund on luullut Naton merkitsevän puolustusmenojen alasajoa, hän on ihastunut omaan juuttumaansa mitättömän kokoisesta palkka-armeijasta ehtona Nato-jäsenyydelle. Hägglundin juuttuman korjaaminen vaatii henkimaailman voimia, sillä millään järkiperusteella sitä ei voi kumota. Sillä ei siis ole merkitystä, että Nato ei ole palkka-armeijaa koskaan edellyttänyt ja Hägglundin omat laskelmat 16000 hengen armeijasta ovat hänen omakeksimiä ja naurettavia tilastovedoksia. Yhtä hyvin hän olisi voinut heittää luvun 50.000, 100.000 tai 150.000, mutta tulipahan vedettyä pilanpäiten 16.000 kun tuntui hauskalta.

Kun Hägglundin pinttymä palkka-armeija ei ole edellytys Nato-jäsenyydelle, Hägglundin tärkein johtopäätös Natoon liittymisen mielekkyydestä lepää täysin tyhjän päällä. Vaikka Euroopassa on jo tajuttu Venäjän kanssa tehty virhe, puolustusmenoja nostetaan yleisesti ja yleisen asevelvollisuuden palauttaminen on nostettu esiin monessa maassa Ruotsia myöten, Hägglund edelleen on juuttunut ihastuttavaan palkka-armeijadoktriiniinsa.

Ohilaukaus 2. Hägglund kaivaa edelleen talvisodan juoksuhautoja, vaikka sota on päättynyt reilusti yli 70 vuotta sitten. Suomi on kuulemma Euroopan ainoa soturikansa, jonka kimppuun ei Venäjäkään uskalla hyökätä. Perusteet? Talvi- ja jatkosodassa urhea Suomi löi Neuvostoliiton. Hehheh, olisiko Hägglund jo aika tulla 2000-luvulle? Hägglund tajuaa Naton tärkeän merkityksen huoltovarmuuden turvaajana, mutta hän luulee, että joku meitä auttaa kriisitilanteessa. Kuka ja millä perusteella, sitä hän ei pysty sanomaan. Ehdottomasti hölmöintä antia oli Hägglundilta väittää, että kriisitilanteessa Suomi ehkä pääsee heti Naton jäseneksi. Faktaahan on, että Nato ei ota kriisitilanteessa jäseniä, ainakin Naton oman ilmoituksen mukaan. Ei siis ihan loppuun asti mietitty, Hägglund.

Ohilaukaus 3. Hägglund tiedostaa Venäjän epäluotettavuuden sopimuskumppanina ja puhuu usein siitä, että Venäjää on turha opettaa länsimaiseen kulttuuriin. Silti Hägglund itse useaan otteeseen syyllistyy kardinaaliluokan munaukseen ehdottaessaan, että Venäjä ei uskalla hyökätä Suomeen, koska Venäjällä ei ole tähän syytä, tai on Venäjän etu, ettei se hyökkää vaan tekee kauppaa jne. Hägglund ei voi määritellä sitä, onko Venäjällä syytä hyökätä Suomeen tai mikä on Venäjän etu. Kyllä venäläiset osaavat tehdä sen paremmin itse. Näin on tehnyt Pietari Suuri ja Stalin, molemmat muuten ovat Putinin oppi-isiä. Niin on tiennyt toistaiseksi myös Putin. Kun Hägglund vielä arvelee tietävänsä venäläisten puolesta, että Suomen kautta ei mikään uhkaa Venäjää, hän opastaa venäläisiä Venäjän ulkoturvallisuuden paremmassa suunnittelussa, vähän kuin rauhanpuolustaja Tuomioja tekee.

Ohilaukaus 4. Kun Hägglund lähtee ylistämään juutalaisten ylivertaista älykkyyttä ja arvailee, mistä hänen käsityksensä, ei siis todettu fakta, johtuu, Hägglund törttöilee kunnolla. Asiaa ei auta Hägglundin oma ehdotus muslimien 400 vuoden historian suurimmaksi keksinnöksi, itsemurhapommi. Kenraali voi olla mukava juttumies konjakki- tai viskilasin ääressä, mutta johtopäätös- ja perusteluosastossa on rutkasti korjailtavaa. Peruskoulutaso ei siis ole kaukaa haettu. Jos Hägglundin omankin kertoman mukaan uran kovin päätös oli ilman lupaa lähettää YK-aikana gurkhat tyhjentämään puolihölmöjen pyssymiesten haltuunottama tukikohta, ja käydä itse nukkumaan, on kovakeikkaosastolla vähän tarjottavaa. Kymmenen vuotta järjestyspoliisin hommia tehnyt naispoliisi pystyy kertomaan paljon hauskempia juttuja.

Kun Hägglund takuuvarmasti kiertelee ympäri maata markkinoimassa erikoisia näkemyksiään, kannattanee häntä vähän haastaa ainakin noista umpisurkeista näkemyksistään.

 

Tuo juttu vahvistaa omia käsityksiäni Hägglundista. Hän päästelee suustaan sellaisia sammakoita ettei voi aina välttää myötähäpeää. Mutta todennäköisesti hän on ollut erityisen sopiva henkilö poliitikoille.
 
NATOn mielestä EUn solidaarisuuslauseke on kevyttä kauraa. Lisäksi mahdollisesta jäsenhakemuksesta todetaan: "Suurin testi teille olisi kestää Venäjän propaganda jäsenyysprosessin aikana. Jäsenyyden jälkeen tilanne rauhoittuu. Venäläiset ovat käyneet paljon kauppaa norjalaisten ja saksalaisten kanssa, vaikka nämä ovat olleet Natossa."
Szczecinissä Puolassa hulmuaa Suomen lippu. Nato-maiden lippujen joukosta erottuu kaksi tuttua ristilippua, Suomen ja Ruotsin.

Naton Itämeren kasarmeilla voisi helposti ajatella, että kuulumme vuonna 1949 perustettuun Pohjois-Atlantin liittoon. Tukikohdan toiminta-alueesta esitetään kartta, jossa Ruotsin ja Suomen ydinalueet ovat kehän sisäpuolella.

Siinä se on: nykyisen Euroopan sotilaallinen shakkilauta.

Vierailu Naton eurooppalaisten joukkojen sisimpään vahvistaa epäilyn. Suomalaisina olemme osa vastakkainasettelun maisemaa, vaikka emme itse sitä haluaisi.

– Tehtäväni on valmistautua tilanteeseen, jossa uhka nousee nopeasti, sanoo saksalainen kenraaliluutnantti Manfred Hofmann, Szczecinin tukikohdan komentaja.

– Kahden vuosikymmenen ajan saimme analyysintekijöiltä vastauksia, joiden mukaan sotatilannetta edeltäisi Euroopassa 10–15 vuoden valmistautuminen. Se oli arvio Berliinin muurin murtumisen jälkeen. Kaikki analyysit romuttuivat yhdessä viikonlopussa, kun Putinpäätti toimia Krimillä, komentaja jatkaa.

Hänen mukaansa kaikkein tärkeintä on nopeus.

– NRF-joukkomme ovat erittäin nopeita.

Suomessa odotetaan keväällä valmistuvaa ulkoministeriön Nato-selvitystä. Selvityksen valmistuttua kotimainen Nato-keskustelu ryöpsähtää uudelleen. Asetelmat ovat kuitenkin pysyneet muuttumattomina vuosia.

Lännen Media pääsi pienen kansainvälisen toimittajaryhmän osana ottamaan selvää, millainen nykyisin on Euroopan vakautta vartioiva Nato ja mitä sen sisällä ajatellaan Suomesta.

Nato-kenraalien puheet olivat konkreettisia. Kotimaisten turvallisuuskeskustelijoiden tapa pitää kieli aina keskellä suuta oli niistä yllättävän kaukana.

Mitä siis selvisi?

Jos Suomi liittyisi Natoon, Helsinkiin perustettaisiin 40 upseerin NFIU (Nato Force Integration Unit). Szczecinin tukikohdan alainen yksikkö tekisi yhteistyötä puolustusvoimien kanssa ja varmistaisi, että Naton monikansallisten NRF-joukkojen (Nato Response Force) saapuminen tapahtuisi kriisitilanteessa jouhevasti.

Suomen kielessä NFIU-lyhenne vääntyisi kätevästi ”nifuksi”, ja puolet sen upseereista olisi suomalaisia.

Vuonna 2002 Natossa päätettiin, että jatkossa liittoumalla olisi viidessä päivässä koossa ”vastajoukko”. NRF-lyhenteen response-sana tarkoittaa ”vastausta” tai ”vastareaktiota”. Nato nosti sen vahvuuden 40 000 sotilaaseen vuonna 2015.

Viikon aikana tapasimme useita Nato-lähteitä ja Nato-kenraaleita eri jäsenmaista. Kaikkien ydinviesti on sama: Nato on länsimaista demokratiaa puolustava liitto, joka ei harjoittele hyökkäystä.

Puolustautumista Natossa harjoitellaan Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen seurauksena sitäkin enemmän – ja etenkin Baltian puolustamista.

– Yhdysvallat on sitoutunut puolustamaan Naton rajoja, ja viides artikla pitää. Kaikki jäsenmaat puolustavat mitä tahansa jäsenmaata. Se on selvää kaikille. Voitte olla varmoja, että Yhdysvaltojen sitoutuminen Eurooppaan jatkuu entisenlaisena, painottaa Yhdysvaltojen Nato-edustuston yhteiskuntasuhteista vastaava Jack Hillmeyer Naton päämajassa Brysselissä.

Natosta tekee Suomelle kiinnostavan viides artikla. Siinä jäsenmaat vakuuttavat, että hyökkäys yhtä liittokunnan jäsentä vastaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia vastaan.

Suomessa elää ajatus, että muut länsimaat auttaisivat Suomea, jos Venäjä painostaisi meitä poliittisesti tai käyttäisi meitä vastaan sotilaallista voimaa. Korkea-arvoisen Nato-lähteen mukaan Suomen hallitukselle on tehty kristallinkirkkaaksi, ettei Naton voima auta tosipaikassa suomalaisia, ellemme ole puolustusliiton jäseniä.

Naton logiikka kulkee Suomen – kuten sodassa olevan Ukrainankin – kohdalla seuraavasti: pelkän kumppanimaan auttaminen asettaisi varsinaisia jäsenmaita vaaralle alttiiksi tai kasvattaisi niiden riskiä. Nato ei vaarantaisi jäsentensä Norjan, Viron, Latvian, Liettuan, Puolan tai Tanskan turvallisuutta Suomen vuoksi.

Moni suomalainen toivoo, että puolueettomana tai liittoutumattomana Suomi voisi pysyä Venäjän mahdollisen sotilaallisen toiminnan synnyttämien jännitteiden ulkopuolella. Korkea-arvoinen Nato-lähde pitää ajatusta Suomen ulkopuolisuudesta epärealistisena.

– Kun ongelma kylmän sodan aikana oli Saksan rajalla – sieltä kolmannen maailmansodan arveltiin todennäköisimmin syttyvän lähes 50 vuoden ajan – sekä Suomi että Ruotsi olivat merkityksettömiä. Ne sijaitsivat periferiassa.

– Jos konflikti Venäjän kanssa tapahtuu Baltian alueella, Suomi ja Ruotsi ovat tosiasiallisen maantieteensä ansiosta keskeisiä alueita konfliktissa.

Hän jatkaa lainaamalla puna-armeijan luojana pidettyä Lev Trotskia, yhtä Neuvostoliiton perustajista: ”Et välttämättä ole kiinnostunut sodasta, mutta sota voi olla kiinnostunut sinusta.”

– Jos Baltian alueen ympärillä on konflikti, sota saattaa tulla Suomeen ja Ruotsiin pelkästään maantieteen takia.

Nato-lähde arvelee, että Helsingissä ja Tukholmassa pohditaan ”tosiasiallisen maantieteen” takia kuumeisesti Natoon liittymistä ja viidennen artiklan turvatakuiden hankkimista.

Jäsenyyspäätös hyödyttäisi myös Natoa, mutta selväksi tehdään, että Natossa ajatellaan Suomen tarvitsevan enemmän Natoa kuin päinvastoin. Gotlanti, Ahvenanmaa ja koko Itämeren ympäristö ovat Natolle strategisesti tärkeitä, mutta eniten puolustusliiton suorituskykyä parantaisi mahdollisuus tukeutua Ruotsin ja Suomen lentokenttiin.

Amerikkalaiset F-15C-koneet tekevät toukokuussa vierailun Karjalan lennoston Rissalan tukikohtaan. Ilmavoimat kutsuu koneita tiedotteessaan ilmaherruushävittäjiksi.

Kun vierailun ottaa esille Natossa, vahvistuu mielikuva, että kyse on amerikkalaisten ja suomalaisten yhteisen taistelukyvyn luomisesta – valmistautumisesta Suomen Nato-jäsenyyteen.

– Olivatpa Ruotsi ja Suomi Natossa tai eivät, pääsy maiden alueelle, satamiin ja lentokentille olisi tärkeää, jos kriisi puhkeaa nopeasti. Ovatko voimankäytön säännöt sekä ilmatilan ja lentokenttien käytön laillisuuskysymykset ratkaistuina? Jos nämä asiat ovat kunnossa, Suomen jäsenyys ei ole meille alkuunkaan ongelma, korkea-arvoinen lähde kertoo.

Nato-kielellä ilmaistuna Suomen jäsenyys olisi ”less than an issue”, mutkaton juttu.

Jos käytössä ei olisi Ruotsin ja Suomen lentokenttiä, Naton hävittäjät joutuisivat turvautumaan vaativaan ja kalliiseen tankkaamiseen ilmassa. Eurooppalaisilla jäsenmailla on rajallisesti ilmatankkauskalustoa, ja sekin on vanhentumassa.

Natolle on tärkeää säilyttää täysi toimintavapaus Itämerellä ja turvata kriisissä vapaa pääsy Puolan ja Baltian satamiin.

Sitten vähän lisää Nato-kieltä. Vuoden 2014 Walesin huippukokouksessa Nato päätti RAP, valmiussuunnitelmasta (Readiness Action Plan). NRF-joukkojen keihäänkärjeksi luotiin 5 000 sotilaan maavoimien VJTF-prikaati (Very High Readiness Joint Task Force), jota tukevat ilma- ja merivoimien sekä erikoisjoukkojen yksiköt.

Szczecinin tukikohta on asetettu pysyvästi korkeaan valmiustilaan, jotta se pystyy johtamaan jäsenmaista saapuvien keihäänkärkijoukkojen sijoittumista minne tahansa Baltian tai itäisen Keski-Euroopan alueelle. Jos Suomi liittyisi Natoon, saisimme tosipaikassa apujoukkoja 48 tunnissa.

Walesissa Szczecinin tukikohdan vahvuus päätettiin kaksinkertaistaa 200:sta 400 upseeriin.

– Olemme pysyvästi valmiudessa, mikä tekee meistä ainutlaatuisia Natossa. Muut joukot ovat korkeassa valmiudessa vuoden kerrallaan, minkä jälkeen jokin toinen joukko siirtyy korkeaan valmiuteen, kenraaliluutnanttiHofmann korostaa.

Baltiaa ollaan valmiita puolustamaan 48 tunnissa. Hofmann ennustaa valmiuden jatkuvan ainakin seuraavan vuosikymmenen.

Vastuu keihäänkärkijoukoista kiertää. Vuonna 2016 VJTF-prikaati rakentuu espanjalaisista maajoukoista. Kriisin uhatessa ne lennätettäisiin Espanjasta C-17-kuljetuskoneilla. Uteliaat voivat matkustaa Szczeciniin, entiseen saksalaiseen Stettiniin, bongausmatkalle 17. toukokuuta, jolloin espanjalaisia joukkoja puretaan laivoista kaupungin satamassa.

Kevään aikana Nato hioo keihäänkärkensä Euroopassa valmiiksi harjoitusrupeamalla.

Sotaharjoitusten nimiä ovat Brilliant Jump I (1.–10.4.), Trident Joust (12.4.–22.4.), Brilliant Jump II Part 1 (2.–6.5.), Brilliant Jump II Part 2 (17.–27.5.) ja Brilliant Capability (30.5.–3.6.).

Suomalaisten kannalta on oleellista, että Nato käyttää Itämerellä skenaarioita, joissa vihollinen uhkaa Nato-maita Ruotsin ja Suomen maa-alueilta. Korkea-arvoinen upseeri huomauttaa, että Kaliningrad ja muut Venäjän alueet merkitään harmaalla. Nato-maiden poliitikot pillastuisivat, jos Venäjä olisi kartoissa uhka – ja ne vuotaisivat julkisuuteen. Valko-Venäjän maa-aluetta venytetään tarvittaessa pohjoiseen kohti Pietaria, jolloin Baltian itärajalla ei harjoituskartoilla ole vastassa Venäjä.

Sotaharjoituksissa alueet nimetään mielikuvituksellisesti ja rajoja piirrellään uusiksi. Suomen alue on jaettu kahtia: toinen puolisko on vihamielinen Nato-maa Viroa kohtaan.

Kartat ovat kaukana kevyistä sotaleikeistä. Natossa halutaan harjoitella Suomestakin operoivaa vihollista vastaan, koska tosipaikassa venäläisten uskotaan yrittävän ottaa haltuunsa Suomenlahden pohjoisrannikon.

Painajaisskenaariona Natossa pidetään sitä, että Venäjä yrittää panssarijoukoilla vyöryä Baltian yli rannikolle asti muutamassa päivässä ja samalla uhkaa länsimaita ydinaseiden käytöllä, elleivät nämä taivu neuvottelupöytään.

– Venäläisten omien arvioiden mukaan he eivät pysty voittamaan Natoa tavanomaisessa sodassa. Rehellisesti sanottuna, ainoa Venäjän tänä päivänä aiheuttama uhka kohdistuu Baltian maihin. Neuvostoliiton aiheuttama uhka kohdistui koko Länsi-Eurooppaan. Elämme hyvin erilaista aikakautta kuin kylmän sodan aikana, korkea-arvoinen Nato-lähde sanoo.

Emme ole kylmässä sodassa, vaan uudessa ajassa, jossa uhkakuvat ovat alueellisia.

Venäjän maavoimien taisteluvahvuudeksi arvioidaan Natossa nyt noin 40 prikaatia. Yhden prikaatin vahvuus on 5 000–6 000 miestä, jolloin yhteisvahvuus olisi 200 000–240 000 sotilasta. Päälle tulevat ohjusjoukot ja muut yksiköt, mutta ne eivät muuta punnusten painoja: Venäjä ei pystyisi laajamittaiseen sodankäyntiin Nato-maita vastaan.

Pohjoismaisen lähteen mukaan Venäjä käytti vuonna 2015 sotilasmenoihinsa noin 69 miljardia euroa, peräti 19,7 prosenttia Venäjän federaation budjetista. Pelkästään Naton eurooppalaisten jäsenmaiden puolustusmenot olivat 235 miljardia dollaria. Yhdysvaltain ja Kanadan puolustusmenot nostivat yhteissumman 900 miljardiin dollariin, nykykurssilla 792 miljardiin euroon.

Rahassa mitattuna Naton hauis on kymmenen kertaa isompi kuin Venäjän.

Nykyinen Kreml ei pysty luomaan kylmän sodan kaltaista globaalia vastakkainasettelua.

Venäjä ja Nato allekirjoittivat vuonna 1997 Pariisissa sopimuksen, jossa osapuolet sopivat olevansa jatkossa yhteistyökumppaneita – ja Venäjälle avattiin pääsy Naton keskustelupöytiin. Venäjällä on Nato-edustusto Brysselissä ja lähettiläs, mutta Nato on jäädyttänyt yhteistyön vastalauseena hyökkäykselle Ukrainaan.

– Venäjä on rikkonut sopimustemme joka ainoan kohdan lukuun ottamatta sitä, että YK:n rauhanturvaamista he ovat toistaiseksi tukeneet, eräs Nato-lähde kuvailee Brysselissä ongelmien syvyyttä.

Suomen ja Naton välisestä suhteesta Hofmann antaa valaisevan vastauksen.

– Alleviivaan sitä, että olemme avanneet tukikohtamme kumppanimaille. Minulla on ollut täällä nyt suomalainen upseeri kolmen–neljän kuukauden ajan. Tapasin juuri Berliinissä puolustusvoimienne komentajan (Jarmo Lindberg) erään kenraalin eläköitymisjuhlissa. Hän kysyi, onko hänen lähettämänsä suomalainen upseeri arvokas. Sanoin, että kyllä on. Hän on yksi tärkeimmistä suunnittelijoistani.

– Tästä huomaatte, että tietomme on avointa kumppaneille. Suomi on ratkaisevan tärkeä maa tällä alueella, enkä halua menettää upseeria, Hofmann hymyilee.

Sotilaallisesti Suomi on jo Natossa, vähintäänkin porstuassa päällystakki riisuttuna, mutta poliittisesti ei. Useissa taustakeskusteluissa Suomen arvioidaan suomettuvan ja jäävän lopulta Venäjän sotilaalliseen etupiiriin, jos emme liity Natoon.

Suomen pelätään jäävän myös Venäjän taloudellisen painostuksen armoille.

Amerikkalaiset tuovat esille näkökohdan, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen taloutta ja antaisi valtiolle ja yrityksille selkänojaa Venäjän kanssa käytävään kauppaan.

– Suurin testi teille olisi kestää Venäjän propaganda jäsenyysprosessin aikana. Jäsenyyden jälkeen tilanne rauhoittuu. Venäläiset ovat käyneet paljon kauppaa norjalaisten ja saksalaisten kanssa, vaikka nämä ovat olleet Natossa, eräs lähde huomauttaa.

Riippumatta kansallisuudesta Nato-vaikuttajat ihmettelevät maamme ratkaisua. Suomalaisten historialliset perustelut tunnetaan hyvin, mutta niitä pidetään vanhentuneina, koska Neuvostoliitto lakkasi olemasta 25 vuotta sitten.

Naton ydinasepelote rakentuu Yhdysvaltojen voiman varaan, mutta Itämerellä Nato on leimallisesti EU-demokratioiden yhteinen puolustusliitto.

Szczecinin tukikohdan isäntämaat ovat Puola, Saksa ja Tanska. Puolalaisia upseereita on Baltian kasarmeilla 168, saksalaisia 99 ja tanskalaisia 45 – amerikkalaisia vain 19.

Korkea-arvoinen Nato-lähde arvioi, että suomalaisten ei kannata antaa painoarvoa EU:n solidaarisuuslausekkeelle.

– EU:n vuoden 1999 huippukokouksessa Helsingissä tavoitteeksi asetettiin, että EU:lla olisi koossa 60 000 sotilaan joukko vuoteen 2003 mennessä. Sen oli tarkoitus pystyä melkein mihin tahansa. Historialliset todisteet viittaavat siihen, että solidaarisuuslauseke ei anna sotilaallisia voimavaroja, hän sanoo.

Natoon kuuluva EU-maiden enemmistö ei ole koskaan ollut valmis rakentamaan unionista edes sotilaallista paperitiikeriä.

"Suurin testi teille olisi kestää Venäjän propaganda jäsenyysprosessin aikana. Jäsenyyden jälkeen tilanne rauhoittuu. Venäläiset ovat käyneet paljon kauppaa norjalaisten ja saksalaisten kanssa, vaikka nämä ovat olleet Natossa."

Naton asiantuntija
http://www.lapinkansa.fi/kotimaa/suomi-siirtyi-naton-kartoilla-meilla-on-geopoliittista-merkitysta/
 
Tämä juttu on samoilla linjoilla Lapin Kansan kanssa.

Naton logiikka on pettämätön. Apua ei tule automaattisesti jos et ole liittokunnan jäsen.

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/85...hty+selvaksi+ettei+apua+tule+ilman+jasenyytta


Suomessa elää ajatus, että muut länsimaat auttaisivat Suomea, jos Venäjä painostaisi meitä poliittisesti tai käyttäisi meitä vastaan sotilaallista voimaa.

Korkea-arvoinen Nato-lähde kertoo Lännen Medialle, että Suomen hallitukselle on tehty kristallinkirkkaaksi, ettei Naton voima auta tosipaikassa suomalaisia, ellemme ole puolustusliiton jäseniä.


Pelkän kumppanimaan tukeminen sen sijaan asettaisi varsinaiset jäsenet tuleen. Ja tämä seuraavakin toteamus pitänee paikkansa ainakin joltain osin.

Moni suomalainen toivoo, että puolueettomana tai liittoutumattomana Suomi voisi pysyä Venäjän mahdollisen sotilaallisen toiminnan synnyttämien jännitteiden ulkopuolella. Korkea-arvoinen Nato-lähde pitää ajatusta Suomen ulkopuolisuudesta epärealistisena.
 
  • Tykkää
Reactions: jak
NATOn mielestä EUn solidaarisuuslauseke on kevyttä kauraa. Lisäksi mahdollisesta jäsenhakemuksesta todetaan: "Suurin testi teille olisi kestää Venäjän propaganda jäsenyysprosessin aikana. Jäsenyyden jälkeen tilanne rauhoittuu. Venäläiset ovat käyneet paljon kauppaa norjalaisten ja saksalaisten kanssa, vaikka nämä ovat olleet Natossa."

http://www.lapinkansa.fi/kotimaa/suomi-siirtyi-naton-kartoilla-meilla-on-geopoliittista-merkitysta/

Venäjän kannalta olisi usealta näkökannalta järkevää järjestää Suomeen pikkuinen tai isompi jäätyvä, kohmeinen konflikti NATO-jäsenyysprosessin aikana, jotta jäsenyys estyisi. Siinä se todellinen uhka, propagandan kanssahan pärjätään kyllä. Mielipidettä on valmisteltu Suomi-vastaiseksi Venäjän tiedotusvälineissä pitkään tällaista mahdollisuutta varten. Katsokaa nyt, miten Venäjä esti Ukrainan menon länteen. En sano etteikö sinne NATO:on voisi olla syytä mennä, mutta ei se niin helppoa ole kun kuvitellaan.

Mutta väliajalla syttyvän sodan aikana voidaan sanoa, että jos ette tuo meille ohjustäydennystä ja anna ilmatukea, niin ette sitten käytä lentokenttiämme tukialueena Baltian jeesimiseen. Eiköhän tuo olisi ihan molemminpuolinen hyöty ilman mitään sen kummempia NATO-jäsenyyksiä tässä vaiheessa ja koska tuossa artikkelissakin todetaan, että mukana ollaan joka tapauksessa jos Baltiassa posahtaa niin so not. Suomeen kohdentuvaa erillishyökkäystä on vaikea kuvitella ilman NATO-prosessin aloittamista joten viisainta lienee odottaa jännityksen lientymistä ennen kun sinne mennään ja harjoitella ja valmistautua niin vimmatusti kaikkien mahdollisten kanssa.
 
Ukrainana pyrky länteen voidaan estää, mutta ei Suomen. Suomi on jo osa länttä.

Jos taas Suomi ei pyri natoon vain siksi, että pelätään, korostan sanaa pelko, jotakin jäätynyttä konfliktia niin peli on jo menetetty: Venäjän toiveesta ptäätetään mitä Venäjä tahtoo ja me toimimme sen mukaan. Tästä se alkaa. Itse olen tiukan linjan tyyppi: ei mitään myönnytyksiä. Ei mitään.

Mua ei paskapuheet ja uhkailut pelota. Putin bluffaa. Ja jos ei bluffaa, oon myös siihen valmis.
 
Lännen Media pääsi pienen kansainvälisen toimittajaryhmän osana ottamaan selvää, millainen nykyisin on Euroopan vakautta vartioiva Nato ja mitä sen sisällä ajatellaan Suomesta.

Suomen maa-alue kuuluu Natossa Puolan Szczecinissä sijaitsevan Itämeren tukikohdan toiminta-alueeseen.

Nato-lähde: Suomen hallitukselle tehty kristallinkirkkaaksi, ettei apua tule ilman jäsenyyttä

Suomessa elää ajatus, että muut länsimaat auttaisivat Suomea, jos Venäjä painostaisi meitä poliittisesti tai käyttäisi meitä vastaan sotilaallista voimaa.

Korkea-arvoinen Nato-lähde kertoo Lännen Medialle, että Suomen hallitukselle on tehty kristallinkirkkaaksi, ettei Naton voima auta tosipaikassa suomalaisia, ellemme ole puolustusliiton jäseniä.

Naton logiikka kulkee Suomen – kuten sodassa olevan Ukrainankin – kohdalla seuraavasti: pelkän kumppanimaan auttaminen asettaisi varsinaisia jäsenmaita vaaralle alttiiksi tai kasvattaisi niiden riskiä. Nato ei vaarantaisi jäsentensä Norjan, Viron, Latvian, Liettuan, Puolan tai Tanskan turvallisuutta Suomen vuoksi.

Moni suomalainen toivoo, että puolueettomana tai liittoutumattomana Suomi voisi pysyä Venäjän mahdollisen sotilaallisen toiminnan synnyttämien jännitteiden ulkopuolella. Korkea-arvoinen Nato-lähde pitää ajatusta Suomen ulkopuolisuudesta epärealistisena.

– Kun ongelma kylmän sodan aikana oli Saksan rajalla – sieltä kolmannen maailmansodan arveltiin todennäköisimmin syttyvän lähes 50 vuoden ajan – sekä Suomi että Ruotsi olivat merkityksettömiä. Ne sijaitsivat periferiassa.

– Jos konflikti Venäjän kanssa tapahtuu Baltian alueella, Suomi ja Ruotsi ovat tosiasiallisen maantieteensä ansiosta keskeisiä alueita konfliktissa.

– Suomi on ratkaisevan tärkeä maa tällä alueella, arvioi saksalainen komentaja Manfred Hofmann Lännen Medialle.

Suomen puolustusvoimat on juuri sijoittanut upseerinsa Szczecinin Nato-tukikohtaan.

– Hän on yksi tärkeimmistä suunnittelijoistani, Hofmann kuvailee suomalaista everstiluutnanttia.

Jos Suomi liittyy Natoon, Helsinkiin perustettaisiin Szczecinin alainen 40 upseerin esikunta.

Naton harjoituksissa on vuosina 2016 ja 2017 käytössä yhtenä skenaariona tilanne, jossa uhka Nato-maita kohtaan tulee Suomen maa- ja merialueilta.

Nato-lähde arvelee, että Helsingissä ja Tukholmassa pohditaan ”tosiasiallisen maantieteen” takia kuumeisesti Natoon liittymistä ja viidennen artiklan turvatakuiden hankkimista.

Jäsenyyspäätös hyödyttäisi myös Natoa, mutta selväksi tehdään, että Natossa ajatellaan Suomen tarvitsevan enemmän Natoa kuin päinvastoin. Gotlanti, Ahvenanmaa ja koko Itämeren ympäristö ovat Natolle strategisesti tärkeitä, mutta eniten puolustusliiton suorituskykyä parantaisi mahdollisuus tukeutua Ruotsin ja Suomen lentokenttiin.

Taustakeskusteluissa Suomen arvioidaan suomettuvan ja jäävän lopulta Venäjän sotilaalliseen etupiiriin, jos emme liity Natoon.

Suomen pelätään jäävän myös Venäjän taloudellisen painostuksen armoille.

Amerikkalaiset tuovat esille näkökohdan, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen taloutta ja antaisi valtiolle ja yrityksille selkänojaa Venäjän kanssa käytävään kauppaan.

– Suurin testi teille olisi kestää Venäjän propaganda jäsenyysprosessin aikana. Jäsenyyden jälkeen tilanne rauhoittuu. Venäläiset ovat käyneet paljon kauppaa norjalaisten ja saksalaisten kanssa, vaikka nämä ovat olleet Natossa, eräs lähde huomauttaa.

Naaton skenaario.webp
http://www.aamulehti.fi/kotimaa/nat...nkirkkaaksi-ettei-apua-tule-ilman-jasenyytta/
 
Olen sitä mieltä, että jos otetaan pää pois puskasta ja otetaan kaikki faktat esiin, ei jää mitään muuta realista vaihtoehtoa kuin liittyä Natoon.

Ennenkaikkea Venäjä on uhka Suomelle. On ollut ja tulee aina olemaan, ryssä on aina ryssä. Täälläkin on puhuttu venäläisestä luonteenlaadusta ja kulttuurista. Niin kauan kuin naapurina on vain voimaa ymmärtävä diktatuuri, meidän täytyy olla aina vähän varpaillaan. Itämeri on polttopiste tällä hetkellä, Suomi EI tule jäämään pois mahdollisesta konfliktista, toisin kun monet (pelkurit ja idiootit) luulevat että me voidaan istua hiljaa ja lipua konfliktien ohi. Roskaa. Nato on myös arvoyhteisö, johon suomen pitäisi kuulua jo vain koska on osa länttä. Nato myös selkeyttäisi asemaa ja paaluttaisi Suomen lopullisesti länteen venäjän syleilystä -> Suomi parempi investointi kohde. Sitten on nämä punavihervasemmisto kupla. Joku sanoin täällä hyvin, vasemmiston USA vihan ylittää vain rähmällään olo venäjälle.

Mutta joo näitä syitä nyt riittäis maailmantappiin asti, mm. parempi sotilaskaluston täydennys ja kaikki mitä kalustoon muutenkin liittyy, tiedustelutieto yms yms.

En näe, että tulevaisuudessa Suomi voi jäädä aidosti tähän narun päälle keikkumaan Venäjän ja lännen väliin. Ennen pitkään tulee tilanne, että alkaa tuulemaan ja sitten jääkin herran käsiin kummalle puolelle tiputaan. Voitais tehdä itse se päätös jo nyt. Suomea vaivaa ja on aina vaivannut huono itsetunto ja päättämättömyys. Voitaisiin muuttaa asennetta mun mielestä enemmän yrjön kaltaisemmaksi;)

Ukrainana pyrky länteen voidaan estää, mutta ei Suomen. Suomi on jo osa länttä.

Jos taas Suomi ei pyri natoon vain siksi, että pelätään, korostan sanaa pelko, jotakin jäätynyttä konfliktia niin peli on jo menetetty: Venäjän toiveesta ptäätetään mitä Venäjä tahtoo ja me toimimme sen mukaan. Tästä se alkaa. Itse olen tiukan linjan tyyppi: ei mitään myönnytyksiä. Ei mitään.

Mua ei paskapuheet ja uhkailut pelota. Putin bluffaa. Ja jos ei bluffaa, oon myös siihen valmis.
 
Ukrainana pyrky länteen voidaan estää, mutta ei Suomen. Suomi on jo osa länttä.

Jos taas Suomi ei pyri natoon vain siksi, että pelätään, korostan sanaa pelko, jotakin jäätynyttä konfliktia niin peli on jo menetetty: Venäjän toiveesta ptäätetään mitä Venäjä tahtoo ja me toimimme sen mukaan. Tästä se alkaa. Itse olen tiukan linjan tyyppi: ei mitään myönnytyksiä. Ei mitään.

Mua ei paskapuheet ja uhkailut pelota. Putin bluffaa. Ja jos ei bluffaa, oon myös siihen valmis.

Joopa joo. Itsekin olen pyrkinyt olemaan niin valmis kuin mahdollista ja tehnytkin sen eteen enemmän ja muualtakin kun vain näppäimistön takaa, mutta valtionjohdon on syytä välttää sotaan joutumista niin hyvin kuin mahdollista. Jos pelataan kortit oikein niin vältetään uudet sankarihaudat, sotainvalidit ja elintason laskeminen vuosikymmenien takaisiin sodan seurauksena.

Tottakai tämän kokoluokan valtio pelaa pasianssia niin, että ottaa koko ajan huomioon raskassarjalaisten liikkeet. Jos joku luulee, että tässä toimitaan vaan niinkun halutaan, voi vain olla onnellinen tietämättömyydestään.

Mutta meillä on onneksi ruorissa aika hyvin asioista perillä oleva presidentti. Turhapa tässä on tavallisen pulliaisen koittaa leikkiä ovelaa kun tietotaso on reaalisesti lähellä nollaa.
 
Ukrainana pyrky länteen voidaan estää, mutta ei Suomen. Suomi on jo osa länttä.

Jos taas Suomi ei pyri natoon vain siksi, että pelätään, korostan sanaa pelko, jotakin jäätynyttä konfliktia niin peli on jo menetetty: Venäjän toiveesta ptäätetään mitä Venäjä tahtoo ja me toimimme sen mukaan. Tästä se alkaa. Itse olen tiukan linjan tyyppi: ei mitään myönnytyksiä. Ei mitään.

Mua ei paskapuheet ja uhkailut pelota. Putin bluffaa. Ja jos ei bluffaa, oon myös siihen valmis.

Vai ei mitään myönnytyksiä. Mikäpäs siinä, mutta kun tätä länsiyhteisöä ohjaava näkymätön käsi on jo nyrkkinainut meitä niin, että kitarisoissa tuntuu. Musulmaaneja valui läpi koko NATO-maitten kaartin aina pohjolaan asti ja viimeisenä nöyristelyään jatkoi aivopesty "puolueeton" Ruotsi. Meiltä ei löytynyt rotia vastustaa sen vertaa että oltaisiin sulkijalihasta pinnistetty kun joku laski 30 000+ pikku juoksijaa peräsuoleemme.

Näin paljon me pelätään sitä tahoa, jonka sotilaallinen nyrkki NATO on ja jonka mielipidettä tottelee koko "länsimaitten yhteisö".

Mutta tiukka linja. Ei mitään myönnytyksiä. Vaikka onkin vieras nyrkki perseessä.
 
Nato-lähde Lännen Medialle: Suomelle ei tosipaikassa apua ilman jäsenyyttä
b56aa55957154b4894f8b0dffe2563c2.jpg

Nato-lähde korostaa Lännen Median haastattelussa, että liitto ei aio vaarantaa jäsenmaidensa turvallisuutta Suomen kaltaisen kumppanimaan vuoksi. Yhdysvaltalaissotilaat harjoittelivat Virossa vuonna 2014. (KUVA: Marko Mumm)

Julkaistu: 10.4. 16:23

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001155834.html


MAANPUOLUSTUS
Nato on tehnyt selväksi Suomen hallitukselle, että tosipaikan tullen liitto auttaa vain varsinaisia jäsenmaitaan, kertoo korkea-arvoinen Nato-lähde Lännen Medialle.
Julkisessa keskustelussa toivotaan toisinaan, että jos Suomi pysyy sotilaallisesti liittoutumattomana, se voi välttää ristiriitoja Venäjän kanssa, mutta saa kuitenkin tosipaikan tullen apua muilta länsimailta.

Korkea-arvoiseksi kuvaillun Nato-lähteen mukaan Nato ei kuitenkaan vaarantaisi jäsenmaidensa turvallisuutta auttaakseen Suomea tai muuta kumppanimaataan. Lähde kertoo maakuntalehtien yhteiselle Lännen Medialle, että tämä on tehty selväksi myös Suomen hallitukselle.

Lähde tyrmää myös toiveen Suomen ulkopuolisuudesta. Hän muistuttaa, että kylmän sodan aikana tilanne oli toinen kuin nykyään: mahdollisen konfliktin ajateltiin syntyvän Saksan rajalla, kaukana Suomesta.

– Jos konflikti Venäjän kanssa tapahtuu Baltian alueella, Suomi ja Ruotsi ovat tosiasiallisen maantieteensä ansiosta keskeisiä alueita konfliktissa, Nato-lähde kommentoi LM:lle.

Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin, että Yhdysvallat aikoo lisätä merkittävästi Baltiassa ja Itä-Euroopassa olevaa sotavoimaansa. Maa ilmoitti tuovansa alueelle prikaatin vahvuisen raskaan taistelujoukon, ja Naton edustaja kommentoi alkuviikosta Lännen Medialle, että Itä-Euroopassa jo harjoitelleista joukoista muodostetaan toinen pysyvä prikaati.

Toimien tarkoituksena on torjua Naton jäsenmaiden kokemaa Venäjän uhkaa.
 
Siis esität, et jos Suomi hakeutuisi natoon ni siitä sit seuraa sota, sankarivainajia jne? Esitätkö vai et? Tuleeko sun mielestä sota, kyllä vai ei?

Mä nimittäin en usko noin vakaviin seurauksiin enkä oo sanomassa et tässä ollaan lähdössä sotaan. Nimenomaan Venäjän etu on saada suomalaiset uskomaan tää ja "hopottamaan" omaa asiaansa eli että seuraukset ovat kauheat. Siihen juuri Venäjä pyrkii ja se, että täällä iso joukko puhuu sodasta on todiste uhkailun tehokkuudesta ja osoittaa suomettumista.

Nato on puolustusliitto sotilaallista uhkaa vastaan, ei tässä nyt pakolaiset asiaan liity paskaakaan. Justiin oli baikalin puhe tiukasta sotilasasiasta ja mamut&matut piti jättää pois.
 
Siis esität, et jos Suomi hakeutuisi natoon ni siitä sit seuraa sota, sankarivainajia jne? Esitätkö vai et? Tuleeko sun mielestä sota, kyllä vai ei?

Mä nimittäin en usko noin vakaviin seurauksiin enkä oo sanomassa et tässä ollaan lähdössä sotaan. Nimenomaan Venäjän etu on saada suomalaiset uskomaan tää ja "hopottamaan" omaa asiaansa eli että seuraukset ovat kauheat. Siihen juuri Venäjä pyrkii ja se, että täällä iso joukko puhuu sodasta on todiste uhkailun tehokkuudesta ja osoittaa suomettumista.

Nato on puolustusliitto sotilaallista uhkaa vastaan, ei tässä nyt pakolaiset asiaan liity paskaakaan. Justiin oli baikalin puhe tiukasta sotilasasiasta ja mamut&matut piti jättää pois.


Niin...koskiko @baikal :in mietintä nykyisiä ketjuja..?
 
Ei kun tarkoitus on lähteä siitä, että nimenomaan sotilaalliset aiheet yritetään pitää tiukasti aiheessa ja niihin ei sitten uloteta mitään politiikkaa jne. Nato, EU, pakolaiset jne. aiheet varmaan jatkavat ihan entisellään. On ihan tarpeeksi tiukka rupi ryhtyä moderoimaan edes yhtä aihealuetta huolella.
 
Nato-lähde Lännen Medialle: Suomelle ei tosipaikassa apua ilman jäsenyyttä
b56aa55957154b4894f8b0dffe2563c2.jpg

Nato-lähde korostaa Lännen Median haastattelussa, että liitto ei aio vaarantaa jäsenmaidensa turvallisuutta Suomen kaltaisen kumppanimaan vuoksi. Yhdysvaltalaissotilaat harjoittelivat Virossa vuonna 2014. (KUVA: Marko Mumm)

Julkaistu: 10.4. 16:23

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001155834.html


MAANPUOLUSTUS
Nato on tehnyt selväksi Suomen hallitukselle, että tosipaikan tullen liitto auttaa vain varsinaisia jäsenmaitaan, kertoo korkea-arvoinen Nato-lähde Lännen Medialle.
Julkisessa keskustelussa toivotaan toisinaan, että jos Suomi pysyy sotilaallisesti liittoutumattomana, se voi välttää ristiriitoja Venäjän kanssa, mutta saa kuitenkin tosipaikan tullen apua muilta länsimailta.

Korkea-arvoiseksi kuvaillun Nato-lähteen mukaan Nato ei kuitenkaan vaarantaisi jäsenmaidensa turvallisuutta auttaakseen Suomea tai muuta kumppanimaataan. Lähde kertoo maakuntalehtien yhteiselle Lännen Medialle, että tämä on tehty selväksi myös Suomen hallitukselle.

Lähde tyrmää myös toiveen Suomen ulkopuolisuudesta. Hän muistuttaa, että kylmän sodan aikana tilanne oli toinen kuin nykyään: mahdollisen konfliktin ajateltiin syntyvän Saksan rajalla, kaukana Suomesta.

– Jos konflikti Venäjän kanssa tapahtuu Baltian alueella, Suomi ja Ruotsi ovat tosiasiallisen maantieteensä ansiosta keskeisiä alueita konfliktissa, Nato-lähde kommentoi LM:lle.

Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin, että Yhdysvallat aikoo lisätä merkittävästi Baltiassa ja Itä-Euroopassa olevaa sotavoimaansa. Maa ilmoitti tuovansa alueelle prikaatin vahvuisen raskaan taistelujoukon, ja Naton edustaja kommentoi alkuviikosta Lännen Medialle, että Itä-Euroopassa jo harjoitelleista joukoista muodostetaan toinen pysyvä prikaati.

Toimien tarkoituksena on torjua Naton jäsenmaiden kokemaa Venäjän uhkaa.


Kyseessä on siis NATO:n kanta. Monet NATO:n jäsenmaat toimivat ulko- ja sotilaspolitiikassa myös liiton ulkopuolella. Nytkin. Suomi voi olla NATOn jäsenmaiden toiminnan kohteena jos maat sen katsovat itselleen sopivan, mutta mistään liittolaissuhteesta ja liittolaiselle annettavasta avusta ei silloin ole kysymys.
 
Siis esität, et jos Suomi hakeutuisi natoon ni siitä sit seuraa sota, sankarivainajia jne? Esitätkö vai et? Tuleeko sun mielestä sota, kyllä vai ei?

Mä nimittäin en usko noin vakaviin seurauksiin enkä oo sanomassa et tässä ollaan lähdössä sotaan. Nimenomaan Venäjän etu on saada suomalaiset uskomaan tää ja "hopottamaan" omaa asiaansa eli että seuraukset ovat kauheat. Siihen juuri Venäjä pyrkii ja se, että täällä iso joukko puhuu sodasta on todiste uhkailun tehokkuudesta ja osoittaa suomettumista.

Nato on puolustusliitto sotilaallista uhkaa vastaan, ei tässä nyt pakolaiset asiaan liity paskaakaan. Justiin oli baikalin puhe tiukasta sotilasasiasta ja mamut&matut piti jättää pois.

No enpä edes minä usko mihinkään täysimittaiseen sotaan, minkä Venäjä järjestäisi estääkseen Suomen NATO-jäsenyyden. Sen sijaan sitä loivemmat häröt voisivat tulla kyseeseen. Ehkä olet oikeassa. Toisaalta eihän ennen talvisotaakaan kukaan jaksanut uskoa sodan oikeasti olevan tulossa.

Itse olen kuitenkin tulkinnut NATO-lobbarienkin viestejä siihen suuntaan, ettei NATO-ovi ole nyt kiristyneessä tilanteessa enää samalla tapaa auki kuin ennen Krimin valtausta.

Turvallisuuspolitiikka ja NATO-kysymys liittyy talouteen, mikä on tuotu noissa tänne liimatuissa artikkeleissakin ilmi. Siirtolaisuus liittyy talouteen ja turvallisuuspolitiikkaan. Siirtolaisuus, sen synnyttäminen ja ohjailu on osa turvallisuus- ja sotilaspolitiikkaa. Taloudellinen sodankäynti on osa laajempaa sodankäynnin kuvaa. Pakotteet ja öljyn hinnan vaihteluttaminen. Nykyään taloudellinen sodankäynti voisi jopa olla se juttu ja perinteiset sotilasoperaatiot vain sen tukielementti. Kaikki kytkeytyy toisiinsa.

NATO liittyy nyt siirtolais-/pakolaiskysymykseen aivan oleellisesti ja konkreettisesti ainakin Egeanmeren operaationsa kautta, mutta ei tietenkään siinä populistisessa mielessä jota koetin tuossa tuoda esille. Jos tuo siirtolaisten torppaaminen EU:n ulkorajalle, kun EU ei siihen itse pysty, olisi se ydin siitä kaikesta mitä NATO on, niin siinäpä olisi mainio organisaatio. Mutta suojelusta täytyy aina maksaa joku hinta.
 
Kyseessä on siis NATO:n kanta. Monet NATO:n jäsenmaat toimivat ulko- ja sotilaspolitiikassa myös liiton ulkopuolella. Nytkin. Suomi voi olla NATOn jäsenmaiden toiminnan kohteena jos maat sen katsovat itselleen sopivan, mutta mistään liittolaissuhteesta ja liittolaiselle annettavasta avusta ei silloin ole kysymys.

Nämä "Nato ei auta ellette ole jäseniä" -lausunnot tulevat yleensä niistä jäsenmaista, joilla itsenäistä puolustuskykyä on suhteellisesti vähiten.

Kriisitilanteet eivät aina mene niin kuin on etukäteen ajateltu. Natosta poiketen Euroopan rahaliiton ajatuksena oli, että vaikeuksiin joutunutta jäsenmaata ei auteta. Sitten kuitenkin todettiin, että yhteisen edun nimissä auttaminen on kuitenkin tarkoituksenmukaista.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top