Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883
Viittasin Kanervan kommenteilla päivän Hesarin vieraskynään. Tekstin keskellä olevat lihavoinnit minun:
---
Natosta tarvitaan Suomen ja Ruotsin yhteisselvitys

Kumpikin maa laatii jo omia selvityksiään, mutta niiden sisältöä ja edessä olevia turvallisuuspoliittisia valintoja pitäisi analysoida yhdessä.
PÄÄKIRJOITUS 27.4.2016 2:00
Helsingin Sanomat

SEKÄ Suomessa että Ruotsissa keskustellaan Nato-jäsenyyden merkityksestä. Olisi löydettävä muodot, joilla Nato-kysymystä voidaan yhdessä analysoida ja arvioida.

Suomessa hallitus valmistelee selontekoja sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta että puolustuspolitiikasta. Samassa yhteydessä laaditaan erityinen Nato-selvitys.

Ruotsissa osana viime vuoden puolustusratkaisua suurlähettiläs Krister Bringéukselle annettiin tehtäväksi selvittää Ruotsin puolustus- ja turvallisuuspoliittista yhteistyöjärjestelyjä ja jäsenyyksiä, Nato mukaan lukien. Selvitys annetaan viimeistään syyskuussa 2016.

Suomen ja Ruotsin olisi vielä syytä teettää yhdessä analyysi näistä raporteista. Sen avulla voitaisiin selvittää, onko yhteisen tiekartan pohjalta eteneminen mahdollista. Puolustus- ja turvallisuuspoliittinen kahtiajako Itämeren alueella on syventynyt. Nato-jäsenyyden selvittäminen olisi järkevä seuraava askel.

SUOMEN JA RUOTSIN toiminta tähtää eurooppalaiseen yhteistyöhön ja yhdentymiseen, jolla liennytetään vastakkainasettelua ja pyritään ennaltaehkäisemään turvallisuusuhkien toteutumista.

Pahin skenaario olisi, että turvallisuuspoliittinen tilanne Itämerellä kärjistyisi osana laajempaa kansainvälistä konfliktia. Suomen ja Ruotsin tulevia ratkaisuja arvioitaessa onkin olennaista arvioida, millaisilla toimilla lisätään vakautta ja turvallisuutta Itämeren turvallisuusympäristössä.

Nato-jäsenyydellä olisi ennaltaehkäisevä, Suomen ja Ruotsin turvallisuutta vahvistava vaikutus. On siis vahvoja perusteita harkita maidemme Nato-jäsenyyttä. Se edellyttää kuitenkin laajaa poliittista yhteisymmärrystä ja kansalaismielipiteen huomioimista. Nyt kun sekä Suomi että Ruotsi tekevät Nato-selvityksiä, tätä tuoretta tietoon ja faktoihin perustuvaa aineistoa pitäisi käyttää myös maiden yhteiseen arvioon.

Valloittamalla Krimin Venäjä on ensimmäisenä eurooppalaisena valtiona toisen maailmansodan jälkeen liittänyt osan toisesta valtiosta itseensä. Väitetään myös, että Venäjä on harjoitellut ydiniskuja Pohjoismaita vastaan. Venäjän sotilaallinen toiminta Suomen ja Ruotsin lähialueella viime vuosina vahvistaa kuvaa maasta, joka ei kaihda naapurivaltioidensa – erityisesti Baltian maiden – painostamista sotilaallisen voimannäytön avulla.

Ruotsin puolustusvoimien arvio on, että uhat lähialueella ovat kasvaneet. Nykyisin tämä näkyy ennen kaikkea vaikuttamisoperaatioina, välikohtauksina ja vastakkainasetteluna. Erilaisista loukkauksista tulee toistuvasti raportteja. Sotilaallisten toimien ja harjoitusten runsaudella mitaten Venäjä on nyt aktiivisimmillaan kylmän sodan päättymisen jälkeen.

Eurooppaa piinaa lisäksi terrorismi: viimeisimmät iskut Brysseliin ovat tuoreessa muistissa. Mediaa ja viranomaisia vastaan on tehty verkkohyökkäyksiä niin Ruotsissa kuin Suomessakin.

Ukrainaan kohdistuneilla hyökkäyksillä ja uudella turvallisuuspoliittisella tilanteella on myös ollut pitkälle meneviä vaikutuksia Nato-yhteistyöhön.

Nato-kumppanuuden ja Nato-jäsenyyden ero on kasvanut, koska Nato asettaa nyt enemmän painoa yhteiselle puolustukselle. Tämä on realiteetti, joka Suomen ja Ruotsin kaltaisten kumppanuusmaiden on otettava huomioon.

Kahdenväliset yhteistyösopimukset yksittäisten Nato-maiden kanssa ovat tärkeitä, mutta ne eivät voi korvata Nato-jäsenyyden tarjoamia yhteisiä turvatakuita.

LÄHIALUEIDEN turvallisuustilanne pakottaa Suomen ja Ruotsin arvioimaan vanhoja totuuksia uudelleen ja pohtimaan nykyisten turvallisuusuhkien kohtaamista. Maiden on syytä koordinoida toimiaan ja keskustella selvityksistä yhdessä. Keskustelua voitaisiin käydä vaikkapa Naton parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuvien Suomen ja Ruotsin valtuuskuntien piirissä.

Muutokset Suomen tai Ruotsin turvallisuuspoliittisessa asemassa muuttavat väistämättä myös naapurimaan turvallisuuspolitiikkaa. Tämän vuoksi Suomi ja Ruotsi tarvitsevat foorumin jatkuvan vuoropuhelun käymiseen.

Suomi ja Ruotsi tekevät jo nyt yhä merkittävämpää ja syvempää käytännönläheistä puolustusyhteistyötä. Yhteinen Nato-toiminta voisi luoda pohjan, jolla yhteistyötä lisätään entisestään.

Hans Wallmark ja Ilkka Kanerva

Wallmark on Ruotsissa maltillisen kokoomuksen puolustuspolitiikasta vastaava kansanedustaja. Kanerva on eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja (kok).
 
Kuten kaikki tietävät, NATO on puhdas puolustusliitto, jonka jäseniä ovat suurin osa EU:n jäsenistä. Hyökkäysliittoa siitä ei saa tekemälläkään.

Niin no...Nato on kuitenkin käynyt hmm, neljä hyökkäyssotaa? Näistä ehkä yhden (Afganistan) voisi lukea puolustukselliseksi hyökkäyssodaksi. Nato on interventionistinen, asiaa on turha kieltää.
 
Hesarin uudessa jutussa Lavrov pitää baltteja kiittämättöminä kun niiden "annettiin mennä" natoon ilman Venäjän estelyitä. Tousinsanoen siis pois Venäjän etupiiristä.

Venäjän ulkoministerin suulla on siis vihdoin tunnustettu, että siitä kuuluu kiittää kun pääsee pois Venäjän etupiiristä.
 
Että tällainen puolueeton selvitys. o_O

Hesari itse on sanonut näin:

Uusi selvitys Suomen Nato-jäsenyydestä vaihtelee sävyssään neutraalista myönteiseen, arvioivat asiantuntijat HS:lle taustahaastatteluissa.

Ei siis kuulosta kovin puolueelliselta. Paitsi tietysti siinä tapauksessa, jos kaikki muu kuin Nato-myönteisyys on pahasta.

E: Lisätään vielä tämä lainaus, jos/kun kaikilla ei kuitenkaan ole lukuoikeuksia tai ne ovat täynnä:

Tammikuussa muodostetun selvitysryhmän kokoonpanoa arvosteltiin alussa siitä, että sen jäsenistä eläkkeellä oleva suurlähettiläs René Nyberg ja Ruotsin entinen Helsingin-lähettiläs Mats Bergquist olivat jo etukäteen vastustaneet yhteisissä kirjoituksissaan Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä. Ryhmän muut jäsenet, ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen ja ranskalainen turvallisuustutkija François Heisbourg, olivat arvioiden mukaan Nato-myönteisempiä.

HS:n tietoon tulleissa reaktioissa selvityksen tekstiä on kuitenkin kuvailtu laadukkaaksi.
 
Nän Venäjä tuumii Ruotsin mahdollisesta liittymisestä Natoon....

Lavrov DN:ssä: ”Jos Ruotsi liittyy Natoon, teemme tarvittavat toimenpiteet”
Eilen klo 23:37

http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/2016042821489117_ul.shtml
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov jyrähtää Dagens Nyheterin erikoishaastattelussa Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä tiukin sanoin.


Ulkoministeri Sergei Lavrovin haastattelu ruotsalaislehdessä on tarkoin valmisteltu. Muun muassa erikoishaastattelun kysymykset piti jättää pitkän aikaa etukäteen - ja vastaukset on valmisteltu Lavrovin työntekijöiden avustamina. AP
Vaikka Suomelta ilmestyy perjantaina oma Nato-selvitys, Suomea ruotsalaislehden haastattelussa ei mainita sanallakaan.

Ruotsin mahdollista Nato-jäsenyyttä haastattelussa sen sijaan sivutaan runsaasti.

Ruotsissa keskustelu Natosta käy vilkkaana. VaikkaStefan Löfvenin johtama demarijohtoinen hallitus ei aio tällä hallituskaudella hakea sotilasliiton jäsenyyttä, neljän porvaripuolueen oppositio kannattaa jäsenyyshakemusta.

12 vuotta ulkoministerinä toimineella Lavrovilla on kuitenkin varsin painavaa sanottavaa porvaripoliitikkojen haaveille.

– Ruotsilla on kaikkien muiden maiden tavoin oikeus itsenäisesti valita keinot kansallisen puolustuksen järjestämiseksi omien intrenssiensä pohjalta. Jos Ruotsi päättää liittyä Natoon, emme usko, että ruotsalaiset hyökkäävät meitä vastaan. Mutta jos ruotsalainen sotakoneisto on Naton alla, teemme pohjoisilla rajoillamme tarvittavat sotilastekniset toimenpiteet, koska rajan takana on sotilaallinen blokki, joka pitää Venäjää uhkana ja yrittää hillitä Venäjää, Lavrov sanoo.

Lavrov ei suostu sanomaan, mitä varoitus tarkoittaa käytännössä.

– Se ei ole minun tehtäväni. Se on sotilaidemme, puolustusministeriön ja puolustusvoimien johdon asia.



”Ei kiitollisuutta”


Viime vuosina Venäjän uhittelu on kasvanut länttä kohtaan. Venäjän ulkoministeri kuitenkin sanoo DN:n erikoishaastattelussa, ettei Venäjä ole uhka Natolle.

Lavrov ottaa varsin tiukasti kantaa Ruotsissa valtaisaa julkisuutta saaneeseen syksyn 2014 sukellusvenejahtiin. Lavrovin mukaan Itämerellä ei ollut tuolloin venäläisiä sukellusveneitä.

– Lehtien etusivuilla on sensaatiojuttuja, joiden mukaan olette löytäneet Venäjän sukellusveneitä. Kun muutaman viikon päästä on selvinnyt, etteivät ne ole venäläisiä, eikä niitä ole useita, juttu päätyy lehtien takasivulle.

Venäjän ulkoministeri ihmettelee myös, miksi Baltian maat halusivat heti Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Natoon.

– Kun Neuvostoliitto hajosi, Baltian maat saivat itsenäistyä rauhassa. Baltian maita ei pidetty pakolla Neuvostoliitossa, vaikka asioista onkin erilaisia näkemyksiä. Siitä ei ole nähty tai kuultu mitään kiitollisuutta, Lavrov jyrähtää.

SAMI KOSKI
[email protected]

 
Bosnia, Serbia, Afganistan ja Libya nyt ainakin.

Bosnia ja Serbia? Tarkoitatko Jugoslavian hajoamisen yhteydessä tehtyjä iskuja? Tämä kieltämättä voidaan laskea NATO:n hyökkäystoimeksi ilman YK:n suostumusta. Lasketaanko tämä sulaksi hatussa vai tahraksi kilvessä jääköön kunkin harkintaan.

Hyökkäys Afganistaniin tehtiin Yhdysvaltain ja sen muutaman operaatioon saaman kumppanin toimesta. NATO:lla ei asian kanssa ole tekemistä. Rauhanturvaoperaatio joka edelleen Afganistanissa jatkuu on YK:n sopima operaatio.

Libyan lentokieltoalue ja siihen liittyvät iskut olivat YK:n alainen operaatio.
 
Kuten kaikki tietävät, NATO on puhdas puolustusliitto, jonka jäseniä ovat suurin osa EU:n jäsenistä. Hyökkäysliittoa siitä ei saa tekemälläkään

Niinhän se oli Varsovanliittokin puhtaasti puolustusliitto joka rauhanasein taisteli terroismia vastaan turvasi demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Tietysti jotku kyyniset propagandanlevittäjät väittivät että liiton vahvin jäsen käytti sitä häikäilemättä omien geopoliittisten etujensa ajamiseen.

PS. Useinmiten se mitä kaikki tietävät on puhdasta hevonp:aa.
 
http://jaakkokorpi-anttila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216195-lavrov-arahti


Tämä kommentti kertoo kaiken tarpeellisen:


Hannu Mononen
29.4.2016 08:44


"jos Ruotsi päättää liittyä Natoon, se ei Venäjän mielestä vielä tarkoita hyökkäystä Venäjän kimppuun, mutta tässä tilanteessa se olisi viesti Naton johdolle ja tämän vuoksi Venäjä alueellaan ryhtyisi tarpeellisiin sotilaallisteknisiin toimenpiteisiin, koska päätös olisi Venäjää vastaan suunnattu pelote."

Lavrov sanoo tässä suoraan, että Venäjä suunnittelee Suomen alueen loukkaamista, jos Ruotsi liittyy Natoon.

Ruotsilla ja Venäjällä ei ole yhteistä rajaa, joten "sotilaallistekninen" vaikuttaminen Ruotsin alueeseen Venäjän alueelta voisi tapahtua vain Suomen valtioalueen kautta.
 
Niinhän se oli Varsovanliittokin puhtaasti puolustusliitto joka rauhanasein taisteli terroismia vastaan turvasi demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Tietysti jotku kyyniset propagandanlevittäjät väittivät että liiton vahvin jäsen käytti sitä häikäilemättä omien geopoliittisten etujensa ajamiseen.

PS. Useinmiten se mitä kaikki tietävät on puhdasta hevonp:aa.

Miten, milloin ja missä Yhdysvallat on käyttänyt NATO:a geopoliittisten intressiensä ajamiseen?

En kiistä etteikö Yhdysvallat aja omia intressejään. Toki, ja usien.

En vaan keksi miten NATO siihen liittyy muutoin, kuin että vakaat ja demokraattiset yhteiskunnat ovat oivia markkinoita heidän kaupalleen, ja että NATO on kieltämättä saanut aikaan vakautta alueellaan. Siinä mielessä NATO toki edistää heidän tavoitteitaan.
 
Niinistökin jo totesi että ruotsin ja suomen yhteistä selvitystä ei tarvita viimeviikolla. Jokainen kyllä osaa miettiä ilmankin asiaa jo olemassa olevilla materiaaleilla.
Nythän kun Nato on taas esillä niin vassarit alkaa varmaan huutamaan yhteisselvitystä että taas menee/pelaa aikaa ja venäjä alkaa uhkailemaan jollain suoralla iskulla.

Mielenkiintoista nähdä millainen selvitys on ja ehkä USA:n sotaharjoitus ei sattunutkaan juuri sattumalta tähän aikaan kun homma julkaistaan.
Ennenkin usa:n joukkoja ilmestynyt harjoituksiin kun venäjä yhtään uhitellut
 
Niinhän se oli Varsovanliittokin puhtaasti puolustusliitto joka rauhanasein taisteli terroismia vastaan turvasi demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Tietysti jotku kyyniset propagandanlevittäjät väittivät että liiton vahvin jäsen käytti sitä häikäilemättä omien geopoliittisten etujensa ajamiseen.

PS. Useinmiten se mitä kaikki tietävät on puhdasta hevonp:aa.

Pitkän aikavälin agendaa on lähes mahdotonta nähdä, yksinkertaisesti joku 20 vuotta on liian pitkä aika seurata, se on sitä alan ammattilaisille ja erityisesti se on sitä alan harrastajille, jotka taapertavat julkimedian tietojen varassa. Näinhän tämä vaan on.

Jalostaisin peeässää: useimmiten yleisö tietää vain rippusia kokonaisuuksista. Ja noissa rippusissakin on pökäleitä seassa. :rolleyes:
 
http://jaakkokorpi-anttila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216195-lavrov-arahti


Tämä kommentti kertoo kaiken tarpeellisen:


Hannu Mononen
29.4.2016 08:44


"jos Ruotsi päättää liittyä Natoon, se ei Venäjän mielestä vielä tarkoita hyökkäystä Venäjän kimppuun, mutta tässä tilanteessa se olisi viesti Naton johdolle ja tämän vuoksi Venäjä alueellaan ryhtyisi tarpeellisiin sotilaallisteknisiin toimenpiteisiin, koska päätös olisi Venäjää vastaan suunnattu pelote."

Lavrov sanoo tässä suoraan, että Venäjä suunnittelee Suomen alueen loukkaamista, jos Ruotsi liittyy Natoon.

Ruotsilla ja Venäjällä ei ole yhteistä rajaa, joten "sotilaallistekninen" vaikuttaminen Ruotsin alueeseen Venäjän alueelta voisi tapahtua vain Suomen valtioalueen kautta.

Minä tulkitsisin Lavrovin sanat "sotilasteknisestä" vaikuttamisesta siten, että Venäjän yleisesikunta laatisi uudet suunnitelmat, jossa Luoteis-Venäjän sotilaallista painoarvoa lisätään.

Ei tässä vielä Suomeen olla hyökkäämässä.
 
Minä tulkitsisin Lavrovin sanat "sotilasteknisestä" vaikuttamisesta siten, että Venäjän yleisesikunta laatisi uudet suunnitelmat, jossa Luoteis-Venäjän sotilaallista painoarvoa lisätään.

Ei tässä vielä Suomeen olla hyökkäämässä.

Eihän venäjä koskaan hyökkää kuten ei hyökännyt N-liittokaan :oops:
Venäjä vaan turvaa omia rajojaaan ja turvallisuus sekä geopoliittisia interssejään ja suojelee ennenkaikkea maailman rauhaa erilaisin sotilasteknisin toimenpitein vastustaessaan NATO:n agressiivista laajntumista Venäjän rajoille .... :rolleyes:

Venäjä on ihan yhtä maailmanrauhaa sekä rajanaapuriensa suvereniteettiä arvostava että edistävä maa kuin Islam on rauhan ja suvaistevaisuuden uskonto :confused:
 
Moi,
En ole aikaisemmin kirjoittanut tälle säikeelle mutta nyt ajattelin näppäillä. En ole myöskään lukenut aikaisempia sivuja ja vedän tähän ihan oman mielipiteen pohjalta. Tulen siis kaapista:
En kannata Natoon liittymistä. Koen, että Nato on niin ärsyttävä instanssi Venäjälle, ettei siihen leiriin kannata lähteä. Suomen linjan soisin olevan päinvastoin jännitteitä liennyttävä ja ratkaisumme sen mukaisia, eli neutraaliksi jääminen. Itse asiassa koko Suomi-Baltia-Belarus-Ukraina olisi voitu jättää neutraaliksi puskuriksi Venäjän rajalle.

Perustelu: Pidetään nyt kirkkaana mielessä että Venäjä ei lähde tuosta naapuristamme mihinkään. Sen kanssa on elettävä rauhassa niin hyvässä kuin pahassa. Venäjä on aseellisesti suurvalta ja pieni Suomi voi aivan hyvin antaa sille sen arvovallan maapallolla minkä arvovallan se haluaa. En näe tässä mitään ongelmaa. Muistutan vielä että itse 70-80 luvuilla eläneenä elämä oli aivan hyvää vaikka kuinka nykyään eräät sitä aikaa moittivat suomettumiseksi ja vaikka miksi. En näe tässä linjassa kokemusperusteisesti mitään ongelmaa.

Lopuksi: Tietenkin tässä tilanteessa Suomen tulee huolehtia omasta puolustuksestaan tilanteen edellyttämällä tavalla. Venäjän kanssa pelehtiessä Suomen raja on paikallaan ja tietenkin heille sen ylittäminen tarkoittaa, että vastapalloa tulee niistä asesita mitä Suomi on turvakseen hankkinut, jos lähtevät asiaa koeponnistamaan. Juostaan sitten tasasella ja katsotaan ketä jää pystyyn....vittu. Mulle sopii tällainen raami liennytykselle.

Ei mulla muuta.


EDIT 2.5.2016 - Niin, laitoin tekstin tähän hieman itseänikin varten, jotta voin palata lukemaan oman nato-mietteeni välillä kun luen muitakin näkemyksiä. Eihän mikään ole kiveen hakattua, koska jos tilanteet voivat muuttua, niin pitää mielenkin saada voida muuttua.

.
 
Viimeksi muokattu:
Venäjä tosiaan on ja pysyy siinä ja sen vuoksi juuri NATO liittoutuma on ainoa keino saada Suomelle uskottava puolustus ja selkänoja Venäjän toimia vastaan.

Eli parempi olla kuin olla ilman....


http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001168891.html

Nato-selvityspäivänä Venäjältä uhkaus myös Suomelle: ”Venäjä sijoittaisi Itämerelle ehkä jopa neutroniaseita”
692c6ffa9b42422697805ff6dff9e264.jpg

Vladimir Putin vieraili Baltiyskissa Kaliningradissa viime kesänä. Kaupungissa on Venäjän Itämeren laivaston tukikohta. (KUVA: RIA Novosti / Reuters)

Julkaistu: 29.4. 12:15

Venäjän valtiollinen uutistoimisto julkaisi Suomen Nato-selvityspäivän aamuna asiantuntijahaastattelun, jossa maalaillaan ankaraa vastaiskua Ruotsin ja Suomen mahdolliselle Nato-jäsenyydelle.
Venäjän pääpropagandauutistoimistona pidetty Ria Novosti oli haastatellut juttuunsa Moskovan yliopiston maailmanpolitiikan dosenttia Aleksei Fenenkoa. Hänen mukaansa Ruotsin ja Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys vaikeuttaisi vakavasti Venäjän toimintamahdollisuuksia Itämerellä.

– Tilanne voi kääntyä meille huonommaksi kuin oli vuonna 1939. Muistutan, että silloin Viro ja Suomi sulkivat meiltä käytännössä Suomenlahden, minkä seurauksena meidän laivastomme oli kirjaimellisesti ”lukkojen takana”, Fenenko sanoi.

– Mutta nyt, jos Ruotsi tai Suomi menee Natoon, tilanne tulee olemaan vieläkin huonompi. Ruotsi, Viro ja Suomi olisivat yhtenäinen blokki, joka uhkaisi meriyhteyttä meidän Kaliningradin enklaaviimme, Fenenko maalaili.

Fenenkon mukaan Venäjän vastareaktio tulisi olemaan ankara.

– Uskon, että tulisi äärimmäisen vahva voimanlisäys Itämeren laivastolle ja Kaliningradiin – aina taktisen ydinaseen tai mahdollisesti jopa neutroniaseen sijoittamisella sinne, Fenenko sanoo artikkelissa.

– Tämä on todellakin hyvin vakava asia, ja se saattaa uhata meidän alueellista yhtenäisyyttämme.

Fenenkon henkilöhistoriasta käy ilmi, että hän on Venäjän presidenttiä Vladimir Putinialähellä olevan niin sanotun Valdai-klubin jäsen ja hän opettaa myös Moskovan diplomaattiakatemiassa.

Fenenkon erikoisalaksi kerrotaan muun muassa Venäjän ulkopolitiikka, suhteet Yhdysvaltoihin sekä erityisesti ”ydinaseiden kontrollointi ja rajoittaminen”.

e25857e28e5c4622a1b90f543dba1eed.jpg

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on vierailulla Kiinassa. (KUVA: Jason Lee / Reuters)



RIA NOVOSTIN jutussa pääpainoalueena on Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys ja jatkokeskustelu ulkoministeri Sergei Lavrovin haastattelulle, joka julkaistiin torstainaDagens Nyheterissä. Jutussa ei mainita lainkaan erikseen sitä, että tänään perjantaina Suomi on julkaisemassa oman Nato-asiantuntijaselvityksensä.

– Silloin jos Ruotsista tulee Naton jäsen, esiin nousee kysymys sotilaallisten tukikohtien läheisyydestä Leningradin alueen suhteen. Se tulee vaatimaan tietenkin meiltä tiukkaa puolustuspolitiikan uudelleentarkastelua ottaen huomioon myös ydinase-elementin, Fenenko sanoi ottamatta tässä kohdassa Suomea esille lainkaan.

Ria Novostin toisessa perjantaiaamun Nato-jutussa puhutaan puolestaan siitä, kuinka mahdollinen Ruotsin Nato-jäsenyys johtaisi Venäjän asevoimien vahvistamiseen maan luoteisosassa, millä tarkoitetaan venäläisessä kielenkäytössä laajaa aluetta Kaliningradista aina Murmanskiin asti.

Natsionalnaja oborona (Kansallinen puolustus) -lehden päätoimittaja Igor Korottshenko sanoi uutistoimistolle, että se tulisi mahdollisesti tarkoittamaan Iskander-M-ohjusten sijoittamista Venäjän luoteisosaan sekä Venäjän Itämeren laivaston alusten ja sukellusveneiden varustamista Kalibr-ohjuksilla.

– Jos Ruotsi mahdollisesti liittyy Natoon, silloin täytyy vahvistaa Venäjän asevoimia luoteessa ja uudistaa Itämeren laivaston taisteluvalmiutta tuomalla sen laivoille ja sukellusveneille Kalibr-luokan ohjuksia, Korottshenko sanoi.

Korotshenkon mukaan Venäjä joutuisi mahdollisesti myös sijoittamaan läntiseen sotilaspiiriinsä yhden uuden ohjusprikaatin, jonka aseistuksena olisi Iskander-M-ohjuksia. Kaliningradiin tultaisiin hänen mukaansa sijoittamaan tuolloin myös Bastion-rannikkopuolustusjärjestelmän tukikohtia.
Arja Paananen
 
Viimeksi muokattu:
Venäjä tosiaan on ja pysyy siinä ja sen vuoksi juuri NATO liittoutuma on ainoa keino saada Suomelle uskottava puolustus ja selkänoja Venäjän toimia vastaan.

Eli parempi olla kuin olla ilman....
Eli jos saman toimintamallin toisin vaikkapa omaan elinpiiriin niin olisiko tämä hyväksyttävää toimintaa: Ilmoitan naapurin Virtasten perheelle että se kaveeraaminen ei sitten enää jatkossa käy niiden Lahtisten kanssa tai hakkaan/ammun/poltan talon/tai muuten teen elämänne helvetiksi. Ainoastaan minun tarjoama ystävyys käy. No vastaan itse: eihän se kävisi, olisin kohta poliisin kuultavana ja putkassa yms. Mutta tämänpäivän Euroopassa kuvatunlainen toiminta valtioiden välillä on ihan ok hommaa..
 
Rumpujen pärinää......tunnelma kuin teloituskomennuskunnan edessä piippujen väärästä päästä maailmaa katsellen.....polvia vapisuttaa ja suusta valuu itkuinen mesma....tämä siis klo 1441 vahvistettua Nato-aikaa. :rolleyes:

Ulkopolitiikkaa paalutetaan ja viitoitetaan. Saahan nähdä, joko huomenna kuriiri lähtee Naton päämajaa kohti......o_O
 
"Jos Nato uhkailee syöttävänsä Suomen susille, niin mikäs siinä - käännetään tappio voitoksi. Ryhdytään tekemään Venäjän kanssa kahdenvälistä sotilaallista yhteistyötä ja laaditaan sopimus Baltian maiden valtaamisesta sopivaa kompensaatiota vastaan, mikä voisi olla esimerkiksi Petsamon ja Jäämerenyhteyden palauttaminen takaisin Suomelle. Mahdollisesti myös Pohjois-Norjan rannikon omistussuhteiden uusjaon järjestelyt ovat tarvittaessa neuvoteltavissa."

Katso liite: 9034

Nato tarvitsee Suomen aluetta enemmän kuin Suomi Natoa, mikä on Suomelle edullinen lähtökohta, sillä se mahdollistaa Suomelle vapaamatkustamisen ja rusinoiden poimimisen pullasta, vaikka se Natoa vähän närästäisikin. Naton kannattaa pitää Suomi tyytyväisenä ja tukea tämän poliittista suvereniteettia, että Suomen sympatiat säilyvät länsikoplassa myös jatkossa. Olisi Naton kannalta kovin ikävää, jos Suomi tai Ruotsi joutuisivat vaikka Venäjän painostuksesta tai yksin ja hyljättyinä osaksi itäblokkia.

Suomen Natojäsenyys lähenee ja Laaman paniikki kasvaa...

Höpsis! Suomi ei edes ole liittymässä sotilasliiton jäseneksi.

Tilanne voi kääntyä meille huonommaksi kuin oli vuonna 1939. Muistutan, että silloin Viro ja Suomi sulkivat meiltä käytännössä Suomenlahden, minkä seurauksena meidän laivastomme oli kirjaimellisesti ”lukkojen takana”, Fenenko sanoi.

Mutta nyt, jos Ruotsi tai Suomi menee Natoon, tilanne tulee olemaan vieläkin huonompi. Ruotsi, Viro ja Suomi olisivat yhtenäinen blokki, joka uhkaisi meriyhteyttä meidän Kaliningradin enklaaviimme, Fenenko maalaili.

Yllä kuvatulla tavalla Venäjällä nähdään vihamielisen Naton laajentuminen ja Yhdysvaltojen tunkeutuminen Itämeren alueelle, vaikka kuinka Natopropaganda rummuttaisi mielikuvaa pelkästään vaaleanpunaisesta demokraattisia arvoja reaktiivisesti puolustavasta ja alati uhriutuvasta puolustusliitosta. Venäläiset suhtautuvat omaan tulkintaansa vakavasti ja se lopulta ratkaisee Venäjän osalta mahdolliset tulevaisuuden "ankarat seuraamukset".

Vastatoimina Venäjällä on lähinnä suuret puheet, uhkailu ja ydinaseet, joista oikeasti merkittävän uhkan muodostavat vain jälkimmäinen. Venäjän kynnystä edes taktisten ydinaseiden käyttöön voimme vain arvailla, mutta oletusarvoisesti voidaan pitää sitä merkittävästi länsimaiden kynnystä matalampana. Epävarmuustekijöitä aiheuttaa myös Venäjän valtionjohdon päätöksenekokykyisyys ja arvaamattomuus.

Muuten Venäjä ei tosissaan uhkaa Suomea sen enempää kuin Ruotsiakaan. Siten suomalaiset hysteerikot voivat juhlia wappua ja nukkua yönsä rauhassa.
 
Back
Top