Onko presidentti Niinistö enää tehtäviensä tasalla?
lainaus kommenteista:
Matti Villikari 17.6.2016 11:27
Pasi, nyt vasta ymmärrän, että käyttäjäprofiilissasi oleva mietelause koskee sitä, kuinka Venäjän johto käsittelee suomalaisia.
Niinistöjen lausunnoista ei voi tulla muuhun johtopäätökseen, että ulko ja -turvallisuuspolitiikasta vastaavilla poliitikoilla on sellaista salaista tietoa (uhkaa), jota ei voi kertoa julkisuuteen.
Turvallisuuspoliittisessa selonteossa kerrotaan, että Suomi "ylläpitää mahdollisuutta" hakea Naton jäsenyyttä ja että jäsenyyttä ei haeta juuri "nyt".
Nämä ovat suurimmassa määrin turpojargonia, jolla tyynnytellään Venäjää ja omaa kansaa, sanomatta mitään. "Mahdollisuuden ylläpitäminen" ei ole selväjärkistä tekstiä ja se, ettei jäsenyyttä jaeta ”nyt”, kertoo itsestään selvän tilanteen tällä hetkellä siis nyt, huomenna tilanne voi olla jo toinen.
Yhtä itsestään selvää olisi sanoa, että emme ole hakeneet jäsenyyttä tähän päivään mennessä.
Olen monissa yhteyksissä kysynyt, mitä jäsenhakemuksen jättämisen mahdollisuuden ylläpitoon kuuluu? Kukaan ei ole osannut tai halunnut kertoa.
Onko presidentti Niinistö enää tehtäviensä tasalla?
17.6.2016 09:56
pasi majuri
http://majuripasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218608-onko-presidentti-niinisto-enaa-tehtaviensa-tasalla
Dagens Nyheterin tämänpäiväisessä jutussa Niinistö antaa haastattelussa niin eriskummallisia lausumia, että herää vahva epäilys Niinistön kyvystä enää ymmärtää turvallisuuspoliittisia tapahtumia ympärillämme.
Ruotsalaislehden toimittaja tivaa jutussaan Niinistöltä näkemyksiä aivan eri malliin kuin toimittajat koskaan uskaltavat tehdä täällä Suomessa. Niinistö on joutunut vastailemaan tosissaan ja järkytys on varmasti ollut kova presidentillä, kun hermostuneisuus on ollut silminhavaittavaa.
Niinistön mukaan on tärkeä yrittää käsittää, miten venäläiset ajattelevat ja mitä he yrittävät kertoa meille toimillaan. Eikö viesti ole tullut Niinistölle vielä selväksi? Venäjä on hyökännyt itsenäisiin maihin ja vallannut niistä alueita. Venäjä miehittää kolmea itsenäistä valtiota tälläkin hetkellä ja luo tukikohtia Syyriaan. Itämeren alueella Venäjä aiheuttaa vakavia välikohtauksia ja jopa Suomen rajan takana varustautuu ennennäkemättömällä tavalla sotaan länsimaita vastaan. Venäjä on luvannut olla hyökkäämättä Nato-maihin, mutta Suomi ja Ruotsi eivät saaneet vastaavia takuita.
On suuri virhe yrittää "ymmärtää" tai "käsittää", mitä venäläiset sotatoimillaan hakevat. Kyllä venäläiset sen itse tietävät parhaiten ja takuuvarmasti Venäjän toimet sen kyllä kertovat meille riittävällä varmuudella. Euroopassa ja Ruotsissa asia on jo tajuttu, mutta täällä asiaa yritetään "käsittää". On yhtä suuri virhe ajatella, mikä tilanteessa on Venäjän etu. Näitäkin ajattelijoita Suomessa löytyy. Venäläiset tietävät senkin suomalaisia paremmin.
Niinistö kertoo, että ei usko siihen, että Venäjä hyökkäisi Suomeen tai Ruotsiin. Peruste? Koska kukaan vakavasti otettava henkilö ei tähän usko. Sotilasasiantuntijat tai tutkijat eivät liene vakavasti otettavia? Omaan järjenkäyttöönkään ei tarvitse luottaa? Niin, Suomellahan ei ole mitään turvallisuuspoliittista merkitystä lähialueella eikä Ruotsilla sen enempää? Kun maat ovat Itämeren-Pietarin-Muurmanskin alueella ainoat, joita Nato ei toistaiseksi suojele, ainakaan virallisesti, Venäjällä ei liene kiusausta kokeilla laajentaa turva-alueitaan. Nato-maat saivat juuri äsken Lavrovilta turvatakuut, eli Venäjä lupasi olla hyökkäämättä niihin. Valitettavasti Suomi ja Ruotsi eivät saaneet Venäjän "takuita".
Niinistölle taisi tulla freudilainen lipsahdus, kun toimittaja kysyi Suomen peloista Ruotsin Nato-hakemusta kohtaan ja siitä, että Ruotsi voisi hakea jäsenyyttä salaa Suomelta. Niinistöltä oli meinannut tässä vaiheessa pudota kahvikuppi ja hän oli silminnähden hermostunut. Näkee, että asia pelottaa suomalaisia.
Pahin ongelma Niinistöllä on häneen iskostunut virheellinen juuttuma Nato-optiosta, jota hän sitkeästi näyttää pitävän Suomen pelastuksena. Niinistö on optio-ajatuksissaan pudonnut pahasti lännen kelkasta eikä hän pystynyt vastaamaan mitään järkevää toimittajan kysymykseen siitä, eikö ole paha ottaa palovakuutusta tilanteessa, jossa talo palaa. Kun Nato on moneen otteeseen tuonut virallisella tasolla julki, ettei se ota jäseniä kriisitilanteessa, Niinistö hokee juuri päinvastaista. Niinistö ilmoittaa, että jos tilanne äityy todella pahaksi, Suomi voisi harkita jäsenyyttä. Voiko pahempaa ajatusmaailmaa olla presidenttitasoiselta henkilöltä, jonka pitäisi johtaa Suomen ulkoturvallisuuspolitiikkaa? Ja kuin kruununa kaiken päälle: Niinistön mielestä vielä tuolloinkin kansalta pitää kysyä asiassa neuvoa. Missä on se vastuunkanto, presidentti Niinistö?
Ruotsalaistoimittajan artikkeli osoittaa vakavia puutteita maamme ylijohdon ajatuskuvioissa. En itse enää pidä johtavia poliitikkojamme kummempina kuin Venäjän edun ajajina Suomessa. Niinistö on jo vanha mies ja hänen ajatuskantansa tulee vahvasti Neuvostoliiton ajoilta. Tässä on yksi syy, miksi Ruotsi tekee vauhdilla pesäeroa Suomeen tällä hetkellä ja jättää Suomen jopa aivan lähitulevaisuudessa yksin piehtaroimaan harhoissaan Venäjän etupiiriin.