Huhta
Greatest Leader
Kansallinen puolustuskyky on toistaiseksi toiminut pidäkkeenä. Ongelma on siinä että Venäjän asevoimien suorituskyky on noussut ja nousee edelleen huimasti, kun taas PV:n suorituskyky ei. Ero näyttää jatkavan kasvamistaan joten PV:n kyky suhteessa Venäjään heikentyy ja pidäkevaikutus lievenee.
Tämä on kesto-ongelma suurvallan naapurille. Venäjä on kyllä vahvistunut Suomeen nähden, mikäli verrataan vaikkapa 10 vuoden takaiseen, mutta nykytila ja lähitulevaisuus on silti huomattavasti meille suosiollisempi kuin vielä kylmän sodan päivinä.
Myöskään suorituskyvyn nousun jatkumista ei voi ennustaa pitkällä tähtäimellä. Venäjän taloudesta voi tehdä monenlaista ennustetta, mutta henkilökohtaisesti en usko sen kääntyvän kasvuun ihan heti. Tulee kylmä, kun dollarit loppuvat keskuspankin holveista. Samaten Venäjän aseteknologinen kehitys on hidasta. Viidennen sukupolven hävittäjät antavat odottaa itseään, ja Armatan hankintaohjelma vaikuttaa lähinnä huonolta vitsiltä. Miehistöpulakaan ei ole mikään leikin asia Venäjälle.
Oletat että sotilaallinen ja taloudellinen hinta ylittää saatavan hyödyn. Moskovassa ei ehkä ajatella näin, ei ajateltu myöskään Georgian ja Ukrainan osalta. Valta ajaa muiden intressien yli. Suomen aseman muutoksella olisi myös negatiivinen vaikutus euroalueen talouskehitykseen. Venäjä näkee asian nollasummapelinä missä Euroopan heiketessä Venäjä vahvistuu.
Taloudellisia ja sotilaallisia seurauksia ei voi ohittaa. 080808-sota ei niitä Venäjälle juuri aiheuttanut, mikä oli osasyy Ukrainan invaasiolle. Nykyiset talouspakotteet tulivat Putinille selkeästi yllätyksenä, ja oman tulkintani mukaan myös Ukrainan sotilaallinen vastarinta oli odottamattoman kovaa. Ihmettelen, jos Ukraina ei ole opettanut Putinille mitään. Toisaalta on tietysti olemassa ns. viimeisen vittuilun riski, se että Putin tekee jotakin harkitsematonta, kun kaikki on jo mennyttä.
Olet oikeassa siinä, että euromaan joutumisella sotaan olisi vaikutusta alueen talouskehitykseen, mikä on samalla Suomelle etu. Kun yksi euromaa on vaarassa, se ei ole ainoastaan kyseisen maan oma asia vaan kaikkien euromaiden yhteinen asia.
Päinvastoin. Jälleen: Baltiassa tulee turpaan, Suomessa ei. Valtaamalla osia Suomesta voidaan Suomea käyttää kauppatavarana neuvotteluissa USA:n, Britannian ja Ranskan kanssa. Venäjän voimasuhteet NATO:n kanssa ovat samankaltaiset kuin Suomen voimasuhteet Venäjän kanssa. Läntisen integraation edes osittainen hajottaminen saattamatta Rodinaa vaaraan on varmasti tavoitteiden kärkipäässä. Suomen kautta siihen on mahdollisuus, Baltian kautta ei.
Baltiassa tulee turpaan, kunhan Nato on yhtenäinen ja riittävän päättäväinen. Se on juuri nyt, joskaan asia ei ole itsestäänselvyys, sillä poliitikot ja hallinnot vaihtuvat. Marie Le Pen, Donald Trump...
Kokonaan toinen asia on, tietääkö Putin, että Baltiassa tulee turpaan? Uhoa ainakin riittää, ja lännen taholta on selvästi epävarmuutta ilmassa Putinin aikomuksista:
http://www.channelnewsasia.com/news/world/us-commander-warns-nato/2895936.html
http://www.independent.co.uk/news/w...hin-a-year-senior-general-warns-a7035141.html