Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.

Siinä tulee äkkiä pää kipeäksi ja vatsassa murisee, kun pysähtyy pohtimaan Turkille tarjoutuvia vipuvarsia suhteessa Eurooppaan, Natoon tai mihin vain länkkäritoimintaan.

Eurooppalainen "jatketaan keskusteluja rakentavassa hengessä" aiheuttanee sulttaanin esikunnassa naurunremakkaa, epäsotilaallisia puheenparsia ja lopun viimein käyrämiekkahaaveilijan silmiin ilmestyy pirullinen ja ovela pilke.

Mutta uskon, toivon ja haaveen voimaa on vain ihmeteltävä. Ruotsin "kylmän sodan aikaista" ""viidennen artiklan veroista"" järjestelyä Naton ja Usan kanssa nostellaan esiin vähän väliä. Salaisten ei-julkisten sopimusten arvo punnitaan aina vasta silloin, kun rauta kirskuu ja miehet rääkyvät, liekinheittimet lepattavat ja kranaattien repivä röske täyttää tantereet.

Ruotsalaiset ottivat kylmän sodan aikaan kuningaskunnan puolustamisen aivan vakavasti. Vahinko tehtiin sitten kylmän sodan siirryttyä historiaan. Ja kuis muutenkaan: ideologisin lähtökohdin. "Uudistuksen" siunasivat niin oikeisto kuin vasemmistokin. Uudistuksen piti tarjota ruotsalaisille alan yrityksille loputon rahasampo. Verkostoitumisen tuotteet ja palvelut jyvitettiin joillekin, sitten oli saappia, volvoa, telakoita jne. jne. jokaiselle jotain.....vituiks mäni. Kun vielä valovoimaisesti ideologioita ja elinkeinoelämää kuunnellen luovuttiin asevelvollisuudesta, niin hyväpä heltisi.
 
Niinistö muistutti Suomen jatkaneen kansainvälistä yhteistyötä paitsi Naton ja Ruotsin kanssa myös allekirjoittamalla puolustusyhteistyötä koskeva asiakirjat Yhdysvaltain ja Britannian kanssa. Samanlainen asiakirja on valmisteilla Saksan kanssa ja vastaavat asiakirjat aiotaan uudistaa myös Viron ja Puolan kanssa, Niinistö kertoi.

http://www.lapinkansa.fi/kotimaa/ju...noista-vahan-poliittisia-intohimoja-15816710/
 
^^
adam7 kirjoitti:
mikä puujalkalogiikka tämä on?

"kannattaa liittoutua ruotsin ja norjan kanssa muttei mennä 28 (pääosiin) demokraattisen maan littoutumaan

Tässäpä tämä lyhykäisyydessään.
 
Tjaahas... työnnetääs lusikka tähänkin soppaan. Aihe on niin ihanan tunteita herättävä, propagandan, harhaluulojen, noitavainojen, poliittisen väärin-/toisinajattelun, posttraumaattisen pelon, musta tuntuu, minulla on mielipide, luulen tietäväni, mystiikkkaa hipovien uskomusten, takinkäännön ja muiden perversioiden ympäröimä sekä tahraama, ettei tästä varmaan bannausta pahempaa penaltya taida tulla (niin no miehekkäitä itkupotkuraivareita ja mollaamista ehkä kuitenkin). Siis kyllä. NATO:on kiitos nyt viimein kerta ei jo 1991. Tämä oli siis mielipide. Vakuutuin takavuosina organisaation kyvykkyydestä kun tuli humpattua muutamana vuotena NATO:n johtamisjärjestelmien yhteensopivuusharjoituksissa ja niiden suunnittelukokouksissa useammassa NATO maassa ja eri organisaatioissa. Saumaton tilannekuva on iloinen asia ja mahdollistaa toiminnan johtamisen tehokkaasti. Ne ketkä kyseiseen organisaatioon kuuluvat saavat myös runsaasti tiedustelutietoa järjestelmiensä välityksellä. Ne ketkä eivät kuulu raapivat sen kasaan omin voimin eri lähteistä. NATO-maita edustavien henkilöiden kanssa on mukava käydä debattia myös NATO:sta. Heidän mielestään on ihan kiva, että semidemokraattiset länsimaat (ja Turkki) tekevät syvää yhteistyötä siltä varalta, että vaikkapa semivähemmän demokraattinen valtio tai mikä muukaan agressiivinen toimija uhkaa jäsenvaltioiden suvereenisuutta. Eikä heitä hirveästi haittaa jos joku haluaa omin voimin talkoistaan suoriutua kunhan sitten pitävät huolen, ettei kähinä eskaloidu naapurin tontille. Saahan sitä yksinkin itsenäisyyttään puolustaa ja mikään pakkohan ei ole apua ottaa vastaan. Eikä heitä liiemmälti ahdista vaikka samaan allienssiin tulisi lisää kyvykkäitä resursseja vaikkapa uusista jäsenmaista. Ja asiallista tietoa NATO:n toiminnasta on saatavilla vaikkapa sieltä NATO:sta. Ja jos oikein yrittää pinnistää, niin voi senkin halutessaan ymmärtää omien mieltymystensä mukaisesti, jos se parantaa yöunen laatua ja natsaa muihin uskomuksiin joulupukista juhannustaikoihin. NATO:n vastustajan kanssa keskustelu on kuin pelaisi shakkia pulun kanssa. Se kaataa nappulat, paskoo laudalle ja lentää sitten omiensa luokse kehumaan voitollaan. Mutta koska reserviläisarmeijaa täällä harrastetaan, niin ehkäpä on parempi keskittyä mielipiteineen omien maanpuolustusvalmiuksiensa ylläpitämiseen ja kehittämiseen muun joukon osana edes harrastuspohjalta, elämäntapana ja välillä kertaamalla.
 
Se olisi kannattanut lukijoiden päänsäryn ja selvyyden lisäämiseksi jakaa kappaleisiin.
 
Salaisten ei-julkisten sopimusten arvo punnitaan aina vasta silloin, kun rauta kirskuu ja miehet rääkyvät, liekinheittimet lepattavat ja kranaattien repivä röske täyttää tantereet.
Inhorealisti minussa sanoo, että asianlaita on näin kaikkien sopimusten kanssa. Sama koskee myös näitä viimeaikoina kirjoiteltuja kahdenvälisiä soppareita. À propos, brexitin takia Suomelle taisi tulla vähän kiire tuon Britannian kanssa tehtävän sopimuksen kanssa. Ulkoministeri Soini lähti liukkaasti matkaan pian äänestystuloksen selvittyä ja kotimaassa ihmeteltiin, että kuinka se nyt noin. Mutta kerrottiinko julkisuudessa matkasta kuitenkaan kaikkea? Ulkoasianvaliokunnasta on useampaan otteeseen valitettu, että heitä pidetään pimennossa kuin perunoita kellarissa. Valiokunnan kokoonpanon tuntien voisi sanoa, että hyvä näin.
---
Toisenkinlaisia sopimuksia Suomella on vuosien saatossa ollut. Niiden merkityksen kiteytti peruskoulunopettaja ja aseistariisuja Edgar Jupikki: "Hyvätkin ystävät joskus suuttuvat, ja hyvätkin sopimukset ovat aikojen kuluessa joutuneet makin alle." Näitä uusia papereita ei ole toivonmukaan ainakaan sorvailtu samanlaisessa pakkoraossa.
 
Aamulehdessä tänän:
Solmitaan sotilassopimus Venäjän kanssa – Entisen strategiaprofessorin yllättävä ehdotus
KOTIMAA19.12. 12.37 Päivitetty 13.01
YURI KOCHETKOV
24151729-730x_.jpg

Venäjän armeijan joukot marssivat Punaisella torilla toukokuussa 2016.Kuvituskuva. Simopekka Virkkula Aamulehti

Natoon vai ei Natoon?

Tässäkö ovat Suomen turvallisuuspolitiikan ainoat vaihtoehdot?

Ei suinkaan, sanoo filosofian tohtori Alpo Juntunen, Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen professori emeritus.

Juntusella on yllättävä ehdotus: sotilassopimus Venäjän kanssa.


”Todella konkreettinen ratkaisu maamme turvallisuuteen olisi vahva puolustus ja liittoutuminen Venäjän kanssa”, Juntunen kirjoittaa painotuoreessa Kanava -lehdessä.

Liitto poistaisi Juntusen mielestä Venäjän epäilykset Suomen suhteen.

”Joutuisiko Suomi sitten lännen hyökkäyksen kohteeksi? Ei, koska lännellä ei ole mitään tarvetta hyökätä Venäjälle”, Juntunen päättelee.

Jos Venäjä ja länsi ajautuvat avoimeen konfliktiin, tukeutuminen länteen on Juntusen mielestä Suomelle turhaa.

”EU:lla ei ole sotilaallista voimaa eikä Nato vaarantaisi asemiaan Itämeren pikkuvaltioiden tähden”, professori emeritus kirjoittaa.

Erityisesti Alpo Juntunen varoittaa Suomea ”Viron tiestä”.

”Hälyttävää olisi Baltian esimerkin seuraaminen.”



JUHA TÖRMÄLÄ / KAUPPALEHDEN ARKISTO
24151652.jpg

Alpo Juntunen kuvattuna vielä virassa ollessaan.


”Upseeristosta löytyy ymmärtäjiä”
Alpo Juntunen on maininnut liittoutumisen Venäjän kanssa aikaisemminkin, tosin pienissä piireissä.

”Muun muassa esitelmöidessäni Paasikivi-opistossa ja luennoidessani Maanpuolustuskorkeakoulussa ja Helsingin yliopistossa olen maininnut Suomen turvallisuusongelmien loppuvan solmittuamme sotilaallisen sopimuksen Venäjän kanssa.”

Juntunen myöntää, ettei esitys ole saanut ymmärrystä tai myötätuntoa. Ainakaan ääneen lausuttuna.

Onko Juntunen täysin vakavissaan?

– Haluan ravistella suomalaista keskustelua, hän vastaa Aamulehdelle.

– Suomen ei pidä sulkea turvallisuuspolitiikassaan mitään vaihtoehtoa pois. Ovet on pidettävä auki. Emmekä saa missään tapauksessa asettua Venäjää vastaan. Siitä ei ole meille mitään hyötyä.

Mitä sotilassopimus Venäjän kanssa pitäisi sisällään?

– Se on neuvottelukysymys. Sopimus pitää laatia huolellisesti ja ottaa molempien maiden edut huomioon. On kunnioitettava kansainvälisen yhteisön lakeja ja menettelytapoja.

Eikö sotilassopimus autoritäärisen ja sotilaallisesti pullistelevan Venäjän kanssa olisi minkään sortin moraalinen ongelma?

– Suomen on lähdettävä realiteettien pohjalta, Venäjä on meidän tärkein naapurimme. Ja mitä moraaliin tulee, kaikki suurvallat ovat enemmän tai vähemmän pullistelevia.

Joko Kanavan kirjoitukseenne on reagoitu?

– Kukaan vanhoista kavereistani puolustusministeriöstä ei ole vielä soittanut. Tämä on poliittinen kysymys, joten virassa olevat upseerit eivät voi ottaa tähän kantaa.

– Mutta kun minä olen eläkkeellä, niin varmaan ajatellaan, että minä voin puhua tästä asiasta.

Uskotteko, että upseeristosta löytyy ideallenne ymmärrystä?

– Minä en osaa sanoa, mitä heidän päässään liikkuu, mutta jotkut ovat pitäneet tällaista ajatusta järkevänä.

”Muistakaa historia ja pitkä raja!”
Alpo Juntunen taustoittaa ehdotustaan Kanava -lehdessä historiallisella katsauksella Suomen ja Venäjän suhteisiin.

Juntunen tietää, että talvisota ja Karjalan riisto ovat jättäneet jälkensä suomalaisten ajatteluun. Toisaalta olisi syytä muistaa myönteiset kokemukset.

Juntunen muistuttaa, että elämä Venäjän yhteydessä mahdollisti 1800-luvulla pitkän rauhan ja kehityksen kauden.

”Suomen ollessa osa Ruotsia maamme oli jatkuvasti sotatantereena, kun taas Suomen ollessa suuriruhtinaskunta Venäjän voima takasi turvallisuuden.”

Kun Suomi itsenäistyi, nuoren valtion idänpolitiikka oli väärää. ”Neuvostoliiton vähättely ja venäläisten halveksunta johtivat virheelliseen idänpolitiikkaan. Neuvostoliiton turvallisuusongelmia ei haluttu ymmärtää eikä uskoa. Maan sotilaallisen kyvyn kasvun näkivät vain ammattisotilaat, joiden varustautumisvaatimuksia poliitikot pitivät sotakiihkoiluna.”

Juntunen myöntää, että Paasikiven-Kekkosen idänpolitiikkaan liittyi itsesensuurin kaltaisia ongelmia, mutta Suomen asema pysyi vakaana.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Suomessa unohdettiin geopoliittiset realiteetit, historia sekä 1300 kilometriä pitkä yhteinen raja Venäjän kanssa, Alpo Juntunen moittii.

Juntunen on kirjoittanut useita Venäjä-aiheisia tutkimuksia, muiden muassa kirjat Itään vai länteen. Venäjän vaihtoehdot (2003) sekä Imperiumin paluu (2012).

Ruotsi ja Viro tykkää tämmöisistä avauksista ;)
Ehdotushan on ihan sieltä (päivä ei paista). Mutta samalla hieman itselläni mielihyvää siitä, että mites sitä muuten käydä kauppaa USA:n, Naton tai edes Ruotsin kanssa jos ei ole vaihtokaupassa mitään tarjottavaa. Nyt voi suht tervepäinen neuvottelija sanoa, että on meillä sitten tämmöisiäkin hörhöjä ja lisäksi seuraavassa hallitusvastuussa StasiSorsan oppilas Miinakieltohavosen, kaasuputkiHeinänluoja sekä rauhanmarssiTuomiojan puolue ynnä muut viherpiipertäjät. Vaihtoehtoina kysynensinmoskovasta-keskusta tai esim myyäitini(taas kerran)Kanerva ynnä perusteellisia suomalaisia kaikkilupaanjavannon ja sittensyönsanani -puolueesta. Että jätetäänkö seuraavalle hallitukselle.
 
Viimeksi muokattu:
Aamulehdessä tänän:


Ruotsi ja Viro tykkää tämmöisistä avauksista ;)
Ehdotushan on ihan sieltä (päivä ei paista). Mutta samalla hieman itselläni mielihyvää siitä, että mites sitä muuten käydä kauppaa USA:n, Naton tai edes Ruotsin kanssa jos ei ole vaihtokaupassa mitään tarjottavaa. Nyt voi suht tervepäinen neuvottelija sanoa, että on meillä sitten tämmöisiäkin hörhöjä ja lisäksi seuraavassa hallitusvastuussa StasiSorsan oppilas Miinakieltohavosen, kaasuputkiHeinänluoja sekä rauhanmarssiTuomiojan puolue ynnä muut viherpiipertäjät. Vaihtoehtoina kysynensinmoskovasta-keskusta tai esim myyäitini(taas kerran)Kanerva ynnä perusteellisia suomalaisia kaikkilupaanjavannon ja sittensyönsanani -puolueesta. Että jätetäänkö seuraavalle hallitukselle.

Mikähän proffa tuo on???
 
Jaha, tämähän on se "torpedo proffa"...
:)
Nooo, jos proffan paha päivä menee vielä ohi...

Nämä sekopäät on ihan tarpeellisia. Samaten Tuomiojat ja Haloset. Siis sikäli, että länsimaissa nähdään, että ensinnäkin Suomi tarvitsee apua ja toisaalta, että sitä kannattaa mielummin antaa kuin päästä näitä voimia valloilleen.
 
Suomen suunta on Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin – Ulkoministeri Soini ei usko EU:n yhteiseen puolustukseen
Rkp haluaa, että Suomi on Naton jäsen viimeistään vuonna 2025.
Heikki Vento
POLITIIKKA 21.12.2016 17:31

Suomi on valmis jopa puolustusliittoon Ruotsin kanssa. Kaikki eduskuntapuolueet kannattavat yhteistyön tiivistämistä entisen emämaan kanssa. Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon palautekeskustelussa eduskuntapuolueilla oli yhteinen suunta.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) teki selväksi, mikä on olennaista ja mahdollista. Selonteon keskeisin linjaus on Soinin mukaan kumppanuuden vahvistaminen Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa.

Soinin mielestä jännityksen kiristyminen Itämeren alueella on Venäjän syytä.

”Elämme aikaa, jota leimaa epävakaus, inhimillinen hätä ja jopa sota. Ruotsi on luonteva ja tärkeä niin sodan kuin rauhan kysymyksissä”, Soini sanoi.

Soinin mukaan Suomen on erittäin tärkeää rakentaa suhteita Yhdysvaltojen uuden presidentin Donald Trumpin uuteen hallintoon. Kanssakäymistä on hänen mielestään jatkettava myös Venäjän kanssa.

Euroopan unionin yhteiseen puolustukseen Soini ei usko, vaikka EU on hänen mielestään tärkeä turvayhteisö. Eero Heinäluoma (sd) tivasi hallitukselta, mitä EU:n yhteinen turvallisuuspolitiikka tarkoittaa.

Soini vastasi, että EU:n turvapolitiikka on jäsenmaiden hallitusten välisestä yhteistyöstä. Hän korosti, että päätöksiä ei tehdä EU:n konttoreissa Brysselissä.

”Euroopan unionin armeijasta ei ole kyse”, Soini sanoi.



SELKEIMMIN Soinia tuki edellinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd). Hänen mielestään Ruotsin ja Suomen puolustusliittoa ”ei pidemmällä tähtäyksellä tule sulkea pois”.

Kokoomuksen Pertti Salolaisen mukaan Ruotsin ja Suomen yhteistyöjunalle ei tarvita pääteasemaa.

Ruotsalainen kansanpuolue haluaa vuoden 2018 presidentinvaaleista ja seuraavan vuoden eduskuntavaaleista Nato-vaalit. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallinin mielestä Suomen pitäisi päästä Naton jäseneksi viimeistään 2025.

Rkp:n marssijärjestyksen mukaan mahdollisesta jäsenyydestä päättäisivät 2018 valittava presidentti, 2019 vaaleissa valittava eduskunta ja vaalien jälkeen muodostettava hallitus.

Rkp:n lisäksi kokoomus odotetusti kannatti Suomen Nato-jäsenyyttä. Ainoastaan vasemmistoliitto vastusti yksiselitteisesti Suomen liittymistä Natoon. Muiden puolueiden mielestä Suomen pitää säilyttää mahdollisuus liittyä Natoon.

Eduskunta pääsee keväällä äänestämään ulkopolitiikasta

EUROOPAN UNIONIN merkitystä korostivat lähes kaikki puhujat, erityisesti pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk).

EU:sta puhuttiin yleisellä tasolla. Kansaedustajat korostivat EU:n merkitystä, mutta useimmat myönsivät unionin yhteistyön rapautumisen. Ruotsin kanssa tehtävään yhteistyöhön kansanedustajilla oli yksityiskohtaisia ehdotuksia.

Ulkopoliittinen keskustelu jatkuu ensi vuonna. Hallitus valmistelee uutta puolustusselonteko, joka on tarkoitus antaa eduskunnalle helmikuussa.

Eduskunta pääsee keväällä äänestämään ulkopolitiikasta. Sipilä lupasi, että eduskunta saa ulkopolitiikkaan keskittyvän tiedonannon hallituksen aikeista
 
Suomen suunta on Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin – Ulkoministeri Soini ei usko EU:n yhteiseen puolustukseen
Rkp haluaa, että Suomi on Naton jäsen viimeistään vuonna 2025.
Heikki Vento
POLITIIKKA 21.12.2016 17:31

Ruotsilla ei ole halua sitoutua Suomen puolustamiseen. Se on varmaa.

Se vähäinenkin kiinnostus mikä toistaiseksi vaivautuneena osoitetaan johtuu pelkästään hävittäjähankkeesta.
 
Ruotsilla ei ole halua sitoutua Suomen puolustamiseen. Se on varmaa.

Se vähäinenkin kiinnostus mikä toistaiseksi vaivautuneena osoitetaan johtuu pelkästään hävittäjähankkeesta.

Samaa mieltä. Toki Ruotsi tykkäisi jos Suomi puskuroisi Ruotsia niin, ettei tämä heidän itäsivusta petä ja etenkin tukee silloin jos Venäjä uhkaa suoraan heitä etelästä käyttämättä Suomen aluetta.

Ja Suomen kannattaa noteerata Ruotsin asema siltä osin kuin se nojaa Jenkkeihin. Että olisimme tuossa yhtälössä mukana.

Muunlainen voimallisen avun toive Ruotsilta on naivia, tosin ihan materiaaliavun ja huoltoyhteyksien vuoksi kannattaa olla väleissä. Ja sitä haluaa Ruotsikin edellä mainituista syistä.
 
Samaa mieltä. Toki Ruotsi tykkäisi jos Suomi puskuroisi Ruotsia niin, ettei tämä heidän itäsivusta petä ja etenkin tukee silloin jos Venäjä uhkaa suoraan heitä etelästä käyttämättä Suomen aluetta.

Ja Suomen kannattaa noteerata Ruotsin asema siltä osin kuin se nojaa Jenkkeihin. Että olisimme tuossa yhtälössä mukana.

Muunlainen voimallisen avun toive Ruotsilta on naivia, tosin ihan materiaaliavun ja huoltoyhteyksien vuoksi kannattaa olla väleissä. Ja sitä haluaa Ruotsikin edellä mainituista syistä.

Taas olette historiallisesti aivan sekaisin. En ole mikään "swedufiili", mutta ilman aika massiivista Ruotsin apua meille olisi käynyt Talvisodassa kylmät.

Esimerkiksi Ruotsi luovutti panssarintorjuntatykkejä omista asevoimien varastoista.

"Ruotsista saapui vapaaehtoisena sotaan yli 8 260 miestä. Nämä saivat rintamavastuun Sallan alueella helmikuussa. Apuun sisältyi myös lentokoneita: 12 hävittäjää ja neljä pommikonetta, joilla vapaaehtoinen Flygflottilj 19 osallistui taisteluihin 10. tammikuuta 1940 lähtien, muodostaen Pohjois-Suomen ainoan ilmapuolustuksen."

Joten suhtautakaa asioihin sillä tavalla...swedut eivät meitä pettäneet tyyliin 1808-09.
 
Viimeksi muokattu:
Taas olette historiallisesti aivan sekaisin.
Kyllä tuon historian tunnen niin kuin sotalapsetkin. Materiaaliseen apuun mainitsinkin edellä uskovani mutta sotilaallisen avun suhteen en usko. Ruotsi ei voi toista kertaa pysyä sivussa ja tarvitsee sotilaallisen panoksensa itsellään. Eikä voi myydä malmia tai teknologiaansa sodan aikana Venäjälle

Mutta materiaalin, sotatekniikan ja täydennyksen sekä huollon osuutta ei sovi väheksyä ja Ruotsi antaa sitä ihan mielellään. Jotta selkkaus pysyisi poissa heidän pihaltaan. Ja jos ei pysy - niin ollaankin jo samassa veneessä.
 
Viimeksi muokattu:
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top