Ruotsia pidetään pahana turvallisuusriskinä ja ilmoitetaan, että muut Itämeren maat haluavat sen liittyvän nopeasti Natoon. Entä Suomi, onko tilanteemme todellakaan juurikaan parempi?
Sverige pekas ut som säkerhetshål
Estlands president Toomas Hendrik Ilves ser Sverige som ett "säkerhetshål" där ett oförsvarat Gotland oroar. Såväl Estland som andra EU-länder runt Östersjön har framfört till svenska försvarsberedningen att de vill se Sverige i Nato.
FOTO: Anders Wiklund / TT
10 maj 2014 kl 19:36, uppdaterad: 10 maj 2014 kl 19:37
I Sverige lägger nästa vecka försvarsberedningen fram sitt betänkande. Efter att ha fått respit på grund av Rysslands annektering av Krim ska beredningen då lägga grunden för 2015 års försvarsbeslut.
Samtidigt har Sveriges försvar och säkerhetspolitik blivit ett tema långt utanför slutna mötesrum i Stockholm. Som SvD avslöjade den 28 april har USA sagt att det är dags för Sverige att fundera på Nato-medlemskap. Nu kommer liknande signaler från EU-länder runt Östersjön.
– Det ligger i många demokratiska länders nationella intresse att det säkerhetshål som vi nu har pluggas igen, säger Estlands president Toomas Hendrik Ilves till SvD.
Begreppet ”säkerhetshål” som beskrivning av Sverige är ny. Den myntades inför 300 internationella deltagare i Lennart Meri Conference i Tallinn för två veckor sedan. Säkerhetskonferensen hölls i skuggan av Rysslands annektering av Krim och agerande inne i Ukraina.
– Både FN-stadgan och slutakten från Helsingforskonferensen 1975 slår fast att gränser inte får ändras med våld. Dessa helt fundamentala regler har nu satts ur spel, säger president llves.
Det nya läget gör att flera länder ser över sina försvar - och därmed hamnar Sveriges försvarsproblem i fokus. De blev uppenbara sedan ryskt bombflyg på långfredagen 2013 övat anfall mot Sverige från Gotska sjön. Medan svenskt jaktflyg blev kvar på marken så reagerade Nato och sände upp danska plan från Litauen.
President Ilves påminner både om den flygincidenten och om det ryska signalspaningsfartyg som i höstas patrullerade mellan Gotland och Sveriges fastland.
– Detta är inte hypotetiska situationer utan det finns ett intensivt intresse för Gotland. Det borde göra folk oroliga, säger presidenten.
Gotland saknar i dag fast försvar, men dess militära betydelse framhävdes på konferensen av den pensionerade svenske generalmajoren Karlis Neretniks. Han varnade för att Sveriges försvar i dag är så dåligt att Ryssland överraskande skulle kunna basera robotar på Gotland.
– Neretniks beskrivning är ganska korrekt. Från Gotland kan man med existerande (ryska) robotar täcka Oslo, Köpenhamn, Berlin, Warszawa, Vilnius, Riga, Tallin och Helsingfors. Därifrån är det möjligt att kontrollera hela regionen. Det går också att från Gotland åstadkomma en dominans även av hela luftrummet, säger president Ilves.
Presidenten har diskuterat Sveriges försvarsproblem med svenska ministrar. Sverige är militärt alliansfritt men med i EU. Enligt svensk politik omfattas vi därmed av en solidaritetsklausul i EU-fördraget.
– Allt detta tal om solidaritet är inte värt mycket. Det kanske finns något land som kan sända er en massa olivolja, säger president Ilves och förklarar:
– Skillnaden mellan EU och Nato är o:et i Nato. Det står för organisation. Nato har dagliga möten, ett militärt kommando som planerar för allt, så att man vet vem som gör vad och vem som ska vart. Inget av detta finns inom Europeiska unionen. Låt oss inse att ingen av oss klarar oss särskilt bra på egen hand, det är därför vi har Nato, säger president Ilves.
– Hela säkerhetssituationen i Östersjöområdet förändras när Sverige och Finland är en del av alliansen. Men vi kan inte tala om vad ni ska göra.
Samma budskap har getts till försvarsberedningen från andra grannländer, uppger flera källor för SvD. Danmarks förre utrikesminister Uffe Ellemann-Jensen:
– Det gäller er egen säkerhet. Det vore naivt att föreställa sig att EU ger er säkerhet, och är man inte medlem av Nato så får man ingen hjälp. Ni är ett hål i det gemensamma försvaret, det hål som Ryssland utnyttjade när de kom flygande på långfredagen. Det vore en styrka för Nato att få med er, och särskilt finnarna med sin försvarskultur, i alliansen.
Sverige satsar minst i Norden
Det militärt alliansfria Sverige satsar mindre på sitt försvar än de nordiska grannarna. Endast Lettland och Litauen som är med i Nato hamnar lägre än Sverige.
Viss kritik mot Sveriges försvar kunde höras från andra länder även under kalla krigets neutralitetspolitik. Då brukade svenska företrädare svara att vi satsade mer på försvaret än Nato-länderna själva. Men så är det inte längre.
I dag skulle några motargument mot ett svenskt Nato-medlemskap kunna vara att regeringen vill satsa mer på försvaret och att svenska folket inte vill gå med i Nato. I SvD/Sifo-mätningen i mars sade 50 procent av de tillfrågade nej till medlemskap.
Men inga sådana motargument framfördes konferensen, där utrikesminister Carl Bildt, flera ambassadörer och höga tjänstemän deltog.
Finns då verkligen något hot mot Sverige från Ryssland som skulle motivera ett Nato-inträde?
– Det finns inget direkt ryskt militärt hot mot Sverige. Men när ryssarna sänder bombflyg över Östersjön så betyder det något. Det innebär att de anser sig kunna härska fritt i området. Om ryssarna kan göra obehagliga saker mot ett EU-land så kommer de också att göra det, svarar François Heisbourg, ordförande för det ansedda International Institute for Strategic Studies i London.
Heisbourg har nyligen besökt Moskva och hans analys är att president Putin gett sig in på en ”äventyrspolitik” som inte känner några gränser.
– Det ligger inte i Sveriges ekonomiska, politiska och strategiska intresse att få instabilitet i Östersjöområdet och Östeuropa. Det skulle vara en stark signal till Ryssland om Sverige och Finland gick med i Nato. Dessutom skulle ni få ut maximal nytta av era försvarsutgifter, säger François Heisbourg.
Ryssland skulle protestera kraftfullt om Nato utvidgades till Sverige och Finland. I praktiken skulle ju ett svenskt Nato-inträde vara ett skydd mot Ryssland. Sveriges förre Moskvaambassadör Sven Hirdman har tidigare i SvD varnat för preventiva ryska åtgärder och ökad rysk övningsverksamhet. Också ryssar var inbjudna till denna konferens men kom inte, så de argumenten fördes inte fram.
Försvarsutgifter 2013 (procent av BNP)
Litauen: 0,8 %
Lettland: 1 %
Sverige: 1,2 %
Tyskland: 1,2 %
Danmark: 1,4 %
Norge: 1,4 %
Finland: 1,4 %
Mikael Holmström
08-13 56 36
[email protected]