NATO vastustajien vai Suomen NATO-jäsenyyden vastustajien? NATO keskustelu on pelkistetty kahteen vaihtoehtoon: juupas/eipäs. Mutta:
Liittymisperusteena on että Venäjä (Putin) ei uskalla ryhtyä sotilaallisiin toimiin Suomea vastaan mikäli Suomi on jäsen. Tässä on kaksi ongelmaa:
1) Anteeksi vain mutta mihin tämä "tietto" perustuu, meillä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia ennustaa ja vielä vähemmän vaikuttaa mikä on Venäjän reaktio Suomen jäsenyyteen. On perustavaa laatua olevaa typeryyttä perustaa TURPO strategiaa Valtion ja vielä vähemmän yhden miehen oletettuun reaktioon.
2) Vielä typerämpää on tehdä TURPO-ratkaisut valtion ja vielä vähemmän yhden miehen oletettujen tavoitteiden pohjalta. NATOilijoiden mielukuvissa Putin tuijottaa pakkomielteenomaisesti Suomea ja ensimmäiseksi herättyään ryhtyy pohtimaan kuinka saisi tänään siirretyä länsirajansas Torniojoelle. Voi v---u, sanon minä. Entäs jos hyväksyttäisiin se tosiasia että tämä armas kotimaa on Venäjän ja Naton analyyseissä yksi jumalanhylkäämä persläpi jolle ei kannata uhrata aikaa tai kyyneliä.
Mitkä ovat ne geopoliittiset uhat Suomen kannalta joita vastaan NATO jäsenyydellä suojaudutaan?
Mitä me jäsenyydellä saamme? NATO-kentsu on selväsanaisesti sanonut ettei apua tipu ilman jäsenyyttä, kukaan ei ääneen sano että jäsenenä apua tulisi eikä varsinkaan vahingossakaan mainitse miehiä, aseita tai rahaa.
Mitä me annamme NATOlle konkreettisen avun vastineeksi. Miehiä? Aseita? Rahaa?
Kyllä on luonnollisesti jaettu juupas/eipäs vaihtoehtoon koska välimallia ei ole Natolla tarjolla; joko ollaan jäsen tai ei olla.
Hyvä olkiukko on myös väittää Naton kannattajien väittävän Venäjän valmistelevan piakkoin alkavaa hyökkäystä suomeen ja Natoa tarvitaan tämän torjumiseen. Ei väitä, muut kun foliot. Se että tunnustaa sen tosiasian että venäjä on suomen ainoa potentti sotilaallinen uhkaaja on pelkkää realismia. Samoin se, että Venäjästä tästä puhutaan laajemmassa ja pitkäaikaisemmassa kokonaisuudessa eikä maan tämänhetkisestä hallitsijasta eli miehestä nimeltä Putin. Samoin se, että Venäjän kaltaisen maan mahdollisesti aloittamaa hyökkäystä ei torjuta "kahdenkeskisellä dialogilla" eikä välttämättä kv-diplomatiallakaan ellei näiden takana ole papua ja rautaa, miekkoja kynien tukena jos voisi sanoa.
Kolmanneksi, se aika meni jo, jolloin suomen piti olla huolissaan Moskovan reaktioista suomen kuulumisesta erilaisiin liittoumiin ja yhteisöihin. Suomi saa itsenäisenä ja suvereenina maana täysin vapaasti päättää itse mihin liittoumiin kuulumme eikä meidän pitäisi miettiä merkittävinä tekijöinä sellaisia asioita kun Venäjän suhtautumista siihen. Venäjän reaktiosta huolissaanolo osoittaa juuri sitä YYA-ajalta periytyvää henkistä alistumista ja rähmälläänoloa josta pitäisi päästä eroon koska Venäjä myös käyttää sitä hyväkseen omassa mielipidevaikuttamisessaan tässä maassa. Itsenäiset ja suvereenit valtiot tekevät oman haluamisensa mukaan päätöksiä, eivät naapurinsa.
Suomella on nyt kohtalaiset geopoliittiset kortit käsissään ja niillä kannattaa pelata, ehkä myös vähän bluffata ja nokittaa.
Ei missään tapauksessa Gambiittia enään! Sitä on kokeiltu pariin kertaan ja siinä on onnistuttu täpärästi, onnella. Ei näin enään, turvallisuuspoliittisten valintojen pitää perustua turvallisempiin ja varmempiin vaihtoehtoihin kun gambiitti. Gambiittia pelaavat turpossaan ne, joilla ei muutakaan ole.
Palaan kolmeen kysymykseeni eri tavalla muotoiltuna:
Mikä on Suomen selkeä mitattavissa oleva turvallisuuspoliittinen tavoite?
Onko se saavutettavissa Nato-jäsenyydellä?
Mikä on jäsenyyden hinta?
1. Nostaa kynnystä maamme joutua sotilaallisten toimien kohteeksi ja parempi mahdollisuus selvitä niistä, yhdessä muiden liittolaisten kanssa
2. Kyllä
3. Kysytäänkö hintaa vai
hintaa? Jos ihan yksinkertaisesti hintaa niin 2% bkt:stä puolustusbudjetti
Eli lienemme siis yhtä mieltä siitä että mikäli Suomelta vaaditaan Baltian puolustamista ei Natoon kannata liittyä?
Totta helvetissä kannattaa auttaa Baltteja puolustamaan omaa maataan yhdessä Naton kanssa! Kaksi suomen sodan jälkeisen historian parasta ja turvallisuutta lisäävää käännekohtaa historiassa olivat 1) Neuvostoliiton romahtaminen 2) Balttien Nato-jäsenyys, jonka seurauksena Itämerestä tuli pitkälti Naton sisämeri. Itse ainakin arvostan Itämerta Naton sisämerenä ja mahdollisimman turvallisena meri- ja huoltoreittinä suomeen, joka samalla lisää suomen uskottavaa puolustuskykyä kun merireitti selustaan on auki.
EDIT:
Kaikenlainen joutava propagandistinen höpinä "länsimaisista arvoista ja arvoyhteisöistä" kannattaa unohtaa ja keskittyä pelkästään kovaan substanssiin eli itse asiaan.
Jep. Juuri näin yritetäänkin tehdä jatkuvasti. Keskittyä kovaan ytimeen. Tuntuu vain usein siltä, että Nato-jäsenyyden kannattajien esittämät perusteet ovat usein juuri sitä kovaa ydintä, ja siksi vastustajien kannalta kiusallisia että niitä pyritään aktiivisesti väistämään ja ohjaamaan keskustelua toisille urille ja vastaamalla juurikin melko epämääräisillä ja abstrakteilla visioilla ja "iffailulla".
Kovaa ydintä on edelleenkin se että a) Venäjä tulee heikkonakin ollessaan olemaan yksinjättäytynyttä suomea sotilaallisesti huomattavasti vahvempi b) Venäjän voima ja etenkin taloudelliset resurssit ovat huomattavasti pienemmät kun Naton yhteenlasketut c) Kumpi on suomen kannalta viisaampaa, jättäytyä yksin monin verroin vahvemman ja ainoan potentin vihollisen edessä vai liittoutua samanmielisten kanssa, joista vielä suurimmalla osalla on hienosti toimivat ja rauhanomaiset suhteet Venäjään.