Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
PsPr:sta tuttu Pekka Toveri raportoi asemapaikastaan Washingtonista.

https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/ptoveri_mita_usassa_ajat-68955

Mukavaa luettavaa, etenkin tämän suuntainen kehitys:
"– Monet amerikkalaiset sanovat, että se, ettei Suomi ole Naton jäsen, antaa meille enemmän liikkumavaraa kuin se, että kuuluisi Natoon. Kahdenvälinen yhteistyö on aina paljon helpompaa kuin toimiminen isossa organisaatiossa, jossa kaikesta pitää päättää yhteistuumin. Pystymme olemaan joustavampia kahdenvälisessä yhteistyössä."

Toivon silti, että tämä tarkoittaa määrätietoista Natojäsenyyden tavoitetta. Eihän se poissulje silti kahdenvälistä kanssakäymistä USA:n kanssa jota voidaan sillä välin viedä niin pitkälle kuin mahdollista.
 
Tuon tason kaveri harvoin päästää sammakoita suustaan.
Tässä ei viesti enää ole edes rivien välissä.

"A-10 tuhoaa panssarivaunuja. Mietin niiden motiiveja, joiden mielestä Suomeen hyökkäävien vaunujen torjunnan harjoittelu on väärin, Martti J. Kari kirjoittaa twiitissään.

Hänen mukaansa "koneet eivät ole se itseisarvo vaan niiden kantama rauta, jolla maahanhyökkääjä saadaan tarvittaessa pysäytettyä"."

Tämä taitaa olla nyt jo kolmas kerta lyhyehkön ajan sisään kun USA:n A-10:t harjoittelevat Ilmavoimien Hornetien kanssa ilmasta maahan toimintaa Suomen alueella + jokunen kerta vastaavissa olosuhteissa lähialueilla. Tähtääkö treeni KRIHA-operaatioon Syyriassa tai jossakin vastaavassa paikassa vai johonkin muuhun on ollut spekulaatioiden aiheena.
Tarvinneeko enää jatkaa spekulointia?
 
Russia’s Cold War With Scandinavia

The Kremlin prepares military maneuvers in the Baltic, as Sweden and Finland sweat.

The current relationship between the U.S. and Russia is eerily evocative of the Cold War, complete with aggressive aircraft interceptions, harassment at sea, and diplomatic expulsions. But there are significant, consequential differences between America’s relationship with the Soviet Union and with the Russian Federation.

Today’s situation is more perilous, made so by Russian President Vladimir Putin’s sense of grievance and revenge. Alliances have shifted too. The nations of the Warsaw Pact dissolved that treaty and most then joined the North Atlantic Treaty Organization. What remains of the nonaligned bloc is more nostalgic whimsy than an influential group of nations.

https://www.wsj.com/articles/russias-cold-war-with-scandinavia-1503961052
 
Viimeksi muokattu:
Verkkouutisista:
Suuri amerikkalaislehti kutsuu Suomea eturivin Nato-liittolaiseksi
KASPERI SUMMANEN
eilen klo 14:53 (päivitetty eilen klo 15:09)
Newsweek kutsuu Suomen ja Yhdysvaltojen presidenttien tapaamista käsittelevässä uutisoinnissaan Suomea Naton "avainliittolaiseksi".
  • ef98b068bba01641d5f5fa49573eea2c603db1c74169667d66a062f3274c4e0e
    Suomea sanotaan USA:n tärkeäksi Nato-liittolaiseksi (Newsweek)
Merkittävä amerikkalaismedia Newsweek luonnehtii verkkoartikkelissaanSuomea eturivin Nato-liittolaiseksi. Jutussa käytetään termiä "key ally" eli avainliittolainen. Myöhemmin todetaan kuitenkin, ettei Suomi ole varsinaisesti Naton "sopimusorganisaatiossa", mutta toimii sen kanssa kahdenvälisesti.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin tapaamista Washingtonissa käsittelevän artikkelin otsikossa todetaan Trumpin "väistäneen kysymyksen Venäjän turvallisuusuhkasta samalla, kun hän seisoo Nato-avainliittolaisen rinnalla".

Jutussa ruoditaan presidentti Trumpin vastausta kysymykseen Venäjän uhkasta.

– Pidän ikävä kyllä monia maita turvallisuusuhkana, kun katsoo maailman menoa tällä hetkellä, Trump sanoi.

"Presidentti vastasi suomalaistoimittajan kysymykseen Venäjän Suomelle muodostamasta turvallisuusuhkasta. Naton avainliittolainen jakaa 830 mailin mittaisen rajan Venäjän kanssa. Vaikka Suomi ei olekaan sopimusorganisaation jäsen, tekee se yhteistyötä Naton kanssa kahdenvälisesti", artikkelissa todetaan.

Newsweekin käyttämä ilmaisu Nato-liittolaisesta voi olla hieman hämäävä. Yleisesti liittolaisista puhuessa tarkoitetaan nimenomaisesti Naton jäseniä eikä esimerkiksi Suomen kaltaisia valtioita, jotka kuuluvat Naton kumppanimaihin.

Suomi kuuluu tällä hetkellä Naton niin kutsuttuihin "tehostetun kumppanuuden" maihin.

Newsweekin jutussa sanotaan Donald Trumpin myös sotkeneen Suomen historiaa. Trumpin kerrotaan todenneen, että Suomi on eräs harvoja Venäjästä vapaana sadan vuoden ajan alueella eläneistä valtioista. Artikkelissa huomautetaan, että Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 1939.
 
Amerikkalaisarvio: Suomi ja Ruotsi ovat sotilaallisen liittoutumattomuuden ansassa
Verkkouutiset
5 tuntia ja 4 minuuttia sitten (päivitetty 2 tuntia ja 49 minuuttia sitten)
Suomen ja Ruotsin asema on amerikkalaisarvion mukaan aiempaa haavoittuvampi.

  • 3d33029b784d72b525f11e72b8873ab3328f8012e57a4a108351b6d93c5f9635

    Azita Raji.

    (Lehtikuva/Jussi Nukari)
  • bc2a04fec6f1687853ca8a1dd1240b56e2666adc5dcac3212665192e20c05552

    Ruotsalainen ja suomalainen sotalaiva yhteisharjoituksissa Itämerellä.

    (Michaela Linge / Förvarsmakten)
Yhdysvaltain edellinen Tukholman suurlähettiläs Azita Raji pitää Venäjän sotilaallisia toimia Itämeren alueella Suomen ja Ruotsin kannalta hälyttävinä.

Kun presidentti Sauli Niinistö vieraili Valkoisessa talossa, presidentti Donald Trump väisti suomalaistoimittajan kysymyksen Venäjän muodostamasta uhasta.

– Pidän ikävä kyllä monia maita uhkina, kun katsoo, mitä maailmassa tänään tapahtuu, Trump vastasi presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Raji ei yhdy Trumpin näkemykseen, mutta kehottaa suhtautumaan siihen tyynesti.

– Presidentti Trumpin lausunto ei ollut yllättävä. Se oli johdonmukainen sen kanssa, mitä hän on Venäjästä aiemmin eri yhteyksissä lausunut. Hän ei ole esittänyt kriittisiä näkemyksiä Venäjästä – useista muista maista kylläkin, Raji sanoo Verkkouutisille antamassaan puhelinhaastattelussa.

Trumpin puheenvuorot USA:n sitoutumisesta Euroopan puolustukseen ovat olleet ristiriitaisia. Syytä hätäännykseen ei Rajin mukaan kuitenkaan ole. Huomio kannattaa hänen mukaansa kiinnittää siihen, miten USA on lisännyt joukkojaan ja harjoitusyhteistyötä eurooppalaisten liittolaistensa ja kumppaniensa – myös Suomen ja Ruotsin – kanssa. Yhdysvaltain merkittävät taloudelliset investoinnit Euroopan puolustukseen ovat myös tärkeä signaali pitkäjänteisestä sitoutumisesta, Raji sanoo.

Raji korostaa puhuvansa nyt yksityisenä kansalaisena, ei Yhdysvaltain hallinnon edustajana. Hänen lähettiläskautensa Ruotsissa päättyi tammikuussa. Nykyisin Raji toimii vanhempana tutkijana Kalifornian yliopistossa.

Katkeruuden ja koston henki
The Wall Street Journal julkaisi aiemmin tällä viikolla Azita Rajin kirjoituksen, jossa hän tarkasteli Itämeren alueen turvallisuustilannetta erityisesti Suomen ja Ruotsin kannalta.

Hän näkee tämänhetkisissä olosuhteissa runsaasti yhtymäkohtia kylmän sodan aikakauteen.

– Tämänhetkinen tilanne on Venäjän presidentti Vladimir Putinin katkeruuden ja koston hengen vuoksi vielä sitäkin vaarallisempi, hän sanoo.

Siinä, missä liittoutumattomat maat muodostivat kylmän sodan aikaan vaikutusvaltaisen ryhmittymän, nyt jäljellä on Rajin mukaan lähinnä nostalgian ilmentymä. Hän arvioi Suomen ja Ruotsin pyrkivän pelaamaan varman päälle pitämällä toista jalkaa Nato-leirissä, toista sen ulkopuolella.

– Tässä vaarana on Venäjän kasvava suuttumus ruotsalaisten, suomalaisten ja Naton yhä läheisempiä suhteita kohtaan.

Kyse on tulevien sukupolvien turvallisuudesta
Venäjän varoituksia Suomen ja Ruotsin mahdollisen Natoon liittymisen seurauksista ei Rajin mielestä pidä vähätellä. Hän muistuttaa Venäjän ilmavoimien simuloineen iskuja Tukholmaan, maihin kohdistuneista kyberhyökkäyksistä, ilmatilaloukkauksista ja epävakauttamiseen tähtäävistä informaatio-operaatioista.

– Ruotsin ja Suomen kannalta ero kylmän sodan aikaan on siinä, että niillä ei ole ”puolueettomuuden” tarjoamaa epämääräistä ja epäluotettavaa turvaa, mutta ei myöskään Naton muodollista ja todellista suojaa. Kun jännitteet suhteessa Venäjään kasvavat, ruotsalaiset ja suomalaiset ovat historiallisen puolueettomuusidentiteettinsä ja nykyisen sotilaallisen liittoutumattomuutensa muodostamassa ansassa, Raji kirjoittaa.

Toisin kuin kylmän sodan aikana, maat voivat hänen mukaansa kuitenkin luottaa vahvaan sotilaalliseen suhteeseen Yhdysvaltain kanssa. Kahdenvälisin yhteisymmärryspöytäkirjoin sinetöity suhde mahdollistaa yhteisen suunnittelun, yhteisharjoitukset ja tiedustelutiedon vaihdon, hän sanoo.

– Ruotsin suurlähettiläskauteni aikana käynnistettiin kolmenkeskiset tapaamiset Yhdysvaltain, Ruotsin ja Suomen kesken, ja ne tiivistävät sotilasyhteistyötä edelleen.

Vaikka läheiset diplomaattiset ja sotilaalliset suhteet edistävät alueellista vakautta, Raji tähdentää, että liittoutumista ne eivät voi korvata.

– Kyse on kilpajuoksusta aikaa vastaan: kykenevätkö Ruotsi ja Suomi liittymään Natoon ja välttämään tämän vaarallisen välitilan ennen kuin Venäjän aggressio vyöryy niiden päälle? Vai sinnittelevätkö ne yhä eteenpäin siinä toivossa, että suhteet Venäjään paranisivat?

Venäjän alkava Zapad 2017 -suurharjoitus saattaa Rajin mielestä muodostua liittoutumiskysymyksen kannalta ratkaisevaksi tekijäksi. Se miten harjoitus vaikuttaa Suomen ja Ruotsin valtiojohdon arvioon maiden Nato-suhteesta, vaikuttaa hänen mukaansa olennaisesti maiden turvallisuustilanteeseen usean sukupolven ajan.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/ex_suurlah_itameri-69633
 
Amerikkalaisarvio: Suomi ja Ruotsi ovat sotilaallisen liittoutumattomuuden ansassa
VERKKOUUTISET eilen klo 08:49 (päivitetty eilen klo 11:04)

Suomen ja Ruotsin asema on amerikkalaisarvion mukaan aiempaa haavoittuvampi.

Yhdysvaltain edellinen Tukholman suurlähettiläs Azita Raji pitää Venäjän sotilaallisia toimia Itämeren alueella Suomen ja Ruotsin kannalta hälyttävinä.

Kun presidentti Sauli Niinistö vieraili Valkoisessa talossa, presidentti Donald Trumpväisti suomalaistoimittajan kysymyksen Venäjän muodostamasta uhasta.

– Pidän ikävä kyllä monia maita uhkina, kun katsoo, mitä maailmassa tänään tapahtuu, Trump vastasi presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Raji ei yhdy Trumpin näkemykseen, mutta kehottaa suhtautumaan siihen tyynesti.

– Presidentti Trumpin lausunto ei ollut yllättävä. Se oli johdonmukainen sen kanssa, mitä hän on Venäjästä aiemmin eri yhteyksissä lausunut. Hän ei ole esittänyt kriittisiä näkemyksiä Venäjästä – useista muista maista kylläkin, Raji sanoo Verkkouutisille antamassaan puhelinhaastattelussa.

Trumpin puheenvuorot USA:n sitoutumisesta Euroopan puolustukseen ovat olleet ristiriitaisia. Syytä hätäännykseen ei Rajin mukaan kuitenkaan ole. Huomio kannattaa hänen mukaansa kiinnittää siihen, miten USA on lisännyt joukkojaan ja harjoitusyhteistyötä eurooppalaisten liittolaistensa ja kumppaniensa – myös Suomen ja Ruotsin – kanssa. Yhdysvaltain merkittävät taloudelliset investoinnit Euroopan puolustukseen ovat myös tärkeä signaali pitkäjänteisestä sitoutumisesta, Raji sanoo.

Raji korostaa puhuvansa nyt yksityisenä kansalaisena, ei Yhdysvaltain hallinnon edustajana. Hänen lähettiläskautensa Ruotsissa päättyi tammikuussa. Nykyisin Raji toimii vanhempana tutkijana Kalifornian yliopistossa.

Katkeruuden ja koston henki
The Wall Street Journal julkaisi aiemmin tällä viikolla Azita Rajin kirjoituksen, jossa hän tarkasteli Itämeren alueen turvallisuustilannetta erityisesti Suomen ja Ruotsin kannalta.

Hän näkee tämänhetkisissä olosuhteissa runsaasti yhtymäkohtia kylmän sodan aikakauteen.

– Tämänhetkinen tilanne on Venäjän presidentti Vladimir Putinin katkeruuden ja koston hengen vuoksi vielä sitäkin vaarallisempi, hän sanoo.

Siinä, missä liittoutumattomat maat muodostivat kylmän sodan aikaan vaikutusvaltaisen ryhmittymän, nyt jäljellä on Rajin mukaan lähinnä nostalgian ilmentymä. Hän arvioi Suomen ja Ruotsin pyrkivän pelaamaan varman päälle pitämällä toista jalkaa Nato-leirissä, toista sen ulkopuolella.

– Tässä vaarana on Venäjän kasvava suuttumus ruotsalaisten, suomalaisten ja Naton yhä läheisempiä suhteita kohtaan.

Kyse on tulevien sukupolvien turvallisuudesta
Venäjän varoituksia Suomen ja Ruotsin mahdollisen Natoon liittymisen seurauksista ei Rajin mielestä pidä vähätellä. Hän muistuttaa Venäjän ilmavoimien simuloineen iskuja Tukholmaan, maihin kohdistuneista kyberhyökkäyksistä, ilmatilaloukkauksista ja epävakauttamiseen tähtäävistä informaatio-operaatioista.

– Ruotsin ja Suomen kannalta ero kylmän sodan aikaan on siinä, että niillä ei ole ”puolueettomuuden” tarjoamaa epämääräistä ja epäluotettavaa turvaa, mutta ei myöskään Naton muodollista ja todellista suojaa. Kun jännitteet suhteessa Venäjään kasvavat, ruotsalaiset ja suomalaiset ovat historiallisen puolueettomuusidentiteettinsä ja nykyisen sotilaallisen liittoutumattomuutensa muodostamassa ansassa, Raji kirjoittaa.

Toisin kuin kylmän sodan aikana, maat voivat hänen mukaansa kuitenkin luottaa vahvaan sotilaalliseen suhteeseen Yhdysvaltain kanssa. Kahdenvälisin yhteisymmärryspöytäkirjoin sinetöity suhde mahdollistaa yhteisen suunnittelun, yhteisharjoitukset ja tiedustelutiedon vaihdon, hän sanoo.

– Ruotsin suurlähettiläskauteni aikana käynnistettiin kolmenkeskiset tapaamiset Yhdysvaltain, Ruotsin ja Suomen kesken, ja ne tiivistävät sotilasyhteistyötä edelleen.

Vaikka läheiset diplomaattiset ja sotilaalliset suhteet edistävät alueellista vakautta, Raji tähdentää, että liittoutumista ne eivät voi korvata.

– Kyse on kilpajuoksusta aikaa vastaan: kykenevätkö Ruotsi ja Suomi liittymään Natoon ja välttämään tämän vaarallisen välitilan ennen kuin Venäjän aggressio vyöryy niiden päälle? Vai sinnittelevätkö ne yhä eteenpäin siinä toivossa, että suhteet Venäjään paranisivat?

Venäjän alkava Zapad 2017 -suurharjoitus saattaa Rajin mielestä muodostua liittoutumiskysymyksen kannalta ratkaisevaksi tekijäksi. Se miten harjoitus vaikuttaa Suomen ja Ruotsin valtiojohdon arvioon maiden Nato-suhteesta, vaikuttaa hänen mukaansa olennaisesti maiden turvallisuustilanteeseen usean sukupolven ajan.

HEIKKI HAKALA
 
Euroopan oikeistojohtaja: Suomea ei jätetä yksin
ALBERTO CLARAMUNT | 14.09.2017 | 08:03- päivitetty 14.09.2017 | 01:08


Manfred Weber pitää mahdollisena, että EU-puolustusyhteistyö luo sillan kohti Nato-jäsenyyttä.

Vellova keskustelu eurooppalaisesta puolustuksesta tai EU:n puolustusulottuvuudesta saa koko ajan jäsentyneempiä muotoja. Ukrainan kriisin ja terrorismin takia EU:n agendalla on yhä vahvemmin yhteinen turvallisuuspolitiikka.

EU:n suurimman parlamenttiryhmän, keskustaoikeistolaisen EPP:n saksalainen puheenjohtaja Manfred Weber vakuuttaa, että Natoon kuulumattomat EU-jäsenmaat eivät jaa vaille apua tosi paikan tullen. Hän sanoo Suomen olevan ”epäsuorassa suojassa”.

– Jos Suomeen hyökättäisiin, ei kukaan meistä, esimerkiksi saksalaiset tai ranskalaiset, sanoisi, ettemme auta, koska ette ole Naton jäseniä. On olemassa epäsuora suoja, Weber sanoo Verkkouutisille.

Suomen rinnalla Weber puhuu Itävallasta, joka niin ikään on sotilaallisesti liittoutumaton maa. Weberin mukaan Itävallan ”turvalisuus on korkealla tasolla” Naton antaman tosiasiallisen suojan takia. Yhtäältä Weber siis puhuu EU:n antamasta sateenvarjosta mutta toisaalta painottaa Naton vastaavan kovista turvatakuista.

– Ketään ei voi pakottaa Naton jäseneksi. Toisaalta pitää olla rehellinen: Itävallalla on Naton suoja. Nato on turvallisuuden perusta.

Silta Natoon?
Weber tunnistaa Suomen tilanteen. Parlamentista ei löydy enemmistöä Natolle. Hänen mukaansa EU:n puolustusyhteistyö olisi senkin vuoksi Suomelle tärkeää. Hän pitää mahdollisena, että EU-puolustuksesta muodostuu silta kohti Natoa.

– Ehkä ajatus EU-yheistyöstä voisi olla silta niille maille, joilla ei ole vielä enemmistöä (Naton puolesta) tällä hetkellä. Maat voisivat olla mukana yhteisellä tiellä kohti yhteistä puolustusta. Menisivät askel kerrallaan tähän suuntaan. Jokainen maa tekee kuitenkin omat valintansa, Weber pohtii EU-jäsenenä olevien liittoutumattomien maiden Nato-suhdetta.

Varma Weber on kuitenkin siitä, ettei pieni maa pärjää yksin: ei perinteisen puolustuksen saralla eikä varsinkaan kyberuhkien maailmassa. Esimerkkinä hän mainitsee Viron ilmavoimat, jonka vuosibudjetti on vain 47 miljoonaa euroa. Nykyään Virossa on Naton tukikohtia.

– He (virolaiset) haluaisivat tehdä enemmän yhteistyötä Suomen ja Ruotsin kanssa, mutta ero Nato-jäsenyydessä tuo rajoitteita, sanoo Weber, joka vieraili viikko sitten Tallinna Ämarissa, Naton uudessa sotilastukikohdassa.

Weberiä selvästi harmittaa se, että EU käy puolustusyhteistyökeskustelua ”suljettujen ovien takana Brysselissä”. Hänestä EU:n tulisi näkyä operaatioissa, joissa se on mukana. Hän kaipaa EU-lippua sotilaiden ja rajavartioiden käsivarsiin.

– Haluan näkyvyyttä eurooppalaiselle puolustukselle. Kun Turkin ja Kreikan rajalle lähetettiin Frontex, media ja kansalaiset tulkitsivat, ettemme ole yksin vaan joku auttaa meitä, Weber konkretisoi.

Hän näkee eurooppalaisen puolustusyhteistyön Natoa täydentävänä sekä sitä hyödyttävänä operaationa. Hanke tukee myös USA presidentin linjaa, jonka mukaan Euroopan pitää huolehtia nykyistä enemmän omasta puolustuksestaan.

– Emme ole rakentamassa eurooppalaista armeijaa. Nyt puhutaan teknologiasta, yhteisestä kyberhaasteesta ja siitä, että pitää rakentaa eurooppalainen infra, Weber linjaa.

Helvetti tuota otsikkoa taas. Eihän EPPole sen oikeammalla kuin moni muukaan - esim Suomen Kokoomus. Parlamentin suurin ja konservatiivinen puolue.

Wikistä: "Poliittinen manifesti ja puolueohjelma
EPP päivitti puolueohjelmansa Bukarestissa vuonna 2012 järjestetyssä puoluekokokuksessa 20 vuoden jälkeen (EPP puoluekokous Ateenassa 1992) ja hyväksyi poliittisen manifestin, joka sisältää puolueen pääarvot ja politiikan tiivistetysti.
  • Arvoista manifesto korostaa seuraavia:
  • Vapaus keskeisenä ihmisoikeutena yhdistettynä vastuuseen
  • Perinteiden kunnioittaminen
  • Solidaarisuus apua tarvitsevia kohtaan, joiden vuorostaan tulee myös itse pyrkiä parantamaan tilannettaan
  • Julkisesta taloudesta huolehtiminen
  • Ympäristönsuojelu
  • Läheisyys-periaate
  • Pluralistinen demokratia ja sosiaalinen markkinatalous
Manifestossa esitellään myös EPP:n tärkeimmät tavoitteet EU:ssa:
  • Poliittinen unioni
  • Euroopan komission puheenjohtajan valitseminen suoralla vaalilla
  • Sisämarkkinoiden loppuunsaattaminen
  • Perheiden merkitys, koulutuksen ja terveyden edistäminen
  • Yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan vahvistaminen ja maahanmuuttajien integraatio
  • EU:n laajentumisen jatkaminen, parempi Euroopan lähialuepolitiikka, sekä syvempää yhteistyötä maiden kanssa, jotka eivät voi tai eivät halua liittyä EU:hun
  • EU:n yhteisen energiapolitiikan määrittely
  • Euroopan tason poliittisten puolueiden vahvistaminen"
 
Viimeksi muokattu:
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotima...n-natoon-tai-pakotteiden-kiristaminen/770958/

Valtaosa venäläisistä suhtautuu Suomeen myönteisesti - eniten välejä huonontaisivat liittyminen Natoon tai pakotteiden kiristäminen

KOTIMAA 19.9.2017 12:37 | PÄIVITETTY 19.9.2017 15:11
STT

Valtaosa venäläisistä suhtautuu Suomeen myönteisesti, selviää Suomen ulkoministeriön ja Moskovan suurlähetystön teettämästä kyselystä. Tutkimuksen mukaan yli kaksi kolmesta venäläisestä kertoo suhtautuvansa Suomeen myönteisesti tai erittäin myönteisesti. Yhtä moni arvioi Suomen ja Venäjän suhteet normaaleiksi, hyviksi, ystävällisiksi tai rauhallisiksi.

Suomen Moskovan-suurlähetystön lehdistöneuvos Taneli Dobrowolskin mukaan tutkimustulokset eivät olleet yllättäviä.

- Meillä on ollut sellainen tuntuma suurlähetystöllä ja Venäjällä toimivien yrittäjien keskuudessa, että Suomeen suhtaudutaan lähtökohtaisesti täällä aika hyvin.


Kyselytutkimus toteutettiin ensimmäistä kertaa, mutta Dobrowolskin mukaan sen tulokset ovat samassa linjassa venäläisten tutkimusten kanssa. Dobrowolski kertoo Venäjällä tehdyn vuosien ajan kyselyitä, joissa venäläisiä pyydetään nimeämään vihamielisesti ja ystävällisesti Venäjään suhtautuvia maita.

- Niissä Suomea ei ole pidetty vihamielisenä, mutta sitä ei ole nostettu ystävällismielisten maidenkaan joukkoon, joita ovat nykyään esimerkiksi Valko-Venäjä ja Kiina. Siinä mielessä suhtautumisessa Suomeen ei ole isoa muutosta.

Suomeen kielteisesti tai erittäin kielteisesti suhtautui kymmenen prosenttia vastaajista. 16 prosenttia vastaajista arvioi Suomen ja Venäjän välit viileiksi tai jännittyneiksi.

Lähes puolet vastanneista määritteli Suomen puolueettomaksi tai liittoutumattomaksi. Seitsemän prosenttia vastanneista uskoo Suomen olevan Naton jäsen.

Eniten suhtautumista Suomeen huonontaisivat vastaajien mukaan Suomen liittyminen Natoon ja EU:n Venäjään kohdistamien pakotteiden kiristäminen.

"Lähes puolet määritteli Suomen puolueettomaksi" - eli yli puolet venäläisistä uskoo että Suomi ei ole puolueeton?

On myös vähän hassusti mainittu että "eniten suhtautumista huonontaisi liittyminen Natoon", kun ei ole mitään määritelmää miten kysymys on aseteltu, tai kuinka monen mielestä se huonontaisi.

EDIT:

UM:n tiedoite ja pdf-taulukot tuolla http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=366527&contentlan=1&culture=fi-Fi - selviää että 26% mielestä liittyminen Natoon huonontaisi suhtautumista. Toisaalta vain 12% sanoo että 'luopuminen puolueettomuudesta' huonontaisi välejä, eli onko Nato se punaisempi vaate?
 
Viimeksi muokattu:
Helvetti tuota otsikkoa taas. Eihän EPPole sen oikeammalla kuin moni muukaan - esim Suomen Kokoomus. Parlamentin suurin ja konservatiivinen puolue.

Wikistä: "Poliittinen manifesti ja puolueohjelma
EPP päivitti puolueohjelmansa Bukarestissa vuonna 2012 järjestetyssä puoluekokokuksessa 20 vuoden jälkeen (EPP puoluekokous Ateenassa 1992) ja hyväksyi poliittisen manifestin, joka sisältää puolueen pääarvot ja politiikan tiivistetysti.
  • Arvoista manifesto korostaa seuraavia:
  • Vapaus keskeisenä ihmisoikeutena yhdistettynä vastuuseen
  • Perinteiden kunnioittaminen
  • Solidaarisuus apua tarvitsevia kohtaan, joiden vuorostaan tulee myös itse pyrkiä parantamaan tilannettaan
  • Julkisesta taloudesta huolehtiminen
  • Ympäristönsuojelu
  • Läheisyys-periaate
  • Pluralistinen demokratia ja sosiaalinen markkinatalous
Manifestossa esitellään myös EPP:n tärkeimmät tavoitteet EU:ssa:
  • Poliittinen unioni
  • Euroopan komission puheenjohtajan valitseminen suoralla vaalilla
  • Sisämarkkinoiden loppuunsaattaminen
  • Perheiden merkitys, koulutuksen ja terveyden edistäminen
  • Yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan vahvistaminen ja maahanmuuttajien integraatio
  • EU:n laajentumisen jatkaminen, parempi Euroopan lähialuepolitiikka, sekä syvempää yhteistyötä maiden kanssa, jotka eivät voi tai eivät halua liittyä EU:hun
  • EU:n yhteisen energiapolitiikan määrittely
  • Euroopan tason poliittisten puolueiden vahvistaminen"

Aivan pehmeä äijä, vertailee Suomea Itävaltaan ja Viroon.
Suomi ei ole yhtään Saksaa heikompi jossa koneet mätänee kentille ja panssareissa on luutia konekivääreinä.
Saksa ja Ranska eivät ole tulossa Suomen avuksi Venäjää vastaan, kaikille on aika selvää jo että sieltä tulee Brexit Britannia ja Yhdysvallat jos joku.
 
  • Tykkää
Reactions: jak
"Lähes puolet määritteli Suomen puolueettomaksi" - eli yli puolet venäläisistä uskoo että Suomi ei ole puolueeton?

On myös vähän hassusti mainittu että "eniten suhtautumista huonontaisi liittyminen Natoon", kun ei ole mitään määritelmää miten kysymys on aseteltu, tai kuinka monen mielestä se huonontaisi.

EDIT:

UM:n tiedoite ja pdf-taulukot tuolla http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=366527&contentlan=1&culture=fi-Fi - selviää että 26% mielestä liittyminen Natoon huonontaisi suhtautumista. Toisaalta vain 12% sanoo että 'luopuminen puolueettomuudesta' huonontaisi välejä, eli onko Nato se punaisempi vaate?

Kiva kun joku käy jotain kysymässä Venäjän kansalta, heidän oma johtonsa ei kyllä kysy joten on aivan epäoleellista millekään keskustelulle mitä ajattelevat Suomesta.
 

– Meidän referenssiryhmämme on ollut Ruotsi, Sveitsi, Itävalta ja Irlanti. Mikään niistä ei ole liittynyt Natoon. Ne, jotka ovat jäseniksi hakeutuneet ovat entisiä kommunistimaita.

Ei kai se vain johdu siitä että pääsivät irti Suuresta Saatanasta ja päättivät että ei ikinä enää.
Sanoisin niin että Venäjä saa mitä tilasi kun maita pakkoliitettiin NL;oon.
 

Jaahas, Kopteri-Kustaa jakelee analyysia.

Jos sen sijaan, että lähdettiin laajenemaan olisi tyydytty kumppanuuteen, maailma olisi hyvin erilainen tällä hetkellä. Ei olisi näitä kriisejä. Ei Itämerellä eikä monessa muussakaan paikassa.

En todellakaan usko tähän väittämään. Mikäli Baltian maat olisi jätetty oman onnensa nojaan, olisi Putin jo hiillostanut niitä ties minkälaisin keinoin. Pelkkä kirjamainoshan tuo ulostulo on. Ja kertoo itse tuotteesta jo paljon, että muita kirjoittajia ovat mm. Örkki Tuomioja ja Seppo Kääriäinen.
 
Mukavaa luettavaa, etenkin tämän suuntainen kehitys:
"– Monet amerikkalaiset sanovat, että se, ettei Suomi ole Naton jäsen, antaa meille enemmän liikkumavaraa kuin se, että kuuluisi Natoon. Kahdenvälinen yhteistyö on aina paljon helpompaa kuin toimiminen isossa organisaatiossa, jossa kaikesta pitää päättää yhteistuumin. Pystymme olemaan joustavampia kahdenvälisessä yhteistyössä."

Toivon silti, että tämä tarkoittaa määrätietoista Natojäsenyyden tavoitetta. Eihän se poissulje silti kahdenvälistä kanssakäymistä USA:n kanssa jota voidaan sillä välin viedä niin pitkälle kuin mahdollista.

Tuo on varmasti tietyllä tavalla hyvä pointti amerikkalaisille..mutta ikävä juttu on siinä että jää liian suuri mahdollisuus siihen että "liikkumavara" tarkoittaa Suomen jättämistä avun ulkopuolelle. Kaikesta harjoittelusta ja yhteisistä asejärjestelmistä huolimatta.

Nimittäin Suomen pysyminen NATO:n jäsenyyden ulkopuolella antaa jopa enemmän "liikkumavaraa" Venäjälle.
Missään tapauksessa ei saa unohtaa että Venäjä on diktatuurivaltio. Se ei todellakaan ole millään tavoin tasaveroinen kumppani ja/tai samoja kansainvälisesti tunnustettuja oikeusvaltion arvoja noudattava valtio kuin Suomi.

Venäjä käyttää jo tälläkin hetkellä edellä mainittua "liikkumavaraansa" esimerkiksi taloudellisen integraation laajentamiseen Suomessa. Jo tälläkin hetkellä venäläisten yritysten hallinnassa on käytännössä liki puolet Suomen perusenergian tuotannosta. Riippuvuus Venäjästä tulee yhä lisääntymään Fennovoiman myötä. Jo pelkkä Fennovoima-hanke vaikuttaa omalla tavallaan Suomeen (kauppapolitiikkaan sekä perusenergiaratkaisuihin). Olemme poliittisesti sitoutuneen venäläiseen ratkaisuun. Pitkässä juoksussa Venäjän aikomuksena on "ostaa Suomi" osaksi Venäjän hallinnassa olevaa talousjärjestelmää.

Luonnollisesti Suomen sidonnaisuuksien kasvattaminen Venäjään, niin poliittisesti, taloudellisesti, on venäläisille helpompaa kun Suomi pysyy NATO:n ulkopuolella. Venäjän järjestelmällisen intergraation tavoitteenakin on saavuttaa sellainen vaikutusvalta (taloudellinen ja poliittinen) Suomeen ettei meillä ole tulevaisuudessakaan reaalista mahdollisuutta hakeutua NATO:n jäsenyyteen.

Eikä Venäjän poliittisen vaikutusvallan kasvu Suomessa ole suunnattu pelkästään NATO:a vastaan. Tottakai Venäjä haluaa heikentää Suomen asemaa myös EU:ssa. Suomessa on paljon poliitikkoja jotka haluavat kaikin keinoin kehittää kaupallista yhteistyötä Venäjän suuntaan. Myös tälläkin hetkellä. Jopa EU:n ja USA:n yhteisistä pakotteista huolimatta.

Suomen kannalta olisi oikea ratkaisu vahvistaa yhteyksiään Euroopan Unioniin. Hakeutua mitä pikimmin NATO:n jäsenyyteen. Näillä elementeillä Suomi varmistaisi oman itsenäisen vaikutusvaltansa, niin poliittisissa kysymyksissä kuin turvallisuuspolitiikassakin. Suomen pitää varmistaa/"sementoida" oma paikkansa länsimaisena yhteiskuntana. Tämän jälkeen on helppo kasvattaa kaupallista yhteistyötä myös Venäjän kanssa.

Pienen Suomen on välttämätöntä varmistaa perusasiat, valtiollinen itsenäisyys ja sotilaallinen koskemattomuus. Tämä Suomen valtiollinen perusta on uhattuna vain ja ainoastaan Venäjän suunnalta. Sen osalta emme saa antaa piiruakaan lisää "liikkumavaraa" Venäjälle.
 
Jaahas, Kopteri-Kustaa jakelee analyysia.

Jos sen sijaan, että lähdettiin laajenemaan olisi tyydytty kumppanuuteen, maailma olisi hyvin erilainen tällä hetkellä. Ei olisi näitä kriisejä. Ei Itämerellä eikä monessa muussakaan paikassa.

En todellakaan usko tähän väittämään. Mikäli Baltian maat olisi jätetty oman onnensa nojaan, olisi Putin jo hiillostanut niitä ties minkälaisin keinoin. Pelkkä kirjamainoshan tuo ulostulo on. Ja kertoo itse tuotteesta jo paljon, että muita kirjoittajia ovat mm. Örkki Tuomioja ja Seppo Kääriäinen.

Kysymys on maanpettureiden valheellisesta propagandasta itsenäistä Suomea vastaan. Ikävää ettei meillä edes ymmärretä kuinka suuria rikollisia kyseiset henkilöt ovat.
 
Jaahas, Kopteri-Kustaa jakelee analyysia.

Jos sen sijaan, että lähdettiin laajenemaan olisi tyydytty kumppanuuteen, maailma olisi hyvin erilainen tällä hetkellä. Ei olisi näitä kriisejä. Ei Itämerellä eikä monessa muussakaan paikassa.

En todellakaan usko tähän väittämään. Mikäli Baltian maat olisi jätetty oman onnensa nojaan, olisi Putin jo hiillostanut niitä ties minkälaisin keinoin. Pelkkä kirjamainoshan tuo ulostulo on. Ja kertoo itse tuotteesta jo paljon, että muita kirjoittajia ovat mm. Örkki Tuomioja ja Seppo Kääriäinen.

... sekä Pekka Vasu... eiku Visuri, ja Markku Kivinen.

Tässä kirja-arvosteluni, vielä kirjaa lukematta tosin: VMP
 
Ohoh, NATO-myönteinen puheenvuoro Vihreiden nuorilta (Emil Sillanpää). Peukutan :solthum:

Nosto:

Venäjä on usein viestittänyt liittoutumattomille naapurimailleen, että Natoon liittyminen kostautuisi näille. Puolustusliiton aggressiivinen vastustaminen kuitenkin lähinnä osoittaa, että Suomen ja muiden maiden nimenomaan kannattaa liittyä Natoon. Valtiolla ei ole kovin montaa syytä vastustaa naapurimaidensa itsenäisiä turvallisuuspoliittisia ratkaisuja, elleivät ne olisi esteitä valtion omille aggressiivisille sotilaallisille ja voimapoliittisille toimille. Osa ihmisistä pitää Venäjän reaktioita argumentteina Natoa vastaan, vaikka niihin tulisi suhtautua argumentteina Naton puolesta.

Ylipäänsä Nato-vastaiset argumentit pelaavat usein lähinnä Venäjän pussiin. Suomi ei esimerkiksi Natoon liittyessään kiristäisi Itämeren tilannetta - Euroopan ja Itämeren tilanne on kireä siksi, että Venäjä kiristää sitä omilla toimillaan. Venäjä laskee Suomen jo valmiiksi Naton leiriin, ja tätä asennetta olisi järjetöntä yrittää muuttaa.

Suomi on sopimuksineen, yhteensopivuuksineen ja harjoituksineen jo hyvin lähellä virallista Nato-maata. Nato-optiosta jauhaminen ei turvaa Suomea mitenkään, kun taas liittyminen takaa turvatakuiden ohella yhteiskunnan sekä puolustusvoimien kriisiajan tarpeet.

Koko artikkeli:

 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top