Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Viestiketju osiossa 'Turvallisuuspolitiikka' , aloittaja RPG83, 30.04.2011.

Tagit:
?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi

 1. Kyllä

  78.6%
 2. Ei

  21.4%
 1. tiedotusosasto

  tiedotusosasto Eversti

  Liittynyt:
  21.05.2016
  Viestejä:
  1,775
  Tykkäykset:
  3,321
  Pisteet:
  316
  Saattaa hämmästyä slovakkien ja toisaalta suomalaisten mentaliteettien eroavaisuuksista.
   
 2. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,460
  Tykkäykset:
  5,361
  Pisteet:
  1,286
  Nils Torvalds on perustellut Nato-kantaansa.
  (Jostain syystä en saa tällä laitteella kopioitua, joten käykää linkin kautta katsomassa/edit, onnistuihan se. Teksti linkin jälkeen )

  Tiukkaa analyysia eikä mitään Kremlin harhautus

  https://m.facebook.com/nilstorvalds/posts/1639324652808693

  "Vakavan keskustelun alku!

  Olen saanut paljon postia – sekä pettyneitä että myönteisiä reaktioita. Eilen illalla kirjoitin lyhyen vastauksen eräälle ystävälleni. Selvyyden vuoksi haluan julkaista vastaukseni:

  Minä tein sen [ulostulon Nato-kannastani] noin viidestä, kuudesta eri syystä.

  1. Uskon, että presidentinvaalikampanjaa on käytävä selkokielellä.

  2. Näköpiirissä on kausi, jonka aikana eurooppalaisen politiikan sisältö määräytyy saksalais-ranskalaisen yhteistyön pohjalta (Macron-Merkel). Turvallisuus- ja puolustuspoliittinen yhteistyö on ykkösasia.
  Tämä johtuu vähintään kolmesta asiasta.

  a. Venäjä on arvioitavissa olevan ajan kuluessa ajautumassa uuteen kriisiin. Minä olen kuvannut kriisiä ”nykyaikaistamisalijäämästä” johtuvaksi (demokraattisten ratkaisujen puute, kansalaisyhteiskunnan kehittymättömyys, modernin yhteiskuntarakenteen puute). Venäjä kulkee kohti kriisiä auktoritatiivisessa yhteiskuntajärjestyksessä.

  b. (Länsi-)Euroopan turvallisuuspolitiikka on vuodesta 1945 nojannut Yhdysvaltojen läsnäoloon (me olemme siis oikeastaan eläneet USA:n ja NATO:n varjon alla). Donald Trump kovertaa mainittua auktoriteettia ja sanoo samalla, että USA tulevan vuosikymmenen aikana tulee keskittymään enemmän sisäpolitiikkaan kuin kansainvälisiin ja eurooppalaisiin asioihin. Siitä syystä Merkel totesi puolisen vuotta sitten, että Euroopan on entistä vahvemmin tukeuduttava itseensä.

  c. Meillä on terrorismihaaste, joka lisäksi noudattaa tiettyä kaavaa. Terroristit ovat olleet tarkkailussa jossain maassa, mutta tiedonkulku ja kyky löytää olennaisin tieto on ollut erinomaisen heikkoa. Me olemme sen ”kierroksen” ulkopuolella ja se on vaarallista.

  3. Ruotsi on jättämässä ajatuksen siitä, että ”Suomi ja Ruotsi päättävät yhdessä”. Meidän on siis pakko päättää itsenäisesti, eikä sellaista päätöstä voida tehdä ennen laajaa keskustelua. Ruotsin Keskustapuolue on jo tehnyt päätöksensä (ja paikalla oli viisi tarkkailijaa Suomen Keskustasta).

  4. Euroopan tuleva turvallisuus- ja puolustuspolitiikka ei voi olla muuta kuin EU-NATO-hybridi. Se, joka yrittää vakuuttaa itsensä muusta, on itsepetoksen tiellä.

  5. Keskustelu, jossa käsketään ”sano kyllä tai ei NATO:lle, on jäänne kylmän sodan ajalta ja se hallitsee meidän sukupolven tapaa ajatella, mutta maailma ei enää ole sen näköinen. Me olimme vuodesta 1944 lähtien osa Neuvostoliiton vaikutuspiiriä. Joillekin poliittisille liikkeille se oli erittäin epämiellyttävä totuus, toisille liiankin miellyttävä. Siinä maailmassa Paasikivi ja Kekkonen elivät ja johtivat maata. Vuoden 1989 jälkeen sellaista vaikutuspiiriä ei enää ole ollut.

  Näin, kaikessa lyhykäisyydessään.

  Ystävälisin terveisin,

  Nicke

  Eilisen keskustelun jälkeen on varmasti paikallan vielä selventää asiaa ainakin yhdeltä kannalta. Suomen eduskunta ja hallitus tekevät demokraattiset päätökset. Kansanäänestyksen taakse piiloutuminen olisi poliittisen vastuun pakoilua.

  Pekka Haavisto ja minä olemme asiasta täysin samaa miltä. Haavisto on painottanut, että hänen kantansa koskien kansanäänestysten toiminnallisuutta on muuttunut. Se on rohkeaa puhetta vihreältä kansanedustajalta. Meillä on hankalia esimerkkejä siitä, miten kansanäänestyksissä voi käydä.

  Kaikessa vakavuudessa voisimme joutua erittäin epämiellyttävään asemaan, jos emme kävisi tätä keskustelua. Ruotsin Keskustapuolueen päätös luopua ”käsi kädessä Natoon tai sen ulkopuolelle” -politiikasta, voi lyhyelläkin katsannolla johtaa siihen, että jäämme yksin. Se olisi vakava ”suomettumissignaali” ja haittaisi pysyvällä tavalla Suomen asemaa EU:ssa. Sen tilanteen välttämiseksi on keskustelu käytävä nyt. Eilinen keskustelu osoitti nimittäin, millainen rooli kansanäänestyksillä on. Kansanäänestyksestä tulee viikunanlehti, johon pukeutuneena poliitikko voi olla ottamatta kantaa. Se vuorostaan halvaannuttaa keskustelun ja estää välttämättömän kansalaiskeskustelun.

  Lisäksi vielä yksi argumentti. Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka on sotien jälkeen lähtenyt siitä, että me yksin vastaamme itsestämme. Se oli seurausta siitä, että me vuoden 1945 jälkeen oikeastaan jouduimme Neuvostoliiton etupiiriin. Me saimme kovin vähän ymmärrystä koskien asemaamme (vrt lännessä käytyä Finlandisierung-keskustelua). Suomen oli siis käytettävissä olevin keinoin tultava omillaan toimeen ja Suomea käytettiin siksi koetinkivenä.

  Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen yritimme nopeasti hakeutua länteen saadaksemme suojaa ja vähän enemmän ymmärrystä. Tätä pohdintaa käytiin, kun Suomi haki EU:n jäsenyyttä. Mutta EU on kaksisuuntainen katu. Jotta EU voisi ottaa vastuuta meistä, on myös meidän otettava vastuuta EU:n turvallisuudesta. Sellaista lähestymistapaa turvallisuuspolitiikkaan meillä ei aiemmin ole ollut, mutta sen aika on nyt. Skyllan ja Kharybdiksen halauksessa on EU:n ja NATO:n yhdistettävä voimavaransa. Muita vaihtoehtoja ei oikeastaan ole, emmekä me voi jättäytyä ulkopuolelle.

  Kaikella ystävyydellä!"
   
  Viimeksi muokattu: 11.10.2017
  Juna112Porojetsiin, PSS, Panssari Salama ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 3. Mainos 4. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,847
  Tykkäykset:
  18,465
  Pisteet:
  1,286
  Aika hyvää pohdintaa.
   
 5. tiedotusosasto

  tiedotusosasto Eversti

  Liittynyt:
  21.05.2016
  Viestejä:
  1,775
  Tykkäykset:
  3,321
  Pisteet:
  316
   
  Viimeksi muokattu: 12.10.2017 klo 15:50
 6. Platypi

  Platypi Luutnantti

  Liittynyt:
  17.04.2015
  Viestejä:
  308
  Tykkäykset:
  343
  Pisteet:
  36
  Allekirjoittanut oli samalla RU-kurssilla Sillanpään kanssa ja pakko myöntää, että mies on kaikista omituisuuksistaan huolimatta ehkä selväjärkisimpiä Vihreitä nuoria.

  Sillanpäältä löytyy myös harmillisen vähän päivitetty youtubekanava jossa on jonkin verran asiaa puolustuspolitiikasta.
   
  Viimeksi muokattu: 13.10.2017 klo 04:35
  Panssari Salama tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu