Vanha kommunisti käynnisti Nato-pelin
Torstai 12.10.2017 klo 06.57
Lapin metsätalouspäivät Rovaniemellä, Europarlamentaarikko Nils Torvalds
RKP:n presidenttiehdokas
Nils Torvaldsperäsi maanantaina selkokielistä keskustelua vaaleihin ja ilmoitti kannattavansa pikaista liittymistä sotilasliitto Natoon. Oli Torvaldsin kanssa samaa mieltä tai ei, kannanotto toi raikkaan tuulahduksen suomalaiseen turvallisuuspoliittisen keskusteluun.
Se on sitten eri asia, pystyykö Torvalds tuomaan Naton aidosti vaalikeskusteluihin. Kaikki muut ehdokkaat ovat joko Natoa vastaan tai näitä kuuluisia päättäjiä Nato-optioineen: pidetään yllä mahdollisuutta hakea jäsenyyttä, mutta ei sitä kuitenkaan tehdä, ei hyvän eikä huonon sään aikana.
* * *
Kun lukee Suomen turvallisuuspolitiikan terävimmän kärjen viime aikojen(kin) lausuntoja, ei voi päätyä kuin yhteen johtopäätökseen: Nato-jäsenyyttä kierretään kuin kissa kuumaa puuroa.
Syyskuun alussa tasavallan presidentti
Sauli Niinistö puhui Ylen Ykkösaamussa EU:n yhteisen puolustuksen kehittämisestä. Niinistö sanoi, että kun eurooppalaiset Nato-maat kehittävät puolustustaan, ne samalla kehittävät eurooppalaista puolustusta. Niinistön mukaan eurooppalaisten Nato-maiden joukot voivat olla "tietysti myös EU-joukkoja".
Neljä päivää Niinistön puheen jälkeen kokoomuksen puheenjohtaja
Petteri Orpo puhui Paasikivi-seurassa. Orpon mukaan "kaikkein oleellisinta on kuitenkin vahvistaa Lissabonin sopimuksen avunantovelvoitetta" - eli siis EU-maiden keskinäistä sotilasavun mahdollisuutta. Nato-yhteistyöstäkin Orpo puhui, mutta muistutti, että "ero jäsenyyden ja kumppanuuden välillä on selvä".
* * *
Keskustan puheenjohtaja, pääministeri
Juha Sipilä puolestaan kävi syyskuussa tapaamassa Ranskan presidentti
Emmanuel Macronia. Sipilä alleviivasi, miten Suomi haluaa olla Ranskan kanssa edelläkävijänä EU:n puolustusyhteistyön kehittämisessä.
EU-touhut ovat siis in, Nato-jäsenyydestä puhuminen out.
Presidenttiehdokas Nils Torvalds kirjoitti maanantaina, että "Euroopan tuleva turvallisuus- ja puolustuspolitiikka ei voi olla muuta kuin EU-Nato-hybridi. Se, joka yrittää vakuuttaa itsensä muusta, on itsepetoksen tiellä".
***
Venäjä tekee tietysti oman osansa tyrmätäkseen suomalaisen Nato-keskustelun.
Viime viikonlopun Ilta-Sanomissa Venäjän uusi Suomen-lähettiläs
Pavel Kuznetsov sanoi, että Suomen Nato-liittoutuminen pakottaisi Venäjän "asianmukaisiin vastatoimiin".
Presidentti Niinistö ei halunnut Suomen Kuvalehdelle ryhtyä arvioimaan "asianmukaisten vastatoimien" sisältöä, mutta muistutti presidentti
Vladimir Putinista.
- Putin on sanonut ihan kaiken. Heidän mielestään sen (Suomen Nato-jäsenyyden) jälkeen rajan takana olisi vihollinen, Niinistö kommentoi SK:lle.
* * *
Presidenttiehdokas Torvalds hakee Nato-avauksellaan varmasti myös eroa muihin ehdokkaisiin. On selvää, että suomalaiseen konsensustyyliin Torvalds yritetään leimata höperöijäksi. Ellei sitten Torvaldsin kannatus ala Nato-kannattajien toimesta nousta.
Presidentti Niinistö muistutti Iltalehdelle (IL 30.9.), että hänen toimikaudellaan Suomen ja Naton suhde on huomattavasti tiivistynyt. Tämä pitää paikkansa. Samoin on tiivistynyt suhde Yhdysvaltoihin, jonka kanssa on muun muassa allekirjoitettu puolustussopimus.
Suomi ajaa Yhdysvaltain ja Naton kylkeen, mutta sotilasliittoutumisesta puhuminen on yhä kovin vaikeaa. Suomi liikkuu kuin sumuverhossa, eikä uskalla tehdä lopullisia ratkaisuja, tai ainakaan kertoa niistä.
Kuvaavaa on, että presidentinvaaleissa keskustelun avaajana toimii vanha kommunisti Torvalds.
- Jotta EU voisi ottaa vastuuta meistä, on myös meidän otettava vastuuta EU:n turvallisuudesta. Sellaista lähestymistapaa turvallisuuspolitiikkaan meillä ei aiemmin ole ollut, mutta sen aika on nyt. Skyllan ja Kharybdiksen halauksessa on EU:n ja Naton yhdistettävä voimavaransa. Muita vaihtoehtoja ei oikeastaan ole, emmekä me voi jättäytyä ulkopuolelle, kirjoittaa Torvalds.
JUHA RISTAMÄKI
[email protected]