IL: Suomalaismepin kysymys paljasti EU:n turvatakuukuplan – Suomi oudossa tilanteessa
Jaa artikkeli:
Facebook138TwitterWhatsApp
Uusi Suomi
Luotu:
5.2.2018 09:53
- Kuva: Heidi Kähkönen
Henna Virkkunen.
KOTIMAA
|
ULKO- JA TURVALLISUUSPOLITIIKKA
Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) kysyi Euroopan komissiolta, miten se on valmistellut EU:n niin sanotun turvatakuulausekkeen edistämistä ja käytännön sisällön tulkintaa.
Iltalehden mukaan Virkkunen hämmästyi saamaansa vastausta: komissio ei näytä tehneen asialle mitään.
Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 42 artiklan 7. kohdassa määrätään, että jos jokin jäsenvaltio joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, muilla jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa sille apua kaikin käytettävissään olevin keinoin. Tätä artiklaa käytettiin kerran, marraskuussa 2015, kun EU-maat antoivat terroristien ravistelemalle Ranskalle kriisinhallinta-apua.
Tämän jälkeen Suomi –
etunenässä presidentti Sauli Niinistö – on kysellyt, minkälaisen turvatakuun Lissabonin sopimus EU:n jäsenmaille oikeastaan antaa. Tämä kiinnostaa erityisesti Suomea Naton ulkopuolisena EU-maana.
Euroopan parlamentti kehotti tammikuussa 2016 komission varapuheenjohtajaa ryhtymään toimiin laatiakseen käytännön järjestelyjä ja suuntaviivoja keskinäisen puolustuksen lausekkeen soveltamiseen. Kyseisellä varapuheenjohtajalla, ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkealla edustajalla Federica Mogherinilla kesti puoli vuotta vastata Virkkusen kysymykseen tilanteen kehittymisestä.
– Vaikka tiesin, etteivät nämä EU:n turvatakuut kovin paljon muita maita kiinnosta, olin kyllä hiukan yllättynyt siitä, ettei komissio näytä tehneen mitään valmistelua asian suhteen. Pariisin iskuista on kuitenkin jo yli 2 vuotta, Virkkunen hämmästelee.
Hänen mukaansa suomalainen keskustelu muun muassa
presidentinvaalien aikana on tähän nähden erikoista.
– Kyllä mielestäni Suomi on tällaisen aika erikoisen turvallisuuskuplan ympärilleen rakentanut, juuri siitä näkökulmasta, että nämä EU:n turvatakuut nyt kovasti korostuu. Niillä ei kuitenkaan sotilaallista sisältöä ole. Ja ehkä vähän on tuudittauduttu sen varaan, että tähän voitaisiin nyt jollakin tavalla tukeutua, Virkkunen sanoo Iltalehdelle.
Virkkusen mukaan Suomen tilanne on erikoinen siksikin, että tiivistä Nato-yhteistyötä tekevä Suomi hyödyntää Natosta kaiken muun paitsi ”kaikkein olennaisimman” eli turvatakuut.