Suomi esillä Naton vuosiraportissa:
Näin suhde on tiivistynyt
HEIKKI HAKALA | 18.03.2018 | 08:28- päivitetty 18.03.2018 | 08:36
Hybridiuhkien torjunnassa Suomella on Naton näkökulmasta keskeinen rooli.
Naton pääsihteeri
Jens Stoltenberg antoi vuotta 2017 käsittelevän toimintakertomuksensa torstaina. Yli satasivuinen asiakirja kertaa kattavasti kansainvälisen turvallisuustilanteen kehitystä ja läntisen puolustusliiton toimia peruskirjansa määrittämien tehtävien toteuttamiseksi.
Myös Suomi mainitaan useissa eri yhteyksissä. Raportti tarjoaakin tiiviin läpileikkauksen siihen, miten Suomen ja Naton välinen kumppanuussuhde on viime vuoden kuluessa tiivistynyt.
Raportin hybridiuhkien torjuntaa koskevassa luvussa Stoltenberg korostaa Naton yhteistyötä kumppanimaiden ja kansainvälisten järjestöjen kanssa.
– Esimerkiksi Naton ja EU:n yhteistyö hybridiuhkiin vastaamisessa vahvistuu Suomessa toimivan uuden Eurooppalaisen hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen työn myötä, keskuksen avajaisiin Helsingissä yhdessä EU:n korkean edustajan Federica Mogherinin kanssa itsekin osallistunut Stoltenberg kirjoittaa.
– Keskus toimii asiantuntemuksen solmukohtana, joka auttaa osallistujamaitaan parantamaan siviili- ja sotilaskyvykkyyksiään, resilienssiään ja valmiuttaan hybridiuhkien torjumiseksi.
Suomi mukana harjoituksissa
Naton tärkein kriisinhallintaharjoitus viime vuonna oli ylintä valtiojohtoa myöten toteutettu esikuntaharjoitus CMX17. Siinä koeteltiin kykyä vastata nopeasti fiktiiviseen, mutta realistiseen skenaarioon, johon sisältyi myös hybridisodankäynnin elementtejä.
– Se testasi Naton sisäisten prosessien tehokkuutta ja joustavuutta sekä sen konsultaatio- ja päätöksentekomenettelyjä, Stoltenberg luonnehtii.
Puolustusliiton jäsenmaiden rinnalla harjoitukseen osallistuivat myös Ruotsi ja Suomi.
USA:n armeijan johtamaan Baltian ja Puolan puolustukseen keskittyneeseen Saber Strike 17 -harjoitukseen osallistui Stoltenbergin mukaan 11 000 sotilasta 20 maasta. Naton kumppanimaita harjoituksessa edusti yksin Suomi.
Käsitellessään Naton ja Euroopan unionin kyberpuolustusyhteistyön eri muotoja Stoltenberg viittaa Naton ja Suomen helmikuussa 2017 solmimaan poliittiseen puitejärjestelysopimukseen, joka koskee kyberpuolustusta.
USA:n asevoimien johtama Baltops 17 harjoitutti eri puolustushaarojen yhteistyötä Itämeren alueella. Noin 4 000 henkilön harjoituksessa oli mukana joukkoja myös Suomesta ja Ruotsista.
Syyskuussa 2008, heti Venäjän Georgiaan kohdistaman hyökkäyksen jälkeen, muodostettiin Nato-Georgia-komissio, joka pyrkii syventämään poliittista yhteistyötä ja keskinäistä vuoropuhelua.
– Georgiassa tapahtuvaa työtä on tukemassa noin neljäkymmentä paikalla olevaa tai muualta toimivaa liittoutuneiden sekä Suomen ja Ruotsin asettamaa asiantuntijaa, Stoltenberg toteaa.
Naton vuosittainen joukkotuhoaseita käsittelevä konferenssi järjestettiin keväällä 2017 Helsingissä. Siihen osallistui Stoltenbergin mukaan toistasataa delegaattia 46 maasta sekä edustajia muun muassa YK:sta ja EU:sta.
Hankintoja tehdään yhdessä
Tehtäviensä toteuttamiseksi Nato tarvitsee Stoltenbergin mukaan yhteensopivia, edistyksellisiä ja kustannustehokkaita sotatarvikkeita. Puolustusliiton tärkeänä tehtävänä onkin tukea jäsenmaitaan hankintapäätöksissään ja kannustamaan niitä monikansallisiin yhteisprojekteihin.
Vuoden 2017 aikana Naton piirissä on käynnistetty muun muassa erikoisjoukko-operaatioiden johtamiseen, maavoimien tulenkäyttöön ja merellisten monitoimilentokoneiden hankintaan liittyvät kärkihankkeet.
Muista yhteishankkeista Stoltenberg nostaa esiin ilmasta maahan -täsmäaseprojektin, johon Suomi hänen mukaansa liittyi ensimmäisenä Naton kumppanimaana.
Stoltenberg mainitsee myös Suomen osallistumisen Nato-johtoisiin kriisinhallintaoperaatioihin Afganistanissa ja Kosovossa.
Pääsihteeri Stoltenbergin vuosikertomus on luettavissa kokonaisuudessaan
tästä linkistä.