Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883
Kirjoitinkin, että jos Niinistön tarvitsisi huolehtia sisäpoliittisesta asemastaan. Nyt Väyrynen ja Tuomioja lähinnä yrittävät päästä samaan viiteryhmään Niinistön viereen. Jos kyse ei ole dementiasta niin on vaikea ymmärtää, että Niinistö olisi myynyt kaikki aiemmat mielipiteensä ja vaikuttimensa. Hän ei vain voi tai osaa niitä toteuttaa. Ja asemansa puolesta joutuu väistelemään.
Näin kirjoitit ja aivan oikein kirjoititkin.
Niinistön kohdalla näyttää köökinpuolelta tulevilta mielipiteillä olevan yllättävä suuri vaikutus, tai mitä muuta voikaan odottaa kun vanhus ja nuori nainen perustaa perheen, silloin pelko siitä että luukku lyödään kiinni vaikuttaa ajatteluun.
Tuomioja ja Väyrynen ovat todellisia suomettumisen ajan miehiä joiden tavoitteet tuskin ovat tälle maalle eduksi,
 
.
Hyvä että Saulia ymmärretään nyt kun suhtautuminen on sama kuin Tarjalla.
no omalta osaltani täytyy sanoa, että toivon Saulin tietävän mihin pyrkii ja samalla toivon, että pyrkimys on maamme etu ja mm Natojäsenyys. En missään tapauksessa hyväksy presidentin nykyistä kiemurtelua ja olisin toki halunnut, että päämiehemme olisi suoraselkäinen niin kuin aiemmin vaikutti olevan.
 
Viimeksi muokattu:
.

no omalta osaltani täytyy sanoa, että toivon Saulin tietävän mihin pyrkii ja samalla toivon, että pyrkimys on maamme etu ja mm Natojäsenyys. En missään tapauksessa hyväksy presidentin nykyistä kiemurtelua ja olisi toki halunnut, että päämiehemme olisi suoraselkäinen niin kuin aiemmin vaikutti olevan.
Jos oletetaan että Saulille on sanottu jotain mikä on väräyttänyt paskat housuun on sama todennäköisesti tapahtunut jo Tarjankin aikana. Muustakin on puhuttu kuin kissoista
 
Jos oletetaan että Saulille on sanottu jotain mikä on väräyttänyt paskat housuun on sama todennäköisesti tapahtunut jo Tarjankin aikana. Muustakin on puhuttu kuin kissoista
Tähän en välttämättä usko. Paitsi jos sanoja on Nato. Nimittäin Venäjän uhkailu on itseään ruokkiva ja päin vastoin tekee Natojäsenyydestä entistä tarpeellisemman. Sellainen Venäjän kiristys tekisi länsipyrkimyksistämme vain määrätietoisemmat mutta salatut ja kulissien takaiset. Toki sellaisia ne voivat nytkin olla.

Tarja on sitten oma lukunsa. Hyödyllinen hölmö.
 
Viimeksi muokattu:
Yksi mikä pitää muuten muistaa on että NATO voi toimia jo ennen 5 artiklan laukeamista hybridiä vastaan. Esimerkiksi kiinteiden tutkien tuhoutumista voidaan kompensoida AWACS koneilla jotka eivät edes laske lentokorkeutta olaltalaukaistavien kantaman sisälle ja Ahvenanmaalle voidaan saada 1 laiva lisää tulitukeen avittamaan rajan miehiä.
Tai suomalaisten muodostaman suojakehän sisällä voi olla ylläri.
 
Tunnustan suoraan, ettei minulla riitä ymmärrys Niinistön fundeerauksille. NATO:a ei uskalla oikein edes ääneen lausua, mutta EU:n vahvempi sotilasyhteistyö olisi nyt kuulemma tarpeen.

USA:ko se ilmestyskirjan peto on? Siis niin, että muut NATO:n perustajat jäsenet ovat tosi jees ja lisää yhteistyötä toivotaan pikimmin.

Jos noin on, niin soisi ylipäällikön sitten sanovan sen suoraan ja selittäisi kansalle miksi näin on.
 
USA:ko se ilmestyskirjan peto on? Siis niin, että muut NATO:n perustajat jäsenet ovat tosi jees ja lisää yhteistyötä toivotaan pikimmin.
.

Ei kai se USA ole kun yhteistyötä kuitenkin tehdään ja lisätään. Olisko vaan että TP tietää ettei kaikki NATO-maat juuri nyt halua lisää jäseniä, koska kauppasuhteet, talous ja NATO-laajentuminen... tehdään sitten noita kahdenkeskisiä sopimuksia (UK) ja toivotaan että USA:n vihjaisu ettei Suomea jätetä yksin pitää paikkansa...
 
Ei kai se USA ole kun yhteistyötä kuitenkin tehdään ja lisätään. Olisko vaan että TP tietää ettei kaikki NATO-maat juuri nyt halua lisää jäseniä, koska kauppasuhteet, talous ja NATO-laajentuminen... tehdään sitten noita kahdenkeskisiä sopimuksia (UK) ja toivotaan että USA:n vihjaisu ettei Suomea jätetä yksin pitää paikkansa...

Toivotaan tosisesti noin.
 
Ylipäällikölle on idän suunnalta kerrottu, että mikäli puheet liittymisestä käynnistyvät, niin lievemmässä tapauksessa itärajan yli tulee pakolaista solkenaan, vakavammassa tapauksessa muita joukkoja.
Muistan hyvin sen Kultarantakokouksen joitain vuosia sitten. Ensin kun Putin tuli niin Niinistö oli normaalin tapaan rento ja ystävällinen isäntä.
Sitten yksityisten neuvottelujen jälkeen kun tulivat lehdistön eteen oli Sauli kuin myrkyn niellyt.
 
Yllättävä kysymys Kultarannassa: Entä jos EU liittyisi Natoon?
SATU SCHAUMAN | 18.06.2018 | 11:39- päivitetty 18.06.2018 | 11:43

Valtiotieteiden tohtori Jukka Tarkan mukaan syvempi yhteistyö hyödyttäisi molempia.

Kultarannassa EU:ta käsittelevän paneelikeskustelun yhteydessä kuultiin yllättävä yleisökysymys, kun valtiotieteiden tohtori Jukka Tarkka nousi ylös ja kysyi, miksi EU ei voisi liittyä Natoon järjestöllisenä jäsenenä?

Tarkan mukaan EU:lla olisi esimerkiksi uusiin uhkiin vastaamisessa merkittävää osaamista.

— Ei olisi yhtään hassumpaa, että tämä yhdistettäisiin siihen, mitä Natossa tapahtuu. EU:lla on vaikeuksia saada sotilaallista yhteistyötä toimimaan, Natossa se toimii. Miksi näitä kahta ei voi yhdistää?

Tarkka sanoi olevansa toki tietoinen, etteivät perussäädökset tätä mahdollista, mutta huomautti, että ”tilanteet voivat muuttua” ja tätä myötä perussäädöksetkin.
Paneelistit kommentoivat Tarkan avausta näin:

— EU:n ja Naton yhteistyö on tärkeä elementti ja minusta se on riittävä vastaus tähän kysymykseen,katsoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

— EU:lla ja Natolla on toimintaoihjelma, jolla vahvistetaan sitä, mitä molemmat organisaatiot tekevät. Se on erittäin syvälle menevä yhteistyöohjelma. Tohtori Tarkan esittämä ajatus, että EU liittyisi Natoon tietysti selvittäisi asioita. Miksi näin ei ole, tätä pitää kysyä EU:lta, sen jäsenmailta, arvioi EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.).

— On mielenkiintoinen kysymys, voisiko EU liittyä Natoon organisaationa. Washingtonin sopimus on se, mitä tässä pitäisi tarkastella. Miten Naton perussopimus suhteutuu siihen, pohdiskeli Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

— Tohtori Tarkka ratkaisisi näin Suomenkin Nato-kysymyksen. Kun saadaan perussopimukset muutettua, niin EU Naton jäseneksi, heitti Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.
 
Jos oletetaan että Saulille on sanottu jotain mikä on väräyttänyt paskat housuun on sama todennäköisesti tapahtunut jo Tarjankin aikana. Muustakin on puhuttu kuin kissoista...
Venäjä horjuttaa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä - UPI: jos jatkuu, molemmat Pohjoismaat saattavat liittyä Natoon
Tänään klo 11:23
Ulkopoliittisen instituutin mukaan Suomen ja Ruotsin välinen turvallisuuspoliittinen yhteistyö on tällä hetkellä vakaa, mutta tilanne saattaa muuttua Venäjän toiminnan seurauksena.
2b22725499ab6cec78bfd8b89d4f72605f3e75668831c0ef800efb124b6d874e.jpg

Ruotsin lähestymistapa solidaarisuuteen ja valmistautuminen maan puolustamiseen muiden kanssa ovat julkaisun mukaan vähentäneet alueen turvallisuuspoliittista epäselvyyttä. Kuvituskuva. JENNI GÄSTGIVAR
Tuoreimman raportin mukaan Venäjä horjuttaa Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittista yhteistyötä. Tilanteen jatkuessa Suomi ja mahdollisesti myös Ruotsi pyrkii tasapainottamaan tilannetta liittymällä Natoon.
Asia käy ilmi ulkopoliittisen instituutin uusimmasta FIIA Briefing Paper -julkaisusta, joka tarkastelee Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön seurauksia Itämeren alueella.
- Nykytilanne on strategisesti vakaa. Jos Venäjä kuitenkin edelleen horjuttaa sitä, Suomi, ja mahdollisesti Ruotsi, pyrkii tasapainottamaan sitä muuttamalla politiikkaansa, mahdollisesti liittymällä Natoon, arvioi julkaisun kirjoittanut vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ulkopoliittisen instituutin globaalin turvallisuuden tutkimusohjelmasta.
Raportin mukaan Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöllä on ristiriitaisia vaikutuksia alueelliseen turvallisuuteen.Tiivistelmässä todetaan, että maiden välinen yhteistyö sekä lisää että vähentää epäselvyyttä Itämeren alueella. Raportin mukaan Ruotsin toiminta on vähentänyt turvallisuuspoliittista epäselvyyttä, kun taas Suomi on toiminnallaan sekä lisännyt että vähentänyt sekavuutta.
- Suomi on yhä avoimempi yhteistoimintakyvystä Ruotsin ja Naton jäsenmaiden kanssa. Tämä suuntaus vahvistuu, kun Suomi valmistautuu osallistumaan isoihin kansainvälisiin harjoituksiin ja järjestämään niitä. Turvallisuuspolitiikassa Suomen ulkopolitiikan eliitti on kuitenkin varautunut, mikä käytännössä lisää epäselvyyttä Suomen aikomuksista kriisitilanteessa, linjaa Salonius-Pasternak julkaisussa.
Puolestaan Ruotsin lähestymistapa solidaarisuuteen ja valmistautuminen maan puolustamiseen muiden kanssa ovat julkaisun mukaan vähentäneet alueen turvallisuuspoliittista epäselvyyttä.
HENNA KORKALA [email protected]
 
Mistäs nyt tuulee..Liisa Jaakonsaari...:eek:

Avaus: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vahvistaa Pohjois-Euroopan turvallisuutta – tärkeä puheenvuoro julki molemmissa maissa
Tunnetut ruotsalaiset ja suomalaiset ulkopolitiikan tekijät, kokeneet tutkijat ja tarkkailijat haastavat yhteisessä puheenvuorossaan maitaan valmistelemaan samanaikaista Nato-jäsenyyttä. Kirjoittajien mukaan paras tilanne Pohjolan turvallisuudelle on, jos kaikki viisi pohjoismaata kuuluvat Natoon. Julkaisemme artikkelin yhtä aikaa ruotsalaisen Svenska Dagbladet -lehden kanssa.
UUTISET19.06. 20.00
JOEL MAISALMI

Suomen ja Ruotsin liput liehuvat yhä useammin rinnakkain sotilaallisissa yhteyksissä. Suomen ilmavoimat osallistuivat sotaharjoitukseen yhdessä Ruotsin ilmavoimien kanssa Visbyssä syksyllä 2016.

Lännen Media
Sadan kuluneen vuoden aikana on pyritty monin tavoin vahvistamaan Suomen ja Ruotsin yhteenkuuluvuutta. Vaikka kokemuksemme ovat erilaiset, monet turvallisuuspolitiikkamme perusedellytyksistä ovat yhteisiä. Olemme toisistamme riippuvaisia, ja yhden linjaratkaisuilla on seurauksia toiselle. Kokemuksissa, näkökulmissa ja ehkä eduissakin on toki myös eroja. Avoin maiden välinen keskustelu auttaa paremmin näkemään nämä erot.
Suomen ja Ruotsin turvallisuuspolitiikka nojaa sotaa ehkäisevään pelotekykyyn, joka taas rakentuu oman kansallisen puolustuksen, laajojen verkostojen ja muiden maiden kanssa harjoitettavan kahdenvälisen sotilaallisen yhteistyön varaan. Yhteistyö on välttämätöntä nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa, jossa Venäjä on haastanut Euroopan turvallisuusjärjestyksen ja osoittanut taipumusta käyttää sotilaallista voimaa poliittisiin tarkoituksiin. Venäjä on näin rikkonut avoimesti kansainvälistä oikeutta ja Etyjin periaatteita, joita se on ollut itse neuvottelemassa ja hyväksymässä.
Venäjä lisää joukkojensa varustusta ja uhkaa ydinaseiden käytöllä. Pienten naapurimaiden tulee sen takia hakea vahvempien kumppaneiden tukea, jotta niillä olisi sotaa ehkäisevää puolustuskykyä Venäjän mahdollista aggressiota vastaan.
Tässä tilanteessa on selvää, että entisaikojen sotilaallisesti liittoutumaton politiikka (”puolueettomuuspolitiikka” tai ”liittoutumattomuus”) ei vastaa muuttuneita tarpeita. Sekä Ruotsi että Suomi hakevat avoimesti tukea toisiltaan ja useilta Nato-mailta, erityisesti Yhdysvalloilta.



Suomi ja Ruotsi ovat kehittäneet keskinäistä puolustusyhteistyötä, joka ei ole muodollinen liitto mutta jonka on selvästi sanottu toimivan myös rauhan ajan ulkopuolella. Sen lisäksi molemmat maat kehittävät samanaikaisesti yhteyksiään monien Nato-maiden ja Naton itsensä kanssa; ei vähiten Naton kanssa solmitun, sekä Suomen että Ruotsin ratifioiman isäntämaasopimuksen pohjalta.
Tässä suhteessa tärkein on transatlanttinen yhteys. Siitä on molempien maiden poliittinen johto tietoinen. Suomi ja Ruotsi ovat solmineet puolustusyhteistyön syventämistä koskevia sopimuksia Yhdysvaltain kanssa. Toukokuussa 2018 näiden kolmen maan puolustusministerit allekirjoittivat tämän yhteistyön kolmikantaista kehittämistä koskevan aiejulistuksen. Yhteistyötä Ison-Britannian kanssa syvennetään myös Brexitin jälkeen.
On erinomaista, että syvennämme nyt konkreettista keskinäistä puolustusyhteistyötämme ja yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa, mutta meidän tulee käydä keskustelua ja syventää yhteistä analyysiä siitä, miten jatkamme maidemme etenemistä kohti täysimääräistä Nato-jäsenyyttä.
ANSSI JOKIRANTA / ARKISTO

K9-panssarikanuuna puhuu maavoimien vaikuttamisharjoituksessa Rovajärven ampuma-alueella. Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö seurasivat yhdessä tätäkin harjoitusta.

Sotilasstrategiselta kannalta Pohjoismaiden ja Baltian maiden muodostama alue on yhtenäinen. Jos Venäjä ryhtyisi hyökkäystoimiin jotain pohjoismaata tai Baltian maata vastaan, se koskisi väistämättä sotilaallisesti myös Suomea ja Ruotsia. Siksi politiikkamme Venäjän suhteen tulee olla sotaa ehkäisevää, jotta estäisimme ennalta konfliktien syttymisen. On tärkeää, että molemmat maat kaikissa oloissa panostavat omaan kansalliseen puolustukseensa. Mutta paras tapa varmistaa, että pelotteemme ehkäisee Venäjän mahdollisia Itämeren alueeseen kohdistuvia sotilaallisia aikomuksia, ja samalla merkittävästi lisätä Suomen ja Ruotsin puolustuskykyä, olisi molempien maiden jäsenyys Natossa.
Myös pohjoismaista yhteistyötä hyödyttäisi merkittävästi, mikäli kaikki viisi pohjoismaata olisivat Naton jäseniä. Naton sisällä Pohjola muodostaisi tärkeän alueellisen pilarin läntisessä puolustusjärjestelmässä. Tämä hyödyttäisi koko liittokuntaa ja myös vahvistaisi Itämeren alueen vakautta.
Erittäin hyödyllisiä ovat yhteisharjoitukset, joita on järjestetty Suomen, Ruotsin ja useiden Nato-maiden kesken. Ruotsi järjesti Aurora-harjoituksen syksyllä 2017, Norja pitää Trident Juncture -nimisen harjoituksen syksyllä 2018, ja Suomen hallitus on päättänyt järjestää laajan kansainvälisen harjoituksen kansallisen pääsotaharjoituksen yhteydessä vuonna 2021. Joukko-osastoja ja esikuntia harjoitetaan toimimaan yhdessä taktisesti ja operatiivisesti.
Jotta nopeasti ilmaantuvissa tilanteissa kyettäisiin toimimaan, tarvitaan kuitenkin pidemmälle meneviä suunnitelmia ja sotaa ehkäisevää puolustussuunnittelua. Tämä ei ole mahdollista Suomen ja Ruotsin nykyisessä liittoutumattomassa tilanteessa, eikä sitä voi improvisoida konfliktin jo käynnistyttyä. Liittoutumattomien maiden kahdenväliset yhteistyöjärjestelyt ovat väistämättä rauhan ajan rakennelmia, jotka eivät merkitse sitovia puolustustakuita, eikä niitä ole tarkoitettukaan luomaan perustaa yhteiselle, operatiiviselle puolustussuunnittelulle.
Nato sen sijaan on tällaisen suunnittelun luonnollinen kehys. Tähän työhön osallistuminen olisi olennaista paitsi Suomen ja Ruotsin puolustukselle myös sotilaallisten hyökkäysten ehkäisemiselle koko Itämeren alueella. Arktiksen kehitystä ajatellen on erittäin tärkeää, että suunnittelu kattaa myös arktisen alueen.
Toisinaan väitetään, että Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyys merkitsisi perusteellista turvallisuuspoliittisen tilanteen muutosta ja että jännitys Pohjois-Euroopassa kasvaisi sen takia, että Venäjä kokee kasvanutta uhkaa. Tällaiset väitteet ovat todellisuudelle vieraita. Venäjän retoriikan taustalla on mieluumminkin sen halu maksimoida oma sotilaallinen toimintavapautensa kaikissa mahdollisissa tilanteissa.
Suuri muutos on sitä paitsi jo tapahtunut, kuten edellä on todettu. Suomen ja Ruotsin jo nyt pitkälle menevä yhteistyö Naton ja yksittäisten länsimaiden kanssa sekä EU:n puolustuspolitiikan kehitys merkitsevät, että liittoutumattomuus ei Moskovan silmissä ole uskottavaa. Sen sijaan Venäjä pitää Suomea ja Ruotsia kiinteänä osana länttä ja ajattelisi todennäköisimmin näin myös konfliktitilanteessa. Se taas merkitsee, että liittoutumattomuus on muuttunut tarkoituksensa vastaiseksi ulkopuolisuudeksi.
Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä lännen yhteenlaskettu sotaa ehkäisevä kyky muodostuisi nykyistä merkittävästi suuremmaksi. Se johtaisi todennäköisesti Venäjän hetkelliseen ärtymiseen, kun Kreml ymmärtäisi, ettei sillä enää olisi sotilaallista toimintavapautta hyökätä naapurimaihin joutumatta sotaan koko läntistä maailmaa vastaan. Jonkin ajan kuluttua Venäjä hyvin todennäköisesti hyväksyisi uuden tilanteen, joka olisi nykyistä huomattavasti vakaampi. On siksi rauhan edun mukaista, että Suomi ja Ruotsi integroituisivat muiden länsimaiden kanssa myös sotilaallisesti.
Frank Belfrage
Suurlähettiläs, Ruotsin hallituksen kabinettisihteeri 2006–2014
Tomas Bertelman
Suurlähettiläs (Madrid, Riika, Varsova, Moskova). Kirjoitti hallituksen selvityksen Ruotsin kansainvälisestä puolustusyhteistyöstä 2014. Ruotsin sotatieteellisen akatemian (KKrVA) jäsen.
Yrsa Grüne
Journalisti, ulko- ja turvallisuuspoliikan kommentaattori. Pääkirjoituskirjoittaja Hufvudstadsbladetissa (HBL) 2009–2016; kolumnisti, HBL:n bloggaaja 2016–.
Hannu Himanen
Suurlähettiläs. Toiminut turvallisuuspolitiikan tehtävissä ulkoministeriössä 1980-luvulta; suurlähettiläs Jakartassa, Geneven YK-järjestöissä ja Moskovassa (2012–2016); turvallisuuspoliittinen kirjoittaja ja kommentoija.
Bo Hugemark
Eversti (evp), entinen sotahistoriallisen osaston päällikkö, Ruotsin Atlantti-seuran kunniapuheenjohtaja. Ruotsin sotatieteellisen akatemian (KKrVA) jäsen.
Jaakko Iloniemi
Suurlähettiläs, ministeri. Ulkoministeriössä 1965–1983, muun muassa suurlähettiläs Washingtonissa; sen jälkeen elinkeinoelämän tehtävissä ja EVA:n toimitusjohtaja (1990–2000). Turvallisuuspoliittinen kommentoija ja kirjoittaja.
Liisa Jaakonsaari
Europarlamentaarikko vuodesta 2009. Suomen Atlantti-seuran puheenjohtaja (2009–), sosialidemokraattien kansanedustaja (1979–2009), ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja (1999–2007), työministeri (1995–1999).
Diana Janse
Suurlähettiläs (Damaskus/Beirut, Tbilisi/Jerevan), virkavapaalla.
Pauli Järvenpää
Suurlähettiläs, valtiotieteen tohtori, vanhempi tutkija Tallinnassa sijaitsevassa tutkimuslaitoksessa International Centre for Defence and Security (ICDS). Puolustuspolitiikasta vastaava puolustusministeriön ylijohtaja (2002 –2010), Suomen suurlähettiläs Afganistanissa (2010–2013); Ruotsin sotatieteellisen akatemian (KkrVA) kutsuttu jäsen.
Johan Molander
Suurlähettiläs (Moskova, Helsinki), laaja kokemus aseidenriisunnasta.
Juha Pyykönen
Prikaatikenraali (evp), valtiotieteiden lisensiaatti. Puolustusvoimissa 1980–2015; kriisinhallinnan johtotehtävissä sekä EU:n että Naton päämajassa kolmella vuosikymmenellä.
Jukka Tarkka
Valtiotieteen tohtori. Julkaisee historiantutkimuksia ja kolumneja; kansanedustaja 1995–1999.
Katarina Tracz
Ruotsalaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ajatushautomon Frivärldin johtaja.
Mike Winnerstig
Filosofian tohtori, Ruotsin sotatieteellisen akatemian (KKrVA) jäsen.

Puheenvuoro ilmestyy samanaikaisesti Suomessa Lännen Median sanomalehdissä ja Ruotsissa Svenska Dagbladetissa.
https://www.aamulehti.fi/uutiset/av...puheenvuoro-julki-molemmissa-maissa-201025216
 
No, Jaakonsaarihan on jo vuosikymmen sitten käyttänyt Suomen NATO-tilanteesta moottoripyöräkerhotermiä: Hangaround-jäsen.
 
Merkittävä vastaveto TP Niinistön hiljattaiselle lausunnolle. Kultarannan suunnalta saattaa kohta kuulua repeävien verkkarien ritinää.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
No tällaisen johtopäätöksen IS:n gallupista saattoi tehdä. Pitäisiköhän ryhtyä pääministeriksi Euroopan investointipankin johtajaksi ;)

En ymmärrä miksi Sale ei yritä Nato-asiaa nostaa voimakkaammin esiin. Mies istuu varmuudella viimeistä kautta ja mielipidevaikuttajana hänellä on auktoriteettia. Tietenkin hallitus on vaihtumassa ja vaalit tulossa, että hetki ei välttämättä ole hedelmällisin kun mahdollisesti siirrymme taas Tuomiojan aikaan :rolleyes:

Putin on voinut yksityisesti sanoa Salelle yllättävän suoraankin, että jos liitytte Natoon, niin se on teille lopun alku. Montako miljoonaa turvapaikanhakijaa haluatte itärajalle?

Miten muuten on selitettävissä, että Sale kannatti ennen suoraan Natoa, mutta nyt yhtäkkiä muka ei kannatakaan? Onko kukaan kysynyt häneltä, että miksi kannatitte Natoa syvän rauhantilan aikana, mutta nyt kun turvaa tarvitaan, niin vastustatte sitä? Epäloogista ja tästä olenkin päätellyt, että kulisseissa on tullut vahva viesti idästä, että Suomen NATO-jäsenyys on ns. Red Line, jonka ylittäminen triggeröi vastatoimet tai jopa pre-emptive striken
 
Vaan kyllä Suomen oikeasti kannattaisi aktiivisesti ajaa neuvotteluja Ruotsin kanssa yhteisestä NATO-hakemuksesta. Muuten voi käydä niin, että Ruotsi liittyy ja täällä edelleen änkytetään, että meillä vain 25% kannattaa Natoa, niin ei me voida hakea. Sit nähdään paniikinomaisia puheita TV:ssä Suomen kansalle, kun Sipilä tai joku muu vapisevalla äänellä selittää, kuinka nyt on tiukka paikka ja kannattakaa please kansalaiset nyt Natoa, vaikka teille 50 vuotta onkin päinvastaista opetettu. Ei ole järkevää, että Ruotsin tai jonkun muun maan annetaan sanella meille aikataulut ja liittymisehdot Natoon, kun ei hyvissä ajoin haettu
 
Suhteellisen merkittävä avaus. Merkittävä erityisesti siinä mielessä, että mukana on tosiaan ollut sekä suomalaisia, että ruotsalaisia Turpo-vaikuttajia jotka yhdessätuumin ovat tämän laatineet. Saa nähdä kuka älähtää ensiksi. Tuomioja?

Bacman on ainakin toistaiseksi kiireinen vastatessaan syytteisiin, joten ehkä itse pääpropagandisti jopa pysyy hiljaa.
 
Mika Aaltola taisi pari päivää sitten kehottaa suomalaisia pohtimaan Suomen turvallisuuspolitiikkaa -ei ekan asteen yhtälön - vaan toisen asteen yhtälön -kautta.

Kyllä se vaan juuri niin on.
Yleensä olen arvostanut Aaltolan puheita, mutta tämä meni vanhanajan "vain harvat ja viisat ymmärtävät ulkopolitiikkaa" puolelle ja jäi täysin mystiseksi. Ehkä olen vain niin yksinkertainen etten ymmärrä Aaltolaa ja sinua.
 
Back
Top