Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Tämä saattaisi johtaa siihen, että Venäjä pelaisi Suomen ulos Ruotsin kanssa yhteisestä Nato-hakemuksesta yksinkertaisesti tekaisemalla jonkinlaisen vakavahkon kriisin Suomen ja Venäjän välille. Kriisin lajia en osaa arvata ennalta, mutta Venäjä on jo aiemmin osoittanut, että se pelaa kansainvälisessä politiikassa aivan omilla säännöillään, eikä juuri välitä muut siitä ajattelevat. Kiistävät vain kaiken ja väittävät, että syy on suomalaisissa.

Suomen Nato-jäsenyysneuvottelut sakkaisivat siihen pisteeseen ja voisimme vain vilkuttaa Ruotsille, kun se livahtaa häntä koipien välissä Natoon jättäen meidät pöyhimään paskakasaa parhaan kykymme mukaan.

Jäätynyt konflikti voi olla hankalasti järjestettävissä Suomen tapauksessa. Mitkään uudet Mainilan laukauksetkaan eivät ole kansainvälisesti uskottavia.
 
Jäätynyt konflikti voi olla hankalasti järjestettävissä Suomen tapauksessa. Mitkään uudet Mainilan laukauksetkaan eivät ole kansainvälisesti uskottavia.

Nykyään tuolla kansainvälisellä uskottavuudella ei, ikävä kyllä, taida olla mitään merkitystä Venäjän kyseessä ollessa. Ukrainalaisethan sen malesialaiskoneen pudottivat eivätkä venäläiset tietenkään sodi Donetskissa. Kuitenkin konflikti jatkuu alueella vuodesta toiseen, jotta Ukraina ei pääsisi liikaa lähestymään länttä vaan säilyisi Venäjän puskurivyöhykkeenä Naton suuntaan.
 
Jäätynyt konflikti voi olla hankalasti järjestettävissä Suomen tapauksessa. Mitkään uudet Mainilan laukauksetkaan eivät ole kansainvälisesti uskottavia.
Ei välttämättä.
 
Mies Putiinin liekanarusta sanoo miten asiat on.
https://demokraatti.fi/presidentti-niinisto-kokoomuksen-nato-puheista-se-on-vahan-naiivia-ajattelua/
Presidentti Niinistö kokoomuksen Nato-puheista: ”Se on vähän naiivia ajattelua”

Eipähän NATO:n pääsihteeri tässä parin vuoden takaisessa videossa kutsu Suomen presidenttiä bolsevikiksi tai kommunistiksi. Kun ei suomalaisten enemmistölle NATO kelpaa, niin siten pysytään erossa jäsenyydestä.

 
Kaksoisvaje.

Jyri Raitasalon mukaan Euroopan Nato-maiden puolustusvajeen korjaamiseen ei ole nopeita ratkaisuja.

– Naton Brysselin-huippukokouksen päätösasiakirjassa tulisi olla vain kaksi artiklaa. Artiklassa yksi liittokunnan eurooppalaisten jäsenmaiden pitäisi sitoutua jo menetetyn puolustuskyvyn palauttamiseen. Toisessa artiklassa olisi vahvistettava vuonna 2014 tehdyt lupaukset puolustusmenojen kasvattamisesta, maanpuolustuskorkeakoulun yleisen sotataidon sotilasprofessori Jyri Raitasalo toteaa Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessaan.

Raitasalo muistuttaa Naton kehityksen tulevina vuosina heijastuvan koko Euroopan alueelle, myös Suomeen.

– Puolustuskyvytön Eurooppa ei ole Suomen etu, hän sanoo.

Walesin vuoden 2014 huippukokouksen päätösasiakirjassa käsiteltiin muun muassa Naton jäsenmaiden sitoutumista puolustuksen riittävään resursointiin. Asiakirjan 14. artiklassa jäsenmaat totesivat käyttävänsä vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustukseen ja vähintään 20 prosenttia puolustusbudjetistaan puolustusmateriaali-investointeihin. Tavoitevuodeksi asetettiin 2024. Jyri Raitasalon mukaan monet maat eivät tätä tavoitetta täytä.

https://www.verkkouutiset.fi/sotilasprofessori-varoittaa-puolustuskyvyton-eurooppa-ei-ole-suomen-etu/
 
Kuka ei kuulu joukkoon?

Nato-maiden valtionjohtajat kokoontuvat huippukokoukseen Brysseliin. Tapaamisen alla Pew Research on vetänyt yhteen ja julkaissut tästä linkistä avautuvia tutkimustietojaan Natosta.

USA:n presidentti Donald Trump on vaatinut Nato-maita täyttämään suosituksen bruttokansantuotteensa kahden prosentin sijoittamisesta puolustusmenoihin.

Pew toteaa vain neljän jäsenmaan täyttävän suosituksen. Ne ovat USA (3,57 %), Kreikka (2,36 %), Britannia (2,12 %) ja Viro (2,08 %). Puola (1,99 %) on suosituksen rajalla.

Muiden jäsenmaiden prosenttiluvut ovat: Romania 1,80, Ranska 1,79, Latvia 1,75, Liettua 1,73, Norja 1,62, Montenegro 1,58, Bulgaria 1,53, Turkki 1,48, Portugal 1,31, Kanada 1,29, Kroatia 1,26, Saksa 1,24, Slovakian tasavalta 1,19, Tanska 1,17, Hollanti 1,15, Italia 1,12, Albania 1,10, Unkari 1,06, Tsekin tasavalta 1,05, Slovenia 0,98, Espanja 0,92, Belgia 0,90 ja Luxemburg 0,46.

Pew teki 2017 kyselyn 12 Nato-maassa niiden kansalaisten suhtautumisesta Natoon. Keskimäärin 61 prosenttia vastanneista suhtautui myönteisesti ja 24 prosenttia kielteisesti.

Myönteisintä suhtautuminen oli Puolassa (79 % myönteisiä, 7 % kielteisiä), Hollannissa (79/15) ja Saksassa (67/25).

Britanniassa luvut olivat 62/19, USA:ssa 62/23 ja Ranskassa 60/34.

Eniten kielteistä suhtautumista oli Espanjassa (45/40), Kreikassa (33/57) ja Turkissa (23/58). Turkissa siis vain 23 prosenttia kansalaisista suhtautuu Natoon myönteisesti.

https://www.verkkouutiset.fi/vain-nelja-naton-jasenmaata-tayttaa-kahden-prosentin-suosituksen/
 
G7-kokous ennen Helsinkiä.

Yhdysvaltain Nato-liittolaiset pelkäävät G7-kokouksen katastrofin toistuvan huippukokouksessa. Yhdysvaltain eurooppalaiset Nato-liittolaiset odottavat huolestuneina ja epätietoisina keskiviikkona käynnistyvää Nato-huippukokousta.

Huolta aiheuttaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin arvaamattomuus. Mies on ottanut hampaisiinsa ja poliittiseksi keppihevosekseen Euroopan ja erityisesti Saksan puolustusmenot.

Brysselissä pelätään, että Trump tekee Nato-kokouksessa saman tempun kuin G7-kokouksessa: jättää yhteisen asiakirjan ja poliittisen julistuksen allekirjoittamatta ja painelee Helsinkiin tapaamaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on joutunut muistuttamaan presidenttiä siitä, että kaksi prosenttia on poliittinen linjaus, ei juridinen sitoumus.

Jos Saksanyt nostaisi sotilasmenonsa kahteen prosenttiin bkt:sta, maan puolustusbudjetti olisi 85 miljardia euroa vuonna 2024. Se olisi 30 miljardia euroa suurempi kuin Ranskan ja toiseksi suurin rahallisesti Yhdysvaltain jälkeen. Euroopan sotilaspiiristä pidetään mahdottomana, että Euroopan historian tuntien muu Eurooppa nielisi tyynenä tuon suuruusluokan sotilasmenojen kasvattamisen Saksassa. Lisäksi valtaville summille on äkkiseltään vaikea löytää järkeviä käyttökohteita.

Vielä kylmän sodan aikaan Yhdysvaltain ja Euroopan osuudet Naton menoista olivat fifty-fifty, nyt USA:n osuus on 70 prosenttia. Kylmän sodan jälkeen moni Euroopan maa supisti sotilasmenojaan ja Yhdysvallat otti entisen Itä-Euroopan puolustuksen kontolleen.

Venäjän Krimin valtauksen jälkeen Yhdysvaltain kahdenvälinen tuki Euroopan puolustukseen on noussut 700 miljoonasta eurosta 4,8 miljardiin euroon. Ensi vuonna luku kasvaa 6,5 miljardiin euroon.

Nato-maiden johtajat keskustelevat todennäköisesti Venäjästä illallisella, johon osallistuu myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/trump-tulee-laksyttamaan-saksaa-brysseliin--eurooppa-odottaa-pelonsekaisin-tuntein/5nDKWxsb

1531294774149.png
 
Donald to Donald.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vastaa Twitterissä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kritiikkiin eurooppalaisten puolustusbudjeteista. Tusk ei niele Trumpin arvostelua pienistä puolustusbudjeteista.

Trump on sättinyt eurooppalaisia Nato-kumppaneitaan siitä, että ne eivät täytä liittouman velvoitetta käyttää kahta prosenttia maan bruttokansantuotteesta puolustukseen. Tikunnokkaan Trump on nostanut erityisesti Saksan, jonka puolustusbudjetti vuonna 2015 vastasi 1,1 prosenttia maan bkt:sta. Saksa on luvannut nostaa puolustusmäärärahojaan 1,5 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Yhdysvalloilla on Saksassa 35 000 sotilasta.

Tavatessaan tukijoitaan Montanassa viime viikolla Trump kertoi yleisölle, kuinka Saksa haluaa suojaa Venäjää vastaan, mutta ostaa samalla venäläistä kaasua miljardien dollarien arvosta samalla kun amerikkalaiset ovat ”hölmöläisiä, jotka kuittaavat koko laskun”.

–Hyvä Donald Trump. Yhdysvalloilla ei ole eikä tule parempaa liittolaista kuin EU. Käytämme puolustukseen paljon enemmän kuin Venäjä ja yhtä paljon kuin Kiina. Toivon, että sinulla ei ole epäilyksiä siitä, että tämä on investointi turvallisuuteemme, ja samaa ei voi sanoa Venäjän ja Kiinan rahoista, Tusk vastaa Trumpille Twitterissä.

Eurooppa-neuvosto on EU-maiden johtajien erityinen kokoonpano. Suomea Eurooppa-neuvostossa edustaa pääministeri.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/253494-eu-pomo-vastaa-trumpin-kritiikkiin-puolustusrahoista-usalla-ei-ole-eika-tule
 
Boots on the ground.

Yhdysvallat sijoitti kylmän sodan aikana kymmeniä tuhansia sotilaita eri puolille Eurooppaa. Pew Research Center -tutkimuslaitoksen mukaan joukkoja on tällä hetkellä Yhdysvaltojen rajojen ulkopuolella vähemmän kuin kertaakaan viimeisen 60 vuoden aikana.

USA:n sotilaita on sijoitettu pysyvästi maan puolustushallinnon tilastojen mukaan Saksaan noin 35 000, Italiaan 12 800, Britanniaan 9200, Espanjaan 3600 ja Belgiaan 900. Lisäksi pienempiä osastoja on muun muassa Hollannissa, Kreikassa, Norjassa, Romaniassa, Portugalissa, Unkarissa ja Puolassa.

Eurooppaan on sijoitettu 26 500 USA:n maavoimien, 9000 merivoimien, 3000 merijalkaväen ja 27 000 ilmavoimien sotilasta. Yhteensä joukkoja on siis noin 65 000.

Kaikkiaan Nato-maiden puolustusmenot ovat noin biljoona dollaria (12 nollaa ykkösen perässä). USA:n puolustusmenot ovat tästä noin 70 prosenttia. Britannian osuus on noin kuusi, Saksan noin viisi, Ranskan noin viisi, Italian noin 2,5 ja Kanadan noin kaksi prosenttia.

USA on jätti myös sotilashenkilöstön määrää vertaillessa. Naton taulukon mukaan USA:lla on sotilashenkilöstöä 1,3 miljoonaa, Turkilla 386 000, Ranskalla 208 000, Saksalla 183 000, Italialla 180 000, Britannialla 145 000 ja Kanadalla 71 000. Virolla on 6 100.

https://www.verkkouutiset.fi/tiesitko-nain-paljon-usalla-on-sotilaita-euroopan-eri-maissa/
 
Trump vs Merkel.

Trump syytti jälleen muita Nato-maita liian pienestä osallistumista puolustusmenoihin. Trump syytti erityisesti Saksan olevan Venäjän taskussa, koska Saksa ostaa maakaasua Venäjältä.

– Meidän pitäisi puolustaa Saksaa, kun se saa energiansa Venäjältä. Selittäkää se! Trump vaati.
– Onko se sopivaa? Saksa on täysin Venäjän kontrollissa, koska se saa 60–70 prosenttia kaasustaan Venäjältä uutta kaasuputkea pitkin.

Trump sanoi Saksan olevan Venäjän vanki, koska se on luopunut hiili- ja ydinvoimasta. Fukushiman voimalaonnettomuuden jälkeen Saksan hallitus ilmoitti maan luopuvan ydinvoiman käytöstä vuoteen 2020 mennessä, ja maa on sulkenut ydinvoimaloita. Ilmastotavoitteistaan huolimatta Saksa on edelleen tuottanut lähes 40 prosenttia käyttämästään energiasta hiilivoimaloissa.

Merkel viittasi myös Afganistanin-operaatioon, joka on tähän mennessä Naton historian ainoa tapaus, jossa sotilasliiton keskinäisen puolustuksen artiklaa on sovellettu. Artiklan mukaan muiden jäsenmaiden on tultava jäsenmaan avuksi, jos siihen kohdistuu sotilaallinen hyökkäys. Yhdysvallat käytti artiklaa vuonna 2001 World Trade Center -torneihin kohdistetun terrori-iskun jälkeen.

– Haluamme myös kasvattaa edelleen puolustusmenojamme lähemmäs kahta prosenttia, Merkel kertoi, viitaten Walesin päätökseen. Vuonna 2024 Saksan puolustusmenot ovat jo 80 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014, Merkel sanoi.

Yhdysvallat haluaisi Euroopan ostavan enemmän nesteytettyä maakaasua Yhdysvalloista. Noin 30 prosenttia EU-maiden käyttämästä maakaasusta tulee Venäjältä. Vuonna 2016 makaasulla tuotettiin 23 prosenttia koko Saksan energiankulutuksesta. Vuonna 2015 Saksa sai 40 prosenttia maakaasustaan Venäjältä, 21 prosenttia Norjasta ja 29 prosenttia Hollannista. Nord Stream 2:n uskotaan kasvattavan venäläisen maakaasun osuutta, jos uusi putkilinjaus saadaan toteutettua.

Saksa on Trumpin mielestä Venäjän vanki, koska se saa energiansa Venäjältä.

https://yle.fi/uutiset/3-10298788
 
Kääänn-nös vasempaan päin!

1531393344569.png

Kukas se siellä sooloilee? Eikö alokas-Trump tiedä, missä on oikea vasen?

Donald Trump pressed Nato allies to double their target for defence spending to 4 per cent of gross domestic product as he accused Germany of being a “captive of Russia”.At a summit in Brussels, Mr Trump said members of the alliance should not just meet their military spending goal of 2 per cent of GDP, but double it to a level that is not even met by the US. The White House confirmed that Mr Trump pushed to raise the target — a point he made at the Nato summit in Warsaw a year ago.

https://www.ft.com/content/ea3bf5ce-84a1-11e8-a29d-73e3d454535d?desktop=true&segmentId=7c8f09b9-9b61-4fbb-9430-9208a9e233c8#myft:notification:daily-email:content
 
No, kun täällä ollaan sitä mieltä että ovi on kiinni, on Nato eri mieltä. Pohjois-Makedonia kutsuttiin neuvotteluihin ja kaikkien jäsenten yhteisessä julkilausumassa todettiin oven olevan auki.
 
No, kun täällä ollaan sitä mieltä että ovi on kiinni, on Nato eri mieltä. Pohjois-Makedonia kutsuttiin neuvotteluihin ja kaikkien jäsenten yhteisessä julkilausumassa todettiin oven olevan auki.

Voi liittyä tähän kuvioon. Kreikka karkottaa pari venäläisdiplomaattia joita se syyttää sekaantumisesta maan sisäisiin asioihin. Pohjois-Makedonian mahdollinen NATO-jäsenyys taitaa kuulua asiaan.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/2...lomaattia-syytos-sotkeutumisesta-kansalliseen
 
Tuli Twitterissä vastaan tänään Kirsi Kunnaksen yli 30v sitten kirjoittama lastenloru:


Ovela Olli

Ovela Olli oli ovella
olevinaan ovela.
Sen kahdesti avasi
ja kahdesti sulki,
ees taas ravasi
ja selkä kenossa
sitä mukaa kulki
kun ei tahtonut julki
oliko tulossa vai menossa.


Ja sellainen oli lopputulos,
sen tähän lisään:
hän ei päässyt enää ulos
eikä sisään.
 
Eikös tämä mene niin, että
1531393344569-png.22939

UHKA TULEE IDÄSTÄ
Meille se on Venäjä, Trumpille Kiina
 
Voi liittyä tähän kuvioon. Kreikka karkottaa pari venäläisdiplomaattia joita se syyttää sekaantumisesta maan sisäisiin asioihin. Pohjois-Makedonian mahdollinen NATO-jäsenyys taitaa kuulua asiaan.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/2...lomaattia-syytos-sotkeutumisesta-kansalliseen
Niin, tuo on sellaista asiaan liittyvää Venäjän aktiivista toimimista pyrkiäkseen estämään Pohjois-Makedonian jäsenyyden.

Kyllä ne jotain meillekin yrittäisi, mutta yleensä kopsahtaa omaan nilkkaan kuten Montenegrossakin.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top