IL-kysely: Kokoomusvaikuttajat kritisoivat presidentti Niinistön Nato-linjaa
IL-kyselyn mukaan 68,9 prosenttia kokoomusvaikuttajista haluaisi, että presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus edistäisivät Suomen Nato-jäsenyyttä.
[email protected] Tänään klo 8:01
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on sitä mieltä, että Suomen ei pidä näissä olosuhteissa mennä Natoon. Kimmo Haapala
Kokoomuslaiset ovat tunnetusti kaikkein Nato-myönteisempiä, kun verrataan eri puolueiden kannattajia. Esimerkiksi Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) haastattelututkimuksen (29.1.) mukaan kokoomuksen kannattajista 46 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen pitäisi liittyä Natoon.Perussuomalaisten kannattajista tätä mieltä on 25 prosenttia. Vähiten Nato-myönteisiä on vasemmistoliiton kannattajissa (7 %).
Iltalehden yhteiskuntatoimitus teki tammikuun lopussa laajan kyselyn, johon vastasi yhteensä 748 kokoomusvaikuttajaa. Kysyimme, pitäisikö Suomen poliittisen johdon edistää nykyistä aktiivisemmin Nato-jäsenyyttä.
Suomen ulkopolitiikkaa johtavan tasavallan presidentti
Sauli Niinistön Nato-kanta on se, että Suomen ei pidä näissä olosuhteissa mennä Natoon.
Antti Rinteen/
Sanna Marinin hallitusohjelmassa puolestaan linjataan EU:n olevan Suomen ulkosuhteiden tärkein viitekehys ja turvallisuusyhteisö, mutta kansallinen liikkumavara säilyttää Suomen mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä.
Kevään aikana Marinin (sd) hallitus valmistelee uutta ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa, jossa arvioidaan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista toimintaympäristöä, ja esitetään mahdolliset uudet painopisteet ja tavoitteet. Selonteko on tarkoitus tuoda eduskunnan käsittelyyn ennen kesää.
Sanna Marinin (sd) johtama hallitus pohtii tänä keväänä Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista toimintaympäristöä ja siinä tapahtuneita muutoksia. PASI LIESIMAA
Toimia kaivataan
IL-kyselyn perusteella kokoomuksessa kaivataan muutosta Suomen poliittisen johdon nykyiseen Nato-linjaan.
IL-kyselyn vastaajiksi valittiin kokoomuksen kansanedustajat, puoluevaltuuston ja puoluehallituksen jäsenet, piirihallitusten jäsenet sekä eri piirien paikallisyhdistysten johtohenkilöt. Heille esitettiin kysymys:
”Kokoomus kannattaa Suomen liittymistä puolustusliitto Naton jäseneksi. Pitäisikö Marinin hallituksen ja tasavallan presidentin Sauli Niinistön edistää konkreettisilla toimilla Suomen liittymistä Natoon?”
Kokoomusvaikuttajista 68,9 prosenttia oli sitä mieltä, että poliittisen johdon pitäisi konkreettisin toimin edistää Suomen Nato-jäsenyyttä, ja 31,1 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ettei mitään lisätoimia Nato-jäsenyyden edistämiseksi tarvita.
Vastausaineisto sisältää myös laajan sanallisen osion, jossa Nato-jäsenyyden edistämistä puoltavat arvostelevat hallituksen ja presidentin nykylinjaa. Osa kokoomusvaikuttajista kommentoi nimellään, osa ei.
–Suomi kuuluu länteen ja Nato on Euroopan puolustusratkaisu. Venäjä suhtautuu meihin kuin olisimme Natossa. Ulkopuolella saamme jäsenyyden haitat, mutta emme hyötyjä, helsinkiläinen
Kati Martinson sanoo.
–Marinin hallitus ei ideologisista syistä vie asiaa eteenpäin, vaikka faktat tai tilanne olisivat mikä tahansa, kansanedustaja
Pauli Kiuru arvioi.
–Suomen ainoa eksistentialistinen uhka on Venäjän federaatio. Euroopan unioniin kuuluminen ei suojaa Suomea tarpeeksi, jos Venäjä aloittaa invaasion tähän maahan. Natoon pitää liittyä mahdollisimman pian, toteaa
Aapo Warjovaara, joka johtaa Hämeenlinnan Kokoomusnuoret ry:tä.
Eräässä vastauksessa Suomen nykyistä linjaa kuvataan suomettuneeksi ja muistutetaan, että Nato on norjalaisen sosiaalidemokraatin johtama puolustusliitto, jonka jäsenenä Suomen olisi luonteva olla:”Päähallituspuolueiden Nato-kannat kertovat lähinnä siitä, että suomettumisen historia elää edelleen vahvasti Suomessa”.
Lappilaiskansanedustaja
Heikki Auton mukaan ”Suomen ja Ruotsin jäsenyys yhteisessä puolustusliitossa muiden Euroopan maiden kanssa lisäisi vakautta Pohjolassa”.
Moni kokoomusvaikuttaja näkisi mielellään myös Suomen lipun Brysselissä sijaitsevan Naton päämajan jäsenvaltioiden lippurivistössä. EPA/AOP
Niinistölle kritiikkiä
Osassa vastauksista kuultaa pettymys kokoomuksen ex-puheenjohtajaan, nykyiseen tasavallan presidenttiin.
–Sauli Niinistön toiminta Nato-kysymyksessä on ollut presidenttikauden ainoa merkittävä puutekohta. Suomen luonnollinen paikka turvallisuuspolitiikassa on yhteistyö muiden Euroopan maiden kuten Norjan, Tanskan, Hollannin, Saksan, Puolan ja Baltian maiden kanssa. Yksin joudumme käyttämään merkittävästi suuremman määrän resursseja, esimerkiksi uskottavan ilma- tai meripuolustuksen saavuttamiseksi, eräs vastaaja arvioi.
–Niinistöltä voisi edellyttää – Marinin hallitus vaihtoon, toinen vastaaja tiivistää.
Presidentin lisäksi myös kokoomukselta toivottiin puolueena pontevampaa toimintaa Nato-jäsenyyden suhteen.
–Valitettavasti se taitaa olla toiveajattelua. Sekä nykyhallitus että Niinistö vastustavat Nato-jäsenyyttä selväsanaisesti, eivätkä he tule tekemään asian eteen yhtään mitään. Kuuluisa ”Nato-optio” on pelkkää itsepetoksellista harhaa, jota toitotetaan sisäpoliittisten tarkoitusten vuoksi. Siksi asian ajaminen on Nato-jäsenyyttä kannattavien tahojen, kuten kokoomuksen tehtävä. Toivon tässä asiassa kokoomukselta konkreettisia toimia. Toistaiseksi puolue on valitettavasti ollut tässä asiassa aika ponneton ja lähinnä peesannut kokoomustaustaista Niinistöä, joka vastustaa Nato-jäsenyyttä, eräs vastaaja tilittää.
–Liittymishalut tulevat sitten kun on myöhäistä. Kokoomuksen pitäisi puhua ääneen Natosta. Nyt halutaan miellyttää, toinen vastaaja säestää.
Osa kokoomusvaikuttajista arvioi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin toimien vaikuttaneen kielteisesti Naton toimintaan. JENNA KARAS
Kolmannes tyytyväisiä
Noin kolmannes kokoomusvaikuttajista oli kuitenkin tyytyväisiä Suomen johdon nykyisiin Nato-linjauksiin.
–Reservinupseerina en hyväksy sitä, että (Yhdysvaltain presidentti)
Donald Trump käskisi poikani tappamaan ihmisiä johonkin hornan kuuseen. Natoon, ei liitytä! eräs vastaaja perustelee.
Osalle riittää nykyinen Nato-yhteistyön ylläpitäminen.
–Tässä tilanteessa odottaisin ja katsoisin. Yhdysvallat on nykyään arvaamaton, presidentinvaalien jälkeen voi selkiytyä – toivottavasti näin. Edellä todettu arvaamattomuus tekee myös Natosta aiempaa epävarmemman kumppanin. Itseasiassa koen, että kokoomuksen pitäisi mennä sillä kannalla, mitä presidentti ajaa. Niinistö on koko kansan presidentti, mutta myös henkeen ja vereen kokoomuslainen. Meidän täytyisi tukea presidenttiä, yksi vastaajista sanoo.
–Vaikka olen Natoon liittymisen kannalla, tiedostan, että asia on monimutkainen ja toimenpiteet edellyttävät perusteellista harkintaa. Ehkä niiden aika ei ole ihan vielä, eräs kokoomusvaikuttaja päättää pohdintansa.