No joo. Sitähän ei voi varmuudella sanoa paitsi, että se tapahtuu edustuksellisen demokratiamme taholta poliittisin päätöksin.Poliittiselta puolelta.
Säilyykö Natojäsenyydessä varusmiespalvelus. Tästä voi sanoa, että lähes varmuudella säilyy.
Tuleeko maahamme Nato-joukkoja. Tästäkin voi sanoa, että jo Venäjän reaktioita pehmentääkseen ei tule pl harjoitukset. Aika sitten näyttää pysyykö se näin.
Väheneekö panostus puolustusvoimiimme. Näillä näkymin paremminkin päinvastoin. Tämä lienee käsikädessä itäisen uhan kanssa.
Tuleeko meille velvotteita. No tulee - ei voi pyytää jos ei annakaan. Joskin näihin olemme jo osallistuneet Natopartnereinakin. Lisää tulee esikuntatason upseerivaihdossa ja Naton esikunnan pooliin osallistumisessa. Näihin on tosin menijöitä meillä jonoksi asti. Kovaa velvoitetta voi tulla Baltian ilmatilapooliin osallistumisella, samoin Islanti-Norja väliselle päivystykselle mutta muutoin Afganistanin, Irakin, Malin jne tapaiset odallistumiset päätämme itse. Vapaaehtoisia menijöitä meiltä löytyy kymmenkertaisesti nykymäärään nähden.
Esikunnassa olisimme oman alueemme lisäksi suunnittelemassa Naton pohjoisen puolustuksen suuntaviivoja kun nyt emme niitä ole päättämässä. Joskin jossain määrin kyllä informoitu.
Kuka poliitikko on puolesta kuka vastaan niin siinä olet oikeassa. He kaikki voivat paeta tämän Nato-option taakse presidenttiä myöden niin kauan kun me äänestäjät emme toimi tai äänestä asian puolesta.