Tätä voi ajatella monella tavalla....
Presidentti Sauli Niinistö pettyi EU:hun: ”Jos sinun etupiiriisi puututaan, niin reagoitko sinä vai et”
Presidentti Sauli Niinistön mukaan EU:ssa ei osattu tunnistaa, että Venäjän vaatimukset kohdistuivat Euroopan unioniin.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008588662.html
..itse näkisin tämän osaksi Suomen itse itselleen aiheuttamana ongelmana..
Samanlaista "kitinää" Venäjän uhkauksista ei ole kuulunut Virolta, Latvialta, Liettualta Puolalta, Taskalta, Norjalta jne..
- mistä se voisi johtua?
- ehkä Niinistön olisi syytä istahtaa alas ja miettiä juurta jaksaen mistä johtuu se ettei muut EU:n jäsenmaat ole vaatineen EU:n turvatakuita ja tukea Venäjän painostusta vastaan.
Eikä Sauli ole suinkaan ainoa joka sulkee silmiään Venäjän painostukselta.,..
- viimeksi eilen ministeri Kaikkonen vastasi eduskunnassa ettei Suomeen kohdistu minkäänlaista sotilaallista painostusta Venäjän taholta...Vaikkei Venäjä ole vielä lisännyt asevoimiaan Suomen rajoilla (entisiä on varmasti riittävästi). Niin turvallisuuspoliittinen painostus käy kuumana...ja sitä käydään Suomen ohitse.
Kaikki muut kuin Kaikkonen tietää että Venäjä koettaa kaikien mahdollisin keinoin estää Suomen mahdollista puolustusliiton jäsenyyttä. Ja, sen myötä luoda uudelleen Venäjän politiikkaa myötäilevä etupiiri..ainakin Kaikkosen kohdalla sellainen on jo olemassa. Toki näitä samanlaisia Venäjän etujen vaalijoita löytyy paljon muitakin..
- joka kerta kun Putin tai Lavrov avaa suunsa he vaativat puolustusliittoa sulkemaan ovensa mahdollisilta uusilta jäsenmailta..
- viimeksi tänään Putin ja Kiinan kommunistijohtaja PingPong antoivat yhtyisen lausunnon ettei NATO saa ottaa uusia jäseniä.
- aivat varmasti jokaisessa tapaamisessa Putin koettaa houkutella NATO:n nykyisiä jäsenmaiden johtajia Venäjän esittämien vaatimusten tukijoiksi.
- selvää on että Venäjä tarjoaa monenlaista houkutusta jotta saisi rikottua mm. EU:n tai NATO:n yhteistä rintamaa..
Ne jotka seuraavat tilannetta varmasti ymmärtävät että Suomi joutuu tekemään puolustuspoliittisen ratkaisunsa...
1. Jättäydymmekö vapaaehtoisesti Venäjän etupiiriin (tai joudummeko vain toteamaan ettei Suomella ole enää mahdollissuuksia hakeutua puolustusliiton jäseneksi).
vai
2. hakeudummeko samaan sotilaalliseen turvallisuusjärjestelmään jossa ovat mukana kaikki EU:n jäsenmaat.
- (lukuun ottamatta muutamia, joilla ei kuitenkaan ole yhteistä rajaa Venäjän kanssa ja välin jää puskuriksi NATO:n jäsenmaita).
- ja tietysti sillä olettamuksella että NATO:n jäsenyys on edelleen avoimena Suomelle.
Toki voi olla että parantaakseen jäsenyysmahdollisuuksia Suomi joutuu odottelemaan Ruotsin ratkaisua..
Tai, niin ettei Ruotsi halua hakea jäsenyyttä yhdessä Suomen kanssa...koska Suomen asema Venäjän rajanaapurina saattaisi jopa heikentää heidän omaa mahdollisuutta päästä jäseneksi.
P.S.
Pitäisin todellisena syynä Niinistön vaisuuteen NATO:n suhteen sitä että Venäjä/Putin on ilmoittanut niistä toimista jotka Venäjä toteuttaa Suomea vastaan, jos/kun Suomi jättää jäsenhakemuksen.
Ikävä sanoa mutta sekä Suomi että kymmenet suomalaiset yritykset ovat sitoutuneet Venäjään.
Tarvittaessa Venäjä kykenee aiheuttamaan erittäin suuret taloudelliset tappiot. Ja puolestaan Venäjälle niillä ei ole samanlaista merkitystä.
Venäjälle talous ja kaupalliset suhteet ovat myös sodan välineitä.. Valitettavasti se on päässyt monilta päättäjiltä unohtumaan. Ahneus on mennyt itsenäisyyden edelle.