Jos, siis jos näin on tai olisi, niin olemmeko kansakuntana valmiita oikeasti kantamaan syyt ja seuraukset? Aivan. Uho ei auta, kun tulee lunta tupaan ja jäitä porstuaan.
Venäjän rajanaapurina tilanne on kehittynyt sellaiseksi että Suomi on jälleen suuressa vaarassa joutua kantamaan niitä ikäviä seurauksia. Eikä Suomi ole millään tavoin kärjistänyt tilannetta vaan kysymys on täysin Venäjän rikollisten toimien seurausta.
- selvää on että Venäjä haluaa ja tavoittelee Suomea ensivaiheessa vähintäänkin etupiiriinsä.
- ja seuraava vaihe on Suomen palauttaminen osaksi Venäjää, tämän Putin on varsin selkeästi todennut myös julkisesti. (mm. esittämällä Suomen itsenäistymisen laittomaksi ym.)
- eikä Suomi eroa tässä suhteessa muistakaan aikaisemmin Venäjän imperiumiin kuuluneista valtiosta ja kansoista.
Eikä kysymys todellakaan ole siitä että Suomi olisi millään tavalla uhonnut tai provosoinut Venäjää.
- jos uhoamisella tarkoitetaan mahdollista NATO-jäsenyyttä niin on hyvä ymmärtää se tosiasia että Suomi on Venäjän ainoa eurooppalainen rajanaapuri joka ei ole puolustusliiton jäsen.
- vai
olisiko Suomen NATO-optio sitä uhoamista?
- on hyvä huomioida sekin ettei puolustusliiton jäsenyys ole juurikaan heikentänyt yhdenkään eurooppalaisen valtion (NATO:n jäsenmaan) kaupallisia yhteyksiä Venäjään.
Verrattuna moniin muihin maihin olemme valtiona pyrkineet kaiken aikaa ikäänkuin vakuuttamaan ja todistelemaan ystävällisiä aikeitamme Venäjää kohtaan. Tätä samaa politiikkaa Suomi on toteuttanut koko sodanjälkeisen ajan.
- kaikkiin merkittäviin lähestymisiin Euroopan suuntaan, päättäjämme ovat hakeneet tavalla tai toisella "puollon" Venäjältä.
- pidän jotenkin säälittävänä ajatustakin että olisimme missään vaiheessa sodan jälkeisessä ulkopolitiikassa jotenkin "uhonneet" Venäjälle.
Tottakai Suomi on kaiken aikaa pyrkinyt lähestymään ja kehittämään monipuolisesti yhteyksiä myös Euroopan ja muiden länsimaiden suuntaan. Siinä olemme myös onnistuneet..suurin osa suomalaisista lienee tyytyväisiä tähän kehitykseen.
Kaikessa muussa Suomi on päässyt tasavertaiseen asemaan länsimaiden kanssa, mutta turvallisuuspolitiikassa ja maanpuolustuksessa Suomi on valinnut erilaisen ratkaisun kuin muut Euroopan maat.
- emme ole hakeutuneet jäseneksi yhteiseen puolustusliittoon NATO:n.
- sen seurauksena olemme jääneen yhteisen eurooppalaisen sotilaallisen turvallisuusjärjestelmän ulkopuolelle.
- valitettavasti Suomessa ei ole haluttu luottaa ja sitoutua länsimaiseen turvallisuusjärjestemään...ja siihenkin on syynsä.
- itseasiassa Suomen poliitikot koettivat jopa toppuutella mm. Viron ja Baltianmaiden jäsenhakemuksia..
- enkä tarkoita tässä sitä että Suomen olisi pitänyt tukeutua täysin NATO:on, tottakai oma itsenäinen puolustusjärjestelmä on välttätön. Vaikka pienen valtion resurssit on ymmärrettävästi rajalliset.
Sanokaa mitä sanotte, mutta minun mielestäni totuus on siinä että omat, kansan valitsemat poliitikkomme, ovat liittoutumattomuudella halunneet mielistellä Venäjää. He ovat luottaneet siihen että Venäjän hallitsijat suhtautuvat ystävällisesti pieneen naapuriinsa. Nyt ja tulevaisuudessa.
- aika moni luottaa edelleenkin Venäjän kaiken kattavaan ystävällisyyteen Suomea kohtaan...ehkä loppuun asti?
Martti Ahtisaari oli presidenttinä kaukonäköinen..hän totesi että "Suomen pitää liittyä jäseneksi kaikkiin länsimaiden yhteisiin organisaatioihin, niin EU:iin kuin NATO:on jne." Valitettavasti meillä ei oikein osattu arvostaa hänen neuvoaan.
- ehkä osalla suomalaisista on jo geeneissä peritty usko Venäjän johtajiin..luottoa on riittänyt aikanaan Tsaariin, Leniniin, Staliniin ja nyt edelleen Putinin diktatuurihallintoon.
Mutta jää nähtäväksi mitä Suomen osalta tapahtuu tulevaisuudessa?
Kenties vain odottelemme mitä maailmalla tapahtuu ja päätetään... Kohtaamme sitten seuraukset olipa syyt mitkä hyvänsä.
P.S. Niin, tottakai anonyymeinä kirjoittajina uhoamme Venäjälle. Nimittelemme Venäjää rikolliseksi diktatuuriksi, roistovaltioksi jne. Se on kieltämättä kovaa kielenkäyttöä. En silti pyydä sitä anteeksi..