Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883
Tässä kun uni ei tullut ensiyrittämällä silmään, naputtelin yhden tarinan, joka saattaa liittyä tai olla liittymättä tämän ketjun aiheeseen.

Olipa kerran pieni kylä. Kylässä oli kuusi taloa, joissa kaikissa viljeltiin maata ja elettiin omavaraisesti.
Talojen viljelysmaat poikkesivat toisistaan monin tavoin, yhdellä oli kivinen ja huonokasvuinen, toisella multava ja erityisen viljava pelto. Kaikilla vähän erimoinen kuin muilla.
Eräänä vuonna kävi niin, että kevät tuli kylään harvinaisen myöhään, kesällä riehui maastopalo joka poltti joidenkin talojen vainiot, ja syksyn yllätyspakkaset tuhosivat lähestulkoon loputkin niiltä aloilta, joilla jotain puitavaa vielä oli.

Talvesta tuli arvatenkin ankara. Nälkä ja kurjuus kaatoivat niin isäntäväkeä, kuin alustalaisia. Kevään koittaessa oli jokaisessa talossa jäljellä vain sitkein väki, hekin loppuun kulutettuna ja vaivaisina. Niin vain kuitenkin elämä jatkui, kuten sillä tapana on.

Ennen kevätkylvojä isoimman talon isäntä kutsui kaikki koolle neuvonpitoon. Mietittiin yhdessä kuinka tästä jatkettaisiin eteenpäin, ja voitaisiinko tehdä jotain sen estämiseksi, että sama toistuisi uudelleen. Päätettiin perustaa yhtymä. Jokaisesta talosta annettaisiin vuosittain siemenviljaa ja -perunaa yhteiseen aittaan, ja sovittiin että mikäli joku joutuisi vielä kärsimään kadosta, tulisi kaikkien muiden antaa omasta sadostaan apua niin, ettei yksikään enää nälkään nääntyisi.

Yhteistä ajatusta pidettiin hyvänä, ja varmuusvarasto perustettiin. Mukaan lähtivät kaikki muut paitsi Nuuka-Jussi ja naapurinsa Laiska-Linnea. Nämä olivat serkuksia keskenään. Jussilla oli erittäin viljavat maat alempana jokivarressa, Linnean talon maat olivat sellaiset keskinkertaiset mäntymetsästä raivatut kangasmaapalstat, mutta niitä ei oikein jaksettu hoitaa ja viljellä. Ei nähty tarpeelliseksi, koska Jussin mailta korjattiin joka vuosi sato, josta riitti myös naapuriin sukulaisille yllin kyllin syötävää. Pieni perunamaa ja puutarha täynnä marjoja ja koristeellisia kukkapenkkejä oli kaikki mitä Linnean sakki - lähinnä harrastuksenaan - hoiti. Muun sadon luotettiin tulevan Jussin mainioilta mailta.

Jussin maat olivat totta tosiaan satoisat vieressä virtaavan joen tuoman ravinteikkuuden ansiosta, mutta toisaalta alava sijainti toi mukanaan ankarien kevättulvien ja sadolle vahingollisen hallan vaaran. Joka kevät Jussi odotti sydän syrjällään ehtiikö peltomaa kuivua riittävän aikaisin, jotta kylvetty sato ehtii kypsyä korjattavaksi ennen pakkasia. Muistissa oli se karmea katovuosi, jolloin kaikki meni päin helvettiä. Linnea oli silloin selvinnyt kuin ihmeen kaupalla omien maidensa antimilla yli talven, eikä yksinkertaisen puoleisena hupakkona osannut jännittää laisinkaan. Kyllähän Jussin mailta aina tulee riittävä sato.

Joka vuosi muut talolliset kokoontuivat keväin jakamaan siemenviljat aitasta ja syksyin tuomaan seuraavan kauden siemenet talteen. Joka vuosi myös Jussille ja Linnealle lähetettiin kutsu osallistumaan yhteisen varmuusvaraston jäseniksi. Joka vuosi Nuuka-Jussi ja Laiska-Linnea vastasivat kutsuun kieltävästi. Linnealla oli Jussin turva, ja Jussi pirun nuukana miehenä ei halunnut jakaa omastaan. Sukulaisvelvoitteen takia toki Linnean väelle oli annettava, mutta se sakki sattui onneksi olemaan pieniruokaista sorttia. Joka vuosi oli kuitenkin leipä riittänyt molemmille. Jussi kuitenkin lisäsi joka vuosi kieltävän vastauksensa perään pitävänsä auki option liittyä jäseneksi heti, jos alkaa näyttää siltä että säiden herra ei olisikaan armollinen.

Sitten viimein tuli se kevät, jota oli katovuodesta lähtien pelätty. Niistä ajoista oli jo niin kauan, ettei pelko ollut enää sitä sorttia joka valvottaa Jussia kevätöisin, mutta hieman epämukava olo kuitenkin oli peltomaan kuivumiseen saakka joka vuosi. Itseään ja serkkulikkaansa rauhoitellakseen Jussi oli keksinyt alkaa hokea itselleen, että kyllä yhteisvarastosta kuitenkin apua tulisi huonona vuonna, vaikka ei jäsenmaksua oltukaan maksettu. Sitähän varten se oli perustettu, että ahdingossa olevalle annetaan. Ja kyllä jäseneksi voisi liittyä aina halutessaan, olihan taloon hankittu kylvökonekin sitä silmällä pitäen, että se sopii yhteen toisten talollisten traktoreiden kanssa.

Sinä vuonna kireät pakkaset kestivät maaliskuun lopulle ja talvella satanut ennätyksellinen hanki pysyi pellolla aina huhtikuun loppuun saakka. Kun lumi oli vihdoin sulanut, alkoivat valtaisat rankkasateet, jotka pitivät maan siinä kunnossa ettei kylvötöihin ollut asiaa vielä silloinkaan kun toisten talojen pellot jo orastivat. Muillekin oli sateista vähän harmia koitunut, mutta heidän epäonnistuneita kylvojään saatiin paikattua yhteisen laarin siemenistä. Kasvukausi näytti aivan kelvolliselta, kunhan mitään muita vastoinkäymisiä ei enää sattuisi.

Jussin jokilaakson pelto saatiin kylvettyä vasta kesäkuun puolella, mikä tarkoittaisi sitä että syksyn olisi oltava leudointa mahdollista sorttia, jotta maasta tulisi riittävästi ruokaa. Nyt tuli Jussille ja Linnealle hätä. Näytti siltä, että vain harvinaisen kova onnenpotku syksyn säiden kanssa pelastaisi heidät. Muuten oltaisiin taas siinä tilanteessa, jota enää ei vuosiin oltu kunnolla osattu pelätä tosissaan Nyt kun oikein tosissaan alkoi muistella, niin olihan se kai tosi vittumainen homma silloin. Ei oikeastaan olisi mukava kokeilla uusiksi.

Pikaisen neuvonpidon jälkeen Jussi ja Linnea päättivät yksissä tuumin, että juuri nyt olisi tosi hyvä hetki liittyä varmuusvaraston jäseniksi.


Kuinka kävi Jussin ja Linnean? Lunastivatko yhtymän jäsenet Jussin itse keksimän liittymisoption ilomielin? Sattuiko Jussille hillitön mäihä ja syksyn sato säästyi? Laitettiinko siementä yhteiseen laariin mukisematta, vai päätettiinkö vielä yrittää vaatia katokorvausta ilman jäsenmaksuvelvoitetta?

Se ehkä nähdään vielä ennen syksyä.
 
Tuonpa vain mukaan sellaisenkin näkökulman, että epävirallinen liittoutuminen voi olla Venäjän helpompi hyväksyä. Turha tehdä asioista kynnyskysymyksiä tilanteissa, joissa ne voivat hiertää kymmeniä vuosia. Tämä tietysti vain silloin, jos muilla järjestelyillä saadaan sama turvallisuus. Mukana palapelissä on EU, NATO, ja suorat suhteet esim Britanniaan ja USA:ahan.

Venäjä on ollut yksiselitteisen tiukka siitä, että Nato ei saa laajentua itään. Suomen virallinen Natojäsenyys voisi olla liian paha punainen vaate Venäjälle Pietarin ja Murmanskin sijainnin takia. Silti Suomea ei tietenkään pidetä puolueettomana, mutta vastatoimet on vaikeammin perusteltavissa kun liittoutumista ei julisteta ääneen.

"Vihreät" miehet tai aseet Suomessa voivat olla epävirallisten liittolaisten varastoja.

Taktinen totuus.

Tässä on taas suomalaisille tyypillinen ajatusharha. Ei me nyt tehdä ulkopolitiikkaa sen mukaan mitä Venäjä ajattelee. Se ajattelu meidät on kymmenien vuosien aikana ajanut tähän vaaralliseen tilanteeseen, että olemme Naton ulkopuolella. Nyt on tehtävä turvallisuuspoliittinen ratkaisu seuraavaksi 50 vuodeksi.


Toivon että nykyinen liitoutuminen on epävirallista vain siksi ajaksi kuin Natohakemus prosessi kestää. Kyllä Naton täysjäsenyys on oltava se ehdoton päämäärä ja lopputulos.

Mikään puolivillainen ei riitä. Suomen maantieteellinen asema on niin vaarallinen, että se vaatii eri liittoumia lähialueella, liittoumia Euroopan isoihin maihin, hyvät suhteet USA:n ja Naton täysjäsenyyden. Kaikki nuo asiat.

Suomi on tähän asti selvinnyt vähän juopon tuurillakin. Siihen luottamisseen ei jatkossa ole enää mitään varaa.
 
Eikä me enään - jos viimeaikoina koskaan - tiedetä mitä Venäjä ajattelee. Turha keskittyä olettamuksiin Venäjästä. Me nähdään mitä Venäjä tekee.
Suomella on turhan vahvat luulot siitä, että tietäisimme mitä Venäjä ajattelee.

Pahaa pelkään, että pässi luottaa edelleen sarviinsa.

Vaikka NATO:on pääsisimmekin niin nuo turhat luulot ja olettamukset eivät katoa mihinkään. Meillä on silloinkin edelleen ensisijainen vastuu isänmaamme kohtalosta ja toimintavapaudesta.
 
Mikään puolivillainen ei riitä. Suomen maantieteellinen asema on niin vaarallinen, että se vaatii eri liittoumia lähialueella, liittoumia Euroopan isoihin maihin, hyvät suhteet USA:n ja Naton täysjäsenyyden. Kaikki nuo asiat.
Asia on juuri näin. Suomi on kyennyt olemaan olevinaan länsimaa ilman NATOa, mutta nyt puuttuva jäsenyys merkitsee sitä, että kaikki näkevät Suomen aseman rajamaana, joka ei uskalla NATOon tai jota ei oteta sinne. Tämä merkitsee esimerkiksi nyt kouluja käyvien nuorten kannalta sitä, että jos haluavat läntistä elintasoa, niin sitä ei rajaseutu-Suomessa ole tiedossa. Näivettyminen alkoi viime viikolla kun gläbäälit sijoittajat vetivät sijoituksensa Helsingin pörssistä ja se päättyy vasta kun me sen päätämme lopettaa. Jos päätämme, ja jos siihen sitten lihakset riittävät.

Pelkään, että kepulle käy hyvin olla kukkona. Ei heitä haittaa, että se on kukkokuntansa on tunkio. Toivovat vanhaan tapaan hyviä maitokauppoja Pietariin.
Persut kääntyvät kohti länttä.
SDP on paljon vartijana.
 
Suomessa on perinteisesti opetettu että omalla armeijalla aiheutettaisiin Venäjän armeijalle niin isot vahingot, ettei hyökkäys ole järkevää.

Ukrainassa on nyt nähty, että Venäjä ei omista vahingoista piittaa. Tämän vuoksi Suomi tarvitsee muutakin turvaa kuin omat asevoimat —> Natoon!
 
Ei tähän Natoon liittymiseen löydy mitään mikä painaisi vaakakuppia muuta kuin liittymisen puolesta. Ainoa asia on liittymisprosessi joka sekin on juuri nyt helpompi tehdä kuin aikoihin. Venäjä on kaikkea muuta kuin parhaassa toimintavalmiudessa.

Jos pelkona on, että Natojäsenyyshakemus jotenkin provosoisi Venäjää niin sitäkin on turha pohtia. Venäjä kyllä halutessaan löytää keinot provosoituakseen. Nytkin - Puolasta, Bulgariasta tai Natosta ylipäätään. Kuitenkin juuri nyt jätettävä Natojäsenyyden hakemus olisi myös selkeä kannanotto Ukrainan sotaan joka ei jäisi Venäjän kansalaisilta huomaamatta.

Läntinen liittouma juuri nyt pelkää, että Venäjä provosoituu. Toisinsanoen antaa tämän aseen Venäjälle. Tässäkin asiassa suurempi päättäväisyys olisi voinut jopa estää Ukrainan sodan. Siitä pitäisi oppia, että Venäjä ei pysähdy ellei sille laiteta vastavoimaa. Sellainen voima on olemassa mutta sitä ei uskalleta käyttää. Venäjä sen sijaan käyttää ydinasevoimaansa sitä varsinaisesti käyttämättä ja länsi ei tohdi tähän vastata. Nyt Venäjä ymmärtää, että ydinasevaltiona, ja hullun koiran taktiikalla - se saa reilusti vapauksia toimia.

Tämä ydinaseilla uhkaus ja hullun koiran taktiikka pätee liitoutumattomaan Ukrainaan jossa sotilaallista apua ei uskalleta antaa. Samoin se toimisi Suomeen.

Putin on saamassa tästä menettelystä taktisen aseen joka jättää kaikki sotilaallisesti liittoutumattomat alueet sille alttiiksi ja estää avun Ukrainalle. Putinin ahdinko on kääntymässä hänen edukseen. Nyt jo uskotaan, että hän voi tehdä mitä vain.

Putin voi sanoa Natomaiden ratifioidessa asiaa, että hyväksyessään Suomen Natojäsenyyden hän käyttää ydinasetta - vaikkapa Ukrainassa. Empisikö silloin joku Natomaa? Kutsu jäseneksi vähentäisi tätä uhkauksen mahdollisuutta.

Niinpä on kierretty kehää päätelmissä ja vaaroissa ja voidaan palata alkuasetelmiin. Venäjän puheita ei tule seurata. Ainoastaan tekemisiä. Ja niihin pitää vastata - heti. Samoin nyt aloitettua taloudellista sotaa ei saa lopettaa, ennen kuin Venäjällä on valta joka ei uhkaa ydinaseilla.
 
Viimeksi muokattu:
Jos pelkona on, että Natojäsenyyshakemus jotenkin provosoisi Venäjää niin sitäkin on turha pohtia. Venäjä kyllä halutessaan löytää keinot provosoituakseen. Nytkin - Puolasta, Bulgariasta tai Natosta ylipäätään. Kuitenkin juuri nyt jätettävä Natojäsenyyden hakemus olisi myös selkeä kannanotto Ukrainan sotaan joka ei jäisi Venäjän kansalaisilta huomaamatta.
EU ja Yhdysvallat ovat tehokkaasti helpottaneet suomalaisten päättäjien dilemmaa, tekemällä Venäjän puolesta sen, mitä päättäjämme ovat pelänneet Suomen häviävän. Enää ei tarvitse pelätä kauppasuhteiden puolesta tai suhteiden laatua ylipäänsä. Mikä on siis pahin, mitä Putin voi enää tehdä Nato-jäsenyyden vuoksi? No voi enää hyökätä Suomeen ja se yksinään on jo syy pyrkiä Natoon pikimiten.
 
Joskus epäilyttää ymmärretäänkö Suomen johdossa riittävästi nazi-Venäjä toimien kokonaisvaltaisuutta?
Suojelupoliisin (Supo) päällikön Antti Pelttarin mukaan on tärkeää, että suomalaiset eivät kohdista minkäänlaista häirintää tai vihaa Suomessa asuviin venäläisiin.

– He eivät ole syyllisiä sotaan. Yhteiskunnan sisäisten jakolinjojen kaivaminen ja venäläistaustaisten ihmisten epäasiallinen kohtelu heikentävät Suomea sisäisesti ja antavat aseita Venäjän valtiojohdon propagandakoneiston käyttöön, Pelttari linjaa.

Pelttari kirjoittaa asiasta maanantaina Supon verkkosivuilla julkaistussa päällikön kolumnissaan.

Pelttari sanoo, että tiedustelutiedon merkitys kasvaa, kun Suomi ja muut länsimaat varautuvat tuleviin uhkiin.
– Oman tiedonhankinnan lisäksi tarvitsemme kykyä vastata laaja-alaiseen valtiolliseen vaikuttamiseen.
– Sotilaallinen valmius on Suomessa hyvällä tasolla,
mutta nykyaikainen valtioleirien välinen kamppailu käydään suurelta osin muuten kuin sotilaallisin keinoin. Sodan ja rauhan välillä on laaja alue, jolla Suomen on välttämätöntä suojautua vakoilulta, kyberuhkilta, informaatiovaikuttamiselta ja muulta laaja-alaiselta vaikuttamiselta, Pelttari kirjoittaa.
Käytännössä Suomi joutuu koko ajan yhä kasvavan vaikutuksen alaiseksi. Johtuen siitä että oma = omien poliitikkojen ja ehkä viranomaisetenkaan ymmärrys ei riitä ymmärrä että kuinka meillä on ovet ja ikkunat auki nazi-Venäjän toimille.
- osa venäläisten toimista on suoranaista valmistelua kaikenlaisille painostus ja sotatoimille (kiinteistokaupat, leirityskeskukset helikopterikenttineen jne.)
- vaikutus lisääntyy myös monien keskeisten perusteollisuuden- ja energia-investointien myötä jne.

Jo, pelkästään NATO:n jäsenyys veisi pohjan kaikkein suurimmalta osalta hybridipainostusta...Liittymisen jälkeen ei olisi tarpeen agtoida suomalaisia NATO-vataisiksi jne.
- mutta toisaalta on hyvä että edes jossain vaiheessa herätään ymmärtämään asioita..
 
Tämä ydinaseilla uhkaus ja hullun koiran taktiikka pätee liitoutumattomaan Ukrainaan jossa sotilaallista apua ei uskalleta antaa. Samoin se toimisi Suomeen.

Putin on saamassa tästä menettelystä taktisen aseen joka jättää kaikki sotilaallisesti liittoutumattomat alueet sille alttiiksi ja estää avun Ukrainalle. Putinin ahdinko on kääntymässä hänen edukseen. Nyt jo uskotaan, että hän voi tehdä mitä vain.


Tämä hullun koiran ja ydinasekortin yhdistelmä minun mielestä toimii vain kerran. Sama tilanne kuin menisit painikisoihin ja potkaiset heti vastustajaa munille. " voitat" kyllä sen matsin, mutta joko yleisö repii sinut kappaleiksi tai et saa koskaan enää yhtään matsia.

Tuo Putinin uusi taktiikka on varmasti jo analysoitu USA:ssa ja siihen löydetty jo vastaliikkeitäkin. Jos USA on nyt analysoinut, että Euroopan pienet demokratiat alkaisi luisumaan dominoteorian mukaisesti joko soraläjäksi tai Venäjän alaisiksi, niin Putinilta pitää löytyä jotain muutakin takataskusta kuin tuo. Se bluffi yksinkertaisesti katsotaan.
 
Suomelle tasoitettu Natoväylä on yksi työkalu. Toisena ennakoiva materiaalinen apu. Kolmantena Saksan varustaminen.
 
Tähtäys keskusta, saa ampua omaan tahtiin kaikella mitä somesta löytyy.
Tuli huono olo kun luki tuon. Keskustapuolue saa rauhassa miettiä mitä vaan turvallisuushimmeliä, kunhan ekana liitytään Natoon. Sen jälkeen saavat puuhastella mitä lystäävät.

Kyllä tuo Keskusta on Suomen huonoin puolue.
 
Nurmella on hyvä lähteet vai syötetäänkö pulua..

IL:n tiedot: Välittömät asetoimitukset ja sodan ajan täydennysvarmuus pääaiheina Yhdysvaltain ja Suomen syvenevässä suhteessa​

Suomi tavoittelee Yhdysvallat-suhteessaan vahvempaa asemaa kuin käytännön liittolaismailla keskimäärin on läntisen supervallan kanssa.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö istuivat Valkoisessa talossa takkatulen lämmössä.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö istuivat Valkoisessa talossa takkatulen lämmössä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö istuivat Valkoisessa talossa takkatulen lämmössä. PETE MAROVICH / POOL
Tekijän kuva
Lauri Nurmi
[email protected]
Tänään klo 13:16

Yhdysvaltain ja Suomen välisissä puolustusneuvotteluissa ovat Iltalehden tietojen mukaan pääaiheina välittömät asetäydennykset Puolustusvoimille, sodan ajan täydennysvarmuus ja kaupat uusista asejärjestelmistä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sopivat perjantaina konkreettisen prosessin aloittamisesta.
– Yksilöimättä nyt kaikkia keskusteluun tulevia ehdotuksia tai aloitteita, lähdetään selvään prosessiin tuon puolustus- ja turvallisuusyhteistyön lisäämiseksi, Niinistö vahvisti tapaamisen jälkeen.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) on matkustanut Yhdysvaltoihin sopimaan asetoimituksista ja asekaupoista.
Suomi rakentaa nyt nopeasti käytännön liittosuhdetta Yhdysvaltoihin.

Yhdysvalloilla on eri puolilla maailmaa kuusitoista ”tärkeää ei-Nato liittolaista”. Virallinen Major Non-Nato Ally -asema on esimerkiksi Japanilla, Etelä-Korealla, Israelilla, Kuwaitilla ja Australialla.
Taiwanilla on Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikassa vastaava asema ilman muodollista nimeämistä.

Suomi haluaa vastaavia ja pidemmälle meneviä etuja kuin MNNA-mailla on. Muodollista nimeämistä Suomi ei tavoittele, koska lyhenteessä on mukana englanninkielinen termi Non-Nato.
Vaikka mukana on liittolainen-sana (engl. Ally), lyhenne sisältää myös ei-Nato-ilmauksen. Suomi ja Ruotsi ovat Naton edistyneitä kumppanimaita (engl. Enhanced Partners).

Suomi ei halua, että kansainvälisessä julkisuudessa syntyisi edes tahattomasti mielikuva, jossa Suomi luopuisi ajatuksesta hakea Nato-jäsenyyttä.

Nyt kyse on kahdenvälisestä puolustussuhteesta Yhdysvaltain kanssa, ei Naton piirissä tehtävästä yhteistyöstä.

Vahvempi asema​

IL:n tietojen mukaan Suomi tavoittelee Yhdysvallat-suhteessaan vahvempaa asemaa kuin MNNA-mailla keskimäärin on läntisen supervallan kanssa.
Jokaisella Yhdysvaltain läheisellä liittolaisella on yksilöllisesti neuvoteltu erityissuhteensa amerikkalaisten kanssa.
Samoja elementtejä on toki paljon, kuten se että käytännön liittolaismaahan voidaan varastoida amerikkalaisia aseita, vaikka sinne ei olisi sijoitettu pysyvästi amerikkalaisjoukkoja.

Välittömät asetäydennykset​

Venäjän-uhan vuoksi Puolustusvoimien asevarastoja täydennetään välittömästi. IL:n tietojen mukaan Yhdysvallat on antanut tästä lupauksen.
Tosipaikassa esimerkiksi Ilmavoimilla olisi oltava paljon ohjuksia Hornet-hävittäjiin.
Maat myös sopivat tavoista, joilla Suomelle turvataan sodan ajan olojen ase- ja ammustäydennykset.
Alkaneessa neuvotteluprosessissa Yhdysvallat myöntää Suomelle etuja, jotka eivät ole sisältyneet Naton laajennettuun kumppanuuteen eivätkä vuonna 2016 allekirjoitettuun Yhdysvaltain ja Suomen kahdenväliseen aiesopimukseen puolustusyhteistyön syventämisestä.

Asekaupoissa on yhtenä vaihtoehtona Patriot-ilmatorjuntaohjusten hankkiminen pääkaupungin suojaksi. Ruotsi on jo hankkinut Patriot-järjestelmän.
Suomesta ja Ruotsista on tullut Yhdysvaltain käytännön liittolaisia turvallisuuspolitiikassa, vaikka syventyvä suhde ei sisällä Naton 5. artiklan kaltaista juridista turvatakuuta.

Yhdysvallat on käytännössä antamassa Suomelle ja Ruotsille sotilaspoliittisen turvatakuun.
– Varmaan Venäjä huomaa sen, eikä se ole ollenkaan huono asia, Niinistö kiteytti Washingtonissa Suomen ja Yhdysvaltain uuden suhteen perimmäisen tarkoituksen.
 
Tähtäys keskusta, saa ampua omaan tahtiin kaikella mitä somesta löytyy.
En oikein tiedä mikä mörkö nato keskustalle oikein on. Tunnutaan ripustautuvan kaikkeen sellaiseen mitä ei ole kuten EU:n turvatakuut. Keskusta haluaa pelata aikaa ja syy on hyvin hämärän peitossa. Ikävä sanoa mutta keskusta puolue on osoittautumassa Suomen turvallisuuden heikoksi lenkiksi. Ehkäpä siellä haaveillaan jostain Venäjän 30 luvun tyylisistä maaseutu yhteisöistä? En tiedä
 
En oikein tiedä mikä mörkö nato keskustalle oikein on. Tunnutaan ripustautuvan kaikkeen sellaiseen mitä ei ole kuten EU:n turvatakuut. Keskusta haluaa pelata aikaa ja syy on hyvin hämärän peitossa. Ikävä sanoa mutta keskusta puolue on osoittautumassa Suomen turvallisuuden heikoksi lenkiksi. Ehkäpä siellä haaveillaan jostain Venäjän 30 luvun tyylisistä maaseutu yhteisöistä? En tiedä
YYA-ajan vaikutusvalta ja UKK:n perintö. Suomettumiset on pieni hinta ikuisesta hallituspaikasta. Vanha suola janottaa.
 
...
En oikein tiedä mikä mörkö nato keskustalle oikein on. Tunnutaan ripustautuvan kaikkeen sellaiseen mitä ei ole kuten EU:n turvatakuut. Keskusta haluaa pelata aikaa ja syy on hyvin hämärän peitossa. Ikävä sanoa mutta keskusta puolue on osoittautumassa Suomen turvallisuuden heikoksi lenkiksi. Ehkäpä siellä haaveillaan jostain Venäjän 30 luvun tyylisistä maaseutu yhteisöistä? En tiedä
keskusta ei pysty päätöksentekoon ja uudistuksiin. Puolue tarrautuu vanhaan: maaseudun päätäntäkeskuksiin, maatalouden subventointiin ja vakaaseen ulkopolitiikkaan. Näistä jokainen on vitsi ja tuo viimeisin niistä nyt suurin.
 
Back
Top