Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Itse ajattelen niin, että nimenomaan ne edustajien päät kääntyisi. Tai ennemminkin uskaltaisivat sanoa ääneen ja näin osaltaan edesauttaisivat prosessin etenemistä.
En usko. Moni olettaa ( varmaan aiheestakin) juuri omien kannattajiensa olevan edelleen vastaan ja heidän kalloonsa pitää takoa että maan edun on mentävä oman edun edelle. Siis sen lisäksi että sinne taotaan mikä se maan etu on.
 
Jos Nato-hakemus olisi jätetty aikaisemmin, tai otettu edes vakavaan keskusteluun, oltaisiin se ammuttu alas ja koko asia olisi ollut käsitelty ja kuopattu.
Ei sitä vielä ole jätetty. Ja minähän kritisoin Niinistön epäselvää jargonia.
Minä toivoisin, että hakemus olisi nyt lähdössä - ei aikaisemmin (kuin mikä?).

Sama, jos Ukraina ei olisi alkanut pärjäämään. Ei lännen yhteistä rintamaa olisi syntynyt lainkaan
Ukrainan onnistunut miehitys tarkoittaisi vain nykyistäkin suurempaa katastrofia. Ei Ukraina kuitenkaan vastarinnatta olisi kukistunut. Uskon, että lännen rintama olisi syntynyt kyllä ja Puola olisi Venäjän miehityksen naapurina, pakolaisia nykyistäkin enemmän ja Baltia aiheesta huolissaan.
Täällä sivuutetaan lähes kokonaan se skenaario, jota olen pitänyt tärkeimpänä Suomen kannalta. Joku asia olisi mennyt toisin, ja Kiova olisi kaatunut heti. Emme tiedä kuinka lähellä se oli mutta sen tiedämme, että kaukanakaan se ei välttämättä ole ollut.
Voi olla vaikeaa vastata jos perustelusi on aina se, että jos kaikki olisi mennyt toisin. Miksi keskustella jos vastauksesi nojaa fantasiaan. Kaikki meni niin kuin meni ja Niinistö ei johtanut kansaa vaan kansa Niinistöä. Sen jälkeen Niinistö sanoi, että Eduskunnan pitää tehdä päätös. Missään vaiheessa hän ei ilmaissut, että hänen pitäisi kantaa perustuslaillinen vastuunsa ja johtaa vaan hän erehtyi väistelemään ja kiertelemään. Sitä tässä on kritisoitu. Eikä Kiovan kaatuminen olisi Ukrainaa kaatanut.

Luojan kiitos hän näyttää kuitenkin täyttäneen tehtäviään ulkomaankiertueilla mutta siinäkin hänen sekavan ulosantinsa vuoksi jää kuva, että hän lähti reissuihin kansan sinne ajamana.
Ennen sanottiin, että mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava. Tuppisuisuus ei ole ihan nykypäivää ja nuo kansanäänestys - gallup-puheet olivat pelkkää ajanpeluuta.
Tämä on niin solmussa ja kryptinen ajatuksenjuoksu, etten lainkaan ihmettele Niinistön fanittamista.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä on kyllä sen sortin idiotismia tässä hetkessä, että ei oikein sanat riitä..:facepalm:

Sammallahdelta voisi kysyä, että jos kerran tiesi, niin miksi ei varoittanut Venäjän suurhyökkäyksestä Ukrainaan ja siitä, että sen seurauksena maan sotavoimista iso osa kiinnittyy tuohon sotaan ja jonka lisäksi maa tulee täysin läntisen maailman eristämäksi.
 
@tiedotusosasto Minusta alkaa tuntua, että ollaan eri mieltä ;) eikä se ole pelkästään huono asia.

Esitän vielä sen ajatuksen, että jos Kiova olisi kaatunut, ei Natomaiden yksimielinen tuki hakemuksellemme olisi ihan saletti. Ehkä olisimme kuullut jopa joltakin, että nyt ei ole paras hetki.

Ja puheiden kryptisyys - ei Niinistö, eikä kukaan muukaan, olisi saanut Suomea Nato-hakemuksen taakse ilman Venäjän avointa hyökkäystä. Se ei liene spekulaatiota.
 
NATON huippukokous pidetään 29.-30. Kesäkuuta Madridissa:

Meillä on Huhti-, Touko- ja Kesäkuu aikaa viilata tekstejä, saada änkyrät riiviin, lobata ja tehdä diplomatiaa.
Ei paha!

On hienoa että Orpo pitää veljespuolueiden kanssa yhteyttä NATO-asiassa. Kuitenkin jokaisessa Pohjoismaassa on tällä hetkellä Sossu tai Sossujohtoinen hallitus.
Se on ensimmäisenä ollut Niinistön vastuulla hoitaa suhteita hallitusvastuussa oleviin pääministereihin Jonas Gahr Støreen ja Magdaleena Anderssoniin.

On vaikea ymmärtää että ”rippukoulun käynyt tyttö” jolle kuiskataan vuorosanat ja kirjoitetaan puheet valmiiksi tietäisi turvallisuuspolitiikasta enemmän kuin TP Sauli Niinistö.
Koittakaa nyt pitää ”jäähdytys” kunnossa! On naivia ajatella että kaikki mitä sanotaan politiikassa olisi selkeästi ja helposti ymmärrettävää.

Vielä kerran! Jälkeenpäin tulee useammankin kirjaa siitä miten NATO-jäsenyyden hakeminen oikein meni.
Silloin on aika erottaa jyvät akanoista. Nyt on parasta katsoa nykyisyydestä tulevaisuuteen.

P.S. Niinistön virallinen valtiovierailu Norjassa 21-22.4 voi hyvinkin viitata siihen että maamme syventävät entisestään maampuollustuksellista yhteistyötä mm puolusvälineteollisuudessa. Omistammehan me yhdessä menestynyttä Kongsberg-yhtiötä ja meillä on intressejä tehdä yhteistyötä F-35 hävittäjien huollossa.
Puhumattakaan siitä että Norjalla ja Suomella on puolustusintressejä yhteisen rajamme tuntumassa.
 
Kyllä näyttää, että Niinistö oli matkustajana, ei kuskin paikalla Nato-prosessissa. Niin se vaan ainakin näyttää. Nyt on jotenkin ulosanti selventynyt, mutta kyllä se alku oikeasti oli ihan kamalaa.

Ja muistetaan nyt kuitenkin, ettei hakemus ole vieläkään lähtenyt. Lisäksi mitä viivytyksiä tuo Ruotsin sekoilu vielä tuo...

Joka tapauksessa hyvä, että pressa vaihtuu. Oma ehdotukseni seuraajaksi olisi Kanki Kaikkonen. Ihan sen takia vaan, että on järkevän tuntuinen, muut ehdotetut ihan kamalia ja on riittävän nuori. En ole Kepun äänestäjä.
 
Mikähän tämän ulostulon perimmäinen idea ja tarkoitus on?
Ei kait mikään huippukokous ole "se" ajankohta milloin hakemuksen voi jättää..yleensäkin aikatauluista ennakkoon julistaminen ei palvele käynnissä olevaa prosessia. Sisäpolitiikaksi ikävä kyllä tuon laittaisin.

Petteri Orpo: "Tavoitteemme on, että Suomi ja Ruotsi hakevat Natoon kesäkuussa"​

 
Minusta alkaa tuntua, että ollaan eri mieltä ;) eikä se ole pelkästään huono asia.
Totta, mutta pääasiassa Niinistön toimien selkeydestä. 🤜🏼🤛🏼
Esitän vielä sen ajatuksen, että jos Kiova olisi kaatunut, ei Natomaiden yksimielinen tuki hakemuksellemme olisi ihan saletti. Ehkä olisimme kuullut jopa joltakin, että nyt ei ole paras hetki.
No, ei tässä ole juostuna vielä edes ensimmäistä kaarretta. Eli hakemus on jättämättä ja ratifioimatta. Itse, monen strategikon kirjoituksen perusteella, en usko Kiovan kriittiseen merkitykseen. Noin ison kaupungin pitäminen olisi sitäpaitsi luhistanut Venäjän voimat.
Ja puheiden kryptisyys - ei Niinistö, eikä kukaan muukaan, olisi saanut Suomea Nato-hakemuksen taakse ilman Venäjän avointa hyökkäystä. Se ei liene spekulaatiota.
Näinhän tässä on todettu. Putinin ”ansiota”. Mutta kansa reagoi ketterämmin kuin presidenttinsä. Marinkin joutui odottamaan mutta ei selitellyt.
 
Viimeksi muokattu:
Mikähän tämän ulostulon perimmäinen idea ja tarkoitus on?
Ei kait mikään huippukokous ole "se" ajankohta milloin hakemuksen voi jättää..yleensäkin aikatauluista ennakkoon julistaminen ei palvele käynnissä olevaa prosessia. Sisäpolitiikaksi ikävä kyllä tuon laittaisin.

Petteri Orpo: "Tavoitteemme on, että Suomi ja Ruotsi hakevat Natoon kesäkuussa"​

Ehdollistetaan, jos ruotsi lähtee, niin sitten mekin ei muuten
 
Suomen NATOon hakeutumisessa on paljon samoja piirteitä kuin HX-hävittäjähankinnassa. Kaikki tehdään mahdollisimman huolella ja perusteellisesti harkiten.
Me olemme olleet NATO-tiellä jo vuosia. Liittyminen NATOon tapahtuu täysin saumattomasti.
Niinistön vakamielistä suhtautumista kuvastaa lausunto ”prosessin epäonnistuminen olisi kuoleman suudelma”.

Poliitikkomme ovat heränneet siihen asiaan että voisimme tehdä samanlaisen jäsensopimuksen NATOn kanssa kuin Norjalla.
Aikataulun kannalta mitä parhain ratkaisu. Kenenkään ei tarvitsi tuhlata turhaa aikaa hieromaan sitä sopimusta.
Mikä on kelvannut NATOlle ja Norjalla kelpaa meillekin. Taas päinvastoin NATO-maat voivat hyväksyä samat ehdot Suomelle(ja Ruotsille). kuin Norjallakin.
Siksi onkin paikallaan tarkastella Norjan ja NATOn suhdetta.

Ylihuomenna 5.4 pääministeri Jonas Gahr Støre matkustaa Tukholmaan ja keskustelee pääministeri Magdaleena Anderssonin kanssa.
Olisi kaikkien kannalta järkevää että Andersson saisi sossari-hallituksen tuleemaan NATOon samanaikaisesti Suomen kanssa.
Presidentti Niinistö matkusta oliko 21-22.4 viralliselle valtiovierailulla Norjaan. Jos vierailuohjelmasta voisi jotain päätellä niin tämä tehdään täysillä.

Koko jäsenyys on melkeinpä naulattu kiinni. Olemme varautuneet jo kaikkiin Venäjän mahdollisiin ilkeyksiin hakuprosessissa.

Onko sitten NATO-maita jotka estäisivät Suomen liittymisen NATOon? Teoriassa voi olla mutta ei käytännössä. Toimittajat kirjoittavat aamulla usein mitä unissaan näkevät yöllä. Suuret NATO-maat kyllä laittavat veneen keikuttajat ruotuun.

Norjassa on hyvin vankka kannatus sekä NATOlle että läheisille suhteille Yhdysvaltoihin. Ainoat puolueet jotka vastustavat asiaa ovat Rødt ja Sosialiske Venstre ja hekin varmaan sen takka että tietävät ettei heidän kantansa tule koskaan realisoitumaan.

Norjan uusin ylpeys on Poseidon P-8 merivalvontakoneet. Niillä valvotaan mm sukellusveneiden liikkeitä Pohjois-Atlantilla
037c1a3a-6a4a-4467-bf04-e7ab6bc08197


Cold Response on ollut Suomelle näyteikkuna NATOon. Harjoittelu NATOssa on mitä parasta ”kirittämistä”. Siellä varmasti kaikki haluavat näyttää mihin kykenevät ja ottaa mahdollisesti mallia muilta. Cold Responsessa valtava kirjo erialaisia asejärjestelmiä. Voisi ennemminkin kysyä että mitä sieltä puuttu.
Katsokaa Cold Response 2022 -säiettä!

Hyvä artikkeli Norjan NATO-politiikkaan!
Pääministeri Støre:
”– Altså, Rødt og SV som ikke vil ha samarbeidsavtale med USA og vil ut av Nato: Det var en gal oppskrift før, og den er enda mer gal i dag. Der har de ikke noen god sikkerhetspolitisk lesing av Norges behov, legger han til. ”
Støre:lla olisi kaikki edellytykset toimia vastaisuudessa NATO:n pääsihteerinä. Hän on saanut eliittikoulutuksen Ranskassa ja puhuu sujuvaa ranskaa.
Nykyään on ajatus että NATOn seuraava pääsisihteeri pitäisi olla nainen. Apprillipäivänä olisin ehdottanut Tarja Halosta.

Norjassa ei ole NATOn tukikohtia, mutta siellä on amerikkalaisia sotilaita ja asevarastoja joissa on mm Abrams-tankkeja.
Tietenkään ei pidä unohtaa sitä että Norja toimii aktiivisesti laajojen NATO-harjoitusten isäntänä.
Itse ajattelisin että Suomen olisi paras liittyä NATOon ilman erillisiä ehtoja. Otetaan NATO sellaisenaan kaikkine karvoineen ja etuineen. Tämä luultavasti nopeuttaisi myös prosessia. Tukikohdat ja varastot on vain yksityiskohtia, ei niiden sijoittamisella tai sijoittamisen rajoittamisella tarvitse enää NATO myydä Suomalaisille - Putin hoisi myymisen jo. Jos jotain tarvitaan, niin antaa puolustusvoimien keskustella yksityiskohdat ja sitten poliittinen hyväksyntä jos vielä tarvitaan - esim arktinen NATO koulutuskeskus.
 

Pitkän linjan diplomaatti ”ei pitäisi ihmeenä”, jos Venäjä ei reagoisi mitenkään Suomen Nato-hakemukseen: ”Nopeus on nyt monesta syystä valttia”​

3.4.202214:14päivitetty 3.4.202214:14

Jukka Seppisen mukaan seuraavat viikot ovat keskeisiä Suomen tulevassa turvallisuuspoliittisessa historiassa.​

9e827c3f-8aef-5fc3-b4bf-a62016621cb8

KUVA: EPA09861964

Historioitsija, pitkän uran ulkoasianhallinnossa tehnyt ex-diplomaatti Jukka Seppinen arvioi, että jos Suomi jättäisi Nato-hakemuksen pian, Venäjä tyytyisi vain toteamaan tapahtuneen tosiasian.

”En pitäisi ihmeenä, vaikka Venäjä tyytyisi tosiasiassa vain toteamaan tapahtuneen muutoksen. Vanha venäläinen menettelytapa on uhata ”kauhiasti”, mutta sitten vain todeta itselleen vaarattomat tosiasiat. Silti Suomen armeijan on valmistauduttava täysmittaisen päälle karkauksen torjuntaan. Nopeus on nyt monesta syystä valttia”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi hiljattain Ylen Ykkösaamussa, että mahdollisen Nato-jäsenyyden suorana riskinä olisi se, että jännite kasvaa Suomen ja Venäjän rajalla.

”On tärkeää, että kaikki, jotka päätöksiä tekevät ja ovat niissä osallisina ja myös kansalaiset tietävät, mitä saattaa seurata ja miten seurauksiin vastataan. Ne vastaukset saattavat olla aika merkittäviä päätöksiä, joissa tuumailun aika on hyvin vähäinen. Seuraukset voivat olla raja- ja alueloukkauksia, vähän ronskinpuoleisiakin. Ja sitten on tämä hybridimaailma”, hän sanoi.

Seppisen mukaan seuraavat viikot ovat keskeisiä Suomen tulevassa turvallisuuspoliittisessa historiassa.
Nyt on nopean toiminnan aika, ei empimisen. Olisi vakava kansallinen virhe jättäytyä passiiviseksi juuri nyt.”

Hallitus päätti muuttuneen turvallisuustilanteen takia teettää voimassa olevaan ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon täydennysosan. Valmistelu käynnistettiin virallisesti kaksi viikkoa sitten. Epävirallisten tietojen mukaan selonteon on määrä valmistua 14. huhtikuuta mennessä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) linjasi lauantaina, että Suomen tulee tehdä liittoutumisratkaisunsa tämän kevään aikana.

Jukka Seppisen mukaan Ukraina on silottamassa Suomen tietä Natoon.
”Venäjä elää poikkeuksellista aikaa, se on selvä. Omalla tavallaan Ukraina on erinomaisella puolustustaistelullaan silottamassa Suomen tietä Natoon. Kahden rintaman sota, no se on takuuvarmasti Kremlille liikaa”, hän kommentoi.

Uusisuomi
 
Mikähän tämän ulostulon perimmäinen idea ja tarkoitus on?
Ei kait mikään huippukokous ole "se" ajankohta milloin hakemuksen voi jättää..yleensäkin aikatauluista ennakkoon julistaminen ei palvele käynnissä olevaa prosessia. Sisäpolitiikaksi ikävä kyllä tuon laittaisin.

Petteri Orpo: "Tavoitteemme on, että Suomi ja Ruotsi hakevat Natoon kesäkuussa"​

Ja Marin puhui päätöksestä keväällä eli viimeistään toukokuussa. Hallituksella ja oppositiolla näkyy olevan sama aikataulu. Hyvä niin.
 
Mikähän tämän ulostulon perimmäinen idea ja tarkoitus on?
Ei kait mikään huippukokous ole "se" ajankohta milloin hakemuksen voi jättää..yleensäkin aikatauluista ennakkoon julistaminen ei palvele käynnissä olevaa prosessia. Sisäpolitiikaksi ikävä kyllä tuon laittaisin.

Petteri Orpo: "Tavoitteemme on, että Suomi ja Ruotsi hakevat Natoon kesäkuussa"​

Ei NATOlla ole mitään aikataulua näiden huppukokousten ja jäseneksi hakevien suhteen. Itseasiassa jos kiinnostuksen ilmaisu NATO jäsenyyden suhteen jätetään tuohon huippukokoukseen niin koko hakemus prosessi alkaa vasta siitä. Parempi olisi että tähdättäisiin siihen että kiinnostus esitettäisi jo aiemmin, jolloin voitaisiin tavoitella että ko kokouksessa ilmoitettaisiin että Suomen hakemus on vastaanotettu ja toimitettu ratifioitavaksi jäsenmaille.
 
Ehdollistetaan, jos ruotsi lähtee, niin sitten mekin ei muuten
Luitko vain otsikon. Ihan sen perusteella asioista ei useinkaan saa oikeaa kuvaa.
– Painotan sitä, että Suomen on tehtävä ratkaisunsa omaa turvallisuuttaan painottaen emmekä voi sitoa ratkaisuamme muihin. On selvää, että yhdessä Ruotsin kanssa olemme kiinnostava kumppani Naton silmissä ja tällöin yhteistä säveltä kannattaa hakea, Orpo sanoo.
Selvästikin Kokoomus ruotsalaisen sisarpuolueensa kautta yrittää vauhdittaa, että josko Ruotsi ehtisi tähän junaan mukaan. Ja aikatauluakin täytyy hieman täkynä valottaa.

Aikataulussa on jo annettu valtuutus valtioneuvostolle & TP joten se tulee sieltä viimeistään kunnes eduskuntapuolueet ovat ilmaisseet kukin vihreää valoa.
 
Nato- pörssi on selvässä nousussa.
Katso liite: 59592
Näissä kannattaa myös muistaa, ettei Suomen tapa laskea ole sama kuin Natomaiden. Heillä on mukana sotilaalliset ryhmät joita Suomessa vastaavat raja ja tulli. Heillä myös jyvitetään eläkkeetkin mukaan ja esim Kreikka maksaa eläkkeet kuolleillekin 🙃. Lisäksi ei ole vielä laskentatapaa varusmiesten tai reservilaisten bkt-panokselle.
 
Onneksi lopputulos ratkaisee ja juuri nyt näyttää sille että tämä juna menee laajan kannatuksen voimin maaliin saakka. Se on tärkeintä eikä muotoseikkoja tarvitse sen jälkeen märehtiä. Kuten ei (onneksi) sitäkään onko Sauli ansainnut jatkokauden.

Edit

Todetaan vielä että onneksi meillä yhteensopivuusmielessä oli todellinen optio olemassa ja nopea eteneminen jäsenyysasiassa sitä kautta mahdollinen. Tämä siitä huolimatta että poliitikot eivät ole asiaa ihan tosissaan ottaneet. Sotilaat ovat tältä osin hoitaneet hommansa mallikkaasti.
Toki näin, prosessi etenee kuin juna, saivat jopa lopulta ääneen kansalaisille kerrottua, mistä kyse, TP Niinistön erityisesti ensin kunnostautuessa puhumalla tarkoituksellisen sekavia. Olen aiemmin jo tänne kirjoitettu, että kun katsomme taaksepäin tähän hetkeen muutaman vuoden päästä, niin kaikki sujui todella nopeasti: sota helmi-maaliskuun vaihteessa, pakotteet ja asetoimitukset hyvin nopeasti, selonteko eduskunnalle huhtikuussa, päätös (toivonmukaan) toukokuussa.

Mutta jälkiviisauden kirkkaasta valosta minulla ei ole mitään tarvetta poistua, kun olen tätä hokenut vuosikausia. Ei Nato-jäsenyys ollut mikään valinta Hitlerin ja Stalinin välillä, ja samoin gallupit ovat jo iät ja ajat kertoneet, että jos poliittinen johto haluaa Nato-jäsenyyttä edistää, niin enemmistö tukee. Aiemman "Nato-keskustelun" suurin puute on samoin ollut se, että poliittinen johto pillaistui joka kerta, kun tuotiin Venäjälle epäedullisia skenaarioita eteen. Jäljelle jäi (tarkoituksella) vain juupas-eipäs.

Ja jos poliittinen johto olisi Nato-hakemusta edistänyt jo vuosia aiemmin, niin viimeistään nyt olisi täysi yhtenäisyys sen takana, että "Luojan kiitos olemme Naton jäseniä". Ja kuten kirjoitin, valinta oli päivänselvä, kyseessä oli Länsi-Euroopan puolustusliitto, jota EU ei ole ollut, ei ole, ei tule olemaan.

Hyvä että menee näinkin.
 
Tuomiojan mukaan pitäisi odotella Ukrainan (oikeasti putlerin) sodan lopputulosta, ennen kuin voidaan Nato-päätöksiä tehdä. Tämä logiikka ei ainakaan minulle avaudu, vaikka miten yritän fundeerata.
Logiikka lienee, että jos tarpeeksi kauan odottaa, niin venäjän joukot ovat aseineen suomen rajalla, jolloin täällä ei enää uskallettaisi liittyä, tai jopa tällä puolella rajaa.
Päätöstä halutaan siis lykätä jotta hyvinkin pieni kotimainen vähemmistö pystyisi jäsenyyden estämään, ja siten turvaamaan Putlerin toiveiden toteutumisen.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top