Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Ketä natottaa nyt vähemmän? venäläinen äly ei riitä siihen, että käsittäisivät junan jo lähteneen. Ei siihen pysty vaikuttamaan kuin sodalla ja siihen ei Z-fasisteilla riitä resursseja.
Venäläisillä voisi kertoa, että ei niiden tarvitse enää lisätä syitä miksi meidän pitäisi liittyä Natoon. Ollaan menossa jo kovaa vauhtia. On jo pitkään tiedetty että Venäjään ei voi luottaa, ja viimeaikainen toiminta on entisestään osoittanut että kyseessä on vihamielinen valtio.

Toki näillä kepposteluilla voidaan saada liittymiseen lisää vauhtia, ja loputkin kannastaan epävarmat tietävät, kummalle puolelle kannattaa asettaa.

Putin on käsittääkseni jääkiekkomiehiä, joten tietänee mitä tarkoittaa kun syöttää suoraan vastustajan lapaan...
 

Suomen entinen pääministeri, professori Alexander Stubb (kok) sanoo Suomen hakevan Naton jäsenyyttä lähiviikkojen sisällä. Stubb kirjoittaa Twitter-tilillään sanoneensa jo Ukrainan sodan alkaessa, että Vladimir Putinin aggressiot ajavat Suomen ja Ruotsin hakemaan Nato-jäsenyyttä.

– Silloin sanoin, ettei kyse ole päivistä tai viikoista vaan kuukausista. Nyt on tullut aika tarkistaa arvioita: Suomi lähettää hakemuksen lähiviikkoina, viimeistään toukokuussa. Ruotsi seuraa, tai toimii samaan aikaan, sanoo Stubb.


Vielä kaksi viikkoa sitten Stubb sanoi saksalaisen DW:n haastattelussa uskovansa, että Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä muutaman kuukauden sisällä.

Torstaina Stubb kertoi amerikkalaisen Axios-uutissivuston haastattelussa uskovansa Suomen hallituksen päättävän Nato-hakemuksesta jo toukokuussa.

– En sano sen tapahtuvan Venäjän voitonpäivänä (9. toukokuuta), mutta päätös on tulossa hyvin pian, totesi Stubb Axiosille.

Axiosin mukaan osa kansanedustajista painostaa Nato-hakemuksen jättämistä ennen kesäkuun lopulla järjestettävää Naton huippukokousta Madridissa.

Lue lisää: Alexander Stubb saksalaismedialle: ”Ennustan, että Suomi jättää Nato-hakemuksen”

Axios huomauttaa Suomen asevoimien suuresta koosta ja jo vuosien ajan syventyneestä yhteistyöstä Naton kanssa.

Suomi toisi Natoon mukanaan merkittäviä toimintakykyä sekä ”syvällisempää strategiaa” etenkin erityisen alttiille Baltian alueelle, korostaa German Marshall Fund -ajatushautomon johtaja Ian Lesser.

– Suomi olisi kova pähkinä murrettavaksi. Tulee olemaan ja ollut aiemminkin, kuten venäläiset varmasti muistavat, lisää Lesser viitaten talvisotaan.

– Uskoisin monen suomalaisen tuntemuksena olevan, että emme enää koskaan halua jäädä yksin, kuten kävi toisessa maailmansodassa, Stubb toteaa.
 
Eihän se nyt ole vielä liittymistä jos vähän kärjellä vaan kokeilee.

Isot NATO-maat on luvanneet olla vahtina ettei kukaan pääse yllättämään sillä aikaa jos NATO-kiima yltyykin liian kovaksi.

Kunnes toimitus on saatu loppuun saakka.
 
Pessimisti kun olen niin TOIVON, että Suomi hakee Naton jäseneksi. Uskon kuitenkin vasta kun näen sen hetken tulleen, eli julkisesti ja virallisesti ilmoitetaan hakemuksen jättämisestä. On paljon epävarmuustekijöitä Suomen Nato hakemuksen tiellä ja näiden vaikutusta on vaikea arvioida. Venäjä on jo mitä ilmeisimmin aloittanut hybridi vaikuttamisen. Moneen kansalaiseen ja jopa poliitikkoon tuolla varmasti on vaikutusta. Omalla kohdalla tuollainen "kiusanteko" vain lujittaa mieltä Nato jäsenyyden puolesta ja sen puolesta, että puolustukseen on panostettava totuttuun nähden massiivisesti enemmän.

Kyllä henkilökohtaisesti nostan hattua ja perun tiettyjä puheitani jos kautta itsenäisen historiamme vasemmistolaisin pääministeri ja hallitus vie Suomen Natoon. Toki Marin ja hallitus on ennakko odotuksista poiketen kyllä yllättänyt jo nyt panostuksista puolustusvoimiin. Vielä joitakin vuosia sitten ei olisi tullut kyseeseenkään, että Suomi hankkisi tällaisella hallitus pohjalla aseita Israelista. Lisäisi puolustusmenoja huomattavasti ja ostaisi hävittäjät Amerikoista. Eli onhan tässä näitä "yllätyksiä" ollut.

Naton puolesta kyllä liputetaan elinkeinoelämää myöden todella laajalla rintamalla. Ehkä kuitenkin jättäisin tässä vaiheessa gallupit pois kuvioista. Vähän sama kuin kysyttäisiin panttivangilta, että mitä mieltä tämä on vangitsijastaan samalla kun piippu on ohimolla. Venäjän aloitettua hybridi vaikuttamisen on sillä väistämättä vaikutusta galluppeihin ja joskus mielipiteet alkavat elämään omaa elämäänsä sillä seurauksella, että mennään virran mukana. On siis suuri riski sillä, että Venäjän toimet alkavat vaikuttamaan suureen yleisöön joka näkyy gallupeissa laskevana Naton kannatuksena jonka seurauksena poliitikoilta loppuu rohkeus viedä Suomi Natoon.
 
Tämä viesti oli meille kansalaisille. Poliittinen johto on tähän jo päätynyt.

Kyllä mä näkisin tämän kulun niin, että kansa se oli joka päätyi ilmoittamaan itsensä Natoon ja poliittinen johto nyt viestittää (kerrankin) kuunnelleensa ja toimivansa sen mukaisesti.
 
On siis suuri riski sillä, että Venäjän toimet alkavat vaikuttamaan suureen yleisöön joka näkyy gallupeissa laskevana Naton kannatuksena jonka seurauksena poliitikoilta loppuu rohkeus viedä Suomi Natoon.
Aika harvoin terrori toimii ja siviilien teurastaminen Ukrainassa on hyvää motivaatiota vaatia liittymistä. En tiedä muista, mutta itsellä alkaa olla tuon Z-sankaruuden takia olemaan käyrä aika korkealla. Tuommoist pikkukiusat vain alleviivaa sitä, että mielipide ei muutu.
 
Tässä en kyllä ollenkaan ymmärrä tuota Haaviston vastausta kyselyihin. Luulis olevan hyvä etukäteen sopia, joten toivottavasti tuo on vaan vastaus medialle...
Tottakai on jo sovittu mitä sovittavissa on, mutta paha se on muotoilla, ennen kuin eduskunta/valtioneuvosto on päättänyt hakemuksen lähettää.

Kirjallisia turvatakuita on turha odottaa, ne kuuluvat jäsenyyteen. Kuitenkin poliittiset tuen ilmaisut ja lupaukset suurilta Natomailta riittävät hyvin yhdessä oman puolustuskykymme kanssa. Vähän laivastovierailuja, sotaharjoituksia ja muuta konkreettista siihen oheen.
 
Viron Suomen suurlähettiläs Sven Sakkov (työskennellyt mm. Viron puolustusministeriössä, Tallinnan Naton kyberpuolustuksen osaamiskeskuksen johtajana ja Viron puolustustutkimuksen keskuksen johtajana) arvioi Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin 30 Naton jäsenmaan toimesta kestävän noin 2-4 kuukautta.

 
Mitä Venäjä tekee? Häirintä tapahtuu kyberpuolella, palvelukatkoksia, sähkökatkoja ym. Suomenlahdella saattaa tapahtua törmäys, ehkä öljytankkerin kanssa. Ilmatilaloukkauksen yhteydessä "onnettomuus" josta kova kalabaliikki. En usko maarajaloukkaukseen

Kehno siitä tietää. Mutta liittoutuminen on sukupolvia palveleva ratkaisu ja meidän ajassa elävien on kyllä kestettävä se jää, joka tulee porstuaan. Ja kestetäänhän se.

Suomessa voitaisiin kyllä lopettaa tämä - jos unkari estää- tai jos turkki estää- tai jos transnistria estelee.....haluan nähdä Orbanin naaman, jos hän alkaa sylkeä Usan naamalle asettumalla poikkihankaan.....nou, ei tapahu. Kyllä tämä ratkaisu on nyt ihan meidän itse vedettävä päätyyn, eikä ole tarvis vilkuilla Ruotsiakaan. Omista lähtökohdista tämän tason ratkaisut tehdään.

Naton uskottavuuteen taitaa kuulua sekin, että jäsen, joka on luukulla ei tule torjutuksi. Tai että Venäjä nyt kyhäisi jonkun jäätyneen konfliktin estääkseen liittoutumisen. Nato ei käsittääkseni voi katsoa sellaista sivusta ja todeta, että no hei, sori, kokeillaan joskus uudestaan.....ei se tässä oikeassa maailmassa taida ihan näin mennä. Nämä todellisuudet ovat enemmän -keskustelujen- antia ja -todellisuuksia-.

Saksan politiikan täyskäännös avasi suomalaisen Pandoran lippaan ja ensimmäisenä lippaasta irtosi Sale lentämään kohti Usaa....olen jotenkin varma, että juuri näin kävi. Sama olisi nähty todennäköisesti ilman Venäjän aloittamaa sotaakin.....tosin se sota tarvittiin, että Saksa muutti kurssia.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top