Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Ensiksi, elän käsityksessä, että Naton puolella pidetään tosi tärkeänä, että hakevassa jäsenmaassa on jäsenyydelle riittävä tuki. Kun kansanäänestystä ei järjestetä, on hyvä jos DC tietää Suomen (ja Ruotsin) opposition jo valmiiksi tukevan hallituksen hanketta.
Toiseksi, Orpo ei ole valtiovierailulla eikä edusta Suomen hallitusta.
Kolmanneksi, on hyvä jos republikaanien (ilmeisen trumpilaisia) epäileviä tuomaita saadaan etukäteen juonittua Suomen ja Ruotsin jäsenyyden kannalle.
Neljänneksi, on hyvä jos kaikki tämä tapahtuu siellä, mihin jäsenhakemus jätetään eli Washington DC:ssä. Sinne ja siellä on sanottu, että TP, hallitus ja oppositio tukevat kaikki.
Viidenneksi, on monta hyvää syytä arvata, että Orpon&Kristerssonin reissulla voi hyvinkin olla Marinin&Anderssonin siunaus. Kyllä tässä maksimaalista koalitiota ja minimaalista soraäänten määrä tavoitellaan.
Kuudenneksi, suurimman puolueen ja pääoppositiopuoleen pj Orpo on samaa mieltä kuin Marin, eli hän tukee oppositiosta Marinin linjaa Yhdysvaltojen oppositiolle. Asia olisi eri, jos hän matkustaisi kaivamaan maata pääministerin jalkojen alta.

PS
Tosi vaikea olisi kuvitella, että oppositiopuolue SDP:n pj matkustaisi Yhdysvaltoihin tukemaan Kokoomuksen transatlanttista politiikkaa ja Nato-jäsenyyttä. Mutta, en valita suopeasta kehityskulusta.
Eivätköhän Nato sekä USA ole jo hyvin selvillä siitä, mikä on Suomen Nato-kanta niin kansan kuin puolueidenkin keskuudessa. Orpo ei todellakaan ole millään valtiovierailulla, vaikka sitä niin markkinoidaankin. Orpo aloitti viimeistään nyt kokoomuksen vaalikampanjan, ehkä Marinin nahkatakki-vierailu Ruotsiin oli asia, mihin oli pakko yrittää vastata. Eli kyllä, maata kaivamaan pääministerin jalkojen alta. Itselleni ei tuota vaikeuksia kuvitella, että mikäli SDP olisi oppositiossa, ja Nato kannatuskäyrät olisivat näin kun ovat, pj saattaisi hyvinkin matkustaa Yhdysvaltoihin julistamaan SDP.n Nato-myönteisyyttä, mutta se tuskin saisi niin myönteistä kohtelua kotimaisessa mediassa, mitä Orpon retki saa.
 
Kontula vastustaa jäsenyyttä. Ei pidä artikla viitosta uskottavana, EU riittää Suomelle. Ja Nato-jäsenyys toisi Suomeen terrorismia ja altistaisi maan ydinaseiden maaliksi. Ja menee sitten Suomen mainekin vielä kansainvälisenä rauhanvälittäjänä.

Parasta rauhanvälitystä on tässä ajassa liittyä Natoon, kaikki nuo Kontulan mainitsemat syyt on naivia ideologiaa.
 
Itselleni ei tuota vaikeuksia kuvitella, että mikäli SDP olisi oppositiossa, ja Nato kannatuskäyrät olisivat näin kun ovat, pj saattaisi hyvinkin matkustaa Yhdysvaltoihin julistamaan SDP.n Nato-myönteisyyttä, mutta se tuskin saisi niin myönteistä kohtelua kotimaisessa mediassa, mitä Orpon retki saa.
Kotimainen mediahan palvoo Marinia, mitä ihmettä nyt taas? Vähissä ovat negatiiviset jutut vrt. Sipilän hallituksen aikana, oli niihin aihetta tai ei.
 
Eihän uumoile vaan toteaa itsestäänselvyytenä vajaa vuosi ennen vaaleja Orpon "tulevana pääministerinä".

Olisi ymmärtänyt käynnin ennen kotimaan eduskuntakäsittelyä ja selvällä ohjelmalla, mutta tässä kustaan muroihin ihan huolella tällaisella takki auki elvistelyllä..luulis vittu tuon tason päättäjän tajuavan ja laittavan Suomen edun oman puolueensa edun edelle, mutta ei..
😂🆒😂
 
Parasta rauhanvälitystä on tässä ajassa liittyä Natoon, kaikki nuo Kontulan mainitsemat syyt on naivia ideologiaa.
Mieluummin sanoisin, että sisäpoliittista laskelmointia. Niitä jotka pullikoivat aletaan kasvavassa määrin pitää tolloina. Voi käydä niin, että heidän äänestäjänsä alkavat pitää itseään tolloina, kun tuollaisia tolloja ovat erehtyneet äänestämään. Natoon vai ei? - info ei lisäänny, vaikka metri lisää vielä pinottaisiin.
 
Kotimainen mediahan palvoo Marinia, mitä ihmettä nyt taas? Vähissä ovat negatiiviset jutut vrt. Sipilän hallituksen aikana, oli niihin aihetta tai ei.
Mikä kotimainen media palvoo Marinia? Demokraatti-lehti kenties. Sipilää kyllä palvottiin, oli kakkaroita ja häkäpönttöautoja ja kodin tarjoamista pakolaisille joka tuutissa, kunnes kiky-touhun vastustus kävi liian suureksi. Sekin oli sitten kansan vika, että kusitolpaksi joutui, vaikka pariinkiin kertaan ihan itse ohjaamallaan lentokoneella lähestyi presidenttiä, hallituksen hajoittaakseen. Kolmannella kerralla sitten hajoittikin, mutta ei se enää pelastanut kepua. Ainakaan pääministeripuolueeksi
 
Kokoomuksessa ollaan ärsyyntyneitä koska he ovat aina halunneet olla se puolue mikä luotaa tämän valtion natoon mutta nyt se kunnia on tipahtamassa demarien kirstuun.

Pahimmassa tapauksessa yrittävät sabotoida asioita niin että liittyminen tapahtuisi vasta Orpon ollessa pääministerinä.
Melkoinen kauhuskenaario 🥶
 
Mutta ei toi Orpo omiin muroihin kusevaa tyyppiä ole kyllä yhtään
EnkltuYXMAEOPrG.jpg
 
Petteri Orpo möläyttelee aina sen mukaan, mistäpäin milloinkin tuulee. Kädet siinä asennossa, kuin pitäisi jalkapalloa käsissään, ja selittäisi tyhmemmilleen, miten asiat pitäisi hoitaa. Samaa konsulttia lienevät muutkin kokoomuksen edustajat palkanneet, koska koreografia on aina sama
 

Brittiläinen turvallisuuspolitiikan asiantuntija ylistää Suomea: ”Naton otettava kiireesti oppia”​

Vanhempi tutkija Edward Lucas nostaa Airiston Helmen -tapauksen esille malliesimerkkinä Suomen toimintatavasta.

Edward Lucasin mukaan Suomi lähetti Airiston Helmen operaatiolla yksityisen viestin Moskovalle.

Edward Lucasin mukaan Suomi lähetti Airiston Helmen operaatiolla yksityisen viestin Moskovalle. KUVA: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA, KALLE KOPONEN / HS
Suvi Hautanen

16:53

UKRAINASSA käynnissä oleva sota muuttaa Euroopan turvallisuusympäristöä ja maanjäristyksen keskuksena on Helsinki, kirjoittaa Center for European Policy Analysis (CEPA) -ajatuspajan vanhempi tutkija Edward Lucas The Times -lehden kolumnissaan.

Itä-Euroopan maihin ja turvallisuusasioihin perehtynyt Lucas työskenteli aiemmin The Economist -lehden toimittajana.


Lucas toteaa, että vuosi sitten vain neljännes suomalaisista halusi liittyä Natoon, nyt kolme viidesosaa. Virallista liittymispäätöstä odotetaan Lucasin mukaan juhannukseen mennessä.


Lue lisää: HS:n kysely: Nato-jäsenyyden kannatus noussut 61 prosenttiin


Ei sillä, että Suomi olisi koskaan laiminlyönyt puolustustaan, Lucas toteaa. Hänen mukaansa Suomen näkemykset ennakoimattoman naapurinsa ajattelusta ovat tunnettuja.


VUONNA 2012, kun useimmat länsimaat vielä uinuivat, Suomi hankki ensimmäisenä Euroopassa amerikkalaisvalmisteisen JASSM-risteilyohjuksen, joka voidaan laukaista kaukaa ja jolla voidaan iskeä syvälle Venäjällä. Helmikuussa Suomi tilasi 64 F-35-hävittäjää, jotka ovat maailman edistyksellisimpiä sotakoneita.

Lucas kertoo, että Suomen ilmavoimat harjoittelevat lähes viikoittain Norjan ja Naton ulkopuolisen Ruotsin kanssa. Yhdysvaltain kanssa tehdyn puolustussopimuksen lisäksi Suomi on osa Britannian johtamia JEF-joukkoja.

CEPA-ajatuspajan tutkija Edward Lucas hehkuttaa kolumnissaan Suomen puolustusvalmiutta.  Kuva vuodelta 2015.

CEPA-ajatuspajan tutkija Edward Lucas hehkuttaa kolumnissaan Suomen puolustusvalmiutta. Kuva vuodelta 2015. KUVA: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA
– Suomessa harjoitellaan myös sellaista fyysistä ja psyykkistä kestävyyttä, josta muun Naton on otettava kiireesti oppia, Lucas kirjoittaa.


Hän nostaa esille Suomen ylläpitämät suuret polttoaine-, elintarvike- ja lääkehuoltovarmuusvarastot sekä miesten yleisen asevelvollisuuden ja Euroopan suurimmat reserviläisjoukot.


– Mikään muu maa ei pysty mobilisoimaan niin paljon ihmisiä näin nopeasti.


LUCAS mainitsee myös päättäjille suunnatut valtakunnalliset maanpuolustuskurssit, joilla varaudutaan kriiseihin luonnonkatastrofeista kansallisen turvallisuuden hätätilanteisiin.

Lapset puolestaan opetetaan Lucasin mukaan kouluissa havaitsemaan disinformaatiota melkein heti, kun he oppivat lukemaan.


Lisäksi Helsingissä sijaitsee hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus, jota tukee 31 Euroopan unionin ja Naton jäsenmaata. Keskus tutkii hybridiuhkia eli ”Moskovan talous-, propaganda-, laki-, kyber- ja muuta ilkivaltaa”.


AIRISTON Helmen tapauksen Lucas nostaa esille malliesimerkkinä Suomen toimintatavasta. Vuonna 2018 yli 400 viranomaista osallistui 17 ratsiaan, jotka tehtiin venäläisten hallussa pitämään kohteeseen.

Lue lisää: Keskusrikospoliisi sai lisäaikaa Airiston Helmen tutkintaan – syytteennosto voi siirtyä jopa vuodella


Suomen rauhanajan historian suurimmassa turvallisuusoperaatiossa löydettiin salattua satelliittiviestintää, suuria määriä käteistä sekä bunkkereita, vedenalaisia laitteistoja ja paljon käytetty helikopterikenttä.


Lue lisää: Tältä kohutun Airiston Helmen kiinteistöjen sisällä näyttää – päärakennus myynnissä 1,3 miljoonalla eurolla, kallein kohde lähes 3 miljoonaa


Lucasin mukaan kukaan ei sano, oliko Airiston Helmi Bond-pahiksen pesä, joka sijaitsee lähellä kriittistä liikenne- ja viestintäinfrastruktuuria tai sotilastiedustelutukikohta. Tutkinta jatkuu loputtomiin.


– Julkisesta kohusta ei olisi ollut mitään hyötyä. Yksityinen viesti Moskovalle oli selkeä ja tehokas. Huolestuttava trendi venäläisten kiinteistökaupoissa herkkien kohteiden lähellä loppui välittömästi.


LUCASIN mukaan Naton nykyisille jäsenille Suomen kehittyneet, hyvin rahoitetut asevoimat ovat ihanteelliset. Yhteentoimivuus on jo varmistettu ja tiedustelutietojen jakaminen on sujuvaa.

Jos ruotsalaiset seuraavat Helsingin perässä, Itämerestä tulee Lucasin mukaan Nato-järvi, joka rajoittaa jyrkästi Venäjän mahdollisuuksia käyttää laivastoaan ja ilmavoimiaan Viroa, Latviaa ja Liettuaa vastaa
 
Jälleen uutta päivitystä, 15.4.

104 kyllä
12 ei
36 EOS
48 ei kerro

Olisin kuvitellut että turvallisuuspoliittisen selonteon lisäosan valmistuminen olisi auttanut edustajia päättämään kantaansa, mutta aika vähäinen on vaikutus tähän mennessä. Tosin pitää huomata, että nämä kannat on kerätty mm some-päivityksistä ja kaikki eivät välttämättä twiittaa kovin ahkerasti. Voi olla että kantaansa päättämättömien määrä on todellisuudessa paljon pienempi.
Hesari ei ole tehnyt pääsiäisen aikana päivitystä, mutta olen bongannut kaksi EOS-kantaa muuttuneeksi: Anna Kontula vastustaa ja Maria Ohisalo kannattaa liittymistä. Kumpikaan mielipide ei yllätä.
 
Vihreät on usein luokiteltu vihervassareihin, siis samaan ryhmään vasemmistoliiton kanssa.
Eihän käytännön politiikassa ole ollut mitään eroa useimmissa asioissa.

Mutta nato-kysymys on vihreille helpompi, onhan liittoon kuuluminen myös ihmisoikeuksien ajamista.

Jotta vasemmistoliittolainen voisi muuttaa kantaansa niin aluksi hänen olisi sisäistettävä se että neuvostoliitto on aivan eri asia kuin venäjä.

Neuvostoliittoon oli jotain idologista yhteyttä mutta Venäjään ei pitäisi olla mitään. Tätä ei moni vasemmistoliittolainen ole vielä miettinyt.

Toinen neuvostoliiton aikaan liittyvä juttu on usa-vastaisuus. Se oli joskus kauan sitten ideologian kannalta jees. Mutta eihän sillä enää ole mitään pohjaa kun Neuvostoliitto on kadonnut.
 
Ja menee sitten Suomen mainekin vielä kansainvälisenä rauhanvälittäjänä.
Milloin Suomi on ollut rauhanvälittäjänä? Ei meinaan tule just nyt mieleen. Ahtisaaren toimet Afrikassa ei kai mene Suomen valtion piikkiin.
Ilmeisesti pääministerin kohdalla se hallitus-oppositio raja kuitenkin tuli vastaan
Sale ohjeistaa Marina. Ei lisäarvoa jututtaa PM.
 
Milloin Suomi on ollut rauhanvälittäjänä? Ei meinaan tule just nyt mieleen. Ahtisaaren toimet Afrikassa ei kai mene Suomen valtion piikkiin.

Sale ohjeistaa Marina. Ei lisäarvoa jututtaa PM.
Jaaha. ja Orpo menee edustamaan kumpaakin, ilman mandaattia mistään? Ei nyt vielä, vaalit on vasta vuoden päästä. Sanoivatpa gallupit mitä hyvänsä tällä hetkellä
 
Jaaha. ja Orpo menee edustamaan kumpaakin, ilman mandaattia mistään? Ei nyt vielä, vaalit on vasta vuoden päästä. Sanoivatpa gallupit mitä hyvänsä tällä hetkellä
On sillä puolueen mandaatti eli ei edusta valtion tasolla. Lisäksi valtiojohto prepannut, että ei puhu höpöjä. Ei pitäisi olla vaikeata käsittää. Missään laissa ei kielletä olemassa yhteydessä ulkomaalaisiin kollegoihin, mutta rajat yhteydenpidolle kyllä löytyy. Rebujen lämmittäminen meidän asialle on pelkästään hyväksi.
 
Jälleen uutta päivitystä, 15.4.

104 kyllä
12 ei
36 EOS
48 ei kerro

Olisin kuvitellut että turvallisuuspoliittisen selonteon lisäosan valmistuminen olisi auttanut edustajia päättämään kantaansa, mutta aika vähäinen on vaikutus tähän mennessä. Tosin pitää huomata, että nämä kannat on kerätty mm some-päivityksistä ja kaikki eivät välttämättä twiittaa kovin ahkerasti. Voi olla että kantaansa päättämättömien määrä on todellisuudessa paljon pienempi.
No niin, nyt on tullut uutta päivitystä (18.4. mennessä tulleet tiedot):

105 Kyllä
13 Ei
36 EOS
46 Ei kerro

Eli tässä ovat ne jo tiedossa olleet Kontula ja Ohisalo; ei muita muutoksia.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top