Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Kun siellä Natossa joskus ollaan, haluan lisäksi tutkimuksen, kuinka hemmetissä poliitikot ovat Suomessa voineet ajaa turvallisuusPOLITIIKAN niin heikoille pohjalle, kun se nyt tällä hetkellä vielä on. Kaiken maailman sekoiluja ja EU:n "turvalausekkeita" yms. pyöritelty täällä kymmeniä vuosia. Kaikki Tuomiojat &kump. saaneet mellastaa vapaasti valehtelemassa julkisuudessa ihmisille. Ihan uskomatonta.
Halosen-Tuomiojan mutta myös Niinistön-Tuomiojan linja. Valitettavasti. Onneksi kansa näytti sekä suunnan että piti myös alussa tahdista huolta.

Tämä mainitsemasi selvitys tarvitaan.
 
Täysin samaa mieltä tämän kirjoituksen kanssa. Kirjoituksesta taitaa joku täältäkin löytää itsensä.
Katso liite: 60673
Itseäni en kirjoituksesta löydä, mutta pyydän saada muistuttaa, että iltapäivämedioiden toimittajat yleensä, ja Haapala vielä erikseen, ovat enemmän kokoomuslaisia kuin varsinaiset kantakirjakokoomuslaiset konsanaan. Eivät sitä tietenkään tunnusta, koska nimellisesti edustavat "puolueetonta" mediaa. Mutta kyllä se selvästi tulee ilmi kirjoituksistaan. Ja itse olen ehdottomasti Nato-jäsenyyden kannattaja, mainittakoon sekin nyt jo etukäteen.
 
Oliko niin ettei Petteri kuitenkaan tavannut yhtään senaattoria vaan niiden ympärillä toimivaa väkeä? Hiukan luulen, että enemmön kannattaa luottaa siihen tietoon mitä Saukki on saanut omalla reisullaan ja se tieto on jo päättäjillä. Sisäpolitiikkaa taitaa Petterin ulostulo nyt olla.
Senaatti oli lomalla 11. - 22.4.22

 

Pekka Toverin mielestä ei voida sulkea pois hyökkäystä Suomeen – "Se lyödään takaisin"​

Entisen tiedustelupäällikön mukaan Venäjä ei voi uhata Suomen itsenäisyyttä mahdollisilla vastatoimilla. Kuvassa Karjalan prikaatin sotaharjoitus Keltissä. KATJA JUURIKKO
Arno Juutilainen

– Jos Venäjä loukkaa Suomen alueellista koskemattomuutta, se lyödään takaisin, Pekka Toveri sanoo.

Toveri on vakuuttunut siitä, että Venäjä lunastaa jollakin tavoin lupauksensa sotilaallisista vastatoimista, jos Suomi hakee Naton jäsenyyttä. Suomessa pelätään, että vastatoimet voivat olla myös rajuja – tai ilkeitä, kuten presidentti Sauli Niinistö sanoi.

– Venäjä pystyy aiheuttamaan vahinkoja. Suomen valtiollista itsenäisyyttä se ei nykytilanteessa pysty uhkaamaan.

PEKKA TOVERI on kenraalimajuri evp. ja Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö.

Toveri huomauttaa, että Venäjä kykenee ampumaan vaikka ohjuksen Ruotsiin. Se saattaisi provokaationa miehittää pienen saaren Suomenlahdelta tai ottaa kahdella pataljoonalla haltuunsa metsäpalan Sallasta. Toveri kertoo, että tällaisille joukoille kävisi huonosti.

Suomi on Pohjolan sotilaallinen suurvalta.
Pekka Toveri
Toveri ei pidä Venäjälle millään tavoin järkevänä tai todennäköisenä tällaista toimintaa, mutta hän ei sulje pois, että se saattaa näin käyttäytyä.

– SANOIN ENNEN Ukrainan sotaa, ettei Venäjän kannata hyökätä Ukrainaan, mutta että diktaattoreista ei koskaan tiedä. Sen ei kannata hyökätä Suomeenkaan, mutta hyökkäystä ei voi kokonaan sulkea pois.

– Kun kyse on diktaattorista, emme voi tietää. Ratkaisujen ei tarvitse olla järkeviä.


Toverin mielestä presidentti Vladimir Putinin väärien ratkaisujen takana ovat myös virheelliset tiedot.

– Lähipiiri antaa yksinvaltiaalle vain sellaisia tietoja, joita hän haluaa kuulla.

TOVERI ON VAKUUTTUNUT siitä, ettei Venäjä voi vakavasti uhata Suomea. Sen maavoimista 80 prosenttia on nyt sidottu Ukrainan sotaan, eikä niillä mene hyvin.

– Suomi on Pohjolan sotilaallinen suurvalta. Venäjän ilmavoimat ovat taidollisesti heikot. Sen merivoimillakaan ei mene hyvin.

Toveri ei usko, että Nato antaisi Venäjän vastatoimien vaikuttaa Suomen jäsenyyden hyväksymiseen. Muutenhan kaikkien uusien valtioiden jäsenyys voitaisiin tyrmätä ampumalla niihin ohjus ja toteamalla, että se on sodassa.

– Naton turvatakuut eivät olisi tällaisessa tilanteessa voimassa. Nato-maat kuitenkin todennäköisesti tukisivat Suomea.

VENÄJÄ TOIMISI Toverin mielestä myös räikeästi vastoin sen omia etuja, jos se loukkaisi Suomen alueellista koskemattomuutta. Hän muistuttaa, että Venäjää vastaan on asetettu vain osa kaikista mahdollisista pakotteista.

– Venäjälle olisi suuri riski hyökätä Suomeen. Se hyökkäisi yhteen EU:n jäsenvaltioon. Ehkä Saksakin tällöin ymmärtäisi, että sen ei tule ostaa Venäjältä maakaasua.

80
prosenttia Venäjän maavoimista on sidottu Ukrainaan

 
Jotain kieroa nautintoa saan näistä Väykän avautumisista. Mahtaa entistä kepun mahtimiestä vituttaa kun hänen koko elämänsä ajan vaalima Moskovan nuoleskeluun perustunut turpo-linja lentää historian roskakoriin.

Luin hiukan väärin tuon allekirjoituksen "Paavo Väyrynen Keskusta Kemi" eli "Paavo Väyrynen Keskusta Kremli"
 
Kirjoittelin eilen siitä, että Ruotsin Nato-selvityksen valmistuttua muutaman viikon päästä alkaa sitten diskuteerausvaihe, ja ruotsalaiset ovatkin huolissaan siitä, etteivät saisi diskuteerata tarpeeksi pitkän aikaa:

Ruotsissa huolestuttiin liian nopeasta Nato-vauhdista: “Jos keskustelua ei ehditä käydä, Suomi voi saada syyn niskaansa”, arvioi päätoimittaja Heidi Avellan
Ruotsissa ovat lisääntyneet puheenvuorot, joiden mukaan Suomen Nato-vauhti on liian kova Ruotsille näin suuressa päätöksessä. Monet haluavat, että maassa käydään perusteellinen Nato-keskustelu omaan tahtiin.
...
Entinen elinkeinoministeri Leif Pagrotsky syytti Ruotsin radion haastattelussa Suomea itsekkäästä tavasta, jolla Ruotsi painostetaan hakemaan (siirryt toiseen palveluun) jäsenyyttä.
Arvostelijoiden joukossa ovat olleet viime päivinä myös tunnettu sosiaalidemokraattinen päätoimittaja (siirryt toiseen palveluun) Göran Greider ja poliitikko Carl Tham, joka katsoo, että Ruotsin ei pidä tehdä ratkaisua (siirryt toiseen palveluun) Suomen päiväjärjestyksen mukaan.
Suomesta voi tulla syntipukki
Sydsvenskanin poliitikan päätoimittaja Heidi Avellan suhtautuu vakavasti vaatimuksiin laajasta keskustelusta.
– Jos päätöstä Nato-jäsenyydestä hoputetaan Ruotsissa, on riskinä, että jälkikäteen kadutaan, hän sanoo.
Tällainen keskustelu voi olla edessä, kun turvallisuuspoliittinen tilanne rauhoittuu ja Naton jäsenyys konkretisoituu ihmisille. Voidaan olla tilanteessa, jossa Ruotsissa koetaan, että ilman liittymistä olisi pärjätty.
– Silloin haetaan syntipukkeja.
Kohde voi löytyä omista päättäjistä – tai Suomesta.
– Saatetaan sanoa, että Suomi ampaisi matkaan ja pakotti samalla Ruotsin mukaan ilman, että meillä oli mahdollisuutta käydä kunnon keskustelua.
Avellanista Suomen ja Ruotsin olisi pitänyt liittyä jäseneksi jo kauan sitten tilanteessa, jossa päätös olisi saanut kypsyä rauhassa laajan keskustelun seurauksena.
– Nyt tähän ei ole mahdollisuutta ja se on hyvin valitettavaa, vaikka toivonkin molempien maiden lopulta päätyvän hakemuksen jättämiseen, hän sanoo.
Sosiaalidemokraattien kanta on auki
Hyvin monien muiden yhteiskunnallisten keskustelijoiden lailla Heidi Avellan uskoo, että Ruotsin sosiaalidemokraatit päätyvät kannattamaan Naton jäsenyyden hakemista.
Hän haluaa kuitenkin muistuttaa suomalaisille, että se ei ole varmaa. Puolue on laaja ja se on kokonaisuudessaan saatava mukaan.
– On mahdollista, että jäsenet eivät ole vielä kypsiä tälle muutokselle. Voi olla, että Ruotsin liittoutumattomuusajattelu on sosiaalidemokraateissa niin syvällä ettei siitä päästä yli, hän sanoo.
Jos Suomi liittyy Natoon ja Ruotsi jää ulkopuolelle, on edessä Avellanin mukaan erittäin vaikea tilanne Pohjois-Euroopassa.
Ruotsalaisessa keskustelussa on heitetty, että silloinhan Ruotsi olisi turvassa Nato-maiden ympärillä.
Suurin osa reagoi tähän sanomalla, että silloin Ruotsi toimisi raukkamaisesti ja selkärangattomasti. Moni viittaa Ruotsin linjaan toisen maailmansodan aikana.
– On kuitenkin parempi, että tästäkin puhutaan etukäteen eikä jälkikäteen, sanoo Avellan.
Sosiaalidemokraatit käyvät Ruotsissa nyt sisäistä keskustelua Nato-kannastaan. Keskustelussa odotetaan valmista kesään mennessä.
Monia kantaansa epäröiviä sosiaalidemokraatteja jarruttaa pelko siitä, kiire kostautuu.

Koska esitin väitteen, että jonkun artikkelin mukaan Ruotsin hallitus (joka siis sosaliraattien yhden puolueen vähemmistöhallitus) olisi päättänyt, että Natoon liittymiseen vaadittaisiin parlamentissa 75% enemmistö, kaivoin lähteen (artikkelin mukaan siis Anderson _kertoi_ että päätös tehdään kolmen neljäsosan enemmistöllä, eli kyseessä ei välttämättä ollut heidän oma päätöksensä, vaan ehkä siis saivat joltain taholta kannan tai tulkinnan laista). Kuitenkin kun Suomessa eduskunnassa iso osa SDP:n ja Kepun edustajista ei ole vielä kertonut kantaansa, äänestyksen tulos voi Suomessa olla mitä tahansa ehkä n. 65-90% väliltä, Ruotsissa jäsenyyden kannatus on ilmeisesti Suomea vähäisempää, ja voi hyvin olla, ettei siellä parlamentissa 75% ylity. Lähde siis:

Ruotsidemokraatit on sen sijaan linjannut, että Natoon tulee liittyä, jos myös Suomi tekee niin. Puoluehallitus asettui puheenjohtajansa Jimmie Åkessonin kannalle maanantaina.
Lue lisää: Ruotsidemokraatit kannattaa Nato-jäsenyyttä, mikäli Suomikin hakee
Ruotsin vihreät ja vasemmistopuolue eivät Heroflin mukaan kannata jäsenyyttä, eivätkä puolueet ole ilmoittaneet arvioivansa kantaansa uudestaan.
Kun lasketaan yhteen Natolle myönteisten puolueiden määrä, kattaisi se enemmistön Ruotsin valtiopäivien edustajista. Jos valtiopäiväedustajat vastaisivat äänestykseen puolueensa kannan mukaisesti, 349-paikkaisista valtiopäivistä 204 edustajaa kannattaisi Nato-jäsenyyden hakemista.
Ruotsissa jäsenyyden hakemisesta päättää maan valtiopäivät. Herolfin mukaan maan pääministeri Andersson kertoi sunnuntaina, että päätös tehdään kolmen neljäsosan enemmistöllä.
– Uskon, että tämä päätös johtui ruotsidemokraattien asemasta. Ruotsidemokraattien avulla yli 50 prosenttia edustajista kannattaisi Natoa, mutta ei kuitenkaan yli 75 prosenttia.
– On mielestäni hyvin todennäköistä, että sosiaalidemokraatit lopulta päättävät kannattaa Natoon liittymistä. Olisi outoa, jos muut puolueet sosiaalidemokraatteja lukuun ottamatta haluaisivat hakea jäsenyyttä.

Ruotsissa on keskusteltu myös Natoon liittymisen kielteisistä vaikutuksista. Herolfin mukaan ihmiset varautuvat siihen, että Venäjä voi yrittää sabotoida maata. Ihmiset ovat esimerkiksi ostaneet pieniä säiliöitä veden varastoimiseen ja apuvälineitä ruuanlaittoon ilman sähköä.
Ruotsissa uskotaan, että Venäjän yritykset rangaista maata kestäisivät vain vähän aikaa.
Söpöä. No onhan em. varustus hyvä olla muinakin aikoina.

Tässä artikkelissa oli syistä, miksi ruotsalaisia Naton jäsenyys - tai kiire siirtyä "Nato-optiosta" jäsenyyden hakemiseen - innostaa suomalaisia vähemmän (ja paitsi että Suomi on heille hyödyllinen puskurivaltio, ruotsalaiset eivät voisi enää esiintyä puolueettomana kriisien sovittelijana):

Jukka Tarkan mukaan ”olisi järjenvastaista”, jos ruotsalaiset eivät hyödyntäisi sitä maantieteellistä ”onnenkantamoista”, joka suosii heitä.
Historioitsija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka pitää täysin luonnollisena, että Nato-keskustelut Suomessa ja Ruotsissa ovat erilaiset.
”Välillä tuntuu kummalliselta, että ruotsalaiset kaikessa rauhassa diskuteeraavat samaan aikaan kun suomalaiset valmistautuvat otsa kurtussa ja kauhu sydämessä ratkaisemaan turvallisuusongelman, joka on sama kuin Ruotsin pähkäilyn kohteena oleva uhka. Mutta itse asiassa ei se niin kummallista ole. Molempien ratkaisun taustalla on sama globaali ja muuttumaton syvärakenne. Maantieteelle emme voi mitään. On pelkästään luonnollista, että maantieteellisen ongelman eri kohdissa olevat toimijat reagoivat eri tarvoin yhteiseen uhkaan”, hän kommentoi Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa.
Tarkan mukaan ”olisi järjenvastaista”, jos ruotsalaiset eivät hyödyntäisi sitä maantieteellistä ”onnenkantamoista”, jonka suosii heitä.
“Heillä on se ylellisyys, että voivat jahkailla rauhassa. Samasta syystä on järkevää, jos suomalaiset reagoivat hyvin pian Nato-jäsenyydellä vuosisataiseen uhkaan. Suomi on etulinjan vaarallisimmassa paikassa, Ruotsi vähän turvallisemmassa. On täysin luonnollista, jos naapurit suhtautuvat eri tavoin Nato-jäsenyyteen. ”
Jos Suomi hakeutuu Natoon, Ruotsi päättää Tarkan mukaan samaan tai eri aikaan samoin tai toisin kuin Suomi.
“Kumpikin päättää silloin kun on siihen valmis ja tavalla, joka on sen kannalta paras. Vaikka ne tekisivät eri ratkaisut, puolustusyhteistyö niistä syntyvissä olosuhteissa olisi edelleen mahdollista ja hyödyllistä.”
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi lauantaina olevansa valmis kannattamaan Ruotsin Nato-jäsenyyttä, jos Suomi päättää hakea jäsenyyttä.
Rkp:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi lauantaina keskustelleensa turvallisuuspolitiikasta Ruotsin keskustan johtajan Annie Lööfin kanssa.
”Sekä Annie että minä toivomme, että Suomi ja Ruotsi etenisivät asiassa rinnakkain ja pitäisivät suunnilleen samaa aikataulua mahdollisen Nato-jäsenhakemuksen suhteen. Molempien maiden on tietysti tehtävä omat päätöksensä. Suomen osalta näen selvästi, että päätös tehdään kevään aikana”, Henriksson kommentoi tiedotteessaan.

Ja sanoihan Bidenkin Obaman varapresidenttinä ollessaan Ruotsin reissullaan:

Demokraatti Biden antoi Yhdysvaltain varapresidenttinä julkiset turvatakuut Ruotsille.
– Kenenkään ei pidä ymmärtää väärin, ei herra Putinin eikä kenenkään muun. Tämä on koskematonta aluetta. Piste. Piste. Piste, Biden sanoi elokuussa 2016 Ruotsissa.
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven vastasi samana syksynä Ahvenanmaalla kysymykseen siitä, onko Ruotsilla salaiset turvatakuut Yhdysvalloilta.
– Totean sen, että kun Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden vieraili Ruotsissa, hän sanoi, että tämä [Ruotsi] on koskematonta aluetta, Löfven painotti ja katsoi kysyjää suoraan silmiin tavalla, joka ei jättänyt sijaa tulkinnoille.
 
Viimeksi muokattu:
Otetaan taas päivitystä:

112 Kyllä
12 Ei
33 EOS
43 Ei kerro

Trendi on aika selvä: lähes aina kun joku uusi ilmoittaa kantansa, se on kyllä. Vain harvoin tulee uusia ei-kantoja ja jonkin verran ei-kantoja on muuttunut EOS-kannaksi. Toki on mahdollista että moni ei kerro -osaston henkilöistä on ei-kannalla mutta eivät ole halunneet tai uskaltaneet paljastaa vähemmistöön jäävää kantaansa vielä; mahdollisesti toivovat että porukkaa tulee ulos kaapista, jolloin itsekin voisi uskaltaa.
Uutta päivitystä

113 Kyllä
12 Ei
32 EOS
43 Ei kerro

Eli jälleen yksi EOS muuttunut kyllä-ääneksi.
 
Samaan aikaan takalinjassa...

Ruotsi on ollut jo pitkään salaisilla sopimuksilla käytännössä osa Naton pohjoisen siiven puolustusta, vaikka se ei ole virallisesti puolustusliiton jäsen. Kylmän sodan aikana yhteistyö oli kulisseissa tiivistä ja on todennäköisesti vieläkin.


 
En todellakaan ole Orpo-fani mutta en jaksa ymmärtää tätä suomalaisruotsalaisten moderaattien vierailua Washingtoniin haukkuneita tahoja. Seuraavaksi FI-SE demarit tapaamaan sikäläisiä demareita, henkilökohtaiset suhteet ovat todella tärkeitä, ja jos tuulet vaihtaa suuntaa niin aina tunnetaan vastuussa olevat päättäjät!

Eivätkä nämä kokoomukset mitenkään vastuuttomasti ole toimineet ja tuskin ilman valtiojohtojen siunaustakaan. Enemmän minua ohuen ohuesti tympii niiden edustajien kitinä siitä, miten edariin on luotu painetta ja kiirettä. Voi voi. Ei voi sanoa kuin että tervetuloa tähän maailmaan. Voi varmasti olla niin, että vasemmistossa ml. vas-sdp nokkamiehet joutuvat juottamaan monille edustajille kalkkia, jota niellään hitaasti. Mutta Asian etu vaatii nyt tiettyä vauhtia töppösiin. Monella edustajalla on tietysti housut kuumina, kun seuraavat vaalit häämöttävät ja miten ne äänestäjät sitten suhtautuvat edustajaan, joka äänesti kyllä....mutta sitä varten on se Paine. :)

Vuosikaudet on istua läsötetty edarissa ja nyt sitten -täysin uusi tilanne- öööö, pakottaa päättämään jotain ja suht vauhdilla. MH`? En usko mitenkään sitä, etteikö edarissa ole ollut tietoa siitä, mihin suuntaan naapuri on polkemassa. Mutta se kalkin nielemisen vaikeus.
 
Eivätkä nämä kokoomukset mitenkään vastuuttomasti ole toimineet ja tuskin ilman valtiojohtojen siunaustakaan. Enemmän minua ohuen ohuesti tympii niiden edustajien kitinä siitä, miten edariin on luotu painetta ja kiirettä. Voi voi. Ei voi sanoa kuin että tervetuloa tähän maailmaan. Voi varmasti olla niin, että vasemmistossa ml. vas-sdp nokkamiehet joutuvat juottamaan monille edustajille kalkkia, jota niellään hitaasti. Mutta Asian etu vaatii nyt tiettyä vauhtia töppösiin. Monella edustajalla on tietysti housut kuumina, kun seuraavat vaalit häämöttävät ja miten ne äänestäjät sitten suhtautuvat edustajaan, joka äänesti kyllä....mutta sitä varten on se Paine. :)

Vuosikaudet on istua läsötetty edarissa ja nyt sitten -täysin uusi tilanne- öööö, pakottaa päättämään jotain ja suht vauhdilla. MH`? En usko mitenkään sitä, etteikö edarissa ole ollut tietoa siitä, mihin suuntaan naapuri on polkemassa. Mutta se kalkin nielemisen vaikeus.
Eniten kuitenkin seitin ohuesti kyrpii joku feminististen näkökulmien liittäminen Nato-jäsenyyteen..
 
Demilitarisointi toimii tässä maailmassa ihan hyvin niin kauan, kunnes joku haluaa käyttää sotilaallista voimaa.
Huvittavinta on, että Ahvenanmaalaiset ovat ruotsalaisten tavoin valmiita sotimaan viimeiseen suomalaiseen. Siinä mielessä ehkä vielä pahemmin, että näitä ei kiinnosta sitäkään vertaa tehdä asioiden eteen itse yhtään mitään.
 
Huvittavinta on, että Ahvenanmaalaiset ovat ruotsalaisten tavoin valmiita sotimaan viimeiseen suomalaiseen. Siinä mielessä ehkä vielä pahemmin, että näitä ei kiinnosta sitäkään vertaa tehdä asioiden eteen itse yhtään mitään.
Olenkin joskus sanonut, että huutokaupataan saari eniten tarjoavalle.
 
Huvittavinta on, että Ahvenanmaalaiset ovat ruotsalaisten tavoin valmiita sotimaan viimeiseen suomalaiseen. Siinä mielessä ehkä vielä pahemmin, että näitä ei kiinnosta sitäkään vertaa tehdä asioiden eteen itse yhtään mitään.
Sota on sen verran sottaista hommaa että suomalaisten on syytä hoitaa se hiukan etäämmällä ja itse saarille astumatta.

Onneksi ollenkaan kaikki eivät Åålannissa ole tällä linjalla vaan siellä on fiksuakin porukkaa joka ei elä haavemaailmoissa.
 
Olenkin joskus sanonut, että huutokaupataan saari eniten tarjoavalle.
Tuo saari on kallis ylläpidettävä Suomelle. Jossain oli laskelma, että 50 teuroa/v per asukas Suomi joutuu tukemaan.

Lisäksi yllättävän suuri osuus Suomen EU:n maataloustuesta valuu suoraan tuonne, koska se on jostain syystä lobattu erikoisen maataloustuen alueeksi Suomessa. Samaan tapaan kuin esim. Lapin arktinen viljelys, vaikka sadot varmaan on ihan eri luokkaa tuolla 😃

Tuo kannattaisi myydä norjalaisille. Vaihdettaisiin palaan jäämeren rantaa ja muutama tunturi. Lisäksi vielä rahaa, paljon rahaa. Saataisiin osia Norjan laivastosta tänne Itämerellekin. Samalla räjäytettäisiin se örkkien lähetystörakennus kuuhun asti sieltä.

10 v päästä norjalaiset valittaisi, että paskan myitte, ei ne muuta kuin mäkätä joka asiasta, perutaan kauppa.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top