Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883
Ilmavoimat koulutti aivan samassa nipussa apumekaanikot myös rajan tarpeisiin. Aukin lopussa kerrottiin komennus paikka ja siinäpä se.

Saihan siellä sentään toivoa palveluspaikkaa ;-) Joku halusi jopa santsariksi, mutta Rovaniemelle ei vapaaehtoisesti halunnut kuin ne pari kiintiö poromiestä.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS

Martti J. Karin näkökulma: Venäjällä on sadan vuoden etumatka informaatiovaikuttamisessa​

Venäläisen propagandasivusto Regnumin 23.4. julkaisema artikkeli kertoo, miten hitleriläisen Mannerheimin Suomi on liittymässä Natoon. SA-KUVA
Martti J. Kari

Neuvosto-Venäjän turvallisuuspalveluun Tšekaan perustettiin 1920-luvun alussa Disinformaatiotoimisto. Toimiston tehtävänä oli antaa väärää tietoa eli disinformaatiota Venäjän sisäisistä oloista ja vaikuttaa sillä länsimaiden sisä- ja ulkopolitiikkaan.

Suomi on ollut tämän vaikuttamisen kohteena sata vuotta. Vaikuttamisen tavat ovat vaihdelleet, mutta tavoitteet ovat pysyneet samana. Venäjä on pyrkinyt säilyttämään Suomen etupiirissään murtamalla Suomen kansallista tarinaa.

Kansallisessa tarinassamme Suomi on pieni ja urhea itselleen vapauden taistellut demokraattinen länsimaa, jonka kansa on suhteellisen yksimielinen. Tarinassamme Suomi on maa, joka haluaa elää rauhassa ja joka päättää itse turvallisuuspoliittisista ratkaisuistaan.

Neuvostoliiton aikana Suomen poliittinen johto pyrki muuttamaan kansallista tarinaamme kertomuksilla siitä, miten Lenin antoi Suomelle itsenäisyyden ja miten ystävälliset suhteet Neuvostoliittoon ovat kaiken perusta. Neuvostoliitto korosti Suomen puolueettomuutta ja maittemme välillä solmittua YYA- sopimusta, joka lännessä tulkittiin sotilassopimukseksi.

Läntiseen kielenkäyttöön syntyi sana suomettuminen. Suomettuminen tarkoitti Suomen joutumista Neuvostoliiton valtapiiriin ilman maan valloittamista tai vallankumousta. Neuvostoliiton vaikutusvalta ulottui ulkopoliittiseen päätöksentekoon, sisäpolitiikkaan, kulttuuriin ja lehdistöön. Lehdistössä ja kulttuurissa se ilmeni itsesensuurina.

Suomi oli kahden totuuden maa. Sodan käynyt sukupolvi ei koskaan oppinut täysin luottamaan Neuvostoliittoon, vaikka valtiojohto ja tiedotusvälineet koettivat muokata informaatioympäristöämme neuvostomyönteiseksi. Televisiossa pyöri venäjän kielen kursseja. Radiosta kuunneltiin naapurineljännestä ja musiikkia Neuvostoliitosta. Maassamme vieraili Juri Gagarin, puna-armeijan kuoro ja balalaikkaorkestereja. Yhdysvaltoihin positiivisesti suhtautuvia poliitikkoja ajettiin nurkkaan. Neuvostoliittoa kritisoivia elokuvia, televisiosarjoja ja kirjoja sensuroitiin.

Suomettumista voimistivat 1960-luvulla politiikkaan mukaan tulleet nuoret radikaalit, jotka ajoivat Neuvostoliiton etuja joko aatteellisista syistä tai omaa uraansa edistääkseen.

KGB:N INFORMAATIOVAIKUTTAMISEN pelikirjassa oli kolme perusmenetelmää. Ne olivat Neuvostoliitolle myötämielisten toimijoiden tukeminen, vaikuttaja-agenttien käyttö ja disinformaation levittäminen. Neuvostoliitolle myötämielisiä toimijoita olivat esimerkiksi jotkut rauhanliikkeet ja vasemmistoliikkeet. Tavoitteena oli Neuvostoliiton etujen ajamisen lisäksi polarisoida ja heikentää kohteena olevaa yhteiskuntaa.


Venäjä on siirtymässä Suomen vastaisessa informaatiosodassa seuraavaan vaiheeseen.
Vaikuttaja-agentit olivat politiikassa, mediassa ja ammattiyhdistysliikkeessä korkean aseman saavuttaneita henkilöitä, jotka salasivat yhteytensä neuvostotiedusteluun. Nämä agentit vaikuttivat kohdemaan sisä- ja ulkopoliittiseen päätöksen tekoon ja yleiseen mielipiteeseen. Palkkionsa he saivat pimeänä rahana, konsulttipalkkioina tai esimerkiksi korkeina kunniamerkkeinä.

Disinformaatio tarkoitti harhaanjohtavan tiedon levittämistä, arkikielellä valehtelua.

PRESIDENTTI PUTININ MUKAAN Venäjä ei hävinnyt kylmää sotaa, koska kylmä sota ei koskaan päättynyt. Venäjä jatkaa KGB:n pelikirjan menetelmien käyttöä kylmässä sodassaan Eurooppaa vastaan.

Maamme valmistautuessa jättämään Nato-hakemuksen informaatiovaikuttaminen kiihtyy. Vaikuttaja-agentit pyrkivät vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen ja hidastamaan kansallisen konsensuksen syntymistä ja Nato-kannan muodostamista.

Yleiseen mielipiteeseen pyritään vaikuttamaan sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Twitteriin on syntynyt maaliskuussa nimimerkin takaa toimivia uusia Pietarin trollitehtaan tilejä, jotka kymmenillä suomen ja englanninkielisillä twiiteillä pyrkivät mustamaalaamaan Natoa ja Nato-myönteisten henkilöiden kommentteja.

VENÄJÄN MEDIASSA ON Suomesta alettu viime vuosina levittämään kansanmurhaan, natsismiin ja fasismiin liittyvää disinformaatiota. Sandarmoh on Stalinin vainojen uhrien teloituspaikka Karjalassa Karhumäen lähellä. Arkistolähteiden mukaan paikalla on ammuttu vuosina 1937–1938 yli 7 000 henkeä. Vuodesta 2018 Venäjän sotatieteellinen seura on pyrkinyt osoittamaan, että Sandarmohiin on haudattu aluetta jatkosodan aikana miehittäneen Suomen armeijan teloittamia venäläisiä sotavankeja.

Syksyllä 2019, kuukausi ennen Talvisodan syttymisen kahdeksattakymmenettä vuosipäivää Venäjän tiedotusvälineissä levitettiin väitteitä suomalaisten jatkosodan aikana tekemistä julmuuksista ”keskitysleireillä” Petroskoissa. Tiedot perustuivat turvallisuuspalvelu FSB:n aiemmin salassa pitämiin, nyt yhtä äkkiä julkisuuteen putkahtaneisiin asiakirjoihin. Väitteitä tukemaan löytyi vielä mummo, joka lapsena oli ollut suomalaisten hirmutekojen kohteena kyseisellä leirillä, ja joka nyt kahdeksankymmentä vuotta myöhemmin muisti asian.

Tämän vuode maaliskuussa Venäjän suurlähetystö pyysi Suomessa asuvia Venäjän kansalaisia ja venäjää äidinkielenään puhuvia henkilöitä ilmoittamaan heihin liittyvistä oikeusrikkomuksista, syrjinnästä ja vihaan yllytyksestä.

Venäläinen propagandasivusto Regnum julkaisi 23.4. artikkelin, jonka otsikko oli ”Miksi Suomi haluaa liittyä Natoon? Koska sillä on hitleriläinen kultti”. Artikkelissa kerrotaan, miten hitleriläisen Mannerheimin Suomi on liittymässä Natoon. Hitleriläinen Mannerheim tarkoittaa Regnumin mukaan Saksan rikoskumppania Leningradin piirityksessä ja venäläisten kansanmurhan toteuttajaa Neuvosto-Karjalassa.

Venäläisen informaatiovaikuttamisen pelikirjaan kuuluu, että disinformaatio työnnetään ensin pienempään mediaan, tässä tapauksessa Regnumiin, josta se leviää suurempaan venäläiseen mediaan ja ulkomaille.

VAIKUTTAA SILTÄ, että Venäjä on siirtymässä Suomen vastaisessa informaatiosodassa seuraavaan vaiheeseen. Tavoitteena on estää Nato-jäsenyys tai valmistella venäläisiä hyväksymään mahdolliset toimet maatamme vastaan. Seuraavassa vaiheessa venäläiset tulevat mahdollisesti haastamaan Ahvenanmaahan liittyvät sopimusjärjestelyt, jatkavat suomalaisten demonisointia kansanmurhasyytteillä ja kertovat maamme liittolaisuudesta Natsi-Saksan kanssa.

On mahdollista, että Voiton päivänä Suomessakin järjestettävien kuolematon rykmentti -mielenosoituksien yhteydessä venäläiset pyrkivät saamaan aikaan provokaatioita.

MAAMME POLITIIKASSA vaikuttaneet boomerit ovat pääosin siirtymässä syrjään ja uusi poliitikkosukupolvi, joka ei ole elänyt aikuiselämäänsä Neuvostoliiton aikana, ottaa vastuuta maastamme. Pelon ja itsesensuurin ilmapiiri on kadonnut. Haasteena on, että meillä ei ole informaatiosodankäyntiin tarkoitettua toiminnallisia prosesseja ja organisaatioita. Informaatiovaikuttamisen tunnistamista ja torjuntaa ei johda eikä koordinoi kukaan.

Vaikka venäläisten informaatiovaikuttaminen on suunnattu tässä vaiheessa pääosin Venäjän sisälle, meidän tulee mahdollisimman pian aloittaa Venäjän informaatiosodankäynnin vastaiset toimenpiteet. Nämä toimenpiteet tarvitsevat organisaatiorakenteekseen kyberturvallisuuskeskuksen kaltaisen operatiivisen toimijan ja ulkopoliittisen instituutin kaltaisen ilmiöitä tutkivan ja selittävän akateemisten tutkijoiden muodostamana kokonaisuuden.

Martti J. Kari

Jyväskylä olisi sopiva kotipaikka molemmille organisaatioille. Informaatiovaikuttamista tutkiva ja selittävä organisaatio sopisi hyvin osaksi Jyväskylän yliopistoa, jossa jo opetetaan ja tutkitaan hybridiuhkia, kyberturvallisuutta, viestintää, tiedustelua ja muita informaatiovaikuttamiseen liittyviä aineita.

Asian kuntoon laittamisella on enemmän kuin kiire, koska olemme informaatiovaikuttamisessa Venäjää sata vuotta jäljessä. Eikä Venäjä ole ainoa toimija, joka yrittää vaikuttaa meihin informaatioympäristössä.

Filosofian tohtori, eversti (evp) Martti J. Kari on Jyväskylän yliopiston opettaja. Hän on entinen Pääesikunnan apulaistiedustelupäällikkö ja palvellut vuosina 2004–2007 puolustusasiamiehenä Puolassa ja Ukrainassa ja strategisena neuvonantajana Ukrainan tiedustelupalveluiden reformissa vuonna 2020.

ksml
 

Kommunistit vastustavat Nato-jäsenyyttä​

25.04.2022 - 11:15
  • Vappumarssilla, mukana banderolli Ei Nato.
  • Edellinen
  • Seuraava
Kokoomus ja muut oikeistovoimat ovat pitkään yrittäneet saada Suomen Naton jäseneksi, ja koska Nato haluaa Suomen armeijan käyttöönsä. Kun päätös uusien hävittäjien hankinnasta oli saatu joulukuussa tehtyä, tiedotusvälineissä alkoi välittömästi valtaisa kampanja Natoon liittymisen puolesta. Venäjän hyökättyä Ukrainaan Nato-kampanja kiivastui vielä entisestään.

Me kommunistit emme hyväksy Venäjän hyökkäystä, mutta olemme samalla jyrkästi Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan. Naton jäsenenä Suomi menettäisi oman päätösvaltansa ja joutuisi osaksi suurvaltojen välisiä konfliktitilanteita. Pahimmillaan Suomen alueella käytäisiin tuhoisaa hävityssotaa, kun Naton joukot pyrkivät Suomen kautta Pietariin ja Murmanskin alueelle ja Venäjä panisi tietenkin tiukasti vastaan.

Edellisen sodan kokemuksista viisastuneena Suomi noudatti vuosikymmeniä hyväksi osoittautunutta puolueettomuuspolitiikkaa. Silloin kapitalistinen Suomi tuli ihan hyvin toimeen sosialistisen Neuvostoliiton kanssa.

Vaikka emme hyväksykään Venäjän nykyisen hallinnon toimintaa, on naapurin kanssa nytkin osattava tulla toimeen. Ihmiset ovat ihmisiä keinotekoisten rajapyykkien toisellakin puolen.Toimeen tulemista varmasti hankaloittaisi liittyminen jäseneksi Venäjään vihamielisesti suhtautuvaan sotilasliittoon.

SKP:n keskuskomitea
 
Olisi käytännössä hyvä jos eduskunnassa äänestystulokseksi tulisi selkeästi yli 2/3 (167/200) mutta silti vastaääniä joukossa. Antaa kuvan ettei ole pelkkä pelästys tai tämän forumin sananparressa psykoosi vaikuttamassa. vaan kansan vakaa mielipide, soraäänineen kaikkineen. Eduskuntaryhmistä Kuu-Anon poppoo on tässä kokoaan tärkeämmässä osassa. (Hjalliksen Liike Än Yy Tee Nyt taitaa olla kyllä-kannalla? Heillähän vaikutus tulee suoraan netistä yleisöltä. Kannattaa kokeilla.)
Joo tuo sun 5/6 olis hieno. Mulle on kyllä ihan sama millä lukemilla Natoon haetaan, kunhan haetaan ja päästään.
 
Syvän rauhan oloissa kolme varusmieskomppaniaa (Lapin rajavartioston ja Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppaniat + Raja- ja merivartiokoulun Erikoisrajajääkärikomppania). Muussa tapauksessa vaatii rajajoukkojen reserviläisten kutsumista palvelukseen.
PV:n eräällä youtubevideolla taisi olla maininta siitä, miten osa Dragsvikin joukoista tuotetaan rajan reserviin, ahvenanmaata ei mainittu, mutta avoimista lähteistä on voinut päätellä mitä varten niitä on rajalle annettu. Koulutkseen kuului muistaakseni jotain rajavartiolaitoksen merivalvontakoulutusta.


Edit:
Olikin upinniemeläisiä eikä dragalaisia ja Rajan kanava ei PV:n
 
Kukahan sen Kontulan päähän on ujuttanut ajatuksen että "Ukrainan jälkeen Venäjä ei ole hyökkäämässä mihinkään? Jos tällainen olisi vähänkään venäläistä viestintää, niin se nimenomaan tarkoittaa että uusia suunnitelmia on.

Me muut kyllä aika sujuvasti jo "käänteisluetaan" Venäjän lausuntoja koska maskirovka.
.
Kontulan väite/ennustus perustuu doktriiniin, jossa Venäjän käymät sodat eivät ole hyökkäys- vaan puolustussotia. Martti J. Kari on ansiokkaasti kuvannut sitä, miten venäläiset kokevat olevansa jatkuvasti uhattuina. Kontulan Nato-vastaisuuden perustelussa on siten argumentaatiovirhe.
 

Kommunistit vastustavat Nato-jäsenyyttä​

25.04.2022 - 11:15
Kokoomus ja muut oikeistovoimat ovat pitkään yrittäneet saada Suomen Naton jäseneksi, ja koska Nato haluaa Suomen armeijan käyttöönsä. Kun päätös uusien hävittäjien hankinnasta oli saatu joulukuussa tehtyä, tiedotusvälineissä alkoi välittömästi valtaisa kampanja Natoon liittymisen puolesta. Venäjän hyökättyä Ukrainaan Nato-kampanja kiivastui vielä entisestään.

Me kommunistit emme hyväksy Venäjän hyökkäystä, mutta olemme samalla jyrkästi Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan. Naton jäsenenä Suomi menettäisi oman päätösvaltansa ja joutuisi osaksi suurvaltojen välisiä konfliktitilanteita. Pahimmillaan Suomen alueella käytäisiin tuhoisaa hävityssotaa, kun Naton joukot pyrkivät Suomen kautta Pietariin ja Murmanskin alueelle ja Venäjä panisi tietenkin tiukasti vastaan.

Edellisen sodan kokemuksista viisastuneena Suomi noudatti vuosikymmeniä hyväksi osoittautunutta puolueettomuuspolitiikkaa. Silloin kapitalistinen Suomi tuli ihan hyvin toimeen sosialistisen Neuvostoliiton kanssa.

Vaikka emme hyväksykään Venäjän nykyisen hallinnon toimintaa, on naapurin kanssa nytkin osattava tulla toimeen. Ihmiset ovat ihmisiä keinotekoisten rajapyykkien toisellakin puolen.Toimeen tulemista varmasti hankaloittaisi liittyminen jäseneksi Venäjään vihamielisesti suhtautuvaan sotilasliittoon.

SKP:n keskuskomitea
Kommunistien kielteinen NATO-kanta ei ole yllätys mutta jutun "faktat" ovatkin sitten jostakin ällistyttävästä peiliuniversumista: sota on rauhaa, vapaus on orjuutta ja tietämättömyys on voimaa... :ROFLMAO:
 
PV:n eräällä youtubevideolla taisi olla maininta siitä, miten osa Dragsvikin joukoista tuotetaan rajan reserviin, ahvenanmaata ei mainittu, mutta avoimista lähteistä on voinut päätellä mitä varten niitä on rajalle annettu. Koulutkseen kuului muistaakseni jotain rajavartiolaitoksen merivalvontakoulutusta.


Edit:
Olikin upinniemeläisiä eikä dragalaisia ja Rajan kanava ei PV:n
Merivartiointi onkin muuttunut sitten viime näkemän. Ja ihan hyvään suuntaan…
 
Ei taida mennä Aftonbladetissa ihan niinkuin Visegrad kirjoittaa
konekäännetyssä tekstissä tuosta linkistäsi on mm.
"- A distinction must be made between defense guarantees and security-promoting measures. The guarantees, you get that when the ratification process is finished at the end of the year. But de facto, it is a strong strengthening of our security already from the time we have decided in Sweden"

" It is about strong political support from NATO countries, in-depth exercise activities, increased NATO presence in the Baltic Sea region, in-depth intelligence cooperation and expert support to identify and counter hybrid threats, cyber threats and conventional threats, says a government source."

Eli vaikka ei Naton jäsenmaalle annettavan tuen tasoista, niin selvä parannus Ruotsin tämänhetkiseen tilanteeseen jäsenhakemuksen hakuaikanakin. Minusta tällainen uutinen kertoo melko vahvaa viestiä että Ruotsi on hakemassa Natoon, epäselvää on milloin hakemus jätetään.
 
konekäännetyssä tekstssäi tuosta linkistäsi on mm.
"- A distinction must be made between defense guarantees and security-promoting measures. The guarantees, you get that when the ratification process is finished at the end of the year. But de facto, it is a strong strengthening of our security already from the time we have decided in Sweden"

" It is about strong political support from NATO countries, in-depth exercise activities, increased NATO presence in the Baltic Sea region, in-depth intelligence cooperation and expert support to identify and counter hybrid threats, cyber threats and conventional threats, says a government source."

Eli vaikka ei Naton jäsenmaalle annettavan tuen tasoista, niin selvä parannus Ruotsin tämänhetkiseen tilanteeseen jäsenhakemuksen hakuaikanakin.
Näin on. Sotaharjoitukset oli listattu yhtenä tuen muotona, eli voi olla että Arrow osasto, tai ainakin kalusto jää Suomeen käsittelyn ajaksi
Edit: ymmärtääkseni aiemmin on jo uutisoitu samankaltaisesta tuesta ja suomi listattu samanlaiseksi tuen saajaksi kuin Ruotsi.

esm https://yle.fi/uutiset/3-12360169
https://demokraatti.fi/svt-britanni...ista-lasnaoloa-itameren-alueen-turvaamiseksi/
 
Viimeksi muokattu:
Ruotsi on saanut Britannialta ja Yhdysvalloilta konkreettisia lupauksia suojelusta liittymisprosessin ajalle, jos Ruotsi päättää hakea Naton jäsenyyttä, useat Ruotsin hallituksen kanslian lähteet kertovat Aftonbladetille.
Lehden mukaan suojelussa on kyse sotilaallisen läsnäolon ja sotaharjoitusten lisäämisestä sekä Nato-maiden vahvasta poliittisesta tuesta.
– Hallitus on saanut tietoa muun muassa Yhdysvalloista ja Britanniasta siitä, millaista suojelu ja tuki olisivat mahdollisen hakuprosessin aikana, yksi hallituslähde sanoo.
Lähteen mukaan Ruotsia kohdeltaisiin käytännössä Naton täysjäsenenä sen jälkeen, kun se on ilmaissut hakevansa jäsenyyttä puolustusliitossa.
Toinen lähde huomauttaa, että Pohjois-Atlantin sopimuksen 8. artikla estää Nato-maita antamasta virallisia suojelutakuita muille kuin jäsenille.
– On tehtävä ero turvatakuiden ja turvallisuutta edistävien toimien välillä. Takuut annetaan, kun ratifiointiprosessi on saatu päätökseen vuoden lopussa. Mutta tosiasiassa kyseessä on voimakas vahvistus turvallisuudellemme jo siitä hetkestä lähtien, kun olemme päättäneet Ruotsissa, lähde sanoo.
Kaksi Aftonbladetin haastattelemaa lähdettä korostavat, että useat maat ovat antaneet Ruotsille turvallisuuslupauksia. Lähteet korostavat erityisesti Britannian lupauksia lisätä laivastonsa sotilaallista läsnäoloa alueella.
– Näitä ovat Nato-maiden vahva poliittinen tuki, harjoitustoiminnan syventäminen, Naton läsnäolon lisääminen Itämeren alueella, tiedusteluyhteistyön syventäminen ja asiantuntijatuki hybridiuhkien, kyberuhkien ja tavanomaisten uhkien tunnistamiseen ja torjumiseen, hallituslähde sanoo.
Expressen kertoi aiemmin huhtikuussa ruotsalaisiin hallituslähteisiin nojaten, että Suomi ei ole tunnusteluistaan huolimatta onnistunut saamaan hakuprosessin ajaksi turvallisuustakuita Natolta tai Yhdysvalloilta mikäli Suomi päättäisi hakea Naton jäseneksi.
Dagens Nyheter puolestaan kertoi, että Yhdysvallat ei anna Ruotsille turvatakuita ennen Nato-hakemuksen hyväksymistä.
Hallituslähde kertoo Aftonbladetille, että hallituksen kanslia on ärtynyt Dagens Nyheterin ja Expressenin jutuissa esitetyistä tiedoista, koska ne saattavat lisätä epävarmuutta arkaluonteisessa tilanteessa.

Vissiin olisi vihdoin syytä median kysyä Niinistöltä, että haitko sä ollenkaan Bideniltä tai Britanniasta turvatakuita Nato-jäsenyyden hakuprosessin ajaksi (jos ja kun hakupäätös tehdään), vaiko vain tukea sille idealle Suomen ja Ruotsin puolustusliitosta ja Major non-Nato ally -asemaa. Ruotsalaiset ilmeisesti hakivat, mutta Suomi ei tainnut, ainakin siltä vaikuttaisi.

Kyse ei siis ole Naton turvatakuista jäsenyyden haun ajaksi (mikä vaatisi jokaisen Nato-maan hyväksyntäprosessin), vaan USA:n ja Britannian (Ranskaan ei voi luottaa, mutta kai siltäkin olisi voinut kysyä).

Tosin Niinistö näytti vielä itse vastustavan Nato-jäsenyyden hakua Financial Timesin haastattelussa 19.4. 19.3., joten arvaanhan minä vastauksen. Syytä olisi kuitenkin kysyä. Kai sillä Niinistöllä jokin vastuu täytyy olla tekemisistään ja tekemättä jättämisistään. En oikein kannata sen tyyppistä demokratiaa, että se joka on äänestetty presidentiksi - tai muuhunkaan asemaan - voi tehdä mitä lystää oman halunsa mukaan, eikä edes media kysele tekemisten perään. Hallitukselta kyllä kysellään jatkuvasti, joten miksei presidentiltä?
 
Viimeksi muokattu:
PV:n eräällä youtubevideolla taisi olla maininta siitä, miten osa Dragsvikin joukoista tuotetaan rajan reserviin, ahvenanmaata ei mainittu, mutta avoimista lähteistä on voinut päätellä mitä varten niitä on rajalle annettu. Koulutkseen kuului muistaakseni jotain rajavartiolaitoksen merivalvontakoulutusta.


Edit:
Olikin upinniemeläisiä eikä dragalaisia ja Rajan kanava ei PV:n

Hyvä pointti. Unohdin jo nämä joukot. Tosiaan, PV kouluttaa merivartiolinjan varusmiehiä. Ja varmasti on juuri mietitty tuota Ahvenanmaa-skenaariota.
 
Back
Top