Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Oliko se niin että vaihtoehdot ovat joko tuo 2/3 määräenemmistö (133/199) tai sitten yksinkertainen enemmistö (100/199)? Eli ei mitään 5/6 mukana kummittelemassa?

Ja että vielä ei ole ratkaistu kumpi tulee kyseeseen, vaan tuo päätetään perustuslakivaliokunnissa tai suuressa valiokunnassa vasta prosessin myöhemmässä vaiheessa?

(Pelihän on jo selvä, koska on jo ilmiselvää että demareidenkin puhis kannattaa liittymistä, ja aika varmasti saa puolueensa veivattua tuon linjan taakse muutamasta dinosauruksesta riippumatta. Mutta muodollista toteutusta ml. äänestystapa ei vielä kaikilta osilta tiedetä.)
5/6 ei tarvita tässä asiassa missään tilanteessa.

Perustuslain 95 §:n mukaan lakiesitys sellaisen kansainvälisen sopimuksen hyväksymisestä, joka koskee perustuslakia tai valtakunnan alueen muuttamista taikka Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivallan siirtoa Euroopan unionille, kansainväliselle järjestölle tai kansainväliselle toimielimelle hyväksytään 2/3 ääntenemmistöllä. Muunlaiset merkittävät valtiosopimukset hyväksytään yksinkertaisella enemmistöllä.

Perustuslain itsensä muuttaminen käsitellään ensin yksinkertaisella enemmistöllä ja sitten seuraavan eduskunnan pitää hyväksyä se 2/3 enemmistöllä. Nopeutetusti homma onnistuu, jos esitys hyväksytään 5/6 enemmistöllä. Nämä koskevat myös perustuslaista jossain rajatussa asiassa poikkeamista erillisellä lailla, kuten Kekkosen valinta pressaksi ilman vaaleja joka onnistui poikkeuslailla nopeutetussa käsittelyssä 5/6 enemmistölllä.

Mutta koska perustuslakia ei Natoon liittymiseksi tarvitse muuttaa vaan kysymys on joko tavallisesta valtiosopimuksen hyväksymisestä (yksinkertainen enemmistö) tai merkittävästä toimivallan siirrosta kansainväliselle järjestölle (2/3).
 
H-Hetki 17.5.2022


IL:n tiedot: Aikataulu tarkentuu - näin Suomi hakee Natoon​

Suomen aikataulu näyttää nyt siltä, että päätös hakea Nato-jäsenyyttä on tehty viimeistään tiistaina 17. toukokuuta.


 
Tulipa vihdoin luettua. Jep aika tuttua peruskauraa ja hieman huvittavaakin kansallisromantiikkaa mukana, mutta ihan hyvä kokonaisuus. Tuo otsikkokuva on suorastaan sykähdyttävä.

Se pisti silmään että se vielä tänäänkin näkyi LAT:n Most Read -listan kärkipaikalla. Kyä ny taas sotavaltion maineemme kasvaa... :uzi:
Nämä toimivat hyvänä vastanarratiivina venäjän trollien 'ei Suomea kannata ottaa' -viestinnälle jota tulemme näkemään jatkossa paljon
 
Ahvenanmaan voisi hyvin vaihtaa Norjalaisten kanssa siipaleeseen Jäämeren rantaviivaa sopivana viipaleena esim käsivarren suunnilta. Ei enempää rajaviivaa ryssän suuntaan missään nimessä. Johan ne oli 2017 uutta huippua ehdottelemassa.( Läppä Ahvenanmaan maanpuolustajille etten ole lainkaan tosissani):)
Norjahan lahjoitti tuona 100-vuotissynttärinä sen yhden huipun rajalla olevasta tunturista, mikä oli hiton hauska läppä.

Olen kyllä puolitosissani miettinyt että myisikö Norja esimerkiksi käsivarren luoteispuolelta sellaisen siivun josta Suomi saisi Jäämerelle oman sataman. Pääsisi itse eroon rajasta Venäjän kanssa (joka meillä taas menee "samaan konkurssiin").

Kun Petsamoa ei varmaan saada takaisin ennen kuin Federaatio tekee Neukkulat ja Karjala, Viena ja Kuola jättävät Suomelle jäsenhakemuksen... On vähän hassua että ollaan touhukkaana Arktisessa neuvostossa mutta ilman omaa vapaata pääsyä napaseudun kansainväliselle alueelle.
 

Kapuloita rattaisiin alkaa nyt tulemaan.
Ei kai siinä sitten muu auta Suomipojalla kuin lähteä taas Balkanille, toiselle puolen Tonavan...
 

Kapuloita rattaisiin alkaa nyt tulemaan.
Musta vähän tuntuu että ennemmin tai myöhemmin Milanovicin puhelin soi ja hänelle ilmoitetaan kuinka järkevää on tässä tilanteessa yrittää kiristää jotain omia kytköksiä natopäätöksentekoon...
 
Tämä kroatti pressa (sdp) tuskin jää laatuaan ainoaksi, joka yrittää hinnoitella Suomen ja/tai Ruotsin nato jäsenyyttä. Tällä äijällä vaan näyttää olevan noita putin sympatioita sen verran että aisankannattajan uskollisuutta täytyy julkisesti huudella varsinkin, kun tämä päätös ei ole Kroatiassakaan presidentin vaan parlamentin tehtävä. Ja siellä on ilmeisesti vähän toisen sorttiset ukot enemmistössä. Mutta kyllä näitä kapuloita ja iltapäivä lypsyjä tullaan näkemään vielä useita ja yllättäviltä tahoilta.
 
Voihan siinä käydä niinkin että nato viskaa tuollaiset maat pihalle jotka eivåt jaa naton arvoja.
Eiköhän yksistään Yhdysvallat löydä hienovaraisempia keinoja muistuttaa kulisseissa että Kroatia itse on suhteellisen tuore natojäsen ja ihan totaalisen lokki sellainen, joka haki NATOsta turvaa Serbiaa vastaan, jolle USA juuri lahjoitti pari UH-60M Black Hawkia ja on myymässä 80+ Bradleytä puoli-ilmaiseksi.
 
Tämä kroatti pressa (sdp) tuskin jää laatuaan ainoaksi, joka yrittää hinnoitella Suomen ja/tai Ruotsin nato jäsenyyttä. Tällä äijällä vaan näyttää olevan noita putin sympatioita sen verran että aisankannattajan uskollisuutta täytyy julkisesti huudella varsinkin, kun tämä päätös ei ole Kroatiassakaan presidentin vaan parlamentin tehtävä. Ja siellä on ilmeisesti vähän toisen sorttiset ukot enemmistössä. Mutta kyllä näitä kapuloita ja iltapäivä lypsyjä tullaan näkemään vielä useita ja yllättäviltä tahoilta.

Moi chigeena. Muistatko mitä viestiteltiin silloin 8 vuotta sitten vähän kahelleen? On vettä juossut Dneprissä siitä, mutta eipä me kovasti väärässä oltu, muistatko? Mutta aika pitkään meni, että päästiin edes tähän asti. Mutta eiköhän se tästä. Se on selvää, että Iltalypsyä tulee ja voi olla viisasta pitää täälläkin suu kiinni esim. Turkin ihmisoikeuksista jne. Ehtii niistä taas ähkiä, jahka Ruijan tähti saa paistaa vähän vapaammin.

Sinulle annan vilpittömästi proptsit siitä, että johdonmukaisesti olet pitäytynyt siinä Venäjäkäsityksessä, joka on osoittautunut de facto ja de jure oikeaksi.

Vieläkö ukolla töppönen nousee mehtuuhommissa?
 
Kuka tahansa reserviläinen kaiketi käy kunhan vaihdetaan paperit rajan mappiin?

Ymmärtäisin että joo, karhuleimasimella siirtyy kerralla komppania, pataljoona tai vaikka prikaati ukkoja RVL palvelukseen, jos tämä tarpeelliseksi katsotaan. Eihän joukkojen alkuperällä ole mitään merkitystä.

Sitä en tiedä miten paperit pitäisi byrokratian ja lakien osalta pyörittää, mutta periaatteessa näin.
 
H-Hetki 17.5.2022


IL:n tiedot: Aikataulu tarkentuu - näin Suomi hakee Natoon​

Suomen aikataulu näyttää nyt siltä, että päätös hakea Nato-jäsenyyttä on tehty viimeistään tiistaina 17. toukokuuta.


Ryssä herää juuri voiton päivän krapulasta todellisuuteen.

PS. Hyvä että on takaraja, Ruotsia ei odotella tuota enempää
 
Olen pyöritellyt ajatusta, että Suomen pitäisi NATOon liittymisen lisäksi ehdottomasti alkaa rakentamaan puolustusliittoa Ruotsin ja Norjan kanssa. AIemmin on puhuttu vain puolustusliitosta Ruotsin kanssa vaihtoehtona NATOlle, mutta jos kaikki kolme maata ovat NATOssa, ei olisi syytä jättää Norjaa ulos. Tanska ja Islantikin voi liittyä. Suomella olisi tähän selkeä puolustuksellinen intressi. Perustelut:
Kunhan nyt saataisiin ensin se NATO:n jäsenyyshakemus aikaiseksi...

Sinällään ei ole mitään erityistä tarvetta lähteä rakentamaan uutta järjestelmää NATO-jäsenyyden päälle. Pohjoismaiden (mukaan lukien Baltia, Puola ja Saksa) kanssa on tietenkin tarpeelista kehittää ja harjoitella yhteista puolustusta. Mukana pitää tässä yhteydessä olla myös NATO:n (USA jne.) "erityispalvelut", AVACS, erilaiset satelliitti jne. tiedustelu sekä operatiiviset järjestelmät. Jopa taktiset ydinaseet ja niiden mahdollinen käyttö puulustustarkoituksessa jne.
- alkuvaiheissa olisi tärkeää että Suomi ja Ruotsi pääsevät kaikilta osin mukaan NATO:n järjestelmään.

Tulevaisuuden Suomessa olisi tarpeellista kehittää omaa vapaaehtoista ja alueellista maanpuolustusvalmiutta. Tämän pitäisi olla kaikkien saatavilla olevaa vapaaehtoista harrastustoimintaa. Osittain aikaisempien Suojeluskunta- ja Lottajärjestöjen malliin.
- koko valtakunnan kattavan Suojeluskunnan toiminta antoi erittäin vahvan pohjan menestykselle Talvi- ja Jatkosodan taisteluissa.
- hyvin suurella osalla Suomen armeijan alipäällystöstä ja upseereista oli käytännön kokemusta Suojeluskunnan harjoituksista ja alueellisesta harrastustoiminnasta.
- nykymaailmassa tarvitaan silti paljon muutakin osaamista.

Uuden vapaaehtoisen, valtakunnallisen ja alueellisen maanpuolustusjärjestelmän tulee lähteä uudelta pohjalta ja nykyaikaisista (kasvatus)tavoitteista. Siinä pitäisi olla selkeä toiminnallinen liittymä myös yleiseen asevelvollisuuteen, varusmieskoulutukseen sekä reserviläisjärjestelmään.
- vapaaehtoinen maanpuolustus tulisi olla jollain tavalla mukana myös nuorten koulutusohjelmassa.
- jokinlaisia käytännön esimerkkejä löytyy esim. Israelin ja Sveitsin maanpuolustusorganisoinnista jne.
- niiden lisäksi tulevaisuudessa on uhkana kaikenlaista muutakin hyökkäystä sekä vihollisen vallankäyttöä.

Suomessa tulisi löytää ja kehittää meikäläisiin oloihin soveltuvaa, yleiseen yhteiskunnalliseen turvallisuuspolitiikkaan sekä maanpuolustukseen liittyvää rakenteellista kokonaisuutta. Huomioiden moniarvoinen yhteiskunta, demokraattinen hallinto-/oikeusvaltiojärjestelmä jne.
- tällaista vapaata ja samalla itsenäistä suomalaista yhteiskuntaa joudutaan tulevaisuudessa puolustamaan kaikenlaisia ulkoa tulevia uhkia vastaan.
- eikä onnistu tai tarkoita sitä että pieni Suomi voisi mitenkään sulkeutua muun maailman ulkopuolelle.

Tulevaisuudessa sotia käydään monella tavalla ja kaikenlaisilla "rintamilla", niin perinteellisillä aseilla, kuin myös erilaisia virtuaalisia uhkia sekä hyökkäyksiä vastaan.
 
Sitähän sanotaan, että kun Herra antaa viran, antaa se myös järjen. Kroatian presidentti ei tainnut jälkimmäisessä jaossa ollut läsnä.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top